27 Февруари, 2019 01:30 4 339 31

Бургас е първият град с площад на толерантността

  • бургас-
  • площад

Общинският съвет гласува решението с мотива, че това е един от големите морални капитали на българския народ

Бургас е първият град с площад на толерантността - 1
Снимка: Shutterstock

Градското пространството между улиците „Александровска“, „Алеко Богориди“ и „Генерал Лермонтов“ да се нарича площад „Толерантност”, решиха общинските съветници в Бургас на 26-ти февруари 2019 г. Така Бургас ще бъде първото населено място в България, което прокламира това изконно морално качество, белязало цялата история на българския народ, пише liberta.bg.

Предложението в Бургас да има площад на толерантността е по идея на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. То е внесено от Инициативен комитет, събрал подписите на над 50 авторитетни личности от Бургас - хора на изкуството, науката, бизнеса, общественици, политици. Сред вносителите са имената на проф. арх. Тодор Кръстев – почтен председател на “Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места” ICOMOS България, поета и писател Недялко Йорданов, композитора Стефан Диомов, режисьора Камен Калев, адвоката Иво Баев, художника – реставратор Климент Атанасов, поета Борис Бухчев, журналиста Асен Йорданов и др.

Мотивите са, че именно толерантността е в основата на българската морална ценностна система и светоглед, още от зората на българската държава до наши дни. Именно върху прокламирането на принципите на толерантността е утвърдена държавността ни, както и уникалните български писменост и култура през Средновековието. Цялата ни епопея на национално-освободителни борби в новата българска история се гради върху заветите на толерантността и благородството към всички жители на българското землище. Желанието на вносителите е тази зона да се превърне в своеобразна визитна картичка на модерния, мултикултурен и традиционно космополитен Бургас, която да излъчва своето глобално послание за човечност, разбирателство и мир. Бургас е един от малкото градове, които са дали и своя непреходен принос в националните култури и на съседни страни. Бургаските поети Реджеб Кюпчу и Костас Варналис са признати също като неотменима част от образователните програми и литературата в съседните Турция и Гърция.

Новоименуваният терен е в непосредствена близост до Община Бургас. Той е в зона, около която се намират в хармония православна, арменска, католическа църкви и еврейска синагога. В зелената площ на пространството са издигнати 2 паметника посветени на геноцида срещу арменците и евреите през двете световни войни. Тези общности, които са част от съвременната българска нация, са изразили в паметни знаци своята благодарност към сънародниците си българи за акта на солидарност и спасение, който са получили в България. Паметникът на жертвите от арменския геноцид е в близост до Паметника на благодарността издигнат от потомци на еврейската общност и Център “Алеф” по случай 75 г. от спасяването на Българските евреи. Паметникът бе открит тържествено преди 1 година в присъствието на държавници, висши духовни лица, дипломати и стотици граждани на Бургас.

Предложението бе поставено на обществено обсъждане от общинската администрация, проведено на 24 февруари т.г. На него присъстваха общественици, граждани, представители на БПЦ. Преобладаващото мнение от обсъждането бе, че Бургас и обществото ни биха спечелили от популяризирането на толерантността, като един от принципите, върху които се гради човешката цивилизация. Гражданите, присъстващи на общественото обсъждане, се обединиха около идеята, че днес в Европа и надигащите се ксенофобски настроения, толерантността ни е още по-нужна.
Неслучайно общинските съветници гласуваха решението за именуването на пл. Толерантност в навечерието на 10 март - Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите от Холокоста.

Един от основните поводи за гордост от общонародния подвиг на предците ни пред лицето на целия свят. Веднага след редовното си заседание членовете на ОС гледаха филма на Алберта Алкалай „Да помним”. Документалният разказ изважда от забвение имената на най-заслужилите бургаски общественици, които са направили възможното бургаските евреи да не бъдат депортирани и унищожени. По инициатива на Център „Алеф“ преди няколко години ОбС – Бургас увековечи имената на двама от тях - кметът на Бургас /1939г. – 1944г./ – д-р Дянко Пръвчев, заедно с писателя и бивш депутат от Демократическата партия - Петко Росен /1880-1944 г/. Заради своята смела позиция в защита на съгражданите си от еврейски произход, те бяха посмъртно удостоени с най-високите отличия „Почетен гражданин“ и „Почетен съветник“ на Бургас.

Ето какви са били думите на Петко Росен по този повод:

„Българският народ има един голям и ценен морален капитал, своята толерантност към чуждите малцинства у нас. Ние като народ сме се гордели с този капитал и със своята човещина, сега за хатъра на Хитлер и него трябва да пожертваме и да се изложим пред световната съвест. Евреите у нас са мирни граждани, много от техните синове са воювали рамо до рамо с нас във войните и са си дали живота за нашата родина. Нашият народ не изпитва омраза към тях. Те са приобщени към нас. Никога в България не са извършвани погроми и гонения срещу тях. Жълтите звезди, които са им прикачени сега са срам за нас. Ние, гражданите на Бургас, високо протестираме за готвените безчовечни мерки спрямо евреите. Тази акция ще сложи мрачната си сянка върху нашия народ като зверове и убийци.”


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г.З.

    31 3 Отговор
    Искаме в Катуница и Воеводоново!
  • 2 Хасан

    32 8 Отговор
    Да знаите че летния сезон аз ще предлагам ласки на площад Толерантност под прякора Жужа .
  • 3 Само питам

    4 39 Отговор
    Защо толкова се забавиха с това решение ? Във всеки български град трябва да има такъв площад !
  • 4 ОбъркАли са се нещо..

    43 3 Отговор
    Толерантност или толерастия?
  • 5 Ventura

    32 4 Отговор
    Града на батките с площад
    на патките ( клепналите).
  • 6 Без коментар

    43 3 Отговор
    Николай Хайтов: „В една зверилница толерантност значи смърт”!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво

    38 3 Отговор
    Отвратително! Да му се доповръща на човек от гьотверени!!!
  • 9 Грузинците знаят защо

    33 1 Отговор
    В Тбилиси не знам има ли паметик на толерантността, но има паметник на Майка Грузия: статуя на жена с чаша вино в едната ръка (ясно за кого) и нетолерантно изваден от ножницата меч ( ясно за кого) в другата...Грузинците знаят защо... а НИЕ???
  • 10 Либералфашист

    30 4 Отговор
    Толерантността е новата фашистка идеология.
  • 11 Румяна Костова

    29 1 Отговор
    Думата толерантност в днешно време няма нищо общо с хубавия смисъл на това понятие. Аз като я чуя, асоциациите ми са ,че някой се диви на любовта между гейове или пък призовава да съчуствуваме на джендърите от двадесет и някой си социален пол,че не могат да пишкат в мъжките или женски тоалетни.Да се именува площад,,Толерантност"е смело решение и съвсем нееднозначно.
  • 12 ГРЪЦКИ ПЕЗЕМЕК

    13 1 Отговор
    И аз съм толерантен към мойта кобила.
  • 13 Хасан

    2 18 Отговор
    А защо няма паметник на т.нар Възродителен процес и депортацията на българските турци???

    Коментиран от #18, #19, #20, #24

  • 14 Хайл Хитлер

    2 1 Отговор
    Много европейско.
  • 15 Честито на Бургазлии

    19 1 Отговор
    С новото си име площад "Толерантност", град Бургас ще се превърне в най-притегателното място за почитателите на джендър идеологията.
  • 16 гого

    9 1 Отговор
    Евреите пак плачат за мустакатия чичко!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Osman

    16 1 Отговор
    Най-накрая. Сега вече с Хасан може да се разхождаме хванати за ръце без да ни подвикват и подсвиркват зад гърба някакви завистници.
  • 24 Рефер

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Жужка, автогол! Пореден...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 "Толерантност" е медицински термин!

    14 0 Отговор
    "Толерантност" настъпва тогава, когато Имунната система на многоклетъчния организъм(човешкия) вече не разпознава и не е способна да обезвреди ЧУЖДИТЕ ЕДНОКЛЕТЪЧНИ(паразитите) системи, вследвие на масова ИНВАЗИЯ!...или казано с една дума, Толерантността е СМЪРТ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аве Адолф за тлерастията

    1 0 Отговор
    Че какво лошо има да не си толерантен , какво лошо има да си расист и антисемит ???
  • 31 лицемерие

    7 0 Отговор
    При положение,че човечеството е озверяло,това е лицемерие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове