Last news in Fakti

12 Април, 2019 10:21 2 993 26

Дават нарушителите на пътя на ЧСИ

  • нарушители на пътя-
  • чси

Над 40 процента от наложените глоби са за суми до 50 лв

Дават нарушителите на пътя на ЧСИ - 1
Снимка: БГНЕС

Нарушителите на пътя, които не плащат глобите си, ще бъдат давани на частни съдебни изпълнители, а не както до сега на публични, чиито такси са значително по-малки. Това става ясно от доклад на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

В него се споменава, че е взето решение да се използва законовата възможност и на друг орган по принудителното изпълнение, за да събира публичните вземания, освен публичните изпълнители при НАП. Това щяло да увеличи събираемостта на глобите, които дълго време се въртяха около 30-те процента за година.

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на финансите и вътрешните работи председателят на КЧСИ Георги Дичев е мотивирал готовността на частните съдебни изпълнители да помогнат безвъзмездно на МВР и НАП, поемайки събирането на най-тежките случаи на неплатени глоби от нарушители.

Идеята на Камарата на ЧСИ за засилване на превенцията спрямо нарушителите на пътя не е нова. Гилдията неведнъж е обръщала вниманието и на институциите, и на обществото, че законът дава възможност на ЧСИ да събират публични вземания на държавата. Навременното изпълнение ще засили превенцията.

В писмото до членовете на правителството се посочва, че ако при събирането на публични задължения от страна на публични изпълнители държавата прави разходи, т.е. всички добросъвестни данъкоплатци отново плащат сметката на недобросъвестните длъжници, партньорството с ЧСИ няма да струва нищо на бюджета и разходите ще се покриват само от нарушителите. По време на проведена кръгла маса в парламента още през 2017 г. представители на НАП съобщиха, че от общо 66,3 млн. лв. несъбрани глоби за пътни нарушения от началото на 2016 г. до края на 2017 г. - 34 млн. лева са предадени за принудително изпълнение.

Над 40 процента от наложените глоби са за суми до 50 лв. Принудителното събиране на санкция от 50 лв. излиза на държавата около 300 лв. и отнема 3 години, ако се следват всички етапи на процедурата, пише Монитор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    21 0 Отговор
    Честито !
  • 2 ДФ1

    36 1 Отговор
    Най ме кефи "помогнат безвъзмездно на МВР и НАП"
  • 3 бай Г

    18 20 Отговор
    А сега всички андрешковци ще гракнат в един глас олеле как така ще си плащам глобата и въобще таз държава какво ми е дала и т.н. бай ганйовщини

    Коментиран от #22

  • 4 ванката

    40 6 Отговор
    рекета си продължава с пълна сила за 50лв глоба ще се плащат по 500лв такси заради законния рекетьорски орган наречен ЧСИ!!!

    Коментиран от #10, #16

  • 5 Са е роменгеееее

    12 0 Отговор
    Колко ритници че земат чси не е истина
  • 6 Чурулик чурулик

    15 0 Отговор
    Гилотината ше се изтъпи като тръгна да режа глави
  • 7 софиянец

    21 6 Отговор
    По принцип съм ЗА частници да събират глобите, но ако има система за сигурно връчване и уведомяване. Сега не знаеш, че си глобен и идва частника да те товари с неговите такси. Сайтът на КАТ за глобите не работи. В най-голямата демокрация на Земята - САЩ, глобите се събират от частници. Ако нямаш пари, идва паяка, прибират ти колата, продават я на търг, удържат глобата а остатъка ти се превежда в банковата сметка. До два месеца след глоба за неправилно паркиране за 50$ можеш да останеш без кола - ще платиш 50$, съдебни такси, такси на частниците, такси за организиране на търг да ти продадат колата. Това в Чикаго, няма мърдане. А тука тарикатите хвърчат с 200+ пред камерите, защото знаят, че няма кой да им вземе парите.

    Коментиран от #23

  • 8 дон цеци

    26 0 Отговор
    ЧСИ и колекторите са трансформация на рекетьорските групи от 90-те. Уж законни, а деистват с незаконни методи.
  • 9 NikNay

    21 3 Отговор
    И сега какво пак ли ще се връща времето на бухалките?

    Коментиран от #13

  • 10 Читател

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "ванката":

    Какъв рекет? Плати си глобата от 50 лв. и нямаш ядове. Ама ако си Бай Ганьо - ще плащаш по 10....
  • 11 да да

    9 6 Отговор
    в закона трябва да има текст и възможност за конфискация на мпс-то на такива засечени със скорост на 50 км/ч , каращите пили,дрогирани и без книжки!
    иначе няма оправия с това нагло племе !
  • 12 мародери

    23 3 Отговор
    Продават ти апартамента или колата и погасява глоба от 20 лв + 1000 лв такси за ЧСИ -то ? Отново великолепно рекетьорско решение на ГЕРБ ?
  • 13 СссереМ

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "NikNay":

    Никой няма да те бие бе спокойно,просто ще обявят имуществото ти за публична продан па ти ако искаш плащай глобата.
  • 14 1Т1

    5 10 Отговор
    Трябва да се разбере от пасмината населяваща тези ширини, че за да ползваш автомобил е нужно да си подготвен да си плащаш за това . Освен да го ползваш е необходимо и да го поддържаш в изправно състояние и да си плащаш данъците . Колко катастрофи стават заради неизправни МПС-та, нямал пари за гуми или ремонт, ми няма да караш до като не си го поправиш. Колко семейства са разплакани заради това , че някой няма пари за гуми или защото някой няма пари за накладки . .. Автомобила не е даденост , а отговорност. И глобите не са малки, а събираемостта с тия 30 процента е проблема. Отделно тия камикадзета дето ги пускат на пътя "инструкторите" срещу 1000 лв. .....
  • 15 Гост

    18 0 Отговор
    а идиотите от КАТ и МВР ще си оправят ли малко нещата?
    Сложете глобата да мога да си я виждам, да мога да си я платя като бял човек през ePay, easypay и тн, не някакъв палячо да ме търси на адрес в работно време и то след 4 месеца след провинението.
    Имам глоба от преди 4 години която не излиза никъде и ми казват "чакайте писмо". Е чакам си...
  • 16 куку руку ку

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ванката":

    Има и 14 дневен период, в който плащаш половината от глобата.
  • 17 Факт

    19 0 Отговор
    Да съберат и парите за водата и другите такси от циганите!

    Коментиран от #20

  • 18 3738

    7 0 Отговор
    Аре протестирайте сега де
  • 19 No comment😆

    5 0 Отговор
    Българите паднахме под 7 милиона☺😁😢😲
  • 20 NikNay

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Се са табу, няма да ги закачат. . . . .
  • 21 Османагич

    5 1 Отговор
    Около Габрово има много резевати където могат да се заселят и да бъдат туристическа атракция.Боженци,Етъра или пещерата Бачо Киро(Бачо Манго)😎
  • 22 Жечо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "бай Г":

    Не е въпроса за плащането на глоби, а че прекалено много започна всички държавни дейности да се дават на частници на които са писани лобистки закони!
    РАЗБИРАШ ЛИ ЦЪРВУЛКО!? по същия начи и тъпнята бонус малус! Нека КАТ да седи и да си чопли носът и да чакаме ред по пътищата, РАЗБИРАШ ЛИ ПЛОБЛЕМА БАЙ ГАНьО БАЛКАНСКИ??
  • 23 Жечо

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "софиянец":

    Ти май си ЧСИ или си глупав?
    Има си достатъчно органи които трябва да си вършат работата!
    Няма работа частно лице да застава между друго частно лице и държавните органи!
    Незнам толкова тъпи българи ли има че да искта да легнат под ножа на ЛОБИТСКИЯ ЗАКОН ЗА ЧСИ-тата??
  • 24 Бай Киро

    1 0 Отговор
    Отново ще бъдат обслужени интересите на ЧСИ. Как само в България не намериха начин да си събират глобите и дали това не се прави умишлено.
  • 25 Бесен

    1 0 Отговор
    Поредното престъпление на мутрогерберастите! Всичко за пари! Не се наяде тая престъпна паплач!!!
  • 26 ИВАН

    0 0 Отговор
    Никой не защитава наглите хронични нарушители, но трябва да има и по меко отношение към някое дребно нарушение, защото не всички сме перфектни - и нарушители, и контрольори ... писна ни от наглоста, май ми намирисва на война
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове