Last news in Fakti

7 Март, 2019 08:08 6 743 33

100 млн. лв. за екологичната категория в талона

  • еко категория-
  • екологична категория-
  • кола

Държавата трябвало да ги даде, не можело да е за сметка на шофьорите

100 млн. лв. за екологичната категория в талона - 1

България се намира в мирно време, но по улиците и магистралите ни се води война. Докога смъртността на пътя у нас ще бъде толкова висока? Държавната администрация реши да впише в регистрационните талони на автомобилите и еко категорията, но кой ще плаща за това?

"Някой трябва да извади 100 милиона, защото държавната администрация е решила да прави експерименти на наш гръб. Взе се решение, че екологичната категория ще формира цената на данък. Това не е справедливо. Нашето предложение е, че цената за подмяна на регистрационните талони трябва да е за сметка на държавата. Администрацията сама не е попълвала в документите коя екологична категория е автомобилът. Това е тяхна грешка", категоричен бе Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

В студиото на "Денят ON AIR" той подчерта, че държавата е наша и ние трябва да решим какво ще прави тя.

"Не може само да увеличава данъците. Трябва да поеме последствията от несполучливите си решения. Сегашният закон за пътищата е много компрометиран. Новите предложения не гарантират за нещо по-добро. Няма промяна във философията на пътната ни безопасност. Използваме термина "Визия 0", познат само на експертите. Това е най-успешната програма на шведското правителство, което се стреми да няма никакви смъртни случаи на пътя. Не бива да откриваме топлата вода. Можем да поканим експерти, които да ни помогнат", отбеляза Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него обществото ни като че ли е свикнало със смъртта по пътя.

"Способни сме за няколко месеца да се превърнем в държавата с най-много технологични средства за контрол на движението на пътищата. Методиката, по която се използват обаче е грешна. Държавната администрация не говори достатъчно за пътната безопасност", заключи гостът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    2 23 Отговор
    Да бе, как в моя талон пише евро нормата? Да не е нещо 'демо'?

    Коментиран от #3

  • 2 Коментар📝

    83 0 Отговор
    АДМИНИСТРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ КАКТО И ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНЯЦИ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ С 70%.ЗАМ.КМЕТОВЕ ОБЩИНСКИ ЧИНОВНИЦИ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ
    КОМИСИЙКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ЗАМ.МИНИСТРИ И ВСИЧКИ ПАРАЗИТИРАЩИ МЪЖКИ И ЖЕНСКИ КАЛИНКИ.ТЕ СА ВРЕДИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯТ РАБОТНИК
  • 3 нане

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    А в моя що не я пише? Регистрирана е преди 6 месеца

    Коментиран от #12

  • 4 ддд

    10 57 Отговор
    A вие защо не сте гледали като са ви го издавали талона ????

    Коментиран от #10

  • 5 Манолов

    58 2 Отговор
    Слава на ГЕРБ и мъдрите й ръководители! В случая - Менда! С новите данъци, 40% по-високи от старите, решихме много въпроси! Основният от тях е - чистият въздух в градовете ни! Браво, Менда ! Вече дишаме с пълни гърди чист въздух благодарение на еколкогичния данък на колите ни!
  • 6 куку руку ку

    68 0 Отговор
    Истината е, че държавата въобще не се интересува от живота на гражданите си, а просто гледа да съдере едни пари от гърба на хората.
  • 7 Запознат

    56 0 Отговор
    Тия дето пипат данъците трябва да се махат. Даже комунистите преди няколко години не вдигнаха данъците. Но, какво искаш от фалирала държава. Тия ни довършиха. А, сетих се да питам нещо: на кой са фирмите за еко таксите, дето се плащат при регистрация на автомобил? Къде са тия пари? Ама тя май остана само една фирма.
  • 8 Реалист

    45 1 Отговор
    Ами като си стоим мълчим и само коментираме по сайтовете а не излезем и ги изметем от това правителство ще си правят каквото си искат,ще измислят нови данаци и всияко с което могат да си допълнят обира на нещасният народец !
  • 9 никой

    19 0 Отговор
    пак казвам,те затова направиха живота ни смарт за да може да плюем и обсъждаме отдалечено.и се запитайте защо в БГ няма свободна прадажба на оръжие
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    27 0 Отговор
    Продължавай да спиш прост и страхлив български народе ...всичко ще ви вземат и пари и имоти и здраве и ВСИЧКО
  • 12 123

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "нане":

    Не знам колега, не мога да ти кажа. Моя е на няколко години и ясно си пише: EURO xxxx. Твоят къде е издаден? Моя е от КАТ София...
  • 13 Дойнов

    35 3 Отговор
    Това с еко нормите си е чист рекет от страна на държавата. И какво като вдигнат данъка, по чист въздух ли ще дшаме. НЕ !!! Ще си караме старите коли заото сме бедни. Но от събраните наши данъци ще има пари за циганите които са най големите замърсители на градският въздух който дишаме.
  • 14 FOW

    21 1 Отговор
    Защо продължаваш да спиш НАРОДЕ!! ???
    Защото те е страх за мизерната заплатка?
    Защото циганите имат повече права от теб и те е страх от тях?
    Защото те е страх да не те набият, ако вдигнеш лозунг?
    СТРАШНО СИ Е - ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЕ СТРАХУВАШ
  • 15 Дедо

    21 0 Отговор
    А не е ли най-правилно да се задължат вносителите на автомобили да подадат към КАТ данните за еко категорията и после КАТ към съответната община и тя да ги приравни административно.После при плащане на данъка да се изпише и нормата на бележката и при техническия преглед - проверка наличен ли е катализатора и покриват ли се критериите!

    Коментиран от #19

  • 16 Is 200

    17 0 Отговор
    Администрация полиция парламент какво работи в полза на гражданите?Само Корупцията.
  • 17 Некой си 1

    31 1 Отговор
    За София - Астра '99 1.6 75 кс (газ) за миналата година данък - 15,60 , за тая год. 32,76 - САМО малко над 100% увеличение!!!
    С колко повече замърсявам околната среда,че да ми вдигат двойно данъка!!!
    Да измерят изгорелите газове на кола с газ и тогава да ми определят данъка!
    Обаче на кой му пука за въздуха -скоро европейските пари ще свършат и се търсят начини за изкарване на кинти!
    Тепърва ще се очакват още подобни „официални” кражби!!!
  • 18 гост21

    14 0 Отговор
    В италианския талон има екологична категория, но в КАТ това не ги интересува, софтуера им бил такъв. Но какво да се прави, това са болните мозъци от ГЕРБ. Гласувайте за тях. Ще ви сложат и данък на въздуха който дишате.
  • 19 бг идиотизъм

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо":

    Това е прекалено сложно и натоварващо за БГ администрацията, съставена на 90% от мързеливи некадърни връзкари.......по-лесно и удобно им е както досега, да си клатят краката и да си чатят по телефона, пък хората да цакат по 2-3 пъти за едно и също нещо!
  • 20 MGewehr

    4 9 Отговор
    Зная доста "бедняци-голтаци" в България дето вият че данакът на МПСто им бил екологично несправедлив. Същите тези идвайки в "белите" страни на Европа несмеят да гъкнат против съответният данък и си го плащат като попове, защото "ТАМ е така"!
  • 21 Честито ма прецаканите

    6 0 Отговор
    Великденските на 100 тина човека от държавата които ше си ги разделят
  • 22 MGewehr

    3 21 Отговор
    Сега за да се обясни на умниците претендиращи че притежават екологично чисти движещи се на газ автомобили. След като си махнат бензиновият резервоар и остане само газовата бутилкa, тогава мoгат да имат претенции че са екологично чисти и намаление на данъка!
  • 23 Random

    15 1 Отговор
    Можеха много лесно да решат проблема - на ГТП ти проверяват газовете и в зависимост от това в коя екологична норма ти попада колата в дадената година ти формират данъка. Така ако ти е изправна колата може и по-малко да платиш, а ако е някаква изтърбушена ще си плати за това че замърсява повече. Обаче тука е Булгаристан и мисленето е забранено.

    Коментиран от #33

  • 24 АЛ КЛ

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    Екостикерите за автомобилите ще влязат в сила вероятно през март 2019 г. Те ще отбелязват в коя екологична група попада колата откъм вредните емисии, които отделя с отработените газове.

    Промените в Наредбата за техническите прегледи, която ще ги въведе, вероятно ще бъдат готови през септември. Те ще бъдат разписани от министрите на транспорта и на вътрешните работи Ивайло Московски и Валентин Радев. Това заяви зам.-шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски пред "24 часа".

    Ще се даде гратисен период от 6 месеца до 1 година, за да се изработят стикерите, както и да се снабдят пунктовете за технически прегледи с тях. Лепенките ще отразяват нивото на замърсяване от автомобила, което е измерено по време на техническия преглед.
  • 25 нов метод

    13 2 Отговор
    За ограбване на народа , законен и подмазан с гербаджийски лъжи ...... Ние последните 3 години ви вдигнахме данъка 3 пъти , но дето имате малко по-нови коли платете си някакви нови талони и ще имате 10 процента отстъпка ! Защо бе гробари , освен увеличаване на инфлация , данъци и държавен апарат , направихте ли нещо друго .... А сетих се , едни много евтини магистрали строите постоянно !
  • 26 332дед

    8 2 Отговор
    А какво правим с най-еко колите, тези на пропан-бутан(газ)? В Бг почти всички бензинови коли са на газ! Та, никъде не чух никой да казва в коя категория са те, и като най-екологични колко ще плащат данък! Или всичко е само повод за дране на кожи от народа?!

    Коментиран от #27, #30

  • 27 А така

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "332дед":

    А добър ден
  • 28 ддд

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "ДаГоБарат":

    Като не знаят ще си платят отново

    Коментиран от #32

  • 29 321

    4 0 Отговор
    Този е тъп като катаджия. Оп, той всъщност не беше ли преди катаджия. Какви 100 млн бе г-н катаджия. От 2005-2006 г. всички талони от новия вид имат информация за евро нормата. По старите коли от преди 2005-та са основно Евро 2, Евро 1 и без Евро. И трите изброени имат абсолютно еднакво завишаване на данъка заради категорията. Тоест, малко са тези, на които реално ще им се наложи да искат смяна на талон. А ако някой глупак даде пари на вносителя или КАТ за нов талон, за да му запишат вътре Евро 2 си е за негова сметка - толкова му е ума
  • 30 321

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "332дед":

    Като не си учил в училище ще задаваш подобни тъпи въпроси. СО2, който основно определя категорията се отделя при горене, ако искаш гори бензин, дизел, газ, керосин, гуми, дърва или друго. СО2 се отделя от процеса горене. Всяко гориво съдържа въглерод - С, в процеса на горене се свързва с кислорода - О и се получава съединението СО2. Сега конкретно на твоята теза. Колкото повече въглерод има в горивото толкова повече се отделя при горене. Стойностите са около - Дизел - 0,86; Пропан-бутан - 0,82; Метан - 0,75; Бензин - 0,68. Та така умници, газовите уредби отделят по-малко от дизела и повече от бензина СО2 емисии. И като се има предвид, е разхода при газта е малко по-висока, се оказва, че са по зле и от дизела. Дано да си разбрал какво съм ти написал.
  • 31 знаещ

    2 0 Отговор
    Сега , много ясно ,че това с екологията е една пунта мара , да се оберат балъците е целта !
    Никой не отчита колко се движи една кола , а това е основното , за да цапа повече , трябва да се кара повече !
    А един пенсионер или по беден може да я кара веднъж седмично , а баровеца да не слиза от нея , нашенският мухъл приема това за престиж !
    Относно еко нормата , в повечето талони я няма , защото до средата на 2017 години не беше задължително и само по искане на вносители или застрахователи на лизингови автомобили се вписваше , от там нататък зависеше единствено от тази зад гишето дали ще я попълни .
    След 2017 год имаше вече указания да я попълват задължително , защото ГЕРБ бяха подготвили подстригването на наивниците !
    Държавата е зле , трябва да се краде от хората иначе пари няма , като ви говорят за растеж погледнете Борсата , там всичко пада години наред , а това е основен икономически показател , там няма как да лъжеш с фалшиви статистики !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бенц

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Random":

    Прав си но забрави къде живееш: в найи корумпираната "държава"...представи си само какво ще стане, каквото в телковете,болниците,НОИ...и.т.н.т......КОРУПЦИЯ!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове