Last news in Fakti

7 Май, 2019 22:00 15 225 23

Електронни винетки за кемперите и караваните

  • винетка-
  • винетки-
  • кемпер-
  • каравани

Ако сте собственик на кемпер, обаче, моля обърнете специално внимание на факта, че кемперите попадат в категорията на тежкотоварните автомобили (K2)

Електронни винетки за кемперите и караваните - 1

На прага на лятото, любителите на каравани и кемпери чакат с нетърпение първите възможности да избягат от градския шум. Ето няколко полезни съвета за всички тях, свързани с новите изисквания за винетките в страната.

От 1 януари т.г. се въведе винетна такса за собствениците на каравани, които заедно с теглещия ги автомобил надхвърлят общо тегло от 3.5 тона (пътни превозни средства категория 3).

Ако пътувате сравнително рядко или ако в началото на лятото сте решили да избягате от града с караваната си и се връщате чак в края на септември, идеална за вас е уикенд винетката. Тя струва 10 лв. и важи от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя. Естествено, по времето, когато караваната не е в движение, а е на плажа, например, винетна такса не е дължима. И още нещо - голямото предимство на уикенд винетката е, че периодът на валидност на електронната винетка за ремарке или каравана може да е различен от този на винетката на теглещия автомобил.

Новата електронна уикенд винетка можете да закупите бързо и лесно от онлайн платформата за продажба www.vinetki.bg дори и през вашия смартфон. Не забравяйте, че с електронната винетка вече няма да залепвате хартиен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство, а при проверка от контролните органи на пътя, не сте задължени да представите документ, удостоверяващ закупуването ѝ.

Ако сте собственик на кемпер, обаче, моля обърнете специално внимание на факта, че кемперите попадат в категорията на тежкотоварните автомобили (K2) и ако имате друг вид електронна винетка, ще бъдете спрени като нарушители.

Нека летните почивки да са слънчеви, а пътуването – безпроблемно!

Интелигентни Трафик Системи АД (ИТС АД) е компания доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси - електронни винетки и тол. ИТС АД е официален партньор на Агенция "Пътна инфраструктура" и предлага закупуването на електронни винетки чрез платформата си www.vinetki.bg. От месец август 2019 компанията ще предостави на своите клиенти модерно, сигурно и високотехнологично решение за измерване и таксуване на изминато разстояние от тежкотоварни автомобили - тол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    25 2 Отговор
    А ваги*етки за велосипедите отзад???

    Коментиран от #3

  • 2 Луд

    42 4 Отговор
    Защо поне тях не оставят на мира.За палатка на плажа 3000 лева глоба.За бетонни постройки абсолютно нищо.Но като ги застигне Народния съд ще викат:"Ама това беше елита на нацията".Ами БЕШЕ,да.Понеже преди 70 години така са казвали,та историята се върти.Не се знае ,знае ли се.Ама и аз не си обличам усмирителната ризка и да си лягам.

    Коментиран от #5

  • 3 Б.Б.

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    И отпред! Два пъти. И нека летните почивки да са слънчеви, а пътуването – безпроблемно!
  • 4 Driver

    21 0 Отговор
    Каква е таксата за качване на крайпътни жреци късополи ?

    Коментиран от #6

  • 5 Луд

    40 2 Отговор

    До коментар #2 от "Луд":

    И кое му е тежкотоварното на кемпера, колко тона може да натовари.Трябва цената на винетката да е като на лек автомобил.ТЕЖКОТОВАРНИ са сметките в банките на тия където ги измислят тея глупости.Ония ден четох какви са били данъците в Османската империя за българите.Ами то си е било рай в сравнение със сегашната ситуация.
  • 6 Фифи

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Driver":

    2.99. На примоция.
  • 7 ГАЗ 365

    25 1 Отговор
    еее и яза да се зарадвам,миналата година не си взех винетка,щото нямах пари,тази няма да взема и на кемпера,щото нямам и кемпер,здравата пестя,ако продължавам така може да стана министър:)))
  • 8 129

    55 0 Отговор
    Моля спрете да рекламирате сайта vinetki.bg като официалния сайт за винетки! Това е сайт на частна фирма която макар и със сключен договор с АПИ, прибира комисионна от всяка винетка! Официалния сайт е bgtoll.bg!!!! С незнанието си журналистите пълнят гушата на частна фирма и така косвено ощетяват нас, като по малко пари отиват в АПИ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Глупаци навсякъде

    19 1 Отговор
    Прочетете закона и тогава пишете под 3.5 Тина е лек автомобил ей много проста нация сме.
  • 11 MIB

    13 2 Отговор
    Има кемпери над 3.5 тона обща маса ,за тях се отнася.

    Коментиран от #12

  • 12 Луд

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "MIB":

    Така е и това се отнася за категорията която трябва да притежава водача.Защо пък винетката трябва да е обвързана с тази категория.Хайде лека ,че ще ядосам санитарите и ще ми спрат телевизора ,а мача е много интересен.
  • 13 Bad mad

    17 1 Отговор
    Глупости пишете, винетка за превозно средство до 3.5 тона е 97 лв. Повечето кемпери са до 3.5 т.
  • 14 vasik atanasova

    11 1 Отговор
    яко дране
  • 15 гунчо гъската

    6 0 Отговор
    Венци прочети какво пише на всеки един апаратза закопуване на ел. винетка и тогава пиши статии.
  • 16 Тъп

    6 0 Отговор
    Повече такси,застраховки и минетки,повече закрепостени жители на татковината ни.И повече "мазно" за усвояване на наш'те ора.
  • 17 Зелен бетон

    8 0 Отговор
    Da ме фанат за щепсела,че ще си зема винетка за караваната.... тя номер няма,винетка ще и слагам,смешници,пътищата са ужасни,само се краде
  • 18 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Разумно е, да има винетки за трудовашките колички. Имам .....три! Една, две - бива ....., ама три.. !?
  • 19 бат танас

    3 0 Отговор
    българска ганйовска простотия БАЙ ГАНЙОВСКА

    Коментиран от #21

  • 20 гост

    6 0 Отговор
    Кемпер може да попадне в друга категория заради дължината си, но не и заради теглото си, което не прехвърля 3.5 тона, стига да не говорим за тези тип автобус. Конструкцията на един кемпер е под максимално допустимото тегло за товароносимост. Какви глупости и какви реклами правите, просто Факти пропада стремглави надолу с простотията на индивидите представящи се за журналисти. Наели сте хора нямащи елементарни познания от индистрията, за която пишат.
  • 21 Стив 13

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "бат танас":

    Бат Танасе,четене му е майката!Преди писането!
  • 22 БАЙ БАСТУН

    0 0 Отговор
    НЕРАЗУМНИ И НЕЗНАИНИ ЛЕШОЯДИ ПЛАЩАИТЕ СКЪПИ ДАНЪЦИ ТАКИВА МИНИСТРИ ДА МОГАТ ДА СЕ ОБЛАГОДЕТАЛСТВАТ С ГОЛЕМИТЕ АПАРТАМЕНТИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ ИМЕНИЯ ПО МОРЕТАТА ,ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАМ ...ДОКОГА...
  • 23 1122

    1 0 Отговор
    Защо тия промени не се споменаха когато се говореше още в началото на въвеждането на електронните винетки? За да се отвори вратичка за налагане на глоби на хората които няма да попаднат на тая статия за винетките излизаща пет месеца по късно в медийното пространство и да могат господата управляващи да събират глоби от хората които няма как да знаят за уловката с тия винетки.ЕЙ, писна ни вече от вас.Като правите промяна на нещо,правете го наведнъж,а не по едно по едно във времето ,само и само да има по вече хора да не са го чули,че да бъдат глобявани.Ще ви бием дуспата на изборите вече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове