Last news in Fakti

30 Март, 2019 15:05 4 295 90

Напрежението с Турция се усили (ОБЗОР)

  • мевлют чавушоглу-
  • вероизповедания

Парламентът реши още вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави или чужденци

Напрежението с Турция се усили (ОБЗОР) - 1
Снимка: БГНЕС

Приетият в четвъртък Закон за вероизповеданията предизвика дипломатическо напрежение между България и Турция. Законодателните промени разрешиха да се отсрочат дълговете на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г. за 10-годишен период.

По данни на финансовото министерство регистрираните вероизповеданията у нас имат натрупани задължения към държавата в размер на над 8,2 млн. лева, като над 8 милиона от тази сума формират дълговете на Главното мюфтийство. Парламентът реши още вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави или чужденци - нещо, което първоначалният вариант на законопроекта забраняваше.

Именно това изменение предизвика широк отзвук у нас и в южната ни съседка. Същият ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви на митинг пред изселници от България, че промените в българския закон са били насочени срещу мюсюлманската общност, срещу всички видове основни права и свободи. По думите му затова Турция е била принудена да се намеси, след което България променила закона.

По-късно през деня вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с Чавушоглу относно притесненията му от поправките в българския Закон за вероизповеданията. По време на разговора вицепремиерът Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. От МВнР отбелязаха, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.

Промените в Закона за вероизповеданията бяха и сред основните политически теми в петък. ПГ на „Обединени патриоти“ внесе в деловодството на парламента искане за изслушване на външния министър за това имало ли е намеса от турската страна. „Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин. Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, коментира лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Според него българската страна трябва да заеме позиция за ненамеса във вътрешните дела. „Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров.

Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение. По думите на Сидеров се е избързало с приемането на Закона за вероизповеданията и било хубаво законът да бъде изтеглен и дообмислен.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че Турция постоянно прави провокации към България и отбеляза, че случилото се не е нито за първи, нито за последен път. „Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“, заяви Симеонов. Според него от изслушване на външния министър надали ще се разбере кой знае какво. Той обаче заяви, че приетите текстове в закона са проява на национално предателство, тъй като са позволили на вероизповеданията да получават финансиране от чужбина.

На извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията. От опозицията настояват още премиерът Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията, а „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета.

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който до вчера бе и председател на групата на партията в парламента, бе категоричен не е оказван натиск за Закона за вероизповеданията. Той коментира, че по никакъв начин не е чувал позиция от страна на Турция по темата и уточни, че този закон е бил дискутиран много.

„Имаше работна група. Имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, впоследствие на база разговорите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден“, заяви още Цветанов. Той призова БСП да спрат с популизма и попита как може да поискат вето върху закон, при положение, че нито е дин техен представител не е присъствал по време на обсъждането му в пленарна зала.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма информация за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция. „Дебатът по приемането на Закона беше публичен, всички участваха - и вероизповеданията, и медиите. Всеки, който е бил заинтересован, имаше възможност да участва“, каза още председателят на ДПС.

Пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева заяви, че изказването на турския външен министър е неприемливо и съобщи, че следобед турският посланик у нас е извикан в МВнР. На посланик Хасан Улусой е направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. На посланика е обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът е уверил българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

От Букурещ, където участва в четиристранна среща между България, Сърбия, Гърция и Румъния премиерът Бойко Борисов настоя за извинение от Турция. "На Балканите намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал и лошо възпитание, винаги поражда изключително големи конфликти", заяви той. "За изказването на външния министър Чавушоглу- никак не ми е приятно какво са казали", коментира премиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петко

    67 9 Отговор
    Само връщането на дълговете на на чалмите и обсолютната забрана от външно финансиране ще оправят тоя срам. Впрочем пак питам народа каде е ???
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 .....

    46 5 Отговор
    Всички в Турция знаят че на последните избори изселниците гласуваха против Ердоган.
  • 5 АДИ

    32 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    По време на разговора вицепремиерът Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.
    От къф на къф ще му звъни да се обясняваз?!?!?!?!?!?!?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Синан

    6 35 Отговор

    До коментар #6 от "Петко":

    Така казваш сега, защото сте ( България) от губещата страна! Ако България беше 82 милионна а Турция под 7 милиона нянаше да казваш така... Само населението на Истанбул е 15 милиона два пъти колкото цяла България...
  • 9 Хитър Петър

    40 5 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    Така както Турция не бръсне никой, включително България, така един ден никой няма да бръсне Турция. Включително ЕС на който България, Гърция и Кипър са членове.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българско робство

    11 33 Отговор
    Ердоган да идва и да си прибере територията че да се оправим

    Коментиран от #22

  • 12 Синан

    8 37 Отговор

    До коментар #9 от "Хитър Петър":

    България, Гърция и Кипър дори заедно не могат да стъпят на Турция й на малкият й пръст! 3 те държави сигурно не правят една Турция по армия, икономика и др. 3 мишки срещу един лъв е вашата работа

    Коментиран от #20, #28, #55, #64, #84, #85

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен

    27 4 Отговор
    В крайна сметка това се оказа поредното о*иране на гербалъ и престъпната им коалиция. Идеята беше да се прекрати чуждото финансиране, а резултатът е, че то пак е разрешено, само че българския данакоплатец ще поеме дълговете на вероизповеданията и основно на мюфтийството... И както пролича цялото това нещо под диктовката на Анкара - браво на патриотете! Браво на мутрогерберастите!
  • 15 Xxx

    29 2 Отговор
    Toва с финансирането отвън е такова Национално предателство, което няма аналог в цялата история!
  • 16 Пешо

    34 2 Отговор
    Поредното доказателство, че ГЕРБ и псевдопатриотарите са антибългари.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ставрю

    28 4 Отговор
    Българските предатели от Герб са склони веднага да се пресъединим към турция.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Mango number five

    18 1 Отговор
    Незабавна Оставка. Какви са тея закони бе ей?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хитър Петър

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Синан":

    Първо се чете, а после се коментира. Пиша ти ЕС а ти за България, Гърция и Кипър си се хванал. Колкото и да ти е трудно да го проумееш, спора на Турция с коя да е от тези държави, е спор с ЕС.

    Коментиран от #30

  • 29 ivan4o

    1 9 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    Само питам, какво се случи след 4 месеца ,че кът бегаха им посиняха задните части от ударите на петите им. 1 куршум не изтрелнат.пхахахахахахах
  • 30 ivan4o

    4 8 Отговор

    До коментар #28 от "Хитър Петър":

    Той тръмпчо даде зелене светлина с Голанските възвишения! Който е силен превзима и усвоява земите на слабите.пхахаахх така че ЕУ нема да помогне на никой

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ivan4o

    0 8 Отговор

    До коментар #32 от "Хитър Петър":

    Ти остави другите ами мисли за себе си, че не после ами сега какво ще праиш.пхахахахаха

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хитър Петър

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "ivan4o":

    Джипси, толкова си кух че само ти не разбра че Тръм удари звучна плесница на мусюлманите по света!

    Коментиран от #40, #66

  • 38 Цецо Гуменката

    5 1 Отговор
    Аз изнервих Боко и той не знае на кой свят е.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ivan4o

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Хитър Петър":

    Той все удря но все размазан обикаля, Със Турция,С.Корея греда,Иран греда, индия греда , Китай греда.пхахахах той само забива на такива кът гърция ,полша, Б-я, пхахахах
  • 41 Битката при Черномен

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "Скункс":

    А ти от Черномен ли си?
  • 42 Замислете се

    15 3 Отговор
    Колко много Турция дължи на България? Българите обучаваха десетилетия турското малцинство, с преференции получиха безплатно образование, здравни грижи, строяха социализма, бяха обучени и после избягаха, всичко научено е било приложено от тях в техния бизнес и развитие. Вярвам, че именно българските турци са допринесли много за съвременното развитие на Турция. Както и политиката им разбира се да продължават да ни смучат както ресурсите, така и познанието, и най-вече българските паспорти, защото с тях те пътуват в ЕС. Т.е. те имат много повече полза от нас, отколко ние от тях.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да видим какво става?

    14 0 Отговор
    Ограбиха ни държавата, изгониха ни населението, напълниха ни с малцинства, и ни забраниха да изискваме от тях да спазват законите. Това не е ли модерна война с България? Кой я води?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 123

    8 0 Отговор
    Защо Тиквата иска Турция да се извини а в това време Пъпеша казва че няма никаква намеса кой от двамата е по тъп
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гоуст

    5 0 Отговор
    Не само че нямаме едно читаво министерство, ами и ни срамят като кифладжии. Нямам думи просто
  • 53 Пешо

    5 0 Отговор
    Тъпите "патриотки" защо не спряхте финансирането за чужди религии?Защо радикални лица и организации да строят джамии където си поискат?Не разбирам!Мутрите гледат да рекетират а "патриотите" за какво стоят в парламента?Или разлика няма!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ачо

    3 1 Отговор
    Нашият вожд, шефът сна имотната мафия ББ целува ръка на Ердоган и трепери от страх, она да не пусне бежанците, които невероятната ни ограда от тел, за която бяха откраднати по 800 лева на метър, явно няма да може да спре. Боко е васал на Ердо, Тръмп, брюкселските пияндета и т.н. Един покорен слуга. И бос на шайка имотни престъпници.

    Коментиран от #70

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 А БЕ ЛАЙНО МЕЛЕЗ

    1 5 Отговор

    До коментар #64 от "Goiko Mitich doide":

    ТИ АКО СИ ТОЛКОЗ УМЕН КАКВО СИ НАПРАВИЛ ЗА ШИБАНАТА ТИ РОДИНА.

    Коментиран от #74

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Доктор Ох Боли

    0 3 Отговор

    До коментар #65 от "Ачо":

    ..... а- такааааа........ и приятел на Путин..... ха хаха....... Е .... той е извънземен... ха хахаха.....ааааааа
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Goiko Mitich doide

    7 1 Отговор

    До коментар #68 от "А БЕ ЛАЙНО МЕЛЕЗ":

    Аз съм си в родината ти шибанали последните 150години ко правиш тука бре м а н а ф у г о сус ам ибрикчио бегай да засилва икономиката на лаза ермалъг доган. Хич сикимди ми е за вази ибрикчио. Не ам претенции да съм чак пък толкоз умен ама барем Шо е рекъл Мидхад паша за произхода на баба ти и дедо ти съм чел. Чел съм и писмата на пмак Кемал Ататюрк до Ленин чел съм за това кой покани Кемал да му помага в младотурския преврат и как поканените четници и комити ОТВМОРО ИЗТРЪШКАХА И НАШИБАХА БАБИТЕ ВИ В ИСТАНБУЛ КАК КЕМАЛ ГИ НАГРАДИ С МЕДАЛИ ПОСТОВЕ И ОТЛИЧИЯ ЗА ДОБРЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА чел съм за втория по значимост архив на осман ите който е в трезорите на София а там няма нито един султански ферман написан на тур ски ки език. Така че бегом у Кюрдистан следващите 150години те да ви ш и б а т. Знам че ви харесва.

    Коментиран от #75, #76, #79

  • 75 Кратко и ясно

    1 6 Отговор

    До коментар #74 от "Goiko Mitich doide":

    500 години говори ли ти нещо тролче шибано

    Коментиран от #80

  • 76 Кемал Ататюрк

    2 6 Отговор

    До коментар #74 от "Goiko Mitich doide":

    Е лашкал дъщерята на българския генерал ,това чете ли тролче шибано!

    Коментиран от #83

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Goiko Mitich doide

    6 0 Отговор

    До коментар #75 от "Кратко и ясно":

    Последните 150години ви е само вътрешно Само да е вътре нека да боли така пее майка ти бъди рахат и следващите 150ще и е читак верно си дълбоко отрязан резак. ДРУГО Е Целия. На ТИ ко ша каиш а сус ам за последните 150 абе важното е не ти а маика ти че е доволна
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Goiko Mitich doide

    7 1 Отговор

    До коментар #76 от "Кемал Ататюрк":

    Бре той Помак Кемал от Солунско сам казва че е искал готов е бил предлагал е да се покръсти в черква ама от бг мастика и коняк не му е ставал и не го огрява все пак умира от цироза както истински алкохолик. Факт. Едно е да искаш друго е да можеш трето и четвърто четвърто е да го направиш. Е не може да вдига самолетна.

    Коментиран от #87

  • 84 Djoko

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Синан":

    Лъв,друг път,по скоро хиена комшия
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 До Синан и др тирчин

    2 0 Отговор
    Помните ли когато ви обиждаха по границата и я разкажете какво сте имали впредвид , това че са ви е..ли в г.за ли ? Поздрави от един българин за ваз мелези
  • 89 Кольо

    2 0 Отговор
    ПарлаМента -та реши : Чужди държави да прокарват чрез финансиране на религиите своите интереси . Отворен пазар за душички ,които после ще се нареждат да осребряват религиозността си пред урните в най-добрия случай. Има и много други варианти да се отплатят на чужда държава с изявени империалистически амбиции и желание за световен фактор подобен на Райх. Ще излезе солено това поредно предателство на управляващи алчни душици.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове