25 Април, 2019 09:48 1 443 11

Георги Михайлов: Здравеопазването е под всякаква критика - превърнаха го в супермаркет

  • здраве-
  • здравеопазване-
  • георги михайлов

Не може в XXI век, консуматив за диагностика на онкоболни да отсъства 3 месеца

Георги Михайлов: Здравеопазването е под всякаква критика - превърнаха го в супермаркет - 1

"Не може в XXI век, в държава член на ЕС, хората, страдащи от онкологични заболявания, да не могат да разчитат на основни консумативи за необходимите им изследвания. Не може в 21 век, един основен консуматив за диагностика да отсъства в рамките на 3 месеца". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред Bulgaria onAir. Той коментира, че всички приказки за икономическа ефективност отиват в канавката, защото разликата в цената на консумативите е огромна. "Това, до което ни докараха, е толкова неприятно, че никакви обещания, че ще се търси друга фирма- вносител, няма как дори да се дискутират. Как се случи така, че само една фирма да е вносител на стратегически консуматив? Това говори за липса на всякаква визия", коментира още Михайлов. Народният представител обясни, че изследванията са скъпи и ще бъдат изразходвани много повече средства от преди.

Георги Михайлов коментира и продължаващите протести на медици в цялата страна, като заяви, че те са неглижирани с години. Народният представител заяви още, че докато заплатите на лекарите продължават да бъдат ниски, те ще продължат да напускат България. "Лекарите не търсят политическа подкрепа, а протестират спонтанно, тъй като искат да останат в страната си и не искат да бъдат емигранти. Те не говорят за заплащане, а за промяна на модела в здравеопазването, който ги е поставил в тази унизителна ситуация", каза още Михайлов. Той коментира, че този модел е извадил пациента в периферията на системата, той е превърнал здравеопазването в супермаркет. "Няма генерална визия за развитие. Специалистите са заринати от бумащина, която не им позволява да обърнат внимание на пациентите си. Има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове и поставя цялата система и гражданите на изпитание. Здравеопазването е под всякаква критика. Затова и младите специалисти бягат навън. Можем да задържим лекарите със сериозно заплащане и добри условия", сподели още Георги Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 2 Отговор
    Докато един лекар взима по-малко от един общ работник, зидаромазач, неквалифициран персонал, готвач, то какво искате да стане. Мой приятел кардиохирург, започна на 900лв и му намалиха заплатата на 750лв след 6 месеца, а момчето е учило 5г. и специализира още 2, ходи по бригади, за да си плаща обучението, а не за коли и дискотеки, не е платило за нито един изпит, за разлика от другите му колеги, а накрая го унижаваш с 750лв, като общ работник взимаш 30лв на ден чисти. Как така наука и спасяване на живот се поставя на по-ниско място от копане на градинки и косене на трева? За това е виновна държавата, че няма минимално заплащане за основни професии. Например лекар, учител и полицай да започват от 1500лв и да взимат средно след натрупан стаж и квалификация по 2000лв. Хората не искат високи заплати, но унижението една сестра да й дадат 200лв, а не договорените 400лв (които също са унизителна сума), е с разрешение на държавата, която по никакъв начин не преследва и не защитава правата на медиците.
  • 2 Тръмп

    5 10 Отговор
    Тази ситуация е създадена от БСП и фалшивите професори за които краденето и лъженето са здравеопазване!!!;):):)НЗОК все още е основна касичка за крадене от комунистически кръвопийци и за това няма пари за лекуващи и лекувани!!!:):):)Повечето частни болници са комунистически или турски за това измирате,като роби!!!:):):)

    Коментиран от #4

  • 3 Рошко

    7 0 Отговор
    Само за които имат пари ,живота на бедните не струва пукната пара
  • 4 Незнайко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Дори и да приемем това абсурдно твое творение, да те попитам тогава, защо за 10 години не оправихте проблемите ... А, некадърници!

    Коментиран от #9

  • 5 Bubbles

    6 0 Отговор
    Един човек постъпва в болница, завели го в стаята, там мед. сестрата го пита :
    - Пижама носите ли си?
    Човека отвърнал - Да.
    Чаршафи? Одеало? Да.
    Лекарства, превързочни материали, игли, спринцовки? Да.
    Добре, а този човек с вас какъв е? Лекар.
    Защо? Ми от где да знам, може да нямате.
  • 6 И ликарства

    1 0 Отговор
    няма. Мадопарът за паркинсониците например е "на отказ", даже в големите складове.
  • 7 три кожи съдирам

    2 0 Отговор
    Да, навсякъде е така. Даже платения паркинг на МБАЛ "Света Ана" АД във Варна дере кожи. Таксите са по-скъпи от "синята зона" в града. 15 мин - 2 лева, 30 мин - 2 лева, 1 час 2 лева, така до 4 часа. Мирише на рекет още от входа.
  • 8 465

    2 0 Отговор
    Правило в МЗ е, чеза да си на ръководен пост трябва да си осъден или да си следствен.
    Да заемаш длъжност за която, нямаш понятие.
    Да си над 70 години.
    Да си дебил.
    В следващия коментар ще посоча имена.
  • 9 779

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Незнайко":

    те не са по скоро безскрупулни крадци! пример да крадеш и препродаваш лекарства за онкоболни! разстрел му е майката!
  • 10 779

    1 0 Отговор
    те са по скоро безскрупулни крадци! пример да крадеш и препродаваш лекарства за онкоболни! разстрел му е майката!
  • 11 Доктор Ох Боли

    3 0 Отговор
    Положението е отчайващо и ще става все по лошо. Трябва кардинално да се промени системата на здравеопазване. Лобитата са толкова силни че едва ли ще се случи. Големите пари се получават само от тесен кръг лекари които са си осигурили над остойностени клинични пътеки.

    Първа грешка - Направиха болниците търговски дружества. Парадоксално е че някои кметове искат да са на печалба /смях в залата/. Служителите на болниците имат интерес да има повече болни. Това от своя страна води до чекиране на мъртви души за да се съберат пари за заплати. Медицинските статистики са тотално не верни.

    Втора грешка - една здравна каса която лимитира дейности защото от друга страна здравните осигуровки са в пъти по ниски от средно европейските а пациентите искат да ги лекуват като в Европа. Там също цари корупция заради частните болници.

    Трета грешка - пуснаха на една писта държавни и частни болници - погледнете бившите здравни министри почети всички имат частни болници или са директори на такива. Вижте по кои пътеки работи частната болница и ще видите къде е сметката. Едва ли има неосигурен който да го допуснат в частна болница.

    Четвърта грешка - разрешиха на Българските фирми производители на медикаменти да затворят кръгът : производство-търговия на едро -търговия на дребно-болница.

    Пета грешка - разрешиха на лекарите да работят на повече от едно работно място при различни работодатели. Това доведе до преливане на пациенти от държавна към частна болница а и каква
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове