18 Май, 2019 17:53 2 631 20

ДАНС: Мръсният въздух е риск за националната сигурност

  • данс-
  • национална сигурност

Експертите отбелязват, че средните темпове на растеж остават високи

Последният годишен доклад на ДАНС сложи мръсния въздух сред рисковете за националната сигурност. Появи се и едно изследване, според което концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера е достигнала рекордно ниво. Учени от института ”Скрипс” съобщават, че за първи път в човешката история нивото му е преминало прага от 415 части на милион.

Обсерваторията на Мауна Лоа в Хавай е измерила, че концентрацията на въглероден диоксид през последния уикенд е била 415,26 части на милион. Според експертите подобни стойности не са отчитани в цялата документирана история на Земята.

Експертите отбелязват, че средните темпове на растеж остават високи. Ако тенденцията се запази, Земята може да се върне милиони години назад, когато на Южния полюс са расли дървета.

„Измерени са рекордно високи нива на въглероден диоксид. Има основание за притеснение. Хората започват да осъзнават проблема. Фините прахови частици са локален проблем. Това са различни форми на токсини на замърсяване, които дишаме. Когато става въпрос за въглероден диоксид, говорим и за останалите парникови газове. Това са вещества, с които напомпваме атмосферата и това се отразява на целия свят. Тоест, където и да бъдат отделени тези емисии, те стават част от един глобален проблем”, заяви в ефира на „Събуди се” Генади Кондарев от Сдружение "За Земята".

Той допълни, че последиците се изразяват в климатичните промени и аномалии.

Проблемът с мръсния въздух коментира и пулмологът София Ангелова. „Кабинетите са пълни с влошени пациенти. Тази влага, тези дъждове, които ни връхлитат в последните седмици, се отразяват на хронично болните. Виждаме промяната в климата. Бурите, наводненията, градушките са резултат от глобалното затопляне, за което вина имат хората. Дори циментът е източник на въглеводороди, които замърсяват въздуха. През годините много зелени площи бяха изсечени, за да се издигнат огромни сгради", заяви тя.

Според нея мръсният въздух е "проблем на бедността". „Всеки иска да кара нова кола, която да не отделя емисии. Хората се отопляват с твърдо гориво, защото е по-евтино”, допълни тя.

В ефира на Нова тв тя говори и за новата кампания против тютюнопушенето: „Миналата година приключихме една успешна кампания. В двора на Втора градска болница бяха проведени изследвания на 400 души. При 138 от тях установихме болестта на пушачите, а при четирима - карцином на белия дроб. Тази година кампанията ще премине на национално ниво и ще обхване и Враца, и Благоевград. Изследванията ще започнат на 31 май във Втора градска болница", каза още д-р София Ангелова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 6 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.

    Коментиран от #20

  • 2 123

    16 3 Отговор
    Аз пък имам впечатления от Япония!!! Там се пуши само в остъклени кабинки и никаде другаде! Няма прах дори и по улиците!

    Коментиран от #7, #14

  • 3 Давид

    36 1 Отговор
    И Доган , Пеевски , Бойко Борисов са риск за националната сигурност ама Данс са станали хигиенисти .

    Коментиран от #4

  • 4 Данс

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Давид":

    Проверявте изборно. И по нареждане. Без да ви наредят Вие сте в отпуска.
  • 5 Dancho

    10 0 Отговор
    А преди нас не е имало никога градушки, дъждове и бури.Добре че сме ние за да ги направим.
  • 6 Усмивката

    24 0 Отговор
    А къщата в Барселона, жената на Порожанов,менте прокурорите ....те на са ли риск за националната ни сигурност.ДАНС какво са .Метеорологична станция ли.
  • 7 Boxer

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Япония е островна държава, заобиколена от океан. Огромна част от територията й са планини (гори). Заводите и градовете са главно по крайбрежието, където е ветровито. Като добавим, че.там отопление на дърава и изтърбушени дизели няма, резултатът е чист въздух, както го каза. Там си изгарят боклуците в заводи, които са в градовете. А камиончетата за сметосъбирането се захранват от заводите. Японците биха ни били добър пример, само да копираме...
  • 8 пушеци и данъци

    13 1 Отговор
    Най-мръсен е въздухът в Пловдив. И една от причините, освен отоплението с въглища е, че след усвояването на над 40 милиона по транспортния проект на града, сега на светофарите се чака поне 3 пъти повече от преди! Това се дължи на лошата организация на кръстовищата, които уж бяха направени с т.н. Умни светофари, липсата на "зелена вълна", изцяло дизеловия градски транспорт и постоянните бавни ремонти, които предизвикват задръствания! Пловдив е единствения град, който имаше развита мрежа за тролейбусен транспорт и я ликвидира по инициатива на кмета Тотев!

    Коментиран от #16

  • 9 национална несигурност

    11 0 Отговор
    А мръсната вода пълна с химикали, не е ли опасност за националната сигурност ? Няло в България даже лаборатория за изследване ! В същото време ще купуваме краварски скъпи едномоторни бидони. Това ли е за защита на нац. сигурност? Продажни политици, апартаментчици .
  • 10 Docenta

    4 5 Отговор
    Това е може би е единствена вярна констатация на данс.въздухът и водата са в основата на физическото ни стществуване.Но руснаците искат да ни довършат и да ни спретнат един референдум за отцепване на варна и бургас от България
  • 11 едно ченге

    10 1 Отговор
    ДАНС отдавна се е обезсмислила като организация. Само пари трошат а нац. сигурност -нула!
  • 12 антрашпиц

    5 4 Отговор
    В тази държава вече национална сигурност няма,така че ай стига с тоз мръсен въздух.Днеска го има,кат духне вятър утре го няма .
  • 13 Антисоциалист

    2 2 Отговор
    Господа, видите ли или чуете "евро-", "еко-" или "глобално-", то Ви лъжат . Кой лъже в доклада на ДАНС ще се разбере в бъдеще, но защо е ясно и сега. Заради мръсна и добре платена политкоректност.
  • 14 Антисоциалист

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Уважаеми, каквито и грижи за чистотата да се полагат в Япония, да няма прах по улиците е невъзможно. Източник на прах е дори човешката кожа. Та и Вашата, и в Япония. Прах има и в "белите" стаи" за производстство на микрочипове. Преувеличаването е също лъжа, нали...
  • 15 Бунара

    4 0 Отговор
    Като бивш дансаджия и настоящ ....... питам: кое е по-вредно за държавата ГЕРБ или някакъв си прах?
  • 16 Пловдивчанин

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "пушеци и данъци":

    Да така е. В час пик целия Пловдив е едно голямо задръстване от край до край. Организацията на движението не е провал, тя е направо катастрофа.
    От мръсния въздух в Пловдив причинен от задръстванията умират 100 пъти повече хора от колкото от катастрофи.
  • 17 И кво да даваме още пари ли

    1 0 Отговор
    На тиквата
  • 18 Услуги по домовете....

    1 0 Отговор
    Аз имам алергия от мръсния въздух...!
  • 19 Булшитс

    0 0 Отговор
    Вдигайте данъците че въздуха мръсен
  • 20 Валентин Ангелов

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ДАНС , са най Голямата опасност за България.Това са Изроди , прикриващи Престъпниците във властта , и обогатяващи се финансово от това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове