Last news in Fakti

19 Май, 2019 20:14 3 160 18

200 млн. лева ще струва тол системата

  • тол система

Мутафчиев бе категоричен, че държавата не е готова дори за сериозно тестване на тол системата

200 млн. лева ще струва тол системата - 1

Около 200 млн. лв. ще излезе изцяло разходът за изработването на тол системата, прогнозира пред БНР Петър Мутафчиев - председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура.

"Докато няма ясни параметри от самото правителство - какъв ще бъде обхватът на тол системата в България, колко километра пътища ще бъдат там, докато не се направи сметката и още веднъж не се каже какви пари те ще очакват и откъде ще допълнят липсващите средства, за да може да се извършва ремонт на всички пътища в България, включително да строят автомагистрали, докато не се каже ясно от какви такси ще се започне - няма излизане от кашата, в която в момента се намира България, включително перспективата за транспортния автомобилен бранш в България", коментира той.

Мутафчиев бе категоричен, че държавата не е готова дори за сериозно тестване на тол системата. Според него превозвачите са били използвани, за да се отложи пускането на тол системата и да има повече време за доизграждането ѝ.

Председателят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов пък коментира, че в момента се прави "тюрлю гювеч". Лалов подчерта и лошото състояние на пътищата в България.

Петър Мутафчиев изказа мнение: "Трябваше да се предложи единствено транзитните пътища с ясна санкция за чуждите автомобили, ако заобикалят тези транзитни пътища, т.е. те нямат право да вървят по други, а само по определения за транзитен и автомагистралите. Второ - ние поставихме въпроса да обсъдим каква част от акциза на горива ще бъде отделена за пътища. В момента в България акцизът е на най-ниско европейско ниво, а цената на горивата са същите като в страни, в които той е на средно ниво. Някъде изчезват 15 евро цента. Тези 15 цента дават 700 млн., които могат да отидат за пътища. Тогава им казахме - да видим как е ценообразуването на горивата. Това е национален въпрос. Тогава няма да има винетка, ще има тол такса за всички по автомагистралата, но българският гражданин ще знае, че когато плаща горивото, част от тези пари той ги плаща за това да има по-добри пътища и има право да иска от управляващите да поддържат пътя".

По думите на бившия транспортен министър обаче тази идея не е приета. "Изведнъж се оплетоха два различни модела на таксуване, на отчитане на изминатите километри и на отчитане на това дали си си закупил винетка и на контрол, което много усложни изпълнението", обясни той и подчерта, че управляващите са били предупредени включително от фирмата-изпълнител, че това е много сложно и то много трудно ще тръгне.

"Това е система, която ще отнема много от парите за поддръжката, които ще плащаме всички ние за пътища. Световната банка го каза - ако съберете 1,2 млрд., около 20% ще е разходът за тази система - за електронните винетки и тол системата - това е около 200 млн., което ние ще даваме за поддръжка. По данни на Световната банка - този тип система е една от най-ресурсоемките за поддръжка", коментира Петър Мутафчиев.

"Те нямат данни за транзита през България. Нямат данни какви камиони влизат и излизат от България. Те просто залагат на едни цифри, които ще им изиграят много лоша шега, защото те не са верни", добави Красимир Лалов.

Според Мутафчиев все още не сме готови и по винетната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    34 0 Отговор
    Някой тествал ли е 240 те подлоги дали са годни да управляват! :D
  • 2 БЪЛГАРСКА РАБОТА

    14 1 Отговор
    Ясно , силата на парата ще иде за свирката на локомотива, а не за теглене на вагоните.
    Няма изненади както винаги.
    Защо не правиха гишета ????? А после по етапно с електронни карти

    Коментиран от #4

  • 3 Чукундуризиран тракторизатор

    11 0 Отговор
    ще има крадьеннннйййееее
  • 4 не и не

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРСКА РАБОТА":

    Точно от още задръствания няма нужда, мерси!
  • 5 Краденето

    5 0 Отговор
    Продължава
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист

    4 5 Отговор
    Напълно нормално е да чуваме от превозвачите РЕВ СЪЛЗИ И СОПОЛИ и ах колко е зле... Като всяка нова система има нужда от донастройка. А тея с тировете реват заради таксите които трябвяа да плащат И ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАБАВЯТ ВЛИЗАНЕТО В ДЕЙСТВИЕ НА ТОЛ-А. Парата праи борбата, не храната...

    Коментиран от #16

  • 8 Рошко

    3 2 Отговор
    Демек ,стягайте са догодина още по високи данъци и свинетки ,да ви ш,,,м и управниците с управници ,да почваме да се учим да ядем асфалт от дупките за да могат хрантутите да живеят като лордове
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    7 0 Отговор
    Само последната строфа от статията- "Те нямат данни за транзита през Бг.Нямат данни какви камиони влизат и излизат от БГ" и т.н.А има ли хабер тоя Лалов,че от справките на КПП-тата по българските граници се знае дори бройката на преминалите С ТРОТИНЕТКА?При това съпроводено с точния час на влизане и излизане?Мисля че е ясно що за хора се изказват по въпроса за Тол-системата и не си струва да се занимава редовия читател с изцепките им.
  • 11 Бай Хой

    2 2 Отговор
    Тиквата ке падне 2019 😁😁😫😫
  • 12 Оде по-реалист

    3 1 Отговор
    Тия с тировете като платят таксата ще ти представят сметката на тебе. Сто процента ТИ ще я платиш.
  • 13 антрашпиц

    1 0 Отговор
    Чи ко са двеста милиона за нас?...бълха на ухапала...
  • 14 Демократ

    3 0 Отговор
    Тоя главундер от Позитано ГА беше министър и с ГАза си крадеше! Пак лъже като комунист!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 яко ще плащаш

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Не забравяй че тировете доставят храната горивата и дори колата ти ,която караш. За едих камион се плащат и така големи такси годишен данък който струва по слъпо от колата ти + винетка със сигурност струва пове1е от кола среден клас и сега и тол такса , след тол таксата да не ревеш че горивото е скочило над 3 лв. хляба над 1,5 и т.н. Така че не пиши глупости моля !!!!
  • 17 Камен

    1 0 Отговор
    Типична герберска история - да усвоим едни пари и да не свършим качествена работа. До кога ???
  • 18 дявола

    1 0 Отговор
    Поне 50 000 000 са надписани за да се откраднат фирмите да гладуват ли те от това живеят не че толкова могат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове