Last news in Fakti

20 Февруари, 2019 15:30 2 861 20

Властта с удар по дивото къмпингуване

  • къмпинг-
  • къмпингуване-
  • диво къмпингуване

Включени са и санкции за плажни оператори

Властта с удар по дивото къмпингуване - 1
Снимка: БГНЕС

Властта удря дивото къмпингуване. Това става ясно от одобрените от правителството днес промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗИД на ЗУЧК).

За това съобщава правителствената информационна служба.

Ако парламентът одобри предлаганите от министрите промени в закона, за диво къмпингуване ще се налагат глоби. Ще се санкционира и поставянето на преместваеми обекти, както и спирането върху дюните.

"Законопроектът предвижда изменения в административно-наказателните разпоредби на ЗУЧК. Административните наказания са определени в съответствие с извършена преценка на степента на засягане на обществения интерес при нарушаването на съответната разпоредба на закона", се казва в съобщението до медиите от "Дондуков" 1.

В него се посочва още:

"Предвиждат се санкции за поставяне на преместваем обект върху неохраняем морски плаж в нарушение на закона, за поставяне на плажни принадлежности и преминаване или спиране с пътно превозно средство върху подвижни: (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Включени са и санкции за плажни оператори, ако не осигурят равностоен достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите, както и санкции за субект, който в нарушение на закона ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове.

Прецизирани са също така нормите, засягащи и органите, които са ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията. Предвижда се препращане към правилата за реализиране на административно наказателното производство в съответния закон, в случаите, в които се засяга област на регулиране в компетентността на друг административен орган."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    84 1 Отговор
    А, за дивото бетониране, с погалване.
  • 2 Ваканцуващ

    72 1 Отговор
    Ако има бетонни основи може, но палатка не.
  • 3 бббббб

    83 1 Отговор
    По Татово време 45 години къмпингите и палатките не повредиха дюните и природата беше запазена.Сега големите айдуци -инвеститори направо с багера и бетоновоза .Наказание няма!!!А, обикновенния турист с палатката много опасен за околната среда и дюните.
  • 4 екзорсист

    49 1 Отговор
    На кукера Ангелкова "стратегиите". За "развитие" на туризма.
  • 5 вввввввввв

    17 32 Отговор
    Абе, любители на къмпинга, що не дойдете малко на село? Тука е много, много диво, а вие само на първа линия се завирате, май въпроса не е в къмпингуването. Морално няма разлика между къмпингадовете и мутрите, които искат да завладеят плажа за себе си. Разликата е само в използваните средства. Плажа не е бащиния на никого. Защо не сложите палатките на 2-3 км. от морето и да ходите само на плаж като нормалните хора за по няколко часа?

    Коментиран от #15

  • 6 onq s konq

    10 6 Отговор
    Тъй като българите НЕ СА ДИВАЦИ а ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД,тоя закон не ги засяга ПРЯКО.Той е направен за да възпрепятства евентуално БЕЖАНЦИ,които си мислят че могат да си демонстрират диващината по родните ни курорти!
  • 7 Весо Аптекаря

    19 20 Отговор
    Стига сте плакали катунарииии,смешно и жалко е да се види как ви висят осраните гащи изплакнати в морето на сезала пред катуна ,изхвърляните кутийки скумрия и русенско варено, галони от бира,вееща се тоалетна хартия по храстите.
    Защо не го направите в Гърция!
  • 8 педали от банкя

    24 3 Отговор
    ей няма оправия с тези хора,последния залък от бедняците искат да вземат,гласувайте пак за тях нещастници

    Коментиран от #13

  • 9 Жечко

    20 0 Отговор
    Хаххаха, то дюни не останаха вече!

    Хаххаха на ви свобода, хахахха смях в залата!

    Как нали трябва да отидете в някой хотел, иначе така пестите пари и пак си почивате!

    Избирайте си Тикви! И за това ще имате тиквени закони!
  • 10 Тигърът на Седемте тепета

    23 0 Отговор
    Забраната за спиране на дюните ще важи ли за камионите и булдозерите?
  • 11 ванката

    12 0 Отговор
    остана ли нещо с което да не се ощетява народа тази партия трябва да бъде съдена от народа на площада нищо друго няма да оправи нещата
  • 12 Шаран БГ

    12 2 Отговор
    Когато времето се позатопли и е приятно за разходка, само който желае, нека се разходи покрай Черно море, Шкорпиловци, от устието на река Фандъклийска на юг до Черни нос. Ако има някакви впечатления от Гърция или Хърватско / по надалеч не е нужно да е ходил/,нека направи сравнение с хигиената и чистотата тук и там ! Щом тук му хареса, нека роптае против подобен закон. Естествено, че е противозаконно и противоконституционно завоюването на плажовете от отделни личности . За съжаление на много места по черноморското крайбрежие не можеш и да припариш. Телени мрежи над два метра, охрана - човешка и кучешка. Просто сме жалки. Аз такова нещо не видях в Испания, такава мръсотия -- също....... !!!
  • 13 Кико

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "педали от банкя":

    Бедните не ходат на море ходат да работят за да ходат на хотел. Само тъпанари те ходат да серът по плажа и да миришат на порове.
  • 14 Аве Адолф

    11 2 Отговор
    Долнопробни лобисти са писали тия промени в закона . Видно и ясно е , че тези промени нямат нищо общо с опазването на реда и чистотата по плажните ивици . Няма как такава поправка за издържи , защото най-малкото лишава хората от свободен достъп . Тия подкупни нищожества продължават да творят безумия .
  • 15 бял

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "вввввввввв":

    Трудно ще ти обясня защо,може би за щото си от село и си тъпичък
  • 16 БАЛКАН. ТУРИСТ

    13 0 Отговор
    Хайдеееее край на свободните туристи, отиваш в хотела на гн. Мошенникоф .
    Плащай и се любувай на природата .
  • 17 Маркиз дьо Сад

    1 9 Отговор
    Ако влезеш в национален парк Йосемити в САЩ с кемпер и решиш да опънеш палатка и да къмпингуваш извън определените за това места, ще дойдат охранителите, барабар с 5 патрулки куки, ще ти конфискуват кемпера, палатката и ще отнесеш солена глоба! В определените за къмпинг места, има паркове места за кемпери, снабдени с газ, вода и ток! Паркираш кемпера, служител идва и отчита газо, електро и водомера, закачаш се и си готов! Може да се разхождаш колкото си искаш из парка, да си правиш барбекюта и да се веселиш, важното е да не вдигаш шум и да не пречиш на другите! Разбиранията ни (на нас и на руснаците) е да се напиваме зверски всяка вечер, да вдигаме гюрюлтия всяка вечер, да осерем всичко и по възможност- да се сбием със също толкова пияния съсед по палатка!
  • 18 дюна

    5 0 Отговор
    По-добре смърт отколкото герб !
  • 19 Ганю

    5 0 Отговор
    А ЗА ВЪЗДУХА ДЕТО ДИШАМЕ КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЗАКОН ДА СИ ПЛАЩАМЕ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове