Last news in Fakti

12 Май, 2019 12:37 8 339 29

Големо село изтръпна заради 20 вагона, пристигнали мистериозно посред нощ

  • боклук-
  • вагони

Според местните те са натоварени с тонове отпадъци от Италия, които трябва да бъдат изгорени в ТЕЦ - Бобов дол

Големо село изтръпна заради 20 вагона, пристигнали мистериозно посред нощ - 1

Стотици тонове с отпадъци, натоварени в 20 вагона, са докарани тази нощ на жп гарата в бобовдолското село Големо село. Това съобщиха хора, видели случката, цитирани от kamerton.news. Според тях товарът е пристигнал от Италия и е предназначен за изгаряне в ТЕЦ – Бобов дол. Те са убедени, че в балите се съдържат именно отпадъци, тъй като миризмата, която се е разнасяла около тях, е същата, каквато обичайно се носи около контейнер за смет.

Интересно е, че преди два дни пред нас шефът на РИОСВ – Перник Пламен Ангелов заяви, че в момента ТЕЦ – Бобов дол няма договори за доставка на отпадъци и биомаса и експерименталното им изгаряне от около два месеца е преустановено. „След като нямат договори, какви са тези боклуци, които бяха докарани на гарата в Големо село тази нощ?“, питат хората, които са убедени, че изгарянето на отпадъци всъщност не е спирало, а технологията е вредна за околната среда и здравето на хората от близките населени места.

Оказа се, че всъщност топлоцентралата има сключен договор за доставка на отпадъци. Това потвърди изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов, цитиран от „Камертон“. Той не пожела да даде подробности около договора - с кого е сключен, за какви количества, от къде ще се докарват отпадъците. Христов не потвърди, но и не отрече за пристигнала пратка от Италия на гарата в Големо село. Първоначално каза, че не разполага с такава информация, но в рамките на телефонния разговор инж. Христов посочи, че транспортирането на отпадъците се извършва под контрола на институциите в Италия и България.

Изпълнителният директор на ТЕЦ – Бобов дол обясни, че дружеството вече разполага с разрешения за изгаряне на RDF (модифицирано гориво, което се произвежда от неопасни отпадъци) от всички екоинституции. Според него гражданите нямат основание да се притесняват за околната среда или за своето здраве, тъй като изгарянето на въглища е много по-опасно.

„Категорично това са неопасни отпадъци, които си имат кодове. Всичко това се извършва под надзора на Министерство на околната среда и водите на България и на Италия. Всичко е под надзор. Ще се изгарят в момента, в който се изпълнят всички условия, когато се монтира апаратура. Въглищата са много по-опасни. Замърсявания, при всички положения, ако има такива и отделяне на CO2, ще бъде много, много ниско. Няма абсолютно никакви опасни газове. Това е най-ефективният начин за справяне на проблема с отпадъците. Пак ви казвам, че щом компетентните органи са дали положителна оценка на проекта, няма причина тяхното решение да бъде оспорвано. Колкото до контрола на изгаряне, има лаборатории и надали има друга структура в Югозападна България, която да е под такъв строг надзор, какъвто е ТЕЦ „Бобов дол“. Санкциите са много сериозни - стотици хиляди лева. Няма нищо, от което някой да има да се притеснява. Мои близки също работят в ТЕЦ-а“, обобщи инж. Христов.

Той не пожела да коментира критиките на природозащитници, че смяната на горивото се позволява без промяна на инсталациите и без инвестиции в модернизиране на пречиствателните системи в ТЕЦ – Бобов дол. „Не си заслужава да коментирам хора, на които не се знае кой им плаща, за да съсипват икономики. Не може някакви момчета и момичета да не говорят български език и да ми дават акъл как да живея“, заяви Емил Христов.

Той подчерта, че в близките дни във връзка с проекта на ТЕЦ – Бобов дол за смяна на горивото ръководството ще излезе с официално изявление до всички медии.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНТИГЕРБ

    48 10 Отговор
    Не се връзвайте, това почти сигурно са замаскирани оръжия. Нещо зловещо се подготвя, и ние ще бъдем едни от първите жертви!!!
  • 2 Bulba

    67 3 Отговор
    Не са бокуци ,а помощи! По европрограма!
  • 3 гост

    85 6 Отговор
    После въздуха е замърсен от колите , вярвайте.Ама друг път.
  • 4 Клюкар

    72 1 Отговор
    Първата мисъл след прочитането на статията ми беше, защо не си ги горят в Италия???. После погледнах навън и видях човек да рови в контейнера за боклук и около него пет- шест кучета. Спрях да си задавам въпроси.
  • 5 Няма име

    72 2 Отговор
    Изгорим на европа боклука замърсим си въздуха. Мръсен въздух вдигат данъците на колите. Вдигат данъците вдигат застраховката. Превоза станал скъп хляба поскъпнал. Заплатите нр компенсират увеличенията. Децата болни въздух няма. Нищо ниво
  • 6 Петър

    55 1 Отговор
    Ковачки е за затвора тва е не допостимо след Бобов дол и Плевен го чакат италиянски отпадъци

    Коментиран от #8

  • 7 Пореден измамник

    53 2 Отговор
    "„Не си заслужава да коментирам хора, на които не се знае кой им плаща, за да съсипват икономики. Не може някакви момчета и момичета да не говорят български език и да ми дават акъл как да живея“, заяви Емил Христов. ", а на този господин, че му плащат да трови народа? Като е толкова безопасно господин Христов, защо не си го горят в Италия, а плащат едно за превоз, че и за горене? Къде е логиката не питам.
  • 8 Рък

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    До колкото съм чувал и в Девня цимент горят. Яко..
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 0 Отговор
    РАБОТА НА КОВАЧКИ
  • 10 Манчо

    32 0 Отговор
    В циментовия завод в Бели извор също горят.
    Карат се балите с италиански боклук от пристанището във Варна с товарни вагони.
  • 11 БАРС

    33 1 Отговор
    И после дизеловите коли виновни.Пак някоя голяма клечка лапна парите и се е разписал и няма начин да няма и посредник за зделката.С една дума упаравия няма у нашата държава
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Sky-blue

    32 0 Отговор
    Не знам дали знаете но Италия "мафията" един от бизнеси те им е да се отървава от радиоактивни отпадъци или в морето или в такива държави като нашата жалко за нас
  • 14 Токсичен

    13 3 Отговор
    Виновни са ромите - да им се събоборят къщите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами

    14 1 Отговор
    Милиони им плащат за това изгаряне. Преди години кмета на Раднево Нончо Воденичаров (лека му пръст) отказа боклука на софиянци, да се изгаря в пещите на бившата ЦРБ. Парите не го интересуваха.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Pompev

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Pompev":

    Земята с главно З- суштиствително собствено,както и сички планети да, знаити
  • 20 Хасан

    7 1 Отговор
    Знаете ли къде има най-много болни от астма с алергии деца в страната от всички родени? Варна. Тук пристигат с кораби точно тези чувалчета по няколко стотин тона . Никой не казва къде и какво ги правят после ,но смрадта от тях и разпределението им из страната явно показва ,че са се усетили ,че ще избият окончателно хората в околностите на Варна около Варненското езеро. И птиците намаляха в уж ценното езеро. За рибата да не говорим . Миди ако извадиш и ядеш си е за твоя сметка. Скариди ли- какво беше това ? Иначе данъци на колите вдигат и въздуха ще пазят да е чист. Направо кристален стана или ви е малко по 200-300 лв на автомобил + милионите които лапка незнайно кой политик свързан с дабаверата с Италианските отпадъци. Няма да се учудя да е оня дето му подариха милионите за "Студения резерв" в ТЕЦ-а и той също от време на време да гори от това италианско чудо.

    Коментиран от #21

  • 21 Пенчо

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Институциите отново спят. Интересно как така още никой разследващ репортер не е подхванал темата. Дали ги е страх да бръкнат на дълбоко.
  • 22 NikNay

    6 0 Отговор
    Ако тия италиански боклуци са по-безвредни от въглищата защото жабарите не си ги горят у тях? Веднъж ще си спестят транспортни разходи и плащане на услугата и второ ще печелят от произведената топлинна или Ел енергия. Нещо няма логика в цялата работа освен ако отпадъците съдържат токсини които се отделят при изгарянето им в количества които са недопустими по италианските норми и закони.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 кЛОШАРИНЪТ

    4 1 Отговор
    Оказва се,че те в Голямо село просто са сънували
  • 25 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    5 1 Отговор
    във Варна карат Неаполитански боклук с кораби. Нееднократно се писа това в.Афера. Боклука се гори в циментов завод Девня. Не си мислете че Бойко Борисов и шайката му ГЕРБ не са в тази долнопробна далавера. После ви лъжат че било от битовите печки от кюмюра от колите ви и т.н. Представете си каква срад е когато се изгорят един кораб 10 000 тона, каква пепел какви азоти, въглероди и после се чудите защо вали киселинен дъжд. Геноцид е това което вършат от ГЕРБ. ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  • 26 ами

    1 1 Отговор
    В Ръжево Конаре оранжериите и те горят разни боклуци. Особено през ноща. Не се диша.
  • 27 Дупничанин

    3 0 Отговор
    Ковачки е шефа,а Първанов е собственика на теца
  • 28 Божидар

    1 0 Отговор
    Що Заблюждавате хората че няма опасност то е смрад мухи щом кучетата умират какви лабаратори какъв риосов всичко е купено крият се кат мишки то не смърди а вони РДФ това ли е кокали превръзки и всичко което се сетите а тези малките много по добре знаят български от вас вие го научите и нелъжете хората Че в Италия за тази работа се работи с специални предпазни облекла и взимат миниум 3000 евро и пак бягат Жалко за хората ще ги хване рак белодробни болести пеават гуши от яки заплати и заблюждават хората
  • 29 Коко

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "NikNay":

    И ти за взимаш 20000 заплат какво ще говориш безвредни са не ги е сеам долни продажници само свещи да си купуват с тез пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове