16 Април, 2019 21:15 6 397 14

Радан Кънев ще сезира ЕК и прокуратурата за бизнес намеренията на Доган във Варна

  • ахмед доган-
  • радан кънев-
  • варна-
  • пристанище

Идеята е пристанище "Варна" да се премести от централната част на града към покрайнините

Радан Кънев ще сезира ЕК и прокуратурата за бизнес намеренията на Доган във Варна - 1

Водачът на листата за евродепутати на коалиция „Демократична България“ и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев ще сезира прокуратурата и европейските институции за нарушения на европейското право, свързани със собствеността на ТЕЦ „Варна“, който бе купен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, припомня „Свободна Европа“.

Според Кънев в момента се подготвя закриване на пристанище „Варна – Изток“ и замяната му с това при ТЕЦ-а на Доган, което по силата на закона трябва да е публична държавна собственост, но въпреки това държавата съгласува с Доган бизнес намеренията му.

През септември 2018 г. стана ясно, че само срещу 3500 лв. Ахмед Доган е овладял втората по инсталирани мощности електроцентрала в страната – ТЕЦ "Варна", чийто капитал е над 85 млн. лв. Сделката за "ТЕЦ "Варна" е постигната в края на юли 2018 г., като децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от назначеното от ДПС правителство на Пламен Орешарски – Станислав и Ивелина, са продали част от своите дялове във фирмата "Сигда", която в края на 2017 г. купи от чешката ЧЕЗ електроцентралата. Доган е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36 на сто от акциите на "Сигда" и 1700 лв. на Ивелина Папазова – за 34 на сто, и така вече притежава 70 процента от собственика на ТЕЦ "Варна".

Според публикация на в. "Капитал" почетният председател на ДПС възнамерява да изгради пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ "Варна", като най-вероятно бъдещият порт ще поеме част от товарите на държавното пристанище.

Идеята е пристанище "Варна" да се премести от централната част на града към покрайнините.

През януари 2019 г. министрите на транспорта и на регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова са издали съвместна заповед, с която са разрешили изработването на генерален план на новото пристанище, което ще носи името "ТЕЦ Езерово". В него е заложено обединяване на няколко нови имота около порта. Един от терените - кейовата стена, е собственост на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", но то изрично е обявило, че не възразява срещу обособяването на новия порт.

"Очакваме процедурите да приключат успешно и през лятото да имаме готов генерален план за пристанището. След това трябва да получим необходимите разрешения за строеж, така че преустройството на терена и изграждането на новия кей да могат да започнат до края на годината или в началото на 2020", посочва Емил Георгиев, който е служител на ТЕЦ "Варна" и отговаря за проекта за реконструкция на пристанището, пред "Капитал".

По силата на чл. 106 ал.1, чл. 112 ал.2 и пар. 74 ПЗР на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВППРБ), Пристанище ТЕЦ-Варна е публична държавна собственост (ПДС). Държавата обаче - в лицето на Областния управител и на Министъра на транспорта - не е издала Акт за ПДС. Напротив - държавни и общински институции усилено съгласуват и подпомагат действията, с които Доган заграбва тази ценна пристанищна зона.

Зам.-председателя на ДСБ коментира пред „Свободна Европа“, че по този начин, при приватизацията на ТЕЦ „Варна“, пристанището попада към активите на приватизираното дружество, но доколкото е актувано или не, то е публична държавна собственост и не може да стане собственост на предприятието като част от портфейла на ЧЕЗ, независимо дали е актувано или не и не може да се придобива по давност по силата на закона. Това от своя страна означава, че към момента то продължава да има същия статут.

„Към днешна дата новият собственик (Ахмед Доган - бел.авт.) отправя инвестиционно предложение и го съгласува", каза Кънев.

Според Кънев пристанището, като част от цялостния комплекс на пристанище „Варна“, няма как да не е пристанище с национално значение, което на самостоятелно основание го прави обект на публична държавна собственост.

Според него именно това е ключовият въпрос, тъй като в момента, без пристанището да е отдадено на концесия, се развива като частно пристанище, което не отговаря на условията на закона.

В крайна сметка, според него местеното на товарно-разтоварните терминали на „Варна-Изток“ в посока Варненското езеро е стара и общоприета идея. Проблемът е, че никой не си е представял, че това ще стане от държавно към частно пристанище.

„Получава се един ефект – Държавното пристанище поетапно се закрива, не се откриват нови кейове към него, а се откриват нови кейове към пристанището на Доган“, каза Кънев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ромче

    28 15 Отговор
    Глас кънев ,глас в пустиня ,ше ти запуши и на тебе устата с некой милион
  • 2 Анти седераст

    37 13 Отговор
    Ако беше шефът му Костов, щеше да е продал ТЕЦ ВАРНА за $1 на евреи.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Stan

    14 16 Отговор
    Уффф чухме и тва уродче.
  • 5 Въпрос

    16 1 Отговор
    Хайде сега отивайте и стачкувайте с бой и кръв ....хайде бе....овце..
  • 6 симпатизан

    19 7 Отговор
    А защо така самодейно ще сезира, и защо чак сега, ако изборите бяха около Коледа дотогава щеше да си бърка в носа ли?
  • 7 Batushka

    29 6 Отговор
    Ами Доган е доказан хидроинженер добре платен...
  • 8 Реалист

    24 3 Отговор
    Доган що се заблуждава че е безсмъртен - с това трупане на крадено обрича и сина си на бърза смърт
  • 9 Радане,

    10 7 Отговор
    Съпартиеца ти д-р Петър Москов, като открадна милиони от детските ваксини, защо не вдигаше врява.
  • 10 Guest

    13 0 Отговор
    Е нека де. Доган таман ще примъкне пристанището две села по-към Варна. Че то сега в Девня. Пък девненския завод е по-към Варна... Варненска работа. Абе майтапя се! Той Доган май всички ни е взел на ишлеме.
  • 11 Червен чеп

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анти седераст":

    Е, ама държавата е завладяна от ДС червените номенклатури и митът за Костов е за тъпунгели.
    Показателен е фактът че досега нито един представител на парламентарните партии не е подал такъв сигнал . И това не е случайно, сегашния парламент е гнездо на такива кадри.
  • 12 Сатаната

    2 0 Отговор
    Ко шъ кайте, ъ?
  • 13 snail

    7 0 Отговор
    Смях в залата... Раданчо, още ли не си разбрал, че прокуратурата с е на батко и татко. Демек на Бойко и Доган!
  • 14 анализатор

    3 0 Отговор
    Те сега обръчите на Доган като се оплетоха с герберските бая зор ще види новата европейска прокуратура докато ги разплете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове