Last news in Fakti

17 Май, 2019 07:57 6 687 22

Тайна детска полиция в читанка за 3 клас гневи родители

  • читанка-
  • трети клас-
  • тайна полиция-
  • образование-
  • мон

Полемики около произведение в учебник, в което се разказва как възрастните вече нямат правото да удрят децата

Тайна детска полиция в читанка за 3 клас гневи родители - 1

Приказка с Тайна полиция за децата и закон, според който възрастните не трябва да бият или да се карат на хлапетата, поместена в читанка за трети клас, разгневи родители в социалните мрежи. Става дума за произведението „Новият закон“ на австрийска писателка Кристине Ньостлингер, включено в учебник на едно от издателствата.

В него се разказва за крал, който всяка година давал подаръци на своите поданици. Когато се изпразнила касата обаче финансовият министър забранил да се купуват велосипеди на малчуганите.

По предложение на сина си, за да бъдат щастливи децата, кралят измислил закона за тяхна защита.

След като разбрал, че никой не спазва разпорежданията му и затова малчуганите не са доволни от подаръка си, кралят разпоредил създаването на тайна полиция в защита на децата. Новият орган на реда се внедрил навсякъде и никой не знаел дали среща инспектор за електропроводите, или пази децата. Накрая според щастливия край всеки започнал да спазва правата на хлапетата и да се държи любезно с тях.

Тайна детска полиция в читанка за 3 клас гневи родители

Приказката от читанката обиколи Фейсбук, като някои родители сравниха австрийското произведение с подготвената национална стратегия за детето, а според други то е пропаганда и крие зловещо послание в себе. Според трети обаче авторката е популярна с повече от 100-те си детски книги и спада към най-известните и влиятелни детски писатели в немскоезичната област. Затова и проблемът бил в издателството и неговият превод, а не в творчеството на Кристине Ньостлингер.

Други от потребителите на социалните мрежи пък се възмутиха от думи като „окей“ и „боклук“ в приказката. Те били неподходящи за деца в крехка възраст, на които е редно да се даде пример с морални ценности и правилен изказ, а не с разговорни фрази и обиди.

Според примерното разпределение на учебния план за третокласниците, те трябва да изучават въпросното произведение към края на учебната година. Като част от упражненията им в клас са заложени дискусии за правата на децата и подготовка за отбелязване на Световния ден на детето.

От просветното министерство обясниха пред „Монитор“, че преди читанката да бъде одобрена от ведомството, нито един от проверяващите го учители не е изказал негативно становище срещу конкретния текст или целия учебник. Читанката е в клас от миналата година, но нито един учител от избралите да преподават по него не се е оплакал.

До приключване на редакционния брой от издателството не изпратиха становище защо са избрали да включат „Новият закон“ в читанката за трети клас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бббббб

    35 4 Отговор
    ГРОБАРИТЕ тихомълком и постепенно налагат каквото им изискват от ЕС .
  • 3 Абе

    15 5 Отговор
    Пак е по добре от това да ги убеждават,че пола е по избор.

    Коментиран от #22

  • 4 Нали искахте демокрация и европа😂😂

    27 6 Отговор
    На ви я 😂😂😂😂а отричате митко палаузов😂😂😂😂и са на кво се натресохте😂😂😂
  • 5 Пълна

    29 2 Отговор
    Деградация!
  • 6 Коко

    23 3 Отговор
    След нежната ревлюция се гответе за още нещо отзад....
  • 7 Макаренко

    10 3 Отговор
    Сапът трябва да играе по тиквите,само бой,йьебанйе и србска музика
  • 8 Отвратен

    28 8 Отговор
    Даже и комунистите през тоталитаризма не посегнаха на семейството и децата, за разлика от еврогейската сороспийска европа, днес.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 3 Отговор
    ЩО ВКАРВАТЕ ДЕЦАТА В ФИЛМ НА ПОЛИТ ИНТРИГИ ТО НЕ БЕ ДА УЧАТ ЗА ДЖЕНДЬРИ СЕГА ПОЛИЦ МИТКО ПАЛАУЗОВ АБЕ ТИЯ ГЕРБ СЕРИОЗНО НОРМАЛНИ ХОРА ЛИ СА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анти милиционер

    13 3 Отговор
    Западни лумпени.
  • 12 месара

    4 8 Отговор
    на времето в ссср имаше такива деца, а ние учихме за тимуровската команда. сега набутват некаква децка полиция и приказка за добрия ром, вместо да учат децата да обичат родината си, те ги учат че не е имало турско робство. ами направете войничета, като путиновите деца от манифестацията на девети май. збъркана работа!
  • 13 Ккк

    15 2 Отговор
    Нито един учител не е изказал негативно мнение, защото ги е домързяло да ги прочетат. Или учителите които проверяват новите учебници са подлоги на сорос.
  • 14 Main Fürher

    7 4 Отговор
    HAIL HITLER!!!ГЕРМАНИЯ НАД ВСИЧКО!!!
  • 15 Въпос

    16 1 Отговор
    Що за учебник за трети клас е това ? Кои са тези езиковеди ,които са одобрили вътре да има думата "боклук" ?. Вярно че обществото се променя , но мисля че има и друг начин децата да поднесат негодуванието си към царя , вместо като каруцари ? Не че децата няма да научат тия думи, но най-малкото е неподходящо за учебно помагало ,което цели да образова и възпитава
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Националист

    6 2 Отговор
    Какво безумие представено като "мъдра и поучителна" приказка!
    Хвърляйте го този учебник! Това са писания на джендъри и хомосексуалисти целящи разбиване на семействата!
    Вместо да поучават децата да се учат добре, да пеят и свирят например, тая ненормалница уж загрижена за тяхното добро сее семена на раздори в семействата на хората. "Никога да не се скарваша на децата си". Да, да, да оставете ги като циганите да правят каквото си искат.
    Всички трябва да се вдигаме стрещу джендърите анти-христи!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Bubbles

    1 1 Отговор
    Ми трайте си, още малко като ви турнат един барневерн може и да ви дойде акъла.
  • 20 Иван

    2 3 Отговор
    Значи вие искате да имате право да биете децата си и считате, че е редно децата да бъдат подлагани на насилие в къщи? Добре, че такива като вас нямат думата. Дано тръшкането на тези родители да бъде прието с усмивка и игнорирано. Стари соц схващания, да смачкаме детето психически и физически. Добре, че това отдавна отмина.
  • 21 Доктора

    2 1 Отговор
    За всеки, който е запознат с технологията за обработка на съзнанието описана от Джозеф Овертон и известна като Прозорецът на Овертон е ясно какви цели са заложени в тази приказка. Приказката посява в крехкото, още неоформено детско съзнание под благовидния образ на щедър подарък една идея, която след време те ще трябва да възприемат за напълно нормално в по-зрялата си възраст. Тогава няма да има никакво съпротивление и съвсем спокойно ''подготвеното'' и ''добре обработено'' общество ще приеме ''Европейската стратегия за детето''.
  • 22 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    И това ще стане,нещата така започват -отдалеч
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове