Last news in Fakti

18 Май, 2019 09:21 1 504 15

Стартира проект за бронирана машина за армията

  • красимир каракачанов-
  • бронирана машина

Министърът каза, че този проект се е оказал най-труден, а причината за това е, че за бронирана машина никога не е правен нов проект за разлика от флота и авиацията

Стартира проект за бронирана машина за армията - 1

До средата на юни ще сме готови да стартираме проекта за бронирана машина за армията. Това обяви във Варна военният министър Красимир Каракачанов.

Той уточни, че стартирането означава да изпратим писмата за потвърждаване на офертите на фирмите, които в момента са заявили и са гласувани в парламента. Те също са четири - финландска, френска, немска и "Дженерал дайнамикс", която е американска фирма и произвежда подобни машини в Швейцария, Испания и др. Министърът каза, че този проект се е оказал най-труден, а причината за това е, че за бронирана машина никога не е правен нов проект за разлика от флота и авиацията.

В този проект нещата са по-сложни, защото страната ни изисква минимум 20 процента от оборудването и въоръжението на машината да е българско производство, както и тя да се сглобява в България. Каракачанов смята, че една от спънките е липсата на опит - екипът на Сухопътни войски никога не се е бил занимавал с разработване на проект за бронирана машина, но въпреки това те са готови.

От трите проекта за модернизация на армията най-напред е придвижен този за двата патрулни многофункционални кораби за флота, каза още Каракачанов. Той припомни, че офертите са били отворени, сега те се разглеждат и ще се допуснат всички участници, и четирите фирми. Според министъра в конкретния случай е хубаво, че има четири оферти, защото в предишния имаше само една. Той смята, че най-късно до края на есента на тази година договорът да бъде подписан, ако всичко се движи нормално.

За новите самолети министърът каза, че на първо четене някои от параметрите не ни удовлетворяват във финансово отношение, т.е. трябва да се преговаря още малко на тема цена. Смятам, че би следвало да намерим нормалния подход, защото България не гледа на тази сделка като на някакъв бизнес, а като на сделка, с която да модернизира авиацията си, каза министърът и допълни, че би било жалко, ако американските ни партньори гледат на една продажба и покупка на самолети като на бизнес, а не като на отношение със стратегически партньор.

В отговор на въпрос за кампанията "Бъди войник" министърът посочи, че реално тя има своя ефект. Каракачанов припомни, че кампанията е започнала от септември миналата година, а 2018 година за първи път завърши положително - приблизително 160 души повече са останали в армията от тези, които са я напуснали. Той даде интересен пример, че за 175 места за войници в армията са се явили двойно повече кандидати. Военният министър заяви, че след края на европейските избори тази кампания ще бъде популяризирана в медиите, а причина да е след вота е да не бъде обвинен, че плаща, за да го отразяват. В момента недокомплектът в армията е около 5500 души, като най-голям е той в Сухопътни войски, каза още Каракачанов.

В отговор на въпрос за достигането на 2 процента от БВП за отбрана той каза, че ако сключим сделката с американците за самолетите и се наложи, според тяхното изискване, да платим еднократно цялата сума, ще надскочим 2 процента, но това няма да ни реши проблемите. Напротив, ако стигнем до подобен вариант - плащането да не е разсрочено на поне три-четири вноски, ще достигнем 2 процента от БВП, но това ще ни блокира, защото няма да има пари за увеличение на заплатите на военнослужещите, за довършване на започнатите ремонти на техника - танковете Т 72, двете фрегати на флота. За военните кораби са необходими близо 70 милиона лева за довършване на ремонтите им, каза той и уточни, че не става въпрос за осигуряване на тази средства в рамките на една година.

Проектът е до 2024 година да достигнем 2 процента от БВП за отбрана, каза министърът и допълни, че според него това ще стане още през 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    9 2 Отговор
    Още пари за харчене.
  • 2 Borislav Popov

    8 5 Отговор
    Уникални ревльовци сте това троловете и все сте незадоволени ! Първо ревете, че в България сме нямали били армия, самолети, танкове, ракети и т.н. Ноооо като се появи някоя новина, че ето, ще се създава бронирана машина за армията и ей те на - аааа, парите ни изхарчиха. Е, заради такива като теб мрънкачи няма управия в тази страна !

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Брат ми

    14 0 Отговор
    Поне един път,направете нещо хубаво за България.Купете хубава техника и покажете Българската армия в нейната истинска светлина.Да се гордеем с нашите военни.
  • 4 Каруцата пред коня

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    След време като останат само гладни пенсионери от всякакъв етнос, какво ще правят с тези машини на пехотата...

    Е, казаха ни какво да правим.

    УЧЕТЕ ТУРСКИ!

    Коментиран от #5

  • 5 Borislav Popov

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Каруцата пред коня":

    Ти като ти трябва, учи го и се изнасяй отвъд Анадола, те там манафите ще те научат на ум-разум !
  • 6 11ап

    1 3 Отговор
    Е , има ли по- голям БТР от ?
  • 7 боцмана

    3 2 Отговор
    Тулум войвода наистина се взема за голяма работа , велик военен министър. Много интересно защо го оставят така нашироко да разполага с изтънелия портфейл на България , бре самолети , бре кораби а сега и БТРи , иска да харчи не си играе , докато на комшиите им подаряват военна техника и то в количества.
  • 8 БЪЛГАРИН

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Нито съм трол нито ревльо, НО... искам парите за военна техника да се харчат за най-доброто и разумно !!

    Коментиран от #12

  • 9 Нещастници

    5 1 Отговор
    Когато не бяха във властта какво обещаваха - високи заплати, пенсии, европейски стандарти, а сега когато са във властта какво правят, увеличават заплатите само на полицаи и военни за всичко друго млъкнаха и забравиха.

    Коментиран от #10

  • 10 Обективно погледнато

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нещастници":

    Прибраха, някой дтуг милион от документите за българско гражданство, бързо искат да похарчат 2 млрд от бюджета за военна техника, за да свият комисионната ето това правят. Най лесно става чрез армията защото сумите са големи и на веднъж става всичко в миналото е било така и сега е така.
  • 11 с бе тъпанари

    7 1 Отговор
    защо не инвестирате тези пари в разработката на българска бронирана машина и да съживите производството. Докога ще си даваме пари на чужденците. Възстановете българското производство. Този народ сам се затрива от простотия.
  • 12 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "БЪЛГАРИН":

    Ами харчат се - направили са конкурс хората. Що ревеш пак?

    Коментиран от #14

  • 13 Обикновен човек

    2 0 Отговор
    Абе я раздайте на народа по една прашка и кило камъчета в случай на война да сме подготвени !!!!!
  • 14 БЪЛГАРИН

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    И да се пениш - все тая .Защото от техните недомислия аз и ти страдаме - ток , горива , храни , данъци..... да изброявам ли още ?
  • 15 Наивник

    3 0 Отговор
    Задавам си следния наивен въпрос: Прочухме се като страна, в която големи западни фирми наемат подизпълнители. Не може ли, вместо да плащаме на чужди фирми, да опитаме сами да си правим въоръжението, поне част от него. Да плащаме пари от бюджета на наши фирми. Да купуваме от чужди производители това, което не можем да правим сами, да произведем останалото тука и да сглобим цялата машина тука, в България. Мисля си, в случай на военен конфликт, е по-добре попълването на поразената техника да не зависи от внос, а да е в ръцете ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове