8 Март, 2019 11:29 58 691 50

Глоба за винетка - само на пътя

  • винетка-
  • винетки-
  • тол

Шофьорите няма да бъдат глобявани по електронен път през 2019 година

Глоба за винетка - само на пътя - 1
Снимка: БГНЕС, архив

През 2019 г. шофьорите няма да бъда глобявани по електронен път за липсва на винетка. Тоест, ако снимат автомобила ви на пътя и системата регистрира, че сте без винетка, няма да получите фиш по пощата, а ще бъдете спрян и санкциониран на място, съобщиха за СБА от Националното тол управление.

Причината да няма електронно правоприлагане е, че все още има действащи хартиени винетки. За да може да има електронно правоприлагане, винетките трябва да са изцяло електронни, обясниха още от новата структура, натоварена да следи за винетките.

Първоначалният замисъл бе хартиените винетки да се конвертират в електронни, за да могат полицаите и тол инспекторите да засичат с камерите си неизрядните водачи. На 3 януари т.г. обаче заради опити за измами в крайния срок на валидност на винетките този процес бе преустановен. Стигна се до безпрецедентно положение – системата може да регистрира само електронните винетки, но не и хартиените.

Ситуацията породи страхове сред автомобилистите, че в някакъв бъдещ момент могат да получат фиш по пощата и няма да могат да докажат, че към момента на заснемането са били изрядни.

„Имах валидна хартиена винетка до 31 януари. Случи се така, че на няколко пъти минах покрай автомобили на тол управлението. Те не ме спряха, за да ме проверят и да видят, че не съм нарушител, обясни преживяванията си наш читател. – Сега се опасявам, че след месец-два мога да получа е-“честитка“ с глоба, че съм карал без винетка. Няма как да докажа, че не съм бил нарушител. След изтичането на валидността на винетката по закон съм длъжен да я махна от предното стъкло, защото иначе ме заплашва глоба. Аз я отлепих. Квитанция също нямам. Доколкото знам, досега не е имало регистър на закупените хартиени винетки. Та въпросът ми е как да докажа, че не съм бил в нарушение?“

СБА отправи въпросите към Националното тол управление, а оттам категорично ни отговориха, че няма да се налагат електронно глоби, когато сте сниман на пътя и системата е регистрилала, че сте без винетка. Това не означава, че ще ви се размине. Правоприлагане ще има и то ще бъде на място от колите на тол контрола и от КАТ. Винетната система с изцяло електронно правоприлагане ще заработи от 1 януари 2020 г.

Сега ако ви хванат без винетка, на нарушителя ще му бъде предложено да заплати компенсаторна такса на място – така той ще може да довърши пътуването си в рамките на деня и няма да му бъде писан акт. Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно 70 лева за лек автомобил. Ако не бъде платена на място при толконтрола, тя ще може да бъде погасена по банков път. В случай, че шофьорът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление. Глобата за леките автомобили е 300 лева.

От тол управлението напомниха, че хартиненият винетен стикер трябва да остане залепен на предното стъкло на автомобила до изтичане на валидността му, без значение дали е конвертиран или не. В противен случай шофьорът е в нарушение.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    236 10 Отговор
    С други думи пак сте се насрали.

    Коментиран от #33, #49

  • 2 Townboy

    153 25 Отговор
    Когато начело на дърважавата е Тиква Рапон, последният се обгражда със себеподобни и настъпва хаос.
  • 3 Мирослав

    119 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...заради опити за измами в крайния срок на валидност на винетките този процес бе преустановен..." Значи некадърността на калинките в държавната администрация и смотания софтуер тук нямам нищо общо...

    Коментиран от #12

  • 4 !!!

    145 19 Отговор
    Едно нещо няма, което да е направно от герберастите и да работи без пробщлеми и издънки ! Такива некадърници тази държава не е виждала никога !

    Коментиран от #31, #38, #39, #43

  • 5 Боклуци

    131 14 Отговор
    Винетка така или иначе не трябва да има.Всички плащаме данаци от там би трябвало парите ни да отиват за пътища!!Никъде го няма да плащаш такса за третокласен път и прочие.Но овчи народ заслужаваме си всичко, което се прави на наш гръб!!!

    Коментиран от #44

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 държава мащеха

    111 3 Отговор
    Когато партийните калинки на високи постове не са си свършили работата, пак виновни са обикновените хора! Глоби, заплахи, тормоз... Лятото, когато фалира ЗК Олимпик, Борисов ни се караше по телевизията, защо не сме гледали в каква компания се застраховаме. Сега, бардакът с е-винетките, пак е за наша сметка! Новите "екологични" данъци за колите (на които се оказа, че в талоните КАТ не е записал ЕВРО-категориите) пак са за наша сметка! Няма ли някой по-опитен юрист да осъди тази държава-нарушител в Европейския съд?
  • 8 Левски

    63 9 Отговор
    Така трябва да бъде.Създадохме си Режим който не можем да докажем и сега ще изпълняваме каквото ни наредят.Даже е малко винетката трябва да е 1000лв. горивото 150лв. за литър.....
  • 9 Боклуци

    125 6 Отговор
    Даже като се замисля, не само винетки не трябва да плащаме. Нищо не трябва да плащаме. Да живеем като циганите. Искам безплатни помощи за отопление, за социално слаб, за неграмотен. Искам да живея като циганите! Никакви данъци, никакви задължения. Само права.

    Коментиран от #18, #40

  • 10 Az weeeeeee

    75 1 Отговор
    Бах ги в нещастниците като не ви работи системата не си бъркайте в носа по цял ден в тол колата а се забийте в някоя нива и не се появяват е повече
  • 11 f16

    69 1 Отговор
    Няма такава държава никъде жалка работа.
  • 12 ПроГрамер

    65 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мирослав":

    Софтуера е смотан само когато си го поръчаш да е смотан. ВЕРВАЙ МИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Трънчев

    53 6 Отговор
    Браво! Ура, г-да милиционери и всички свързани държавни служителки! Трябваше ви 3 месеца! да го измъдрите! И ся ко прайм?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 robin

    75 4 Отговор
    Такава некадърна държава с некадърна система, прави от всичките си поданици потенциални престъпници!Все за нещо те дебнат!Постоянно имаш усещане за вина.Нормално е да ти се поражда желание да я прецакаш такава държава,държава която само иска а никога нищо не дава?!
  • 16 Самурай Бойко

    25 0 Отговор
    Супер няма да спра на ашлаците.
  • 17 оххх

    37 3 Отговор
    Кожодери гаднииии....гади кожодерииии....70лв само за да се прибереш?! И после върви доказвай някъде си нещо на някокого...
  • 18 Боклуци

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "Боклуци":

    Като гледам колко + съм събрал - вярно сме прост и неграмотен народ. Цигански при това. Народ от Бай Ганьовци.

    Коментиран от #26

  • 19 Lesh

    35 4 Отговор
    И нека дадем старт на нощното безвинетно пътуване, когато новите сумати на брой тол полицай спинкат сладко. А догодина очаквайте повишаване на цената на винетките, защото тази година ще съберат 3 пъти по-малко от колкото и до сега събираха.
  • 20 брадвата

    50 4 Отговор
    Всеки иска да е "орган" на тая територия. Обикновено обаче си остава задник.

    Коментиран от #35

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 незнайко

    24 0 Отговор
    Оправданието не са все още действащите хартиени винетки а ТЪПАТА система която набута хиляди шофьори !!! За да не се излагат повече затова само на ПЪТЯ !!!
  • 24 donald

    26 2 Отговор
    Добре че има интернет за да могат българите да протестират
  • 25 ИЗБОРИ

    21 0 Отговор
    значи пак на тото ,ако те хванат хванат.Абдалите плащат рисковите играчи не
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Yamaha M1

    16 1 Отговор
    Защо имам впечатлението,че ще има много гратисчий!
  • 28 Цар Вул

    24 5 Отговор
    Моят отец/лека му пръст/казваше:Сине, риба зайц;и и глупаци нямат свършване"!!!!!!!!И друго"Прост по прост,най прост-полицай,политик
    и Бойко Тиквочев е върхът на сладоледа"!!Да знаете,че следващата простотия,която ще въведат е да им плащаме и въздуха ,който дишаме!!!
    КАЗАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

    Коментиран от #41, #42

  • 29 Вбз

    18 4 Отговор
    Демек аз ли не разбирам или тея стотици автомобили дето висят по-пътищата и ще висят цяла година е могло да излезнат и на 1.1.2020? Значи те те снимат в нарушение но тази снимка е без тежест защото ще е от догодина! 🤣😂😄😀🙉🙈
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Евала

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "!!!":

    Има има, пръстовият отпечатък работи без грешка.😁
  • 32 Гостенин

    20 1 Отговор
    Конвертирането можеха да го направят контролирано - отиваш в КАТ или ГТП пункт, там ти конвертират хартиената винетка в електронна, после отлепят хартиената и готово. Можеха и още миналата година да вкарват хартиените в база данни...
  • 33 !?!!

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    Плащаш кеш на... "проверяващите" - Що ша правим сига?
  • 34 Public Owner SkinHead 14 88

    20 0 Отговор
    А забрана и изпълнение на забрана на циганските каруци КОГА!?
  • 35 Va60

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "брадвата":

    Това беше много добро
  • 36 Джо

    9 0 Отговор
    Какъвто народа такава и държавата! Нека пак да упрвляват👬👭!
  • 37 шофьорче

    7 0 Отговор
    Няма причина да се постъпва както тези еглоби, защото който автомобил има платена такса трябва да бъде регистриран още със закупуването и в системата на МДТакси! КАТ прехвърля свои задължения на шофьорите, и ги санкционира за свои грешки. Не стигат ли 31 години терор над този народ и преди също? Не е редно да купиш хартиена винетка и тя да не се регистрира в базата данни. Водача на МПС купува официален документ, а институциите го разкатават сам да се оправя после? Докога? Това лотария ли е или ?
  • 38 Иван Иванов Иванов

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "!!!":

    От банда самодейци какво очакваш ! Когато от някой нищо не става той става политик и тръгва да оправя държава ! Ех оправиха ни ! И циганите вече не щат да живеят тука !

    Коментиран от #48

  • 39 Николай

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "!!!":

    Те поне направиха нещо. А другите преди тях какво правиха.
  • 40 Николай

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Боклуци":

    Пробвай се освен собственото ти възпитание и култура нищо друго.
  • 41 Николай

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Цар Вул":

    Това не е нова идея. Май вече си плащат в Люксембург ли беше или в Монако.
  • 42 Николай

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Цар Вул":

    Ще има глоби за тези които пърдят и замърсяват въздуха. Може и еко такса според размера на задника. Ха-ха-ха...
  • 43 filo

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "!!!":

    Те да не дошли от Марс бе льольо.
  • 44 filo

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Боклуци":

    Грешиш брато, навсякъде пътищата са платени или с винетки или с магистрални такси.

    Коментиран от #46

  • 45 БАРО ТОЛ

    3 1 Отговор
    А пък Според мен държавата трябва да ми плаща винетка че карам по дупките която ми е предоставила
  • 46 БАРО ТОЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "filo":

    Брато пътищата ние тука Нямаме такива
  • 47 Българин

    6 1 Отговор
    Когато беше комунизъм! Пътищата бяха уникални ( защото и до ден днешен се ползват!! Здравеопазването беше безплатно,както и образованието! Нямаше синя и зелена!нямаше мутри които да вилнеят безнаказано! Защото милицията беше държавна или народна ! А сега е частна полиция обслужваща интересите на крадливите управляващи!!!!!

    Коментиран от #50

  • 48 Дебелия

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иван Иванов Иванов":

    И аз не искам циганите да живеят тук ама...
  • 49 Румен Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    С други думи ,ела да ядем заедно фалафел
  • 50 Друс друс

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Когато беше комунизъм скъпи ми другарю посрани гащи имаше единствено концлагери в които избиха интелектуалната маса на България .Имаше и опашки за лигнин защото дамските превръзки бяха за другарите по високите етажи.Имаше и опашки за новогодишния банан!Имаше и Москвич след чакане една десетилетка .Аре ЕПМ комунист насран.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове