Last news in Fakti

25 Април, 2012 09:44 1 737 4

Овце и коза осъдени на смърт

  • овце-
  • коза-
  • смърт

9 овце и 1 коза, незаконно превозвани по магистрала „Тракия” са задържани от полицията в събота. Животните нямат идентификация и ушни марки, както е по закон. Нямат и ветеринарно- медицинско свидетелство за придвижване. Три от овцeте имат маркери на ушите и са върнати на превозвачите, но останалите шест, както и една коза, се сблъскват със законов абсурд, който ги обрича на смърт, съобщава в репортаж бТВ.

По закон животните трябва да бъдат унищожени в екарисаж – чрез упояване и след това евтаназия. „Ужасяващо е, защото те са съвсем здрави. Просто не можем да избягаме от рамките на закона”, казва ветеринарят Димитър Рачев.

От телевизията се обръщат към Агенцията по храните и питат има ли начин овците и козата да бъдат спасени, дори против закона. „Законът е категоричен. Това са животни с неясен произход и следва да се евтаназират, но ние ще поемем отговорността и в такъв период на криза ще насочим животните за клане и същите ще бъдат реализирани в някои социални домове или домове за сираци. Категорично не могат да се дадат за отглеждане”, обясни д-р Николай Лилов от агенцията.

Оттам признават, че при подобни казуси, сега действащото законодателство има абсурден пропуск, обричащ здрави и полезни животни на смърт. Това се е случвано неведнъж. В крайна сметка е взето компромисно със закона решение шестте овце и козата, конфискувани на магистрала „Тракия”, да бъдат заклани, а не унищожени, а месото да бъде дарено на приюта на отец Иван в Нови хан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 груйо

    2 0 Отговор
    целата ни държава е едно огромно недоразумение и пълен абсурд и както е тръгнало в един момент ще ядеме чиновници и депутати с доказано фекален произход
  • 2 груйо

    0 0 Отговор
    на националния флаг на тая територия най-ще отиват тримата глупаци
  • 3 Бай Гън

    0 0 Отговор
    А бездомните кучета имат ли маркери на ущите и ясен произход, че неможем да се оттървем от тях.
  • 4 ДОшО

    0 1 Отговор
    За кучетата, ромите, п...лите, африканските американци и всички останли определени като неравностойни има определени организации, които смучат пари от нас и европа за да се грижат за техните интереси! Ние имаме правитеслтво което също смуче от нас и евлропа, но за да мачка останлите, които се смятат за здрави, хетеросексуални и с бял цвят на кожата жители на тази страна!