Last news in Fakti

1 Юни, 2019 23:59 5 742 21

Без двойни чинове в училище

  • чинове-
  • училище-
  • наредба

Новите предложения са изпратени от МОН преди дни на училищните директори

Без двойни чинове в училище - 1

Двойните чинове в училищата ще бъдат заменени с единични работни места от учебната 2020/2021 година. Това предвижда проект за наредба за физическата среда и информационното осигуряване в детските градини и училищата.

Новите предложения са изпратени от МОН преди дни на училищните директори. Разпоредбата въвежда ергономични работни места за учениците, нагласящи се спрямо техния ръст. Необходимата площ, полагаща се на един ученик е 2 квадратни метра. Подовете в класните стаи трябва да са от антибактериални винилови настилки. Забранява се използването на гранитогрес и плочки, освен в лаборатории и около мивки, пише „Телеграф“.

Наредбата налага иновативна визия за класните стаи, като предвижда вместо стената между две съседни да се замени с мобилна преграда. Тя ще позволява оформянето на зала, където учениците от други да могат да работят заедно.

На фасадата ще е изградена тераса, която да позволява уроци на открито, пише още в наредбата. Тя въвежда изисквания и за цветовете. Те трябва да са съобразени с възрастта на учениците. За таваните, стените, плотовете, щорите трябва да се използват само меки, пастелни цветове. Предвиждат се и мерки за по-добра акустика в помещенията: системи за акустичен таван, акустични висящи пана по стени, висящи акустични панели.

Препоръчва се класната стая да е с Г-образна форма с цел подобряване на креативността и комуникацията. Показани са и схеми за разположението на учителите и учениците. Преподавателите няма вече да са отпред, до дъската, а по средата на класната стая, между децата.

Камина е сред детайлите по обзавеждането на кабинетите по химия и опазване на околната среда. Тези по физика и астрономия пък трябва да имат телескоп. Зоокът, оранжерия, дендрариум, къщички за птици, са само някои от екстрите за децата в школския двор.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    61 2 Отговор
    У Ж А С.----Колко пари ще потрошат(присвоят).----У Ж А С.
  • 2 Мони мони

    49 0 Отговор
    И нека сега да започнем да сменяме паркета с балатум, че е антибактериален!!!
  • 3 Професора

    39 3 Отговор
    И по една редичка, че няма учесници за повече.

    Коментиран от #19

  • 4 Bahti

    18 1 Отговор
    Ако мевере не ползва гранати, ще има Матрял!
  • 5 Ученик

    30 1 Отговор
    А ще има ли легълца за влюбените и стаи за любителите на маруля ?
  • 6 Касичка

    33 1 Отговор
    Какво ли не измислят за да крадат. Самозабравили се чиновници търсят пътечки за усвояване на средства. И многото пътечки става мощна магистрала за точене и източване. А основната цел на училището е грамотността и науката. Но неграмотни чиновници такива мисли не ги тревожат.
  • 7 ???

    21 0 Отговор
    В училището трябва да има повече стаи за практически занимания,за да се подготвят готови кадри за живота,а не хора с диплома в рамка!
  • 8 Ясно

    24 0 Отговор
    Целта е децата да се чувствата сами, изолирани, асоциални. Да се разгради обществото от взаимопомощ, човешко приятелство и общуване.
  • 9 Кочо

    25 0 Отговор
    Пълна глупост. Ние като сме учили на двойни чинове да не да не сме станали хора. А и така детето се социализира. Направо си делнете парите от поръчката и не тормозете децата.
  • 10 699

    14 0 Отговор
    Учителят ако е посредата, значи във всеки момент ще е с гръб към половината клас и трябва да се върти като калайджия. Дъска или табло ще ползват ли? Това с Г- образните побещания не го разбрах честно.

    Коментиран от #13

  • 11 Румяна Костова

    15 0 Отговор
    Всичко оправихме в България, че сега
    дойде ред и на чиновете. Да отчетат някаква дейност и пари някои бюрократични мишки.Трябват реформи в образователния процес, а не на чиновете.
  • 12 Джендър Стрезов

    15 1 Отговор
    Още от малки трябва да се възпитават в евероатлантически ценности. Момченцата трябва да имат стая за гримиране. Практически занятия по епилиране са задължителни. Да стана горди натовчета, силно настървени, като чичко им Плевньо и Цвъко.
  • 13 Румяна Костова

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "699":

    И как учителят по математика ще си пише уравненията в средата на стаята? Поредният път, когато чиновниците удивляват със своята тъпост. Ако си стоят мирно и тихо по канцеларийките и имитират дейност, забравяме колко са задръстени.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Име

    5 0 Отговор
    А дали през възраждането в килийните училища ги е имало всички тези екстри? Те ли са най-важни, те ли са основата за качествено образование. И защо въобще трябваше нещо работещо да се променя в такова гротескно подобие на образователна система?
  • 16 ужасен

    5 0 Отговор
    Мислех какъв коментар да оставя и измислих само това. О свещена простота, твоето име е чиновник!
  • 17 народе

    2 0 Отговор
    абе още ще ги траеме ли тия герберасти. пак ли ще чакаме мутрата да спре това безумие. ще има стачки , но без жилетки, с колове и пръти.
  • 18 НЕ НЕ

    6 0 Отговор
    Е това беше проблема на нашето образование!Браво!!!
  • 19 onq s korq

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    то все деца няма, а все на 2 смени учат да може да стават в 6 часа по полезно да им е
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Даскал

    0 0 Отговор
    Абе тоя министър четели ги тези наредби преди да ги подпише
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове