Last news in Fakti

10 Май, 2019 11:45 3 721 58

„Медиана“: БСП дръпна с 2% пред ГЕРБ за европейските избори

  • бойко борисов-
  • корнелия нинова-
  • герб-
  • бсп-
  • медиана

Две седмици преди евроизборите двете основни партии се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели

„Медиана“: БСП дръпна с 2% пред ГЕРБ за европейските избори - 1

БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с 2 % - 31.9% за левицата срещу 29.9 % за ГЕРБ/СДС в прогнозите за предстоящите избори за Европейки парламент на 26 май 2019 г. Като преднината на социалистите не се дължи на увеличаване на електоралната тежест на БСП, а на отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. „мека периферия“). Това сочи проучване на политическите и обществените нагласи две седмици преди евровота на 26 май на агенция „Медиана“ . То е проведено в периода 2-7 май 2019 г. сред 1018 пълнолетни български граждани.

Декларираната изборна активност продължава да е висока (около 70 %), но има съмнения дали тя ще се реализира. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели. Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване (8.5 % заявяват, че ще ги използват). Вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване, прогнозират от агенцията.

„Медиана“: БСП дръпна с 2% пред ГЕРБ за европейските избори

Според изследването твърдото ядро на ГЕРБ - избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ. Партията частично е възстановила доверието към себе си, което беше силно ударено от „Апартаментгейт“, посочват от агенцията.

Две седмици преди евроизборите двете партии се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата на изборите може да се реши от „дреболии“, в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите, отбелязват от „Медиана”.

Третата партия, която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. Влиянието на ДОСТ е видимо преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и голяма вероятност за използване на преференции, сочи проучването.

Две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори – ВМРО (4,7 %) и „Воля“ (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %); „Коалиция за България (3,8 %); „Демократична България (3,4 %) и „Атака“ (2,6 %). Като цяло нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента (8 май 2019 г.) близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого (а вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват). „Люшването“ на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера.

С напредването на кампанията (и отшумяването на имотните скандали около властта) изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % ( от 51 % на 38 %). Изглежда се наблюдава умора от скандалите и политическата пропаганда съчетано с липса на ясна визия за промяна.

Настоящето изследване е проведено от агенция „Медиана“ в периода 2-7 май 2019 г. с 1018 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства.

Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Съгласно чл. 205 (ал.1-4) от Изборния кодекс, всяка медия използваща данните от това изследване е длъжна да съобщи информацията от това каре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диамантената ръка

    45 14 Отговор
    Наздраве, червен Колю!

    Коментиран от #34

  • 2 Citizen X

    42 29 Отговор
    Дръпнала е тя - дявола за опашката.
  • 3 man

    49 48 Отговор
    Да идва на власт БСП, че ми се реди на опашка за хляб, мляко, бензин.. пък и заплатата ще ми стане 5000лв, които ще са около $100 след като махнат борда. Вжидали сме го вече това

    Коментиран от #18

  • 4 Гост

    21 21 Отговор
    Ако се разровят поръчките и изпълненията на пътища и магистрали като виж станали 20 процента и честита служебна победа на комунистите...
  • 5 Усмивката

    32 25 Отговор
    Борисов вече води преговори с прокуратурата за смекчаване на вината обстоятелства.Признава че сгрешил.

    Коментиран от #13

  • 6 ХУ Ю

    17 19 Отговор
    СЕГА ЦЕЦУ ДА РАЗВЪРЖЕ КЕСИЯТА - ТОЙ НАДРОБИ ПОПАРАТА ,ТОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ,ДА ИЗЛИЗА ОТ ДЖОБОВЕТЕ И ДА ТРЪГВА ДА РАЗКЕШВА
  • 7 Другар

    38 25 Отговор
    Колкото и да се напъват Андрей и Кънчо,няма как да ни убедят,но нека си заработват паричките от кака Кури,това може само да ни мобилизира повече!Само,че ако не познаят,ще върнат ли парите на Позитано?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анти седераст

    41 21 Отговор
    Аве милиционери, БСП ли ще ви извади от тинята? Доносници, ченгета, комунисти и лумпен-пролетариат.... Батко и Братко. Лош мат'риал.
  • 10 Анти седераст

    43 15 Отговор
    На Курнелия синът не работеше ли в банката на Ротшилдите в Сан Франциско срещу $120 000 на година, а милиционери?
  • 11 Guest

    33 22 Отговор
    Тези червени боклуци ако не дай си Боже вземат властта което в никакъв случай не трябва да става в България ще останат само пенсионерите.
  • 12 Анти седераст

    24 20 Отговор
    Чакам с нетърпение да се върне Хидроинженерът и Румен Овчаров и да потопят милиционерския катун окончателно. Няма такъв безогледен грабеж и нещастие за територията....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Булшитс

    24 27 Отговор
    Злобейте герберастчета, свършва ви времето хахаха

    Коментиран от #15

  • 15 Guest

    21 25 Отговор

    До коментар #14 от "Булшитс":

    Боклуци червени трябва да бъдете избити, само тогава България ще се оправи.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Наблюдател

    22 14 Отговор
    Много скромно го дава червен Колю, едва 2% преднина на ОПГ БСП!
  • 17 цздс

    18 18 Отговор
    Хайде до изборите още два процента за БСП и ГЕРБ да си одат, построиха си апартаментите, къщите за гости, виличките и Сбогом с последен валс.
  • 18 Rado

    18 12 Отговор

    До коментар #3 от "man":

    Ще ни вземат на работа в Техноимпекс :DDDD
  • 19 Лид

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Guest":

    Успокой се Цецо
  • 20 антрашпиц

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "Guest":

    Че то няма да останат хора тагаз...
  • 21 Цветан Цветанов

    21 14 Отговор
    Бойко, Оставка!!!
    Махайте се крадливи Гербави комунисти .
  • 22 10 години стигат

    12 6 Отговор
    Това е
  • 23 Просто статистика

    17 15 Отговор
    Много псувни по комунистите, много нещо! И псуващите много удобно забравят, че в герб има повече комунисти, отколкото в бсп! Да не говорим пък за НЕГО, който още си пази членската книжка от БКП!
    И още нещо любопитно от сайта на БНБ - при червените (Хамстера) външният ни дълг е 14%, обаче при "антикомунистите" от герб е "само" 64% от БВП! Кинти, които ще плащат и привържениците на герб, ама явно не го разбират!
  • 24 Hui

    16 12 Отговор
    Вдички са от едно тесто Агент Буда (тиквата) яде и пи 20 години с комунистите и беше левия ташак на Бай Тошо, а сега срещу комунизма се борел наглеца, а тая крадлива гнида Фандъкова пейки по 10 бона, да ви еба майката мизерна ГЕРБерска, същите долни твари сте! Само като им видиш лицата на , Лили Винетката, Цветан Имота и подлогата на Сорос Тиквунчо и може да ти се проходи на кенеф, а на тая твар Фандъкова и пожелавам втори Рак за кражбите от столипна община и свещи с тея 1.60 за билетче!
  • 25 Шепот

    12 12 Отговор
    Идва края на това пагубно за България управление. Управление изключително кътано от към критики от градската интелигенция. Удобно и позволяващо пълен прозвол под уж борбата срещу бившите червени. Управление дало възможност за реанимирането на редица разноцветни парцали и порцалани и куп недоучени и леснодайни дами . Оставено спокойно да корумпира цялата държава под мантрата " дясно управлении", срещу което някакси не модерно - фешън да протестира градската суета. Изяло милиарди чрез корупция, инвестирани в топли острови по света и арабски умирати и салтанати.
    Довело до изчезването на над 700 хиляди българи от България.
  • 26 Бойко Истината

    7 11 Отговор
    Изберете ме още един мандат, да ви направя анални клисури, че за 3 мандата имам още пара да прибирам, а и бежанците чекат на границата!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Простак

    9 5 Отговор
    не се наядохте долни и алчни политици ,, бъдете проклети ,,, майката разкатахте на тази хубава държава ,, България ,,
  • 29 Koce

    12 11 Отговор
    Идва края на Мутрата от Банкя, още си пази членската кжижка на БКП ама иначе срещу комунизма се борел подлогата на Бай Тошо! Чакам деня когато тая свиня ще пцувише да му хвърля котейл молтоф на гроба!
  • 30 ЧИРПАКОВ

    12 6 Отговор
    БОКО "МЪДРО ПРИВЛЕЧЕ" НЕКРОФИЛИТЕ , ТЪГУВАЩИ ПО .......СДС, ГЕРГЬОВСКИТЕ АГНЕТА И ДРУГИТЕ ОТПАДЪЦИ И ВИЖДАМ ЧЕ ТОВА СЪБУЖДА У НЯКОЙ СИНИ ДОМАТИ ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ ЗА ....................ТЮРЛЮ ГУВЕЧ !!!
  • 31 Rumen

    16 14 Отговор
    ГЕРБ - Грабим Европа Рушим България, умрете мутри крадливи за дето ебахте майката на държавата..
  • 32 Batushka

    14 12 Отговор
    Ей долни гербераски боклуци стегнете редиците много малко лайкове в коментарите...така както я карате ще останете без службица и апартаменти скоро а и затворите ви чакат...
  • 33 ИВАН

    14 10 Отговор
    Ясно е, че герб-ерата е към края си, нека следващия водещ политик, да не гледа само себе си, а народа, който го е избрал и земята, която го е родила
  • 34 бл.134 в Зап. парк

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Диамантената ръка":

    Долу ГЕРБ.Борисов в затвора .
    Цачева и Цветанов с къщи за по 1 милион евро във Виена

    Коментиран от #42

  • 35 Tiho

    14 10 Отговор
    Кой нормален ще гласува за наглите и надменни крадци от герб!? Ясно, че и другите крадат, но тия направо се уляха, айде стига толко
  • 36 Кочо

    9 10 Отговор
    Скоро Слънцето ще трябва да уволни себе си. Последен ще напусне влака както се полага на пръв пожарникар на републиката.
  • 37 анонимен

    5 10 Отговор
    Значи реално са 10 %!
  • 38 Спец Наз

    12 5 Отговор
    Колювата майка , майката на Колю , на Колю майка му.
  • 39 ШОП

    12 4 Отговор
    Дръпна ли с два процента от Какво?Може би от паричките ни.Нека видят техният Кънчо с какви средства е градил имения в Мелнишкото село Зорница. Къщи за гости,голф игрище,плантации от градини.. и овце от "елитни"породи с паричките от социална.проучванията -та не с2 процента другарите да водят,може и с 20 да станат с тази червена пропаганда.
  • 40 гост

    6 11 Отговор
    Бой по герб и вожда им, да не се показват на полит.сцена повече.
  • 41 Факт

    1 1 Отговор
    Политмафия!
  • 42 Диамантената ръка

    7 4 Отговор

    До коментар #34 от "бл.134 в Зап. парк":

    Разбира се, само да не ги заместят БСП, че старата песен на нов глас за пореден път.
  • 43 КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    ВСИЧКИ ПАРТИИ ИККАТ ДА ЯХНАТ НАРОДА
  • 44 Жоро

    5 10 Отговор
    Тиквоча е пътник колкото и да нему се иска
  • 45 Отчаян

    9 2 Отговор
    Хора, като Ви чета коментарите и ми става ясно, че няма да се оправим скоро! Толкова злоба, омраза и гняв не бях виждал до сега!!! Политиците искат точно това - да ни разделят и както виждам тук много добре са се справили!!! Съгласен съм че трябва промяна но не и по познатия начин! Не!!!

    Коментиран от #46

  • 46 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Отчаян":

    До 45 ком - Казваш не по този начин .А ти какво предлагаш =досега прочетох доста предложения =нали трябва да се посочат крадците за да знаем за кого да не гласуваме=вече комунистите ги знаем че са от голямите крадци =закона за заменките -банка ктб =белене
  • 47 Guest

    6 3 Отговор
    Мечтайте си лизачи на руски задници, ГЕРБ пак ще спечели.

    Коментиран от #51

  • 48 димитров

    5 1 Отговор
    Няма никакво значение освен за обръчите от фирми свързани с двете партии. Нито ГЕРБ , нито БСП са направили нещо хубаво за България. Посоката в която се движим е стремглаво надолу.

    Коментиран от #49

  • 49 падналия ангел

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "димитров":

    Точно!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Лудетина

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Guest":

    И пак ще гърчи хората 4 години ама на теб като гледам май много ти харесва, чак препикваш от кеф
  • 52 ПЕРНИШКИ ГОУФ

    5 3 Отговор
    Агенция "Медиана" не беше ли на агент "Червен Кольо", член на ЦК на БСП и бивш доносник на ДС???
    Ако е така, значи реалните проценти да съвсем по друг начин разпределени.
  • 53 торба с лъжи

    6 3 Отговор
    Червен Кольо пак ще изкара някой лев с тези търчи-лъжи прогнози
  • 54 Крайно време беше:

    3 3 Отговор
    "В обществено-политическото пространство отдавна се говори за социолози, които имат палати, голф комплекси, демонстрират добро финансово състояние. Нека това да стане ясно и прозрачно", призова партия АТАКА.
  • 55 Боко

    3 1 Отговор
    Дръпнала е Бойко за ластака!
  • 56 документите

    1 0 Отговор
    2011г. - ТОМА БИКОВ: „Като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият“ – казваше на съпартийците си Иван Тотев през 2009 г., малко след като Бойко Борисов го беше назначил за областен управител на Пловдивска област. Докато гледах кадрите с изнасящия урок по фалшифициране на избори Иван Тотев, си мислех, че този човек вече е приключил с политиката. Скандалът обаче мина и замина, а човекът си остана на поста областен управител и продължи да си изпълнява задачите като областен председател на ГЕРБ за Пловдив и член на най-висшия орган на партията – Изпълнителната комисия. Затова не се изненадах, когато преди няколко месеца Цветан Цветанов обяви, че Тотев ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Не се изненадах и от безпрецедентните 700 000 невалидни бюлетини на последните избори. Ако ситуацията в България беше нормална, тези хора нямаше да бъдат избрани дори за домоуправители на блоковете, в които живеят.
  • 57 документите

    0 0 Отговор
    Борисов казва, че БВП е нараснало много през неговото управление. ФАКТ: 2004г. - БВП е 3 360 долара на глава, 2008г. - БВП е 7 260 долара, 2017г. - БВП е 8 227 долара, за 4 години нарасва с 3 900 долара, а за 9 години после само с 933 долара - което не покрива инфлацията. Бюджетът бил много нараснал, а статистиката показва 9,33 милиарда долара през 2008г., и 9,09 милиарда долара през 2017г. Българската икономика е 0,06% от световната икономика, през 2005г., 0,09% през 2009г., и 0,07% сега.
  • 58 РУСИЯ

    0 0 Отговор
    Имам приятел, той има двама приятели които са мои врагове. Те тримата подкрепят мой още по голям враг. Този мой приятел дали ми е приятел? Аз съм Русия, Атака е моят приятел и защитник, за който ви говоря. Негови приятели са НФСБ и ВМРО, те всички подкрепят ГЕРБ. АТАКА е против неолиберализмът, но тези негови приятели и ГЕРБ, са неолиберали, и соросоиди, Решетников и Путин - също са икономически либерали. Сидеров, и той е либерален, казва за държавните защити:"НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове