Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 16:36 1 564 20

Вълчев призна: 30% от завършващите ученици бягат

  • красимир вълчев-
  • образование-
  • завършващи-
  • ученици-
  • чужбина-
  • емиграция

Младите образовани българи масово напускат страната

Вълчев призна: 30% от завършващите ученици бягат - 1
Снимка: БГНЕС

Една немалка част от учениците, които завършват езикови гимназии, избират да учат в чужбина. По наши данни те са около 30%. Това заяви за БГНЕС министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Образователният министър коментира проблема с младите образовани българи, завършили престижни езикови и професионални гимназии, които масово напускат страната ни, избирайки да продължат да следват в чуждестранни университети и колежи. Такъв е примерът с 91 Немска езикова гимназия, която от години оглавява листата на най-елитните столични училища.

„Причините за това са много. Те са икономически, образователни. Най-вече те избират система на висше образование в друга страна. Ние, заедно с всички училища трябва да направим така, че да се опитаме да обвържем пазара на търсене на образование с търсенето на пазара на труда. За това провеждаме тази политика – чрез говоренето, чрез приема, чрез допълнителните стипендии и финансиране на тези професионални направления“, обясни Красимир Вълчев.

Той подчерта, че цифрите не са еднакви за цялата страна, а има различия в отделните региони, но все пак това е колективен проблем.

„Във всички случаи езиковите гимназии трябва да бъдат развивани и утвърждавани, защото са едни от институциите с най-добри резултати, с най-добър капацитет и най-добри ученици в тях”, каза още Вълчев.

Според него този въпрос трябва да се разглежда в контекста на политиката на министерството към насърчаване на профили и професии, които в по-голяма степен са свързани с математиката, техниката и природните науки.

„Ние имаме остър недостиг на кадри с професионално техническо образование. За това провеждаме редица политики за насърчаване на приема, в това число и стипендии в професионалните гимназии. Искаме повече ученици и то с добри образователни резултати да учат в инженерно-техническите професионални направления. Имаме драматичен недостиг в някои от тях, като енергетика, водно строителство и други“, допълни още образователният министър пред БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Владимиров от София

    34 5 Отговор
    Всеки ще избега от БГ рано или късно .

    Коментиран от #16

  • 2 ЙКЛ

    15 11 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ/БСП/ДПС/Атака и Русия!

    Коментиран от #4

  • 3 Batushka

    31 4 Отговор
    Споко по простите остават ...ГЕРБ ще ги направи министри....
  • 4 МНО

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "ЙКЛ":

    А от САЩ? Щото май те, а НЕ руснаците, бяха крадци на мозъци №1?
  • 5 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    17 2 Отговор
    Бг е потънал кораб от векове всеки избира как да накаже управленската шаика за това едни се самоубиват други емигрират трети не прават деца тук имаш 2 опции да крадеш много ама требва да имаш вуичо владика за това или да емигрираш завинаги
  • 6 Фатих Мехмед

    2 25 Отговор
    Ердоган да си прибере територията дено се полага на Турция от векове и тук ще настъпи благоденствие сичко друго е обречено

    Коментиран от #11, #17

  • 7 ред

    24 1 Отговор
    Така е защото тея в парламента работят за циганете
  • 8 Чуждоезиковите

    8 6 Отговор
    Всички чуждоезикови гимназии имат за цел да създадат чуждопоклонници по света. После много по-лесно се прокарват чуждите интерси в тези държави. Та нормално е да ги привикват като завършат децата за да им промият малко мозъка там. После защо се държаим по-добре с чужденците, отколкот със съседа си - ами въпрос на чуждно възпитание !
  • 9 Тъпотата е на мода!

    18 4 Отговор
    На Бойко ,на Цецо и на всички останали Питекантропи не са им нужни образовани и мислещи хора!
  • 10 Tervel bitcoin

    10 1 Отговор
    Повече са
  • 11 Ян Собиески

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фатих Мехмед":

    Забрана на ислямофашизма, една атомна бомба върху Мека - и не само тук ще настъпи благоденствие;-)...
  • 12 Коментар📝

    6 1 Отговор
    ТОВА Е ТАКА АМА НЕ ТОЧНО 30%ОСТАВАТ И СЛЕД 5г 25% От Тях Напускат РОДИНАТА СИ.
    ВАЖНОТО Е ЧЕ БАЦЕ Е МЕДАЛИСТ
  • 13 Истина

    6 0 Отговор
    "Тъп царува, ум робува, ум патки пасе!"
  • 14 Гошо

    2 2 Отговор
    А 80% от останалите нищо не става!
  • 15 Да ми хапнете кочаня

    2 4 Отговор
    Ами да така е , а причината е че тези които бягат са страхливци! Защото, когато майка ти е болна не е рвдно да я оставяш сама да си умира! И втората причина е че 90% от оставащите тука са по прости и елементарни от един цървул, пропити от злоба, завист, МЪРЗЕЛ и от това все някои друг да ти е виновен за нищета в която с енамираш! Е те за това тази държава вече я няма реално....някой ден вероятно и формално. Държавата изначав аобщонст от общи цели, ценности и разбирания за живота като цяло. Това тук от много време го няма, няма и да го има вече
  • 16 бл.134 в Зап. парк

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Владимиров от София":

    Не е вярно - ще останат тука и като майките и бащите си ще инвестират в апартаменти в София и Пловдив.
  • 17 Ай шса извинявам

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Фатих Мехмед":

    Ще дам ,аз на теб едно голямо благоденствие в задният двор.Тук е България ,и ако не ти харесва,бегом марш към Анадолата.

    Коментиран от #20

  • 18 Загрижен

    2 0 Отговор
    Трябва да се обръща по-голямо внимание на можещите и мотивираните да учат.Те ще са двигателите на икономиката.Тези,които са по -посредствени не е нужно да учат 4години,за да станат стругари,зидари,обущари или овчари.Ръководните кадри в образованието са парашутисти,справка,КЕМБРИЧА,гр.Бяла,заместник директорът и компрометиран,даскал ром,участвал в източването на бюджета на училището.Такива като тях имитират дейност,уж обучават ученици на занаят,а точат бюджета на училището,укриващи мъртви души ,но Вие господин министър сте информиран за случая.Трябва по-строг контрол и преподаватели ,които са морални и мотивирани да работят с такива ученици.Идеите са добри,но не са достатъчно прагматични.
  • 19 Чукундур

    1 0 Отговор
    Тоз лъже като дурт циханин,30% остават и то по някаква. причина осътаналто изчезва ,дай боже дай никой да не остане
  • 20 Чукундур

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ай шса извинявам":

    То там по добре бе пич бъшгари под българско робсъво мн убо си живеете ама от денна ден нрма вече и какво да се крде
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове