Last news in Fakti

5 Юни, 2019 19:40 1 435 13

Дават 700 млн. лв. на общините за по-чист въздух

  • нено димов-
  • въздух

Министър Нено Димов откри празник и изложение по случай Световния ден на околната среда

Дават 700 млн. лв. на общините за по-чист въздух - 1
Снимка: БГНЕС

Около 700 млн. лв. ще бъдат предоставени на общините за решаване на проблемите с качеството на въздуха. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов днес при откриването на празник и изложение по случай Световния ден на околната среда – 5 юни. Той беше организиран от МОСВ съвместно със Столична община в градинката пред „Регионален инсторически музей София“.

„С встъпването си като министър казах, че качеството на въздуха е основен приоритет за МОСВ в моя мандат, защото е важна темата за качеството на живот на всички хора, за здравето ни, за децата ни. През последните две години темата стана неотменна част от дейността на правителството, министерството и общините. Днес Министерският съвет прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018–2024 г., която предвижда мерки, насочени към основните сектори на замърсяване с фини прахови частици – битовото отопление и транспорта“, допълни министър Димов.

Той съобщи, че с приемането на програмата се отпускат 100 млн. лв. през следващите 3 години на общините за постигане на целите в техните програми за подобряване на качеството на въздуха. На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по ОПОС са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини. Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха по ОПОС. „По този начин, сумата, която ще бъде предоставена на общините за решаване на проблемите с качеството на въздуха, ще бъде около 700 млн. лв. или 7 пъти повече от това, което заварих, когато станах министър“, обобщи Нено Димов. Според него се вижда ясната ангажираност на министерството и правителството към този ключов проблем.

„Резултатите от усилията на общините вече са факт – към 2018 г. 9 общини постигнаха изискванията на законодателството и така целият Североизточен район от тази година е извън обхвата на наказателната процедура. Столичната община и Община Бургас също вървят в тази посока“, каза още мнистирът. Той отбеляза, че има изключително добър диалог с местната власт и замърсяването на въздуха вече се разпознава като един от сериозните екологични проблеми в страната.

„Здравето зависи от нас самите. Днес всеки един трябва да се замисли какво може да направи, защото усилието е общо. За мен като кмет въпросът е ключов“, каза и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която поздрави участниците в празника. Тя припомни, че програмата на общината включва мерки за подобряване на обществения транспорт заедно с по-добра градска мобилност, продължаване на проекта за метрото и увеличаване на електробусите.

Според Фандъкова се работи и за решаване на най-тежкия проблем – отоплението на твърдо битово гориво, като през следващите години са предвидени около 60 млн. лв. за подмяна на отоплението в домакинствата с по-екологично и това ще е напълно безплатно за хората. От общо 55 хил. такива домакинства до края на май са подадени 5000 заявления. Кметът на София поздрави министър Димов за пускането на новата система, която позволява да се информират гражданите за състоянието на въздуха в реално време и заяви, че това е много важен аспект в програмата и на общината.

„Само когато мерките на институциите и усилията на всеки от нас се комбинират, ще постигнем нужния ефект – да дишаме много по-чист въздух и да бъдем по-здрави“, пък заяви в специален поздравителен адрес към гостите на празника председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иначе казано

    12 0 Отговор
    Крадем 700 милиона за кьор фишек
  • 2 Прост народ

    11 0 Отговор
    Нали ни вдигнахте данъците, къде е чистия въздух
  • 3 Гост

    11 0 Отговор
    700 млн. откраднати, от общините, левчета. Честито!
  • 4 Централата на Гроб

    12 0 Отговор
    Крадем тука едни 700 млн. А за въздуха ще го д.. те сега, ще дишате след време исках да кажа който оцелее. Деба и крадливото племе с какво ли още ще ни изненадат крадливите управляващи?
  • 5 Герберче с фирмичка

    8 0 Отговор
    Ох на батяааа, ще пада поголовно крадене. Благодарим ти бог ББ, ще прилапаме някое милионче. Винаги само ББ. Да текат кинтите. Всички гласуваме за ББ. Най-добрия. Ето и пенсиите вдигна със 7 лева. Всички пенсионери за ББ.
  • 6 Избори

    7 0 Отговор
    Първите раздадени за изборите пари от боко вече са факт, те герберите освен да купуват гласоподаватели друг варянт нямат
  • 7 Западните Балкани

    7 0 Отговор
    И как ще се контролира харченето на тези пари? Ако не се подобри въздуха, кметът отива ли в затвора? В София една от основната причина за мръсния въздух е чистотата на града, Не се мият улиците, огромни камиони вкарват земя в града и т.н. Защо сега не се чисти след като плащаме за това, Фандъкова кога ще бъде вкарана в затвора за кражбите в София?
  • 8 1994

    5 0 Отговор
    Олеле 700 млн за въздух.. Ее не...
  • 9 ПО-СКОРО...

    5 0 Отговор
    ИЗЧИСТЕТЕ въздуха от ПРОСТОТИЯТА, която изпълва всичко наоколо, но за това не ви дават пари - НАЛИ?!
  • 10 687

    5 0 Отговор
    Малиййй! 700 млн в джоба! Айде, ще дадат 5 за нещо смислено и останалите 'усвоени'. По-голям следизборен подарък, ГЕРБ не можаха да си направят!
  • 11 Плевен

    5 0 Отговор
    А за нас ще има ли като не гласувахме за тиквоча

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    0 1 Отговор
    Интересно ми е от тези пари колко километра велоалеи (истински) ще бъдат направени , колко обществени велосипедни паркинги и "метро вело" и т.н. И кого фандъка ще спре да пълни столицата с автобуси с ДВГ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове