Last news in Fakti

10 Март, 2019 09:20 6 723 30

Врачани ще плащат за паркиране пред дома

  • враца-
  • паркиране-
  • коли

Промяната се въвежда до няколко месеца

Врачани ще плащат за паркиране пред дома - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

До няколко месеца във Враца може да стартира и нова идея – за отделянето на места за платено паркиране пред жилищните сгради. То е било наложено по настояване на граждани, които твърдят, че биха искали да си плащат, за да не обикалят вечер с часове, докато намерят къде да оставят колата си да нощува край жилищата им, съобщи Bul News.

Първоначално идеята, която беше лансирана от директора на ОП „Паркинги и гаражи“ Венчо Кръстев, срещна лютия отпор на врачани. Но с всеки изминал ден става по-ясно от необходимостта на въвеждането ѝ, тъй като конфликтите, особено в големите жилищни квартали, се изострят с всеки изминал ден.

Предложението вече оформено в съответната наредба и съгласувано с юристите на местната управа, като е внесено за обсъждане в комисиято по законосъобразност. Очаква се, ако всичко по съгласуването мине безпроблемно, темата да бъде разгледана на следващо заседание и вероятно приложена още през пролетта.

Предложението касае обособяването на места край жилищни сгради, които ще бъдат маркирани и обозначени, а на тях ще се влиза чрез устройство тип „антипаркинг“. Идеята на вносителите е семейство да има право само на 1 място, за да се даде възможност на повече от живущите да паркират колите си, а не само на онези, които могат да си платят за услугата.

От ОП „Паркинги и гаражи“ допълват, че край блоковете и пространствата ще има и достатъчно места за свободен достъп. Намеренията са едно подобно място да струва около 5.50 лева месечно. Тъй като позициите ще бъдат разиграни на търг, се очаква цената да се повиши до 10-12 лева за месеца, са изчислили от градската управа. Позициите ще се отдават на търгове, като срокът за ползване ще е между 3 и 5 години.

Ако някой натрапник паркира на чуждо място, той ще бъде отстраняван от репатриращия автомобил, след като коректният платец повика „паяка“ на помощ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 668

    56 10 Отговор
    Почна се. 666. И Оруел. Че и да си плащаме за въздуха. Че и сами сме си го били избрали, че било хубаво.
  • 2 София

    35 45 Отговор
    Раз геле,някой се сети,това трябваше да се направи в София отдавна!Адмирации,към местната власт във Враца.

    Коментиран от #20

  • 3 Цецо шлифера

    53 11 Отговор
    Ние от Гроб и въздуха ще ви продаваме, а вие демократично сте длъжни да си плащате.
  • 4 666

    27 5 Отговор
    И оръжията свободно като разрешат, отиде та се не видя, спрял ми е някой вечерта на паркомястото, дето съм си го платил, а съм го гръмнал че и законово. Историите в уестърните ряпа да ядат. И без това сме много човеци на тая Земя. А така ще си и плащаме, ще се и караме, ще се и гърмим. И всичко през банките. 666.
  • 5 Рамбо

    31 2 Отговор
    Роска, що си сложил Толбухински голф бре, нали уж за Враца пишеш?

    Коментиран от #22

  • 6 Пенсионер

    18 7 Отговор
    Позициите ще бъдат разигравани на търг..Пълна глупост. Право трябва да имат само живущи в блока.Тока е честно.
  • 7 Безсмислен натегач

    39 5 Отговор
    Решението е много просто и няма да чакате дълго. На предстоящите избори изметете този кмет а новият да смени и главния архитект на града. Проблемите в тази държава не се решават с глоби и наказания а с много работа и реално разрешаване на проблемите.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Колорадо ривър

    30 5 Отговор
    Хехехе смея се, но не е смешно. Идеята била "добра"?! Тези с кола и ниски доходи одобряват ли я също? Някой на този търг може да вземе паркинга пред блока и после на него ще плащате. Но и да не стане така, който има най-много той ще ползва. С ладите и опелчетата за 1000лв ще спирате в индустриална зона и от там с чантите до вкъщи :)))
  • 10 Дремчо

    36 2 Отговор
    Що, така местата за паркиране повече ли ще станат. Май някой ще прави пари от проблема, който сам е създал с презастрояването. Търпелив народ сме еиий.
  • 11 ЦИК

    20 2 Отговор
    Вместо да искат общините да правят паркинги,те да плащат!а после ревете,че нямате пари,прости са българите
  • 12 София

    9 17 Отговор
    Абе хора,чета коментарите и не вярвам на очите си,явно е,че в новосъздалите се условия и правилата трябва да се променят,колите станаха повече,градовете се препълниха,позамогнахме се,обаче не искаме да спазваме правила,било то правилни или грешни,разберете,че без да се спазват правила,започва анархията и самоуправството.Радваме се на на Германия и другите европейски държави,но те са добре,благодарение на това,че спазват правила,които със сигурност не харесват на всички им!

    Коментиран от #15

  • 13 падналия ангел

    11 2 Отговор
    В моя град е така! Пред адреса на който живееш 60лв. годишно. За магазинчетата - 300лв. Плащаш си, но това не е за осигурено парко място, а за да не те глобяват от паркинги и гаражи, ако си спрял на улицата. И майтапа почва след 17 часа или в неделя, когато не работят паркинги и гаражи. Плащаш си, но а си мръдна колата, комшията, който не е платил и стотинка с двата буса и лека кола заема освободените места и няма мърдане до сутринта. Всъщност имам и гараж, така, че не ме бърка, но манталитета ни е велик.
  • 14 гост

    9 3 Отговор
    Искат да кажат, че местата пред блока ти ще се разиграват и може да се окаже, че за теб няма място или друг от съседния блок ти ги е взел. Съгласен съм за повече от една кола на семейство да има ограничение, защото често един апартамент държи повече от 2,3 места на паркинга и така ограничава или силно затруднява други с една кола да спират пред тях. Нека си има платен паркинг ако искат и на няколко етажа да е и да е евтин за позлване, но разиграването на търг на паркоместа пред блоковете е неуместно. Има си домоуправител във всеки вход и проблема с многото коли на един апартамент може да бъде решен по тази линия, така става надскачане и състезание за паркомясто в регион несравним с центъра на града или голям мегаполис и нуждата от паркинг.
  • 15 Obey the Law

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "София":

    Германия къде е, България къде е ?
    В Германия имат пари да си плащат глобите, докато тук в България ти съдират кожата.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 бай Пешо

    7 11 Отговор
    А който не иска да плаща за паркиране в града, да кара колело вместо кола или да заминава на село, там има места за паркиране колкото искаш.
  • 17 София

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Obey the Law":

    Само 3 години съм живял там и да ви кажа,не е толкова примамливо,особено правилата им!Но няма мърдане,спазваш ги и не мрънкаш.
  • 18 София

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Obey the Law":

    В допълнение,повярвайте ми,не искате да плащате техните глоби,от които за разлика от тук,няма как да бъдат избегнати,и няма германец,който да иска да си позволи да бъде глобен.Става въпрос за народо-психология,възпитание и фискална дисциплина!
  • 19 лошия

    11 2 Отговор
    Това е голяма глупост. Значи плащат си за парк.мястото и то цял ден стои СВОБОДНО докато собственика му се върне от работа да го заеме. Представете си, ако всички направят така в града, какво ще се получи. Ще има стотици празни парк.места но никой няма да има право да спира там. И така в един момент движението в града ще блокира поради липса на места за паркиране.
  • 20 qwerty

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "София":

    Лично аз съм с двете ръца ЗА ПЛАТЕНОТО паркиране пред блока, защото ми писна разни идиоти от Зона Б19 да си оставят автомобилите със седмици на паркингите в Света Троица. Предпочитам да дам едни 100лв или по 8 лв на месец, но говедата да си плащат и те за зона.
  • 21 Народен

    3 1 Отговор
    Думата народен загуби всякакъв смисъл, уж територията на държата е на народа, а излиза че именно от норда се искат всякакви такси - с който освен за джобни, всичко друто отива за закупуване на паяци от нашите нови братя ... с други думи, глобяваме се взаимно за да изнасяме пари за паяци ... Като почне управлението да се замисля за това, може би ще се прости с джобните !
  • 22 onq s korq

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рамбо":

    Шото у вратца се занимават много с коли и тоя голф е от бартер
  • 23 Вуйчо

    5 1 Отговор
    По силата на министерско постановление, не му помня номера, около всяка кооперация прилежаща плош е собственост на живущите. Това постановление даваше право на живущите да изкупят своя дял! Ако това постановление е в сила, общината няма право да администрира околоблоковото пространство!

    Коментиран от #24

  • 24 София

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Вуйчо":

    На доста от комплексите поне в София,притежателите на апартаменти,не са притежатели на земята под сградата,камо ли на прилежащи части от околните пространства,но както винаги българина не иска да си чете,даже и нотариалния акт даже.
  • 25 Васил

    2 0 Отговор
    Проблема е че като се строят нови сгради към тях няма паркинги
  • 26 Аз ,Врчанката

    1 1 Отговор
    Този коментар,направо ме удививи! Нестига,че кметчето направи града ни на лунен пейзаж,ами на всичкото отгоре,трябва да се плаща и за мястото,където моят съпруг си спира раздрънканият ,,Еспейс,, от 1995г. Живея в големият квартал,,Дъбника,,и специално в нашият блок нямаме проблем с паркирането.Всеки съкооператорите си знае мястото за паркиране иникой,на никого не заема мястото,но ако се наложи да се разиграват на търг,тогава много хора от блока,ще ,,увиснем,,. То нали всичко в наша Враца е наред,та са седнали апаркоместата да се оправят! Ако дойдете в момента на гости във Враца,ще трябва да си вземете за всеки случай,я гумени галоши,я гумени битуши-евентоално,ако вали. Кметчето ни-гербовист нещастен,така е разкопал централната градска част,че ако се наложи да се излезе по работа в центъра-мисията е почти невъзможна! Все сме имали некадърни кметове,но втори,като това 40-годишно кметче,не сме имали до сега.
  • 27 незнайко

    1 0 Отговор
    Ето такива хора не ги обичам. Сега ще развържат ръцете на ДЪРЖАВАТА и може всички да почнем да си плащаме, парко място пред блока !!!

    Коментиран от #28

  • 28 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "незнайко":

    Така ще се измисли още един данък за колите !!! ГРАЖДАНСКА, ВИНЕТКА, ДАНЪК АВТОМОБИЛ и НОВИЯ ДАНЪК - ПАРКОМЯСТО !!!
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Голфът е техерански ! И казаха,че вече няма да е задължително пререгистрирането по области в 10 дневен срок,което си е чиста проба държавен рекет. Защо е нужно една кола, като се препродава в 4-5 области, да се пререгистрира 4-5 пъти ? Само за пари !! А времето, което гражданите губят в републикански мащаб, кой е луд да го пресмята- пара да пада !!Силистренец може да си кара кола с благоевградски табели, както и добруджанец - с видински. Даже ако поумнеят още малко и се научат да работят чрез модерните компютърни теЙники, нащенци от КАТ ще започнат да извършват първоначалната регистрация веднъж за винаги, така както направиха преди години в Испания. Колкото и да се дзвериш у табелата - няма да можеш да разбереш от кое кьоше на България е каруцата. Онези го направиха , заради футболните серсеми - и там ги има. Каталунци трошяха колите на кастилци и обратно, валесианци не оставаха назад и така бе по целия полуостров. Сега хората спокойно си оставят колите - по регистрационната табела не можеш да разбереш от къде е !!Само чичко Полицай може да каже с лапнитопа в ръце !!У нашенско е жив капитализъм - искаш нещо, плащаш и го имаш, иначе - йок !! Като нямат и не правят гаражи, така може да им излезе по-йофтено? Цял живот врачанецът ще плаща за асфалта пред дома си, където да си курдисва БМВ-то !!! Бамата..... !? Че и на шопите им се иска........
  • 30 Софиянчето

    2 0 Отговор
    Вищте Враца ко стаа,а вие само ревете,че в София не можете да паркирате където си искате
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове