1 Март, 2019 10:00 15 915 18

Ахмед Доган вече е собственик на Боянските сараи

  • ахмед доган-
  • сараи-
  • тец варна

Сделката става чрез "ТЕЦ Варна"

Ахмед Доган вече е собственик на Боянските сараи - 1

Изсветляването на имуществото на Ахмед Доган, започнало миналата година с придобиването на 70% от "ТЕЦ Варна", продължава с нова сделка, пише "Капитал". В началото на 2019 г. топлоцентралата е купила 100% от "Делта епсилон" - това е компанията, собственик на така известните сараи в Бояна, ползвани от почетния лидер на ДПС за лична резиденция.

Цената по сделката не е известна, но чрез нея реално се официализира още едно владение на Доган, който при всички легенди за богатството му и въпреки откровената фраза за "обръчите от фирми" на партиите, докато беше в политиката, нямаше фирмени участия. А най-съществената официално декларирана от него сума извън доходите му като депутат беше полученият 1 млн. евро хонорар като консултант по проекта "Цанков камък", за което беше разследван за недеклариран конфликт на интереси.

От строителя до ползвателя

Досега собствеността в "Делта епсилон" беше поделена между две лица - Румен Асенов и Красимир Дюлгеров. Първият е по-известен с връзките си с Доган и ДПС. Асенов е собственик на "ИСА инженеринг" - компанията, построила самия сарай. В началото на 90-те години той стартира първите си бизнеси съвместно с Юлиян Инджов, като някъде около 2000 г. те се разделят и единият взима "ИСА инженеринг", а другият - "ИСА 2000". От предишни наименования на фирмите, а и от сайта на компанията на Асенов, става ясно, че името е съкращение от "Имоти, Строителство, Архитектура".

Фирмите на Румен Асенов изживяват златната си ера по време на тройната коалиция, когато печелят солиден обем обществени поръчки - предимно от ведомствата и общините, контролирани от ДПС. След 2009 г. те са по-скоро малък играч на строителния пазар. "ИСА инженеринг" е и собственик на СПА комплекса "Исмена" в Девин.

За другия съсобственик - Красимир Дюлгеров, който в началото е и изпълнителен директор на "Делта епсилон", се знае по-малко. Най-любопитният момент в биографията му е, че през 1992 г. основава "Тера тур сервиз", която няколко години по-късно продава на фирма на Валентин Златев - човекът, който впоследствие става управител на "Лукойл България" и вече 20 години е лицето на руския петролен гигант в страната.

На 14 януари двамата са джиросали акциите си на "ТЕЦ Варна", която без реално да работи, получава пари, тъй като поддържа така наречения студен резерв - при необходимост трябва да може да се включи и да произвежда ток. През 2015 г., тогава собственост на CEZ, топлоцентралата беше затворена като нерентабилна, но след като беше купена от семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов в края на 2017 г. тя бързо бе избрана за тази цел от Електроенергийния системен оператор и получи 27.4 млн. лв. за една година готовност да се включи. След влизането на Доган в дружеството децата на Папазов запазиха 30% дял, а самият той остана изпълнителен директор. По телефона той каза, че това, което се вижда, е всичко и отказа да коментира каквото и да било пред "Капитал".

Личният хотел на ДПС

Според отчетите на "Делта епсилон" основната дейност на дружеството са хотелски услуги и кухненска продукция. Реално обаче до имота, заемащ 5 дка (с още близо 3 дка гора в съседство), няма обществен достъп и той се ползва като лична резиденция на Доган. Преди десет години в компанията работят 23 души, но броят им постепенно намалява и сега е сведен до 9. Активите също се стопяват от около 1.5 млн. лв. до 766 хил. лв., като това се дължи основно на счетоводната амортизация на сградите. Реалната стойност на имението вероятно е в пъти по-висока.

За 2017 г. приходите на компанията се свиват до 223 от 254 хил. лв. година по-рано. Загубата също се покачва от 30 на 66 хил. лв. Във всички отчети неизменно се посочва, че основен и дългосрочен клиент е ПП ДПС. "Двустранното сътрудничество е ползотворно и се предвижда съвместната работа да продължи и в бъдеще", пише още там. През годините официалното обяснение винаги е било, че имението е своеобразен младежки дом на движението, където кадрите се обучават.

Преди да се озове в "Делта епсилон", имението е собственост на фирма "Акома", чието име беше забъркано в скандал с източване на Държавния резерв чрез сделки с жито. Неин едноличен собственик е Крилка Ангелова, бивш председател на сдружението на общините, контролирани от ДПС "Толерантност"

Любопитно е, че решението за покупка на сараите е взето от борда на "ТЕЦ Варна" още на 18 септември 2018 г. - малко след влизането на Доган. След прехвърлянето на акциите новият собственик на 6 февруари 2019 г. е решил да направи и промени в управлението на компанията. От борда излизат Румен Асенов и турският гражданин Хюсеин Ардали. На тяхно място влизат Огнян Монов и Шабан Узун. За първия "Капитал" не откри информация, а по отношение на втория - човек с такова име според интервю на Доган от 2009 г. е работил в сарая като сервитьор и е бил човекът, открил трупа на самоубилия се началник на кабинета на политика Ахмед Емин. Изпълнителният директор на "Делта епсилон" Нина Петрова-Кашкина остава на поста си.

И подготовка за морските сараи

Това обаче явно не е единствената несвойствена дейност, която поема ТЕЦ-а, тъй като миналата година централата е регистрирала и две други дъщерни дружества.

Едното се казва "Отманли вилидж" и се управлява от арх. Калин Тихолов, който е проектантът на другото имение на Доган - около 8 декара край пристанището Росенец на 15 км от Бургас, станало известно като "морските сараи". Отманли е другото име, с което е известна местността около парк Росенец, така че не е изключено компанията да е създадена за придобиване и на втората резиденция на политика. В момента тя е собственост на фирма "Хермес солар", където не се виждат промени.

Междувременно обаче през 2018 г. Тихолов е вписан и като изпълнителен директор на "Стрейтлайн" - компанията, от която "Хермес солар" придоби имота за морските сараи през 2014 г. и която според Имотния регистър притежава още около 175 дка в Росенец. Другите директори са също архитекти от неговото студио - Ния Темиз и Стоян Мирлев. Самият Тихолов също като Папазов беше предложен за министър в кабинета на Орешарски, като дори за целта му беше създадено специално ново ведомство, отговарящо за инвестиционното проектиране. До назначаването му обаче не се стигна след остри реакции заради спорното му минало, включително и от коалиционния партньор на ДПС - БСП.

Другото ново дружество на ТЕЦ-а е "Порт логистика Бургас", като въпреки името си вероятно ще има функции по управлението на пристанището към топлофикацията във Варна. То се управлява от самия Данаил Папазов, който, преди да влезе в политиката, беше дългогодишен изпълнителен директор на държавното "Пристанище Варна". Възможно е обаче и за него да са предвидени функции около имението в близост до Бургас, което разполага с пристан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ферди мравката

    85 12 Отговор
    Ахмед Доган стана мулти милионер покрай далаверите с ГЕРБ. Където и да се обърнеш пипалата на герб и дпс.

    Коментиран от #9, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лупи

    62 0 Отговор
    Няма начин да не успее България и българската демокрация, щом такива светли люде я ръководят! Щом такъв светъл... пардон, "светъл" електорат я подкрепя!
  • 4 КРИЛКА КРАДЛОВА ПАРИЧКОВА

    32 0 Отговор
    ВЕЧЕ ЩОМ НЕ ГИ НИ СРАМ НИ СТРАХ ДА СИ РЕЖАТ ГУЩЕРСКИТЕ ОПАШКИ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пръднии

    21 1 Отговор
    там и ша си мре
  • 7 Ахмедез | и Бойкозес |

    35 1 Отговор
    Трупат, като фараони да се откупуват за отвъдното, това са новите пирамиди !
  • 8 Бай Благой

    39 3 Отговор
    Доган - този честен политик - хидроинженер.
    Стига сте го плюли....всички политици в България са честни, неопетнени и готини..
    Българския народ просперира...
    Няма хора които бягат на запад за по-добър живот!!
    Тук е Швейцария на Балканите благодарение на нашите светли политици - слънца...."Сокола", "Тиквуна", "Цвиникио"...
  • 9 123

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ферди мравката":

    Да, бе, Доган е милионер още от края на 90-те години ако не и още по-рано.
  • 10 Българка

    18 3 Отговор
    А досега живя като на хотел с откраднатите пари, подкрепян от всички политически партии. Сега ще продължи чиляка да си харчи паричките,събрани с мъка и много политически манипулации, а неговите гласоподаватели ще продължават да си живеят в мизерия !Евалла, машалла, ашколсун ;само в България още действа разделяй и владей!Продължавайте да гласувате за ДПС, за да може другаря Доган да си плаща сметките на именията 😂
  • 11 Китаец от Илиянци

    22 7 Отговор
    бързо забравихте, че тоя е шпионин вербуван от Турция да съсипе държавата ... за такива неща в китай ги екзекутират

    Коментиран от #14

  • 12 Кико

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ферди мравката":

    До сега не със видял и чул ГЕРБ и ДПС да управляват! СерГеи и ДПС и управляват и се целуват и се барат навсякъде. Ти май ревнуваш? Включи се. Успех!
  • 13 Хасан

    13 7 Отговор
    Най малкото човека инвестира всичко в България ...няма като другите къщи в Маями,острови в Гърция,апартаменти в Лондон...докато българин който е бил президент си купува вила в Гърция ,той си строи вила в Бургас
  • 14 123

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Китаец от Илиянци":

    Доган е бил агент на ДС, а сега е най-вероятно руски агент или някаква двойна игра играе. Човекът на Турция в България е Местан.

    Коментиран от #15

  • 15 Реалист

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Много си прав! От там дойде и изритването на местан - опита се да оплюе рашка. Нека Доган да е жив и здрав още 100 години и води за носа помаци и читаци. Халал да са му строежите - няма да ги вземе със себе си в гроба я - утре като пукне и държавата ще изрови все нещо срещу него и синчето ще се принуди да ги подари. По важното е че управлява като овце мохамеданите вече толкова години. Местан е много по-зле и добре че го изритаха - оня избяга с жената в турското посолство веднага щом стана напечено. Открит шпионин на туркя. Сега му намазаха ските и е по нанадолнището.Трябва обаче дпс-то да се разклони на още поне 1-2 партии за да загубят ролята на балансьор в парламента. Такива трябва да останат единственно патриотите.И болен сидеров златния пръст трябва скоро да го разкараме че е пионка на рашка.
  • 16 FOW

    7 3 Отговор
    колкото и да трупа, ще е до време-НАРОДА ЩЕ МУ ГИ ВЗЕМЕ -НЕ СМЪРТТА -ЗАДАВА СЕ НОВ НАРОДЕН СЪД. НЕКА ЛАПА ДОКАТ МОЖЕ
  • 17 Бай бай Ганчо

    8 0 Отговор
    ТРОЯНСКИ КОН -/-/-/-/-/ заслужил и най успешен продукт кагебе и десе.
    Колко бързо може човек да литне във висините когато те подкрепи държавата.
    Само трябва да се ориентиран в правилната посока и участваш в разпределението на благата .
  • 18 реалшст

    8 0 Отговор
    Прост електорат богати политици този е не формален мултимилионер така е и при БСП и при тях 80 % са мипионери и наследници на имоти къде с поставени лица къде самите те у нас и чужбина Ако се осветлят ше се види къде ни са отишли парите за пенсиите и ограбените по време на прехода
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове