Last news in Fakti

9 Февруари, 2019 16:47 3 731 29

Политолог: Ще има ли нов играч на политическата сцена и дали това ще е Слави

  • герб-
  • бсп-
  • избори-
  • първан симеонов-
  • слави трифонов

ГЕРБ е в упадък, но ако удържи още няколко седмици, ще прескочи политическия трап

Политолог: Ще има ли нов играч на политическата сцена и дали това ще е Слави - 1
Снимка: БГНЕС

От септември 2018 г. ГЕРБ влезе в политически упадък, ако партията удържи още няколко седмици, ще успее да прескочи политическия трап. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът и директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Според него ГЕРБ трябва да се радва, че има силна опозиция и да се страхува да не се появи нещо ново, което в опит да попречи на БСП, да попречи на тях. Масата избиратели започват да се оглеждат за генерални алтернативи. Това има своите предимства и недостатъци, в които живеем вече две десетилетия, коментира той.

Фигурите, които привличат внимание, като нещо ново, според политолога са президентът Румен Радев, Мая Манолова и шоуменът Слави Трифонов.

"Еднообразието е токсично за политиците. Целта на БСП е да продължава да смъква разликата от ГЕРБ. Тук се появява парадоксът. Когато толкова яростно се сражаваш с управляващите, стягаш и техния лагер и не ги оставяш да консумират собствените си грешки", коментира Симеонов.

"По-добрата тактика на БСП би била да остави управляващите да се пържат в собствен сос, но свръхенергичната БСП не може да спре да върти колелото. Това може да направи така, че от пренавиване БСП да загуби, а управляващите да се стегнат и да вдигнат гарда от този постоянен бой по себе си. Точно това е и причината ГЕРБ все още да водят“, обясни той.

Според Първан Симеонов политиката ни се намира в парадоксална ситуация на динамична статичност. Цикличността, на която сме свидетели близо две десетилетия, премина в зацикляне, каза още той и добави, че живеем с постоянен скандал, който дори вече не ни прави впечатление.

Партийните мрежи, вкоренените партии и твърдите ядра сработват за печелене на евроизбори, каза Симеонов, коментирайки възможната поява на “нови играчи“ по време на изборите за ЕП.

„Протестното пространство, това, което напоследък се характеризира като патриотично, консервативно, но по същината си е протестно срещу статуквото. Там има шнасове, сравнително добри. За Обединени патриоти, въпросът е дали ще си останат обединени. Въпросът е дали пък вече това „обединени“ не им тежи. Част от играчите в това пространство направиха доста, за да се карат помежду си, с което започват да торпилират шансовете на цялото. Там неподозирана величина е г-н Джамбазки, който по класациите е най-активен български евродепутат. Джамбазки съдържа още загадачност, новост – предстои да разберем какъв е мажоритарния бонус от неговото участие. Там е едната потенциална неизвестна на тема „нови играчи“ и появата им“, коментира Първан Симеонов.

Като друга голяма неизвестна Симеонов определи това дали ще се появи някой истински нов и като най-често спрягано име посочи Слави Трифонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 виолиста посвири на вожда

    29 12 Отговор
    Слави пък къде го слагате ! Цяла държава видя, как се слижи на Боко, как му облиза ....рейтинга ! Слави е патерица на герб не го бройте !

    Коментиран от #19

  • 2 Tervel bitcoin

    6 21 Отговор
    Аз пък искам Слави да е премиер
    Тъкмо няма да усещам визуална разлика
  • 3 АНАЛлизатор

    22 7 Отговор
    Като гледам кой е "алтернатива" на ГЕРБ, незнам да се смея или да плача?!!.....единствените които държат ГЕРБ на власт вече десет години е точно тази т.н. "алтернатива".
  • 4 Гост

    12 5 Отговор
    Изберете мадуро тоя път
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дедо

    10 1 Отговор
    На тоя брадата му е като на 60 годишна пиздата!
  • 7 Гостъ

    14 4 Отговор
    Всички са маскари! Историята го доказа.
  • 8 Гостъ

    13 2 Отговор
    Избора ни е винаги дали да ни колят или да ни бесят.

    Коментиран от #9

  • 9 Citizen X

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гостъ":

    Етнопсихологията е виновна. Какъвто народа, такива и управляващите.
  • 10 Гост2

    12 3 Отговор
    Тази коза нещо много често се изказва .
  • 11 (ง ° ل͜ °)ง

    7 7 Отговор
    Първан от Мелмак. Кака, баце, турците и обединените простаци.
    Още от същото. Нагли комунистически манипулации!!!
  • 12 Хахаха

    9 3 Отговор
    Слави ще е новият на амбразурата за ГЕРБ . Тома Биков и Спас Гърневски вече предизвикват връщане на храната у нормалните хора. Хахаха
  • 13 кпсс на бкп

    3 1 Отговор
    А Първан се намира в параноична нетърпеливост, постоянно му се струва, че профанизираното количество вече има достатъчен потенциал любимецът му Слави да вземе власта.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ох олекна ми

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Обикновен Бг":

    Ти ми беше дерт ма вече се успокоих и почвам да го местя, премести си я против уроки.
  • 16 595

    3 1 Отговор
    Славчо им е третия ешалон дека че го пуснат да измами народеца настървен от КГБ и БКП ( ДС ), нека да ни къпе ни е че му верваме и пак че сме тъпи и бедни, нема друго - само къпане без сапун у България, още 20 години. Бог да пази България!
  • 17 Реалист

    3 1 Отговор
    А дано да има ама да не е Слави!Толкова ли няма други млади хора... а трябва да връщаме *мутрите* отново и отново...е до КОГА!?
  • 18 onq s konq

    3 4 Отговор
    Ако не е ЧЕРВЕН КЪНЬО, ще е ТОЗИ - важното е "Галъп" да казва КОЙ ЩЕ КАРА ВЛАКА в България.А какво ще стане "още няколко седмици" които според ТОЯ са фатални за ГЕРБ,какъв ТРАП трябва да прескача и по-важното-КОЙ Е ИЗКОПАЛ ВЪПРОСНИЯ ТРАП,С ЧИИ ПАРИ ГО Е ИЗКОПАЛ и те е ли сложил половината пари в джоба си като го е изкопал ДОСТА ПО-ПЛИТЪК...многозначителна тайнственост на автора!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СЛЪНЦЕ няма !

    0 2 Отговор
    Днес живеем във ВАКУМ ! Старата с-ма не работи а НОВ СВЕТОВЕН РЕД - механизми и средства в международните отношения - НЯМА ! Докато САЩ не се размине с кризата, Дълговете $ 22 Трилиона и съпротивата от Русия и Китай - нов световен порядък няма да се появи. За сега командата за такива като нас е - " На а а колене !" и " Към У У У У реда !" Препоръката е не се разсейвай и продължавай, докат се изясни ! Слави, Бойко , АБеВе всичко туй е Менс клъб , чалга , кръв и порно и много скръб ! СЛЪНЦЕТО. не се вижда ! Прогнозите са СВЕТОВНА КРИЗА - Капиталистическата система се ИЗРОДИ и Агонията е СТРАШНА И ДЪЛГА !
  • 21 Славея

    2 3 Отговор
    В трапа ще падне самия Първан със своето натъкмено интервю! Нека дават криле на червените боклуци да се радват преди изборите защото след изборите ще и увиснат човките! Народа не е нито глупав нито сляп както го мислят вижда колко много е направил ГЕРБ и оценява това! Само простите и старите гласуват за комунягите които не разсъждават трезво! Червените боклуци никога няма да победата ГЕРБ!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Славейче, ти как си в задния двор ?

    2 1 Отговор
    Там по-стегната ли си ? Къде е онова дето много е постигнато от ГЕРБ, които също са семена от БКП. Всички у нас "прогресивно " е посято със семена на БКП - която и партия да вземеш е все едно ПАРТИЙНО МЕКЕРЕ ! У нас няма партия която да е с НАРОДНА и държавна политика ! В нито една от регистрираните 136 полит. партии няма залегнала Главна цел - В Служба за НАРОД И ДЪРЖАВА ! Тъй ли не ти овря главата та да стъпиш на земята ? Събуди се ! С какво се занимаваш вечер кат си легнеш ? Чети повечко !

    Коментиран от #25

  • 25 лъжеш

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Славейче, ти как си в задния двор ?":

    Има. Една от тях е Демократична България!

    Коментиран от #26

  • 26 От тази ДЕМОКРАЦИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "лъжеш":

    Народ не остана !
  • 27 Мнение

    5 0 Отговор
    Аз мисля , че вече не е важно кой ще спечели, а кой и как ще ги контролира. За обикновенния човек е много по важно да има едно силно гражданско общество което да контролира управляващите ( които и да са те), отколкото да се надява на месии да го управят.
    Затова да насочим енергията си към създаване на силни граждански организации и въпросите ни ще се решават на момента, всичко друго води до разочарование и повтаряне на фразата"Аз им повярвах, ама те ме излъгаха".
  • 28 леле

    1 0 Отговор
    Винаги гласувам, поне засега моя глас не дава на етноси-паразити, да дойдат на власт явно, все още
  • 29 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    САМОУКРАСИЛИТЕ СЕ ЖИВОТНИ ОТ МЪЖКИ ПОЛ СА ПО БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА ОТ НЕСАМОУКРАСИЛИТЕ СЕ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове