10 Март, 2019 07:28 5 414 54

10 март 1943 г. Холокостът в България

  • холокост-
  • българия-
  • евреи

Като "компромисен вариант" е възприето депортирането на евреи само от новоприсъединените земи в Беломорието и Тракия

10 март 1943 г. Холокостът в България - 1

На 10 март 1943 г. започва депортиране на 7144 евреи от Вардарска Македония. На 12 март са депортирани 161 евреи от Пиротско през Лом за Виена, а на 13 март 1943 г. започва депортиране на евреите от София.

На 24 декември 1940 г. правителственото мнозинство в XXV ОНС гласува специален Закон за защита на нацията, чрез който се регламентира лишаването на българските евреи от граждански и политически права, отстраняването им от стопанския живот на страната и отчуждаването на имуществата им. След като България подписва тристранния пакт на 1 март 1941 г., тя е подложена на още по-голям натиск от страна на хитлеристка Германия. От началото на 1942 г. годното за физическа работа еврейско население е разпределено принудително в работни групи и изпращано на обекти, където се изисква упражняването на тежък физически труд. Пристъпва се и към непосредствени мерки за ликвидиране на българските евреи.

На 22 февруари 1943 г. е сключено специално споразумение между пълномощника на Гестапо Т. Данекер и комисаря по еврейските въпроси на България Ал. Белев за депортиране на 20 000 души в лагерите на смъртта. Междувременно в столицата и други градове на страната непрестанно се предприемат нападения и погроми над еврейски домове и цели махали от членове и съмишленици на Съюза на българските национални легиони, на Всебългарския съюз "Отец Паисий" и др.

От друга страна, против Закона за защита на нацията, както и срещу предприетите дискриминационни действия срещу българските евреи, надигат глас видни обществени и културни дейци като Я. Сакъзов, Д. Казасов, Л. Стоянов и др. В протестната акция се включват и видни представители на Българската православна църква – митрополитите Стефан Софийски и Кирил Пловдивски, както и цели обществени организации – Съюзът на адвокатите, Съюзът на лекарите, Съюзът на художниците и др.

При тази обстановка цар Борис III и тогавашното правителство на проф. Б. Филов не се решават да изпълнят постигнатата договореност с Берлин. Като "компромисен вариант" е възприето депортирането на евреи само от новоприсъединените земи в Беломорието и Тракия. През март 1943 г. под предлог за прехвърлянето им във вътрешността на България 11 836 души евреи са отведени до дунавските пристанища и от там отправени за концентрационните лагери. Разработва се и нов план за допълнително депортиране на още 8560 евреи. Неговата реализация не се осъществява поради острата протестна вълна, в която се включват и някои дотогавашни правителствени симпатизанти – Д. Пешев, подпредседател на Народното събрание, и др.

На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните - членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. Обявен е с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството". На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    20 27 Отговор
    После ми говорете че нямало фашизьм тогава у нас..-и не пищете,че имало Народен Сьд.

    Коментиран от #3, #7, #49, #50

  • 2 Спиро

    44 4 Отговор
    Ха да ни е честит сега еврейския фашизъм.
  • 3 СссереМ

    18 32 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    Не,не е имало фашизъм,имало е национализъм,а няродния съд ще ви се върне тъпкано крастави комундета,няма я червената армия да ви помогне,ще висите по дърветата всичките.

    Коментиран от #9, #54

  • 4 К. за БХК на евреина Сорос

    21 7 Отговор
    Браво на Хитлер.
  • 5 Анти галфон

    17 3 Отговор
    Майн Фюрер, vielen Dank.
  • 6 Петър

    19 2 Отговор
    Нашите евреи сме си ги спасили типично по български,по точно по Бойко Борисовски,един заповядва нещо,а друг го отменя.

    Коментиран от #43

  • 7 Фактче

    34 10 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    Какъв фашизъм в България бе, това е пълна глупост. У нас фашизъм никога не е имало, чети повече преди да пишеш. Впрочем статията е тенденционна, сякаш е писана Северна Македония. Всички евреи до един с българско гражданство са спасени, тези от Беломорието и Македония не са били такива, а там са командвали германците след война с Гърция и Югославия. Бългаските власти не са имали думата по този въпрос и никаква сделка не е имало, никой не ги е питал.

    Коментиран от #8, #25

  • 8 ГосТ

    19 9 Отговор

    До коментар #7 от "Фактче":

    Това го разправяй на неблагодарните чифути. Заради тея паразити вместо да капитулира без жертви от българска страна се включваме към нацистите и не само че даваме жертви,ами и територии.

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цунк ай х ой

    14 32 Отговор
    Всички симпатизиращи на нацизма и оправдаващи избиването на евреите и циганите заслужават мъчителна смърт. Всички вие мерзавци които си мислите че ако хитлер бе победил сега щяхте да сте добре. Много затъпя тая нация, много ниско падна. Срам ме е от вас да се нарека българин.

    Коментиран от #14, #27, #30, #34, #37, #38

  • 11 ЦК на БКП

    12 16 Отговор
    Малко изтрепахме по време на Народния Съд! Другия път повече
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анти седераст

    16 3 Отговор
    Масоните седерасти спасават еврвите. Нали са под еврейска шапка зидарите на Новия световен ред.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чок шукар

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Черна Врана":

    Любов моя!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И вие сте чок шукар

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Любов моя!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Петър

    9 9 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    Територии България не губи след втората световна война,даже имаме голямо териториално увеличение.

    Коментиран от #26

  • 20 mediator37

    18 3 Отговор
    В България холокост няма, напротив, има спасяване на евреите, но в търсене на гръмки заглавия джурналята нямат равни по простотия и цинизъм.
  • 21 главата виси

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    хаха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 23и

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Циганин":

    Супер
  • 25 някой

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Фактче":

    Да, прав си фашизъм в България е нямало. Имало е партия и обществени организации, които са били близко до фашизма. Така че, мога да обобщя, че фашизма в България е бил точно толкова, колкото и комунизма в същата България няколко години по късно. Имало е БКП, но комунизъм в държавата ни никога не е имало! Но има определени група хора, които спекулират с името на управляващата тогава партия и много от младите, които не са живели тогава, остават с погрешното впечатление, че е имало комунизъм в България. А какво е имало тогава? Имало е социализъм. Това е истината!
  • 26 Фактче

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    Губи губи територии голубчик, загубихме Беломорието по заказу Сталину. Защото Сталин беше решил и Гърция да лапне чрез комунистически метеж, да ама не. После е. ъжалявал, че не е оставил тези територии на България

    Коментиран от #28, #44

  • 27 Щайнер

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Цунк ай х ой":

    Няма как да знаеш дали нямаше да сме по-добре , сегашното положение не ни харесва , така че със сигурност щеше да е по-добре особено без циганската анадолска паплач
  • 28 Петър

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "Фактче":

    Остава да кажеш че губим Северна Македония и Западните покрайнини
  • 29 Cls

    8 7 Отговор
    Със сигурност щяхме да сме по - добре, отколкото под командването на Сталин, вижте преди войната какво Хитлер прави за Германия, само малък пример - Фолксваген костенурка, в СССР хората не могат дори да отидат в друг окръг, после, кой отрови Георги Димитров и попречи на създаването на Балканска федерация?
  • 30 неЕС

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Цунк ай х ой":

    България спаси своите евреи и не е избивала цигани, за тази си добрина страдаме, искат още и още. Израел не си е помръднал и пръста за България, а циганите които са най-много от глава на населението у нас, живеят на социални помощи от нашите данъци. Някой някога питал ли се е, защо всички които са избивали и гонили цигани и евреи са по- добре във всяко едно отношение от нас?
  • 31 Лорчето

    8 9 Отговор
    България е известна с тази история, че е спасила доста от тази нация и те са благодарни за това, отзивите им са положителни....!!!!! Един народ да ни хареса....!!!!
  • 32 неЕС

    14 3 Отговор
    И махнете това заглавие, защото е лъжа. В България не е имало Холокост.

    Коментиран от #33

  • 33 Нямаше холокоста

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "неЕС":

    Имаше Колхоз
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Трифонов

    8 6 Отговор
    Трябва да разберете едно... За степента на цивилизованост на една нация, се съди по начина, по който тя се отнася към онези свои членове, които са в неравностойно положение поради някакви причини и по начина, по който мнозинството третира отделните малцинства. Не можеш да претендираш, че си цивилизован и интелигентен човек, щом смяташ, че хората в неравностойно положение следва да бъдат избивани (не забравяйте, че в лагерите на смъртта, освен евреи, са унищожавани и чистокръвни германци, които обаче са били с вродени дефекти, инвалидизирани, психично болни и т.н.), че всички представители на цяла една етническа група следва да бъдат избити, защото, представете си, те били главните виновници за проблемите на нацията (тогава Хитлер това е твърдял за евреите, а днес в България това се твърди за циганите и за "джендърите"... каквото и да влагат плиткоумните в последното). Някои малоумници наричат този примитивен подход "природен закон" - по-силните избиват по-слабите. Не бива да забравяме обаче, че хората, уж, сме разумни същества... за разлика от всички останали. Ако ще се третираме помежду си, както неразумните се третират... на какво основание точно твърдим, че сме разумни!? Въпреки, че избиването на хора в индустриални мащаби не защото са по-слаби или болни, а просто, защото са различни от мнозинството, като че ли, не е характерно за нито един "неразумен" биологичен вид. Май е познато само на... единствения "разумен" вид. Жалки сме хомосапиенса, жалки...

    Коментиран от #39

  • 37 Иванов

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Цунк ай х ой":

    Е как ще се наричаш българин, като си циганин? И си голям боклук между другото. Би ли споменал тук в България твоята пасмина да е била преследвана и малтретирана, когато в Европа ви избиваха като бесни псета? Бог да ти затвори плювалника!!!
  • 38 Иванов

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Цунк ай х ой":

    Е как ще се наричаш българин, като си циганин? И си голям боклук между другото. Би ли споменал тук в България твоята пасмина да е била преследвана и малтретирана, когато в Европа ви избиваха като бесни псета? Бог да ти затвори плювалника!!!
  • 39 Иванов

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "Трифонов":

    Мръкни бе, джендер пропаднал! България спаси евреите си и това е факт.
  • 40 Възмутен

    8 3 Отговор
    Холокост единствено в България НЕ Е имало, сменете това престъпно заглавие! Факти вие сте за съд.
  • 41 filo

    9 3 Отговор
    Сигурно е едно, ако сега имаше избори в повечето европейски държави и Хитлер беше кандидат, щеше да спечели с огромна преднина.

    Коментиран от #45

  • 42 патриотъ

    9 3 Отговор
    Спасили сме ги,та да може Соломон Паси сега да закопава държавата!Ха сега кажете-хубаво или лошо сме направили?!
  • 43 Вятъра на промяната

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Всъщност , сталингадският чувал вече се е състоял , и новините от фронта не са обнадеждаващи. В главите на голяма част от политическият елит се поражда основателният въпрос - дали пак не ядохме вуя, и дали не трябва да се спасяваме от потъващият кораб? Още едно престъпление срещу човечеството , би намалило нашите шансове в бъдещи тежки преговори , за спасяването на територията. Започват да се правят тайни совалки за преговори със съюзниците, и даже цар Борис рязко умира , след посещението си в Германия- може и да е от дертове.
  • 44 Желанията пораждат страданията

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Фактче":

    Ти кажи първо, по силата на кой международен договор сме го притежавали това беломорие, или влизаме като окупатори след германската армия. Това не значи още притежание, ЗАЩОТО ВОЙНАТА НЕ Е СВЪРШИЛА , И НИКОЙ НЕ ТЕ Е ОБЯВИЛ ЗА ПОБЕДИТЕЛ , ЗА ДА СЕ ПОДПИШЕ НОВ ДОГОВОР С КОЙТО ДА ГО ПРИДОБИЕМ .Ако бяхме победили , като съюзници на Хитлер - ДА щяхме да го притежаваме .

    Коментиран от #52

  • 45 селянин 1

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "filo":

    ..не бъди сигурен,на изток гласовете ще отидат за Сталин,тоо път нема да има грешки,ше има много,,швабски,,сапун.
  • 46 Фактче

    3 2 Отговор
    Той вятъра на промяната е духал и в другите държави, но само българите спасиха свооте евреи.
  • 47 Иванов

    1 3 Отговор
    Българските евреи са се обърнали за помощ към Учителя П. Дънов и той им е помогнал. Всъщност, колцина знаят, че точно Дънов е Ангелът който не само закриля Русия, но и я води до победата? Дънов разполага със същите Сили като Иисус и не разбирам тези християни, които твърдят, че познават Иисус, а Дънов бил някакъв сектант според тях. Същият е и вчера и днес и завинаги, Ангел от Завета Господен!
  • 48 Герчек

    5 0 Отговор
    НЕ Е ВАЖНО КАКВА ИСТОРИЯ ИМАШ ВАЖНОТО КАК ЩЕ Я НАПИШЕШ И ДА ГО ПОДНЕСЕШ НА СТАДОТО ( НЕУКИ,ПРОСТИ ХОРА ) КАЗВА ЧЪРЧИЛ . ИСТОРИЯТА ДЕТО Я ЗНАЕМ Е ИЗМИСЛЕННА ОТ ИМПЕРИАЛИСТИ КАТО В ЦЕНТЪРА СЛАГАТ СЕБЕСИ .СВЪРШИХА СЕ ТИЯ ВРЕМЕНА И НЯКОЙ ТИ ВАДИ ДОКУМЕНТИ ИСТИНСКИ И ТИ СЕ ШАШВАШ .ЖИВЕЕМ ВЪВ ВЕКА НА ИНТЕРНЕТА И ВРЕМЕ Е ДА СЕ НАПИШЕ И
    КОЛКОТО ГОРЧИВА ДА Е ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ .
  • 49 копи пейст

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    А ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
  • 50 копи пейст

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    А ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
  • 51 484

    2 1 Отговор
    Заради такива нагли и неблагодарни статиики много хора мразят евреите.Голяма част от обикновенните евреи са свестни хора но и голяма част са алчни нагли и високомерни боклуци които не заслужават нищо друго освен крематориум.Всъщност тези предават и експлоатират безсрамно и религиозните фанатици сред сънародниците си.Нормален човек с чалма фередже или паница на главата си???
  • 52 Хрис

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Желанията пораждат страданията":

    Приятел, историята трудно се преиначава и рано или късно нещата си идват на мястото си, такива каквито са били. Въпроса за евреите от новопресъединените земи (Беломорието, Западна Тракия и Македония) е доста сложен. Там военната и гражданската администрация, ако изключим няколкото немски военни комендантства, е била българска и повече от събитията са ставали под техния контрол. Познавах и съм контактувал с доста военни и цивилни ( в т.ч. и хора от фамилията ни), които са рАботили в нея. Познавах и такива по коит о е било стреляно. От разказите на тези хора останах с впечатление,че там обстановката е била много сложна и дори опасна. Преди банановата революция у нас, за тези събития там, открито почти не се говорише.
  • 53 LCI

    0 1 Отговор
    ХОЛОКОСТА Е СРЕД НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНИТЕ, СРАМНИ И БЕЗУМНИ ЯВЛЕНИЯ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ! БОГ ДА ПРОСТИ ЖЕРТВИТЕ!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове