Last news in Fakti

12 Май, 2019 13:49 2 659 29

Шефът на „Пирогов“: Има твърде много болници

  • асен балтов-
  • пирогов-
  • болници

Здравеопазването не е каца без дъно

Шефът на „Пирогов“: Има твърде много болници - 1

Здравеопазването не е каца без дъно. Това заяви пред БНТ шефът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. Според него има насищане на средства в системата.

Проблемът на здравеопазването е и пробивът във фармацевтичната система, по мнението му. Лекарите искат най-модерните медикаменти, но често не могат да си го позволяват.

Оттук нататък важно ще е не количеството, а качеството. Искаме да живеем по-добре, да се лекуваме бързо. Иновативната техника струва скъпо, както обясни Балтов.

Той е категоричен, че у нас здравеопазването е достъпно. У нас пациентите имат по-бърз достъп до специалист. Няма държава с такъв бърз достъп до супермедицината като у нас, хвали Асен Балтов. Детското ни здравеопазване е добро, по мнението му.

Над 400 болници има у нас. Това е проблемът на здравната система. Германия в момента затваря 100 болници. Според Балтов е нужно ново преразпределение на тези болници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    23 3 Отговор
    Пожелавам ти да лежиш във всяка една от тях ти и децата ти . И дано се излекувате .

    Коментиран от #17

  • 2 Правят ни на луди

    22 1 Отговор
    Има болници ,ама не за лекуване.Болен ли си ,след посещение в тези заведения си търси място за гроб.Не здавеопазване е това ,а рекет за много пари
  • 3 Всичкото младеж

    7 8 Отговор
    Което знае да чете и що годе да пише следва медицина! Скоро всеки втори човек, у нас, ще е лекар!

    Коментиран от #19

  • 4 123

    22 4 Отговор
    Затворете частните не може до обед в държавната след обед ела в часната да платиш пак
  • 5 русенец

    27 1 Отговор
    Докторе, да правим разлика между здравеопазване и здравен бизнес. В Германия има здравеопазване. В Бг е бизнес! Сегашната здравна система уби здравеопазването, убива пациенти, уби и човешкото в лекарите.:( Надявам се нещата да не са необратими, ама надали е така.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    В Германия всеки има лична застраховка в една от над 100 ЗК и за мен като млад човек беше средно 40евро. За 7г. не съм платил и едно евро където и да съм ползвал здравната им система, и на лекари съм ходил, нито едно евро. А у нас ми взимат повече, но плащам потребителска такса, плащам след това за специалист, ако имат въобще направление, ако нямат си плащам от 20лв до 40лв за преглед. След това идва голямото плащане макар и да имам рецепта и макар и да съм редовен платец към ЗК отивам в аптеката и оставям 150лв ей така. Или какво излезе този месец? Давам 100лв за осигуровки, след това още 200лв докато обиколя, а за качеството и отношението няма да говорим. Значи там плащаш, но при нужда получаваш, а тук плащаш повече, но при нужда пак плащаш и то много. Е защо въобще плащаш първата вноска като не получаваш нищо срещу нея или поне не повече от циганите, които с поколения не са плащали вноските си? Ако пък ти се окаже някаква сериозна болест то всички от малките градове ги изпращат към София, Пловдив, Бургас, и пак си плащаш и за операции и за всичко. На този фон няма значение дали има болница или някоя частна клиника. Предпочитам частната, да не плащам месечно вноски, а при нужда да отида и да си платя на всичко аз, много поевтино излиза. За големи интервенции така или инак отказват и се започват едни дарителски кампании, отврат. На това няма как да му кажеш здравеопазване.

    Коментиран от #8

  • 7 439

    13 0 Отговор
    Този е пример за девалвацията на научната степен. Да го питам с плажния му английски как прочете за предстоящото затваряне на 100 болници в Германия след като за последните 3 години населението там е нараснало с над 10 милиона!
  • 8 русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Лъжеш! Здравната осигуровка ТУК, в Германия, е около 15%. Това ще рече, че си вземал 267 евро заплата, а това просто е невъзможно! Няма такава заплата тук. Да не си искал да напишеш по 400 евро на месец?:)))

    Коментиран от #13

  • 9 Бат Вал

    11 1 Отговор
    Проблема не е в броя болници, а в некадърните закони, сътворени от герб за здравна реформа! И никакъв контрол върху рези болници - кого лекуват, как го лекуват, от какво го лекуват, и най-вече - колко го лекуват! Имам познат, който лежи в частна пловдивска болница за едно, накрая в епикризата му пише, че е опериран от апендицит, като той изобщо не е имал такива проблеми...
  • 10 668

    1 0 Отговор
    Move, Move! OK!
  • 11 Смесват

    2 0 Отговор
    Здравеопазването, с лечението, или бъркам? Ама не! Не отстраняват причините и условията за болестите, а искат пари за клинични пътеки! Кои са причините, за болестите? Това е здравеопазване!
  • 12 Вили

    5 0 Отговор
    Борисов ясно и разбрано каза, че няма да закрива болници на електората, и ще харчи парите на данъкоплатците.
  • 13 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    Не лъжа. Преди повече от 12г. беше това и бях студент там. Ако не си студент и си над 35г. тогава беше към 90 евро по онова време. Сега не знам колко е точно, някой който живее и работи там може да каже това.

    Коментиран от #14, #21

  • 14 русенец

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    В такъв случай моля за извинение, помислих, че си работил. Не съм бил студент в Германия, няма как да знам как е устроено здравното осигуряване в тази област. Още веднъж приеми извиненията ми!
  • 15 Хигиената,

    3 1 Отговор
    Е науката за здравето! Топъл, чист дом, спокоен живот... но това го няма в РБ! Но имо огромни средства, за “ здравеопазване”, за заплати на докторчета! Дори италиянски хирурзи практикуват у нас! За пари!
  • 16 ***********

    8 2 Отговор
    Този май не работи и живее в България. По скапан здравеопазване няма. Седиш с часове пред кабинетите и като ти дойде реда ти ти казват няма талони. Плащаш си по сто пъти на личен на специалист за изследвания и накрая те уморът.
  • 17 Опаляяяя

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    Той си има пари ,може да си позволи в турция или в германия.
    Но за бройката на болниците е прав, 400 са премного.
    Ама и 446,000 държавни чиновници също са премного за една 6,000 000 държава като нашата.
    И осигуровките нищо не ти гарантират, и за кво се осигуряваме??????
    Всеки застанал на входа и изхода и точили източва държавни средства .

    Коментиран от #18

  • 18 224

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Опаляяяя":

    Аз мисля , че псевдопрофесорите като Балтов са много! И псевдоменажерите като него са изключително много!
  • 19 764

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Всичкото младеж":

    Всичкото неграмотен младеж, кардиолог или ортодед или анестезиолог.
  • 20 Вичо Вичев

    5 0 Отговор
    О Ооо Балтазар....голям професор се извади и още по-голям мениджър....Браво бе разбирач...
    Я сега кажи на тия хора що в твоята операционна ползвате специализантите за операционни сестри???? Ти един ТОБ не може да "менажираш" а се п'раиш на професор. Земи смачкай оная гнида кретЕНЧЕВ че съвсем ще го закъсате за персонал!? Голем си Балтазар:))))
  • 21 Малко поомеша нещата

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    У нас пък студентите под 25 години ВЪОБЩЕ не плащат осигуровки, а учениците не дължат потребителска такса! Така че не сравнявай студентството си в Германия с работенето в България!
  • 22 Паричко

    4 2 Отговор
    Пирогов не е болница-Кочина е.
  • 23 Северозапад

    8 0 Отговор
    Прав е професорът, много са ни болниците. Но не в България, а в София.
    А в провинцията - пациентите кучета ги яли!?
    Преди 1989 в селото, в което си карам старините, имаше здравна служба с трима лекари и сестра. Отделно - зъболекарски кабинет.
    А сега има таратанци. Бърза помощ да повикаш - идва от 47 километра и за това време спокойно можеш да гушнеш босилека
    Та тоя професор нека поживее година-две в дивия Северозапад и да му даде Господ да се разболее. После нека пак коментира!

    Коментиран от #24

  • 24 да питам

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "Северозапад":

    А колко човека от селото ти се осигуряват, че да изхранят трима лекари? Щото има села, в които само пенсионерите и децата са здравно осигурени...
  • 25 Радо

    3 0 Отговор
    Също така имаме и 52-3 ВУЗ-а, които бълват дебили и имбецили с дипломи за виШу образование!!....истината е, че целия държавен апарат трябва да се съкрати наполовина, заедно с разните му измислени болници, ВУЗ-ове и цялата тая мързелива твар, която работи там, да отиде на полето и маа с мотиките, за да се произвеждат картофи, лук, чесън и др. храни от първа необходимост.
  • 26 Доки

    4 0 Отговор
    Псевдопрофесора да отговори за това колко струва на държавата псевдодържавното здравеопазване.Все частника им е криев но много им харесва да управляват държавна болница по начин по койото никой частник не би го направил.Да отбележимче в така наречените големи държавни болници пациента плаща същото ,че и повече от всяка частна такава.В същото време държавата плаща : апаратурата,ремонтите,дълговете, и т.н. и то с кои пари , ами нашите
  • 27 Доки

    4 0 Отговор
    КОЯ ЧАСТНА БОЛНИЦА КОЯТО В КРАЯ НА ГОДИНАТА Е НА ЗАГУБА БИ ДАВАЛА 80000 ЛВ ЗАПЛАТА НА ДИРЕКТОРА СИ.ДА ТАКАВА Е ЗАПЛАТАТА НА ДИРЕКТОРА НА СВ.ЕКАТЕРИНА

    Коментиран от #28

  • 28 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Доки":

    В частните болници няма излишна администрация и свръхперсонал, там заплащането е обвързано с резултатите, няма и фалшиви обществени поръчки и закупуване на медикаменти и апаратура на цена в пъти по-висока от реалната. А и отношението към пациентите е на ниво. Няма една камара бордове и надзори.
  • 29 незнайко

    2 0 Отговор
    Защо когато искаме сравняваме какво прави Германия а когато не ни е изгодно НЕ !!! Защо не сравнява доходи на населението ??? Когато имаш средства не е трудно да прескочиш на 20-30 километра в болницата !!! Спешни кабинети трябва да има навсякъде !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове