Last news in Fakti

7 Март, 2019 19:12 5 313 15

Напрежение в Агенцията по вписвания, уволняват над 10 юристи

  • агенцията по вписвания-
  • уволнения

Заповедите за отстраняването им вече са готови

Напрежение в Агенцията по вписвания, уволняват над 10 юристи - 1
Снимка: БГНЕС

Невиждано напрежение в Агенцията по вписванията! Над 10 юристи ще бъдат уволнени от ведомството. Заповедите за отстраняването им вече са готови. Това съобщи Фрог нюз, цитирайки източници в правосъдното министерство. Според тях това са служители, които основно са свързани с регистрацията на фирми.

Това никак не е случайно, защото от няколко дни в институцията има огромно напрежение заради множество сигнали за натиск върху работещите. Част от тях вече официално са подадени лично до правосъдния министър Цецка Цачева и Инспектората. В тях се алармира за това, че чиновниците се принуждават да пренебрегват законите по време на работа, обслужвайки интереси на конкретен бизнес кръг.

Припомняме ви, че миналата година Агенцията по вписвания влезе във фокуса на медийното внимание с два скандала-блокирането на Търговския регистър и последващото раздаване на бонуси в размер на 700 000 лв.

„Месеци след скандала със срива на регистъра, започнаха да се налагат нови правила за работа. Тези нови правила обаче пренебрегват основните закони и определят върховенство на вътрешни заповеди на ръководството на ведомството над законовите разпоредби. Новоназначеният изпълнителен директор издаде правила, според които служителите, водещи регистъра, са в пълно подчинение на ръководството и са длъжни при регистрирането на фирмите да се водят преимуществено от конкретните разпореждания на висшестоящите, пренебрегвайки изричните законови изисквания“, разказаха възмутени служители.

Уточняваме, че Търговския регистър се създаде през 2008г., като регистрацията на фирмите премина от окръжните съдилища към Агенция по вписванията. От 2018г. към търговския регистър се присъедини и воденето на регистъра на НПО-тата. По този начин се целеше създаване на по-бърза и адекватна процедура при регистрацията на лица, които ще извършват търговска дейност. За целта бяха приети законови разпоредби, които точно и ясно определиха предпоставките, които са необходими за да се регистрира търговец или дружество.

„Над десет години търговския регистър работи при ясно определени правила, посочени в закона, като най – висш акт на правовата държава. Сега обаче на служителите се налага да работят пренебрегвайки закона, по указания и насоки на ръководителите на агенцията. Така се открива възможност за създаване на порочна практика да се регистрират фирми или да се вписват промени по техните партиди с преимущество или с благословията на силните на деня икономически групировки и под реалната заплаха от политически натиск“, алармират те.

По думите им от известно време в Агенцията се правят опити да се оказва натиск при вземане на решение от страна на юристите, които регистрират фирмите и НПО-тата.

Отдавана в медийни публикации се коментира, че чрез манипулации и опити за влияние върху служителите в търговския регистър силните на деня си разчистват икономически сметки. За такива своеволия сега се дава зелена светлина, като се дава възможност на самите директори във ведомството да насочват решенията на служителите си съвсем легитимно, чрез вътрешни правила. Всичко това се случва на фона на опитите на държавата да ограничи корупцията и да осигури сигурност при бизнес начинанията, както и създаване на гаранции за високо развито гражданско общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омега

    20 0 Отговор
    Е ПА ЧЕ ГИ УВОЛНАТ, НЕМА ДА ПОДЪРЖАМЕ ЩАБ ОТ НЕНУЖНИ ЧИНОВНИЦИ, КАТ ПОЧНАТ ДА УВОЛНЯВАТ ЗА НЕПРАВОМЕРНИ ДЕЙСТВИЯ ДА ВИДИШ ОСТАНАЛИТЕ КАК ЩЕ РАБОТЯТ КАТО ЧАСОВНИЦИ "ОМЕГА"

    Коментиран от #7, #13

  • 2 Пешо

    14 1 Отговор
    Не е достатъчно да ги уволняват, да ги осъдят трябва.
  • 3 А,де ...

    11 1 Отговор
    10 ?! И това колко процента от общата бройка са? ....''Невиждано напрежение в Агенцията по вписванията!'' Мъка-а-а-а!
  • 4 тюх

    2 0 Отговор
    Да му се не види. Ми сега?
  • 5 патриотъ

    15 2 Отговор
    Не вярвам на гербаджиите!Това са предизборни заблуждения и номера!Всичко е лъжа и измама!Ще ги махнат от там и ще им дадат други топли местенца,а може след време тихомълком да си ги върнат по местата!Герб трябва да отиде в историята и управлението му да остане най-лошия спомен от последните 30 години!
  • 6 от провнцията

    8 0 Отговор
    Супер! Нека това бъде началото на намаляването на корупцията....
    След политиците са тези....
  • 7 Китко Миткин

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Омега":

    Хей, пич. Ти май искаш да затрийш 'средната' класа. Ония със актуализираните заплати, осигуровките, отпуските, ''пътните'', платените командировки, бонусите и ...''работните'' календари със задачите на стената. И дето отговарят на въпроса - ''К'во правиш'', с - ''Ами..., НИЩО, на работа съм''.
  • 8 Доцент Чолов

    5 4 Отговор
    Всяка управляваща класа се стреми да постави Търговския регистър в своя изгода, като го направлява чрез разни вътрешно ведомствени правила изсмукани от пръстите на някоя кака на висок пост в МП, замисляте ли се защо миналата година през август ТР се скапа софтуерно и хардуерно, случайни неща не се случват току така.
  • 9 Гнида

    5 2 Отговор
    Държавни хрантутници !
  • 10 Обективно

    6 0 Отговор
    Истината е че голяма част от юристите в държавните институции не стават за нищо. Назначени са на шуробаджанашки принцип и нанасят огромни загуби на бюджета и държавата. Примерът на Агенцията трябва да се последва и от всички министерства. Не може да губят по десет последователни дела и да ги държат като държавни служители.
    Няма как вътрешните правила да изместят закона, написаното в статията е тендециозно.
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    ... и НПО-тата, а? Те Орбан го изкараха по-черен и от дявола, задето забранява нпо-тата на сорос.
  • 12 анализатор

    6 2 Отговор
    Докато ГЕРБ управляват, все по-зле ще стават нещата. В администрацията ще останат само калинки, некадърници и службогонци.
  • 13 ХАХАХХА

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Омега":

    ПРАВОВА ДЪРЖАВА, КВО БЕШЕ ТВА ?

    А ТИЯ ДЕТО ЦВИЛЯТ ЧЕ ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ ЯВНО ИМ ХАРЕСВА ДА ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРКИ, ДА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И СЪОТВЕТНО ДА СА НА ПРИНЦИПА НАШИ И ВАШИ!

    А КОГАТО ГИ УДАРЯТ ОНИЯ ДРУГИТЕ И НЯМАТ НАШИ ХОРА ЗАПОЧВАТ ДА ВИЯТ КАТО ЗА УМРЯЛО!
  • 14 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ГИ УВОЛНЯВАТ ?? ЗАТВАРЯТ ГИ В АРХИВА ДА ОПРАВЯТ ЦЯЛАТА СИ ГАДОСТ И ДА Я ОПИШАТ -"РЕД ПО РЕД" ... " ЗА ТОЗИ "НОТАРИУС" ТОВА И ТОВА ,А ЗА ОНЗИ НОТАРИУС -"ТОВА И ОНОВА " И СЛЕД ПОТВЪРЖДЕНИЕ ДА ГИ ОСТАВИМ ДА РАБОТЯТ -ПРОФЕСИОНАЛНО !!! А "НОТАРИУСИТЕ " В ИНКВИЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!!!! ЗА СЪДЛЬОВЦИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА НЕ СЪМ НАЯСНО !!!!!!!!
  • 15 тъпкано с неграмотници

    1 0 Отговор
    Толкова неграмотни юристи има, че хич не ме учудва. Едва написват по два реда без грешки. Пък за политици да не говорим. Факт. "Ние сме в НАТО и с Русия". Неграмотници с диполми, шофьори без книжки, нищо ново в тая държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове