Last news in Fakti

28 Април, 2019 22:00 3 451 20

WWF и Интерпол погват незаконния дърводобив

  • гора-
  • сеч-
  • интерпол

Един от големите проблеми пред икономиката и околната среда са незаконните сечи

WWF и Интерпол погват незаконния дърводобив - 1

Природозащитната организация WWF и Интерпол обединяват усилия в борбата с престъпленията в горите. Опитът показва, че ограничаването на престъпленията срещу околната среда не може да стане само с въвеждането на законодателни мерки и санкции при спорадични проверки от страна на отговорните власти. За да са успешни мерките, се налага разбиране и участие от цялото общество.

Партньори по проекта са: WWF Дунавско-Карпатска програма, WWF-Германия, Интерпол, WWF-Румъния, WWF-Франция, WWF-Белгия, WWF-ЕПО и WWF-България. В Белгия и Франция обучението ще се съсредоточи върху системи за проследяване на продукцията. Франция и Белгия са типични страни-потребители, които внасят продукти през сложни посреднически вериги от страни с по-висок риск като Африка или Китай. Продуктите често се внасят чрез големи и не лесни за контрол пристанища. В Румъния, България, Словакия и Украйна проектът ще се съсредоточи върху незаконната сеч в рамките на ЕС и върху трансграничните горски престъпления.

В сътрудничество с Интерпол, WWF започва работа по изграждането мрежа от заинтересовани страни за по-ефективно противодействие на престъпленията в горския сектор. Основна роля в тях ще играе обединяването на експертния опит на Интерпол в областта на правоприлагането с практическия опит на WWF в опазването на горите. Проектът включва дейности по обмен на информация, повишаване на осведомеността, изграждане на капацитет на гражданските организации, работещи по темите с незаконните дейности в горите, както и на отговорните държавни институции. WWF цели също и да превърне гражданското общество в надежден партньор на властите в борбата с незаконния дърводобив.

Незаконните дейности в горите са заплаха в страните от Дунавско-Карпатския регион, сред които и България. Те не само застрашават местните икономики, но и излагат на риск голяма част от последните стари гори в Източна Европа. Чрез корупционни практики, измами и фалшифициране на документи нелегално добитата дървесина все по-често прониква на пазара за дървен материал. Поради избягването на разходи като плащане на данъци, лицензи и разрешителни, нерегламентирана дървесина наводнява пазара, подбива цените и води до огромни загуби за компаниите, които се стремят да произвеждат дървен материал в рамките на закона.

Според анализа на WWF относно незаконния дърводобив, годишният обем на незаконната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Основните незаконни дейности са свързани с отсичане на дървета без марка, извършване на сечи без позволително, транспортиране на дървесина без съответния документ, както и манипулиране на количеството на добития материал. Годишно чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство генерира скрити приходи от около 150 млн. лева. В допълнение към тези финансови загуби, в резултат на преексплоатация горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водоохранни и природозащитни функции. Така освен, че ощетяват държавния бюджет, назаконните сечи лишават дългосрочно цели райони от гора и питейна вода.

„Негативната тенденция у нас продължава, а това поставя под въпрос ефективността на предприетите от държавата мерки за намаляване на незаконния дърводобив. За целта са необходими обединени усилия в сектора и изграждането на интегрирана мрежа за обмен на информация, завишаване на контрола и прозрачността“, коментира Нели Дончева, ръководител на практика „Гори“ във WWF.

През 2013 г. Европейският съюз прие Регламент за дървения материал (EUTR) с амбициозната цел да сложи край на незаконния дърводобив и търговия с дървесни продукти. Въпреки това, пропуските в прилагането му от страна на държавите-членки възпрепятстват реална промяна в порочната практика. За това има редица причини, сред които ниски заплати на служителите в правоприлагащите органи, повърхностно обучение, лошо оборудване, недостиг на персонал и оскъден бюджет. Ситуацията се утежнява допълнително от ширещите се бедност, корупция и организирана престъпност в страните от Дунавско-Карпатския регион.

В резултат обществената нагласа срещу незаконната сеч нараства. Тя е водена от разбирането, че това е престъпление не само срещу околната среда, но и срещу националната икономика и следователно оказва негативен ефект върху джоба на хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 безпартиен

    32 1 Отговор
    Всички камиони пътуват ПРЕТОВАРЕНИ късно вечери през нощта към Свищов!!!!Никой не проверява стотиците камиони седмично!!!!Проверете!

    Коментиран от #4

  • 2 ФатмакЪ

    26 1 Отговор
    Достаъчно е да сложат на подслушване централата на ДПС и нколко ключови кормести цигани... Ма надали преди изборите...

    Коментиран от #16

  • 3 Лошия

    14 5 Отговор
    Ще изчезнат евтините дърва и отоплението с дърва ще секне. Няма да ми разправят повече колко икономично било, а и въздуха ще се поизчисти.
  • 4 Циганин

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "безпартиен":

    Кой да ги провери другарю? Нали и тия дето ги проверяват са замесени. Недейте да си мислите че службите нямат средства да спрат незаконната сеч, просто нямат изгода от това.Хайде да започнем да пишем истината из тия форуми, излизат някакви статии чат пат из пространството как горски стражари били бити от незаконни дървосекачи, хайде стига ядат бой от тези дето им е писнало да плащат на сульо и пульо за да получат разрешение да секат.
  • 5 КОНТРАТА

    7 3 Отговор
    Като ловнат някой бракониер да го сложат да седне в гърне в което има посъдена 5см пръчка бамбук! За 24 часа бамбука израства с 1 метър,правете си сметка как ще си прекара тези 24 часа.
  • 6 Брат ми

    14 4 Отговор
    Тия от WWF не ги ли разледваха за яко кражби? Пералнята работи.Еврейчета плащат.
  • 7 Оле

    9 4 Отговор
    Скоро очаквам Интерпол да се заеме с преждевременната еякулация в семейния секс!
  • 8 този онзи

    11 2 Отговор
    "WWF и Интерпол погват незаконния дърводобив" --- със суплеси и зашеметители ли ??? 😀😁😂😄😅🤣😆
  • 9 Оня

    14 1 Отговор
    Всичко се знае, но няма воля да се изпълни.
  • 10 Pout

    9 1 Отговор
    Направете проверка и в гр Котел износът на дърва е огромен предлага се в съседна Гърция за около 120€ за кубик дърва
  • 11 Бай Гошо от правешкия край

    6 3 Отговор
    В родопите се сече безспирно и с темпо , ДПС е държавна структура за грабеж на едро. Да са живи и здрави БКП и ДС , дадохме държавата на консингация на бай диписи.
    И те работятли работят яко по изност на дървен матерял и добър и работещ матерял са тва ДУПИСе .
    Време е да ги спрат ! Който ги е назначил да ги уволни. Стига вече, STOP на ГПС
  • 12 Ndidkf

    10 1 Отговор
    Лонгузни гори не останаха около река Камчия. Вътре ТИР може да си караш. Не от друго , а от циганските каруци. Всеки ден пътувайки се виждат на главния път при това . На единствените места за преминаване над реката- мостовете има камери наслагани с усвоени средства от братовчедите на кметовете . От поне година време и НИЩО .Едни и същи цигани ,по три пъти на ден с пълни огромни каруци с рязани от машина дърва. Но , така ще е докато на живеещите около гората се продават "Законни " кметски дърва по 80 лв кубика , а циганина ти ги носи за 50 кубик. Прави си човека 150 лв днеска докато си взема и пенсията пожизнена по болест. Все се чудя как не умират болните докато вдигат тези дебели лонгузни трупи , ама това е друга бира. А "горските ", местни връзкарчета само си вземат тяхното и файда никаква от тях докато не дойде началник или от града някой да ги постегне за два -три дни. Тогава може и да излязат на работа . През останалото време са на частното . Казват му точно къде са каруците и той никога ,поне пет години не може да ги намери. Все едно квърталния да не знае къде е номер 10 на еди коя си улица в неговия квартал. Ама лапка и той заплата + от циганите в края на селото да го не видят хората. И къруците си вървят и няма да спрат . И камионите също. А тези ще усвояват още средства за да ги "ловят " докато нищо не остане. Арендатори орат и сеят на 3 метра от реките . С булдозери изринаха дигите пътища да си правят за да усвояват . Гората изсякоха и сег
  • 13 НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ

    7 4 Отговор
    ОТ 10 ГОДИНИ ГЕРБ УПРАВЛЯВА ГОРИТЕ. ВКАРАХА СИ ЗАКОНЧЕТА И ДЪРВАТА ОТИВАТ В ГЕРБАДЖИИСКИ ФИРМИ АМА НАЛИ СА АЛЧНИ И ПРОСТИ В ЕДНО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ. МАФИЯТА Е В ГОРАТА ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ, НО НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ. ДЕРЕКТОРИТЕ ГЕРБАДЖИ, АМА ТО ВСЕ ТАЯ ТЕ С ДПС РАБОТЯТ ЗАЕДНО. ТЪП НАРОД СМЕ ТЪП.
  • 14 Absurd

    2 0 Отговор
    Те гори не останаха бе, какво ще направите ?крадливи смешници ,най-много да крадете с циганите...преди време се оплаках в горското, и знаете ли какво ми казаха- казаха ми, че нищо не можели да направят защото кмета ги пазел (крадливите цигани)...не ви вярвам, не вярвам на нищо свързано със тази абсурдна държава!!!!!!смешници крадливи, пазят си електрората.да пукнете дано, само на това се надявам.корумпирани алчни свине.
  • 15 Елена

    1 0 Отговор
    Абе не че нещо, ама Интерпол трябва тия от WWF да погне!
  • 16 Вили

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ФатмакЪ":

    Много ми е интересно как WWF ще се гонят сами себе си. Именно заради зелените се ширят тези злоупотреби в горите.
  • 17 Иван

    2 0 Отговор
    Досега WWF не се интересуваше от незаконния дърводобив? Да не би ЕС да отпуска някакви европари, за да са толкова активни вече по темата? Щом има пари, и „зелените“, и WWF ще направят възможното, за да ги усвоят... Пък какво им пука на тях наистина за природата?!?
  • 18 Мартин

    1 0 Отговор
    Вече и на Интерпол няма да вярвам! Щом са се доверили на мошениците от българския клон на WWF!
  • 19 Стефан

    0 0 Отговор
    Явно тези дето бракониерстват дърва са спряли да плащат на WWF България и тези са им спретнали номер.
  • 20 Макето

    2 0 Отговор
    Палячовците от WWF България до сега нехайстваха за незаконната сеч в страната ни. Убеден съм, че и сега ще симулират дейност и никаква няма да я свършат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове