Last news in Fakti

8 Май, 2019 20:41 2 579 27

България е в Топ 2 по жертви от катастрофи

  • катастрофа-
  • кат-
  • мерки

Мерките за България?

По света на всеки 22 секунди в катастрофа умира човек, показват данни на Световната здравна организация, представени на пресконференция в БТА по повод Световната седмица за безопасност по пътищата, която ще протече между 6 и 12 май под мотото: "Лидерство за безопасност на пътя", Спаси живот#Говори.

Представителят на СЗО в България Скендер Сила посочи, че катастрофите не са нещастен случай и могат да бъдат предотвратени. Сред основните причини, които той изтъкна за тревожната тенденция жертвите по пътищата да се увеличават, са ускорената урбанизация, ниските стандарти за безопасност, употребата на наркотици и алкохол, неизползването на предпазен колан и каска, както и превишената скорост. Като най-стряскащи данни от доклада на СЗО Сила подчерта, че именно нараняванията при ПТП-та са водещата причина за смърт при децата между 5 и 9 години.

Световните лидери поеха ангажимент броят на смъртните случаи да намалее наполовина до 2020 г., настоящият доклад обаче показва, че е постигнато твърде малко, категоричен бе той.

За 2018 г. България е на второ място в Европа по загинали в катастрофи, а на територията на ЕС всяка година загиват близо 25 000 души. Председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова изтъкна, че ежедневно стават средно по 18 ПТП-та. Сред основните причини за черната статистика тя посочи липсата на взаимодействие между отговорните институции, тенденцията за прехвърляне на отговорности, липсата на регулация и най-вече - на системен анализ на базата на обективни данни. Крумова подчерта, че именно тези пропуски са довели до създаването на новата агенция.

Ние не искаме да сме просто още една административна структура, категорична бе тя. Крумова заяви, че в момента Агенцията изготвя цялостен системен анализ на пътната безопасност, след който ще бъдат предложени комплексни мерки. Според нея не е важен размерът на санкциите, а ефективността на контрола.

Важно е не да се констатира наличието на концентрация на ПТП-та, а да се направи оценка на риска и да се вземат превантивни мерки, каза още тя и допълни, че основната задача, която си поставя агенцията е подобряването на координацията между ангажираните институции.

Началникът на отдел "Пътна полиция" Росен Рапчев изтъкна, че у нас има значително намаление на катастрофите през миналата година в сравнение с 2017 г. Според статистиката през 2018 г. са настъпили 6684 тежки ПТП-та, като при над 1200 от тях е имало тежко пострадали. Това е с 204 по-малко от 2017 г., подчерта той. Загиналите по пътищата през миналата година са 611, а ранените - 8466.

Рапчев предостави информация и за първите четири месеца на 2019 г., подчертавайки, че там също се отчита намаление на трите показателя. До момента са настъпили 1838 катастрофи, което е със 178 по-малко в сравнение със същия период на 2018 г. Загиналите са 153 души, а ранените - 2338. Началникът на "Пътна полиция" посочи, че само през април са загинали 33 души, като смъртта на 10 от тях е била заради блъскане в крайпътно съоръжение. По тази причина той бе категоричен, че пътищата трябва да се обезопасят, въпреки че основната причина за ПТП-та остава несъобразената скорост.

От своя страна председателят на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров съобщи, че 70% от загиналите деца през 2018 г. са били в колите на родителите си.

Той се съгласи, че броят на загиналите у нас се понижава. Като притеснителен факт обаче Тодоров изтъкна, че броят на загиналите деца остава константа - у нас средно по 30 деца годишно губят живота си по пътищата.

Те загиват основно като пътници в автомобилите на родителите си, посочи той и настоя Пътна полиция да осъществява методичен контрол пред училищата и детските градини, за да следи за начина, по който родителите превозват децата си.

Припомняме, вчера на територията на страната станаха две тежки катастрофи. При произшествие на бул. "Владимир Вазов"в София четири деца, намиращи се на тротоара, бяха пометени от лек автомобил. Две от тях пострадаха тежко и в момента се намират в "Пирогов". Задържан за инцидента няма. В Пловдив пък дете пострада сериозно при верижна катастрофа между две коли и камион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    55 8 Отговор
    Не са виновни нито пътищата, нито светофарите, нито мантинелите, всички търсят под вола теле, българинът е най-големият бурсук на пътя!

    Коментиран от #15, #17

  • 2 Статистиката

    35 8 Отговор
    СЪС СИГУРНОСТ Е ВТОП1 С НАЙ-МАЛКО ХОРА В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И НАЙ-МНОГО АВТОМОБИЛИ С ПО 1 ЧОВЕК, А СЕ ЗНАЕ И ЧЕ Е ПЪРВЕНЕЦ ПО НАЙ-МАЛКО ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ. КАТО ПРИБАВИМ И ЛЮБИМИТЕ НА БЪЛГАРИНА ПАКЕТ ЦИГАРКИ, БИРИЧКА И РАКИЙКА = МАТЕРИАЛ ТА ДРЪНКА
  • 3 дявола

    23 5 Отговор
    На нас не ни трябват атентати ние сами се избиваме
  • 4 664

    38 2 Отговор
    Българина е глупав водач на мпс .Няма и култура на поведерние на пътя. В допълнение и простата инфраструктора българска .Като прибавим и желанието на КАТ да събира само глоби . Всичкото на куп е една наша хубава простотия , в която си патим всички.
  • 5 Бай

    18 14 Отговор
    Статистиката е такава откакто жените седнаха зад волана а вече и много мъже станаха жени така че какво очаквате ?
  • 6 Най - после и да покажем РЪСТ !

    18 2 Отговор
    Няма все последна дупка на кавала да сме ! Я !
  • 7 с2н5он

    9 8 Отговор
    Проблемът е в кофти маТряла! Никоя партия не е виновна за високия индекс на ПТП-та, а зад кормилното устройство. Мърши сме, а най-тъпото е че сме биле винаги МЪРШИ!

    Коментиран от #10

  • 8 Бойко за какво ги опъна тез магистрали ?

    1 6 Отговор
    Да вършат работа !
  • 9 Morgoth

    11 6 Отговор
    Статията е пълна лъжа, а автора не прави разлика между Европа и Европейския съюз! България е в средата спрямо цяла Европа, в България по пътищата умират малко по-малко отколкото в САЩ и България е доста добре на фона на целия свят. Всичко това много удобно се забравя когато се говори за България на фона на ЕС, където наистина сме на опашката. Но ние в ЕС сме на опашката по почти всичко.
  • 10 Morgoth

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "с2н5он":

    Дали? Ако видиш статистиката за цял свят има пряка връзка между това колко е богата една държава и колко са жертвите по пътищата. Така че резонно идва въпроса дали културата или инфраструктурата и съвременният автопарк са най-големия фактор. Не камерите и дисциплината спасяват животите на пътя, а магистралите.
  • 11 Amix

    16 3 Отговор
    Стига с подобни статии с цел вдигане на глобите...
    Аман от години уж се борят със войната по пътищата ама май войната е по скоро със парите на шофьорите...
  • 12 Еее

    17 1 Отговор
    Хората в БГ-то намаляват,затова и катастрофите намаляват.
  • 13 Шофер

    6 10 Отговор
    Ми нормално - караме дърти и неизправни автомобили със скапани гуми. И няма никакъв контрол върху това.
  • 14 Будалата

    4 6 Отговор
    Доживяхме по нещо да сме в челната тройка. Не е за хубаво но нали сме в челото. Да ни е ЧЕСТИТО. Догодина да сме номер ЕДНО.
  • 15 от Немция

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гостилничаря":

    Не си прав! Българите шофираме отлично в Немция. Просто не можем да си позволим да не го правим, тук има трафик полиция. Включително можеш да влезеш и в затвора за пътно нарушение. И законът се прилага за ВСИЧКИ! ... Просто в Бг няма държава, брат! :(((

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Петър

    4 3 Отговор
    Ще се борим за първото място.Напред
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "от Немция":

    В БГ се оплакват,че ги глобяват,а ако караха така в други държави и в затворите щяха да са.

    Коментиран от #20

  • 19 НеИзлизащ от БГ.

    9 3 Отговор
    Братовчеда караше допреди година в Хермес(куриери в Германия),извьн града 70 -100 ограничение,в града 50,но вьв вьтрешеите улички 30. Та нашия карал с 37 и изведньж пиу червена светлина дошла от цивилна кола. След 2 дни вьв фирмата: Иванов ,тука една снимчица имаш сьс 7 километра в града,беше 15 евро глобата. Нашия си казьл ,а добре . След 3 месеца идва друго писмо,глобата е станала 75 евро,да видиш как бьрзо си я плати. После се озьрташе като лалугер
  • 20 от Немция

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Познавам двама, които са в пандиза в момента - за оспорване на решение на полицай, арогантно държание и т.н. По някаква случайност и двамата са софиянци. Нормалните хора и народи са разбрали, че законите са създадени за да направят живота им лесен. Булгаристанците смятаме, че законите са нещо, което трябва да заобиколим. Както казват "мъдрите" шопи: "Законът е врата у поле!"...
  • 21 Точно това целят или н никой не му дреме

    7 6 Отговор
    Няколко са факторите за това:
    1. Лоши настилка
    2.Слабо осветени и маркирани пътища
    3.Сравнително остарял автопарк
    4.Безумна разрешена скорост по магистралите от 140
    5.Престъпна корупция.
    После се питай ЗАЩО!!?
  • 22 Рошко

    9 0 Отговор
    Фукливо племе с гол г,з ,коли не видели,вижте ме кой съм аз ,въпрос на манталитет тя пръднята не седи в гащите ,жалко само че все невинните си отиват а виновните боклуци остават да ни тровят с присъствието си
  • 23 БАЙ МИЛЕ

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "от Немция":

    ПРАВ СИ ДОНЯКЪДЕ ДРУЖЕ.....
    И ГОСТИЛНИЧАРЯ Е ПРАВ......
    КОГАТО ГАНЬО ИЗЛЕЗЕ НАВЪН,СЕ ОСЛУШВА КАТО МИШКА В ТРИЦИ И СПАЗВА ЗАКОНИТЕ И ПРАВИЛАТА СЪС ЗАПЕТАЙКИТЕ.......АМА КАТО Е В БГ...КАРАЙ ДА ВЪРВИ....ААА...ЗНАЧИ МОЖЕЛО......Е ЗАТОВА НИКОЙ НЕ НИ Е КРИВ...САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ.....ТОВА Е....
  • 24 Националист

    5 0 Отговор
    Не се използват достатъчно технологии за предупреждаване на шофьорите за навлизане в чужда лента и т.н. Има некадърници в пътното.
  • 25 Националист

    7 4 Отговор
    Тези, които казват, че Българина бил тъп, това или онова имат в предвид себе си.
    Българите са благи хора! Бог да Благослови Българите!
  • 26 Ммм Даа

    1 0 Отговор
    НЕ В ТОП 2 МИ И В ТОП 1 ЩЕ СМЕ!!
    НЕ са виновни законите
    Не са виновни джигитите
    И двете на всякъде ги има!
    НО
    Първокласен Бг път е второкласен за Европа!
    Между селските ни пътища са Европа черни пътища!
    А колите:
    Карани в Европа и изтърбушени идват тук и се радване че са изгодни...
    ДА АМА:
    Кофти пътища и амортизирани коли какво очаквате??
    Работим по малко от Швабата или Франзелата ли??
    Деба и държавата сме...
    Като нямаме условия ще се трепем.. това е....
    R.I.P.
  • 27 James

    1 1 Отговор
    Отново манипулации. Всеки може да отвори wiki, пише си ясно - в БГ загиват годишно 8.3 души на 100 000, средно за Европа е 9.3. Средно за света - 18.2.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове