Last news in Fakti

14 Юни, 2019 07:29 7 114 32

14 юни 1923 г. Екзекуцията на Александър Стамболийски

  • александър стамболийски-
  • екзекуция-
  • смърт

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните

14 юни 1923 г. Екзекуцията на Александър Стамболийски - 1

На 14 юни 1923 г. след няколкодневни мъчения издъхва премиерът Александър Стамболийски.

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните. След като управлението му напълно губи подкрепа извън средите на селячеството, а срещу него застава цялата българска интелигенция, армията и останалите политически партии, на 9 юни 1923 г. е извършен военен преврат.

Няколко дни по-късно законният министър-председател е заловен и заедно с брат му Васил е подложен на нечовешки изтезания в къщата им край с. Славовица.

Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана. След тази садистична екзекуция, колелото на насилието в българската история отново се завърта, помитайки след себе си малкото останал здрав разум в политическата ни действителност.

Историците припомнят, че Стамболийски е третият убит премиер в аналите на Третото българско царство.

Началото е поставено със Стефан Стамболов, който е убит на 15 юли 1895 г. в центъра на София.

По-малко от десет години след това политическо убийство България е поразена от убийството на още един премиер. През 1907 г. Димитър Петков, който оглавява 27-ото правителство на България, е убит от политическите си противници на бул. „Цар Освободител“ в София. Погребан е до Стефан Стамболов. Димитър Петков е баща на земеделските политици Никола Петков и Петко Петков. И двамата имат съдбата на баща си – убити са от политическите си противници.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СссереМ

    7 79 Отговор
    Борисов е най добрият премиер от Стамболов насам,а Стамболийскиси си го е търсел сам.

    Коментиран от #4, #6, #11, #32

  • 3 Ххх

    53 6 Отговор
    30г,, демокрация " ни върнаха на интелектуалното ниво от преди 100 години.

    Коментиран от #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Айхман

    7 14 Отговор
    Стамболов,Стамболийски,двама премиери със сходни имена,убити по сходен начин.
  • 6 темелко

    38 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Най добрият за хора с умствени възможности като твойте.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 данко хайрсъзина

    27 11 Отговор
    Тогава,1919-1923г.,сме имали премиер,селянин от Славовица,2011-2018г.,имаме премиер,селянин от Банкя.
  • 9 Госあ

    23 5 Отговор
    Абе не знам какъв е бил,за кое прав за кое крив, но знам че македонците са най дивото българско племе и само от тояга разбират. Това важи и за днешна дата.
  • 10 8001

    10 24 Отговор
    Тоя селянин от Славовица,през 1919г. в Ньой,вместо да чупи писалки,да беше опитал да счупи хатъра на Франция и Англия.

    Коментиран от #12, #22

  • 11 Пешо

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Простащината ти е очевадна!
  • 12 Госあ

    25 7 Отговор

    До коментар #10 от "8001":

    Я,я пак. А защо е трябвало да подписва този договор ? А? Не знам за него,но със сигурност катастрофите, които предизвикват фамилията на насадения от Стамболов цар, са заслужавали съд за държавна измяна.
  • 13 Българин

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Прочети какво предателство към българите в Македония извъпши този "строител" и тогава пиши глупости. Затова бе и убит от ВМРО, които за розмища от днешните войводи с ушанки и ватенки, бяха истински патриоти.

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Всички знаем обаче какво предателство извършват Фердинанд и сина му придържайки се към интересите на Австрийско-Германския блок и изключително глупавият експеримент да воюват със всички съседи заедно, който апропо е направен с изричното несъгласие на българското правителство.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Колев

    8 16 Отговор
    Не е тайна ,че последавател №1 на Мусолини в България се казва Александър Стамболийски! Историците трудно прикриват делата на оранжево-червения фашизъм ,който се опитва да наложи в България!
  • 17 8001

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Дълъг ще е спора кой е крив,кой е прав за катастрофите.Ако прочетеш по задълбочено за тогавашните събития,ще разбереш,че почти всички от елита са виновни.След абдикацията на Фердинанд,елита удобни стовари всички вини върху него.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 8001

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "8001":

    Добавка:Българският народ искаше обединение на всички българи и земи.

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "8001":

    Това е една спирала с ПСВ и ВСВ след междусъюзническата според мен. Като не малко влияние наистина оказва пристрастието към споменатия Австро-Германски блок

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Много ясно. Нашите що отидоха да го молят да ни става цар?
  • 22 Горко на победените

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "8001":

    Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха - умори ме от смях. От кога прасето в кочината , агнето , жертвата , падналият , загубилият , победеният , имат тази възможност да нареждат на своя душманин , какво да прави с тях. Зад това седят кървави войни , милиони убити - 18 000 000 , сираци , вдовици , разрушени икономики , и държави , милиарди похарчени пари. И ще дойде някой от село Славовица да нареди на победителите какъв договор да подпише. Истината е следната , и я запомни добре- Умрелият от страх прогермански политически елит , който вкара държавата във ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА , от ужас и безизходица срещу евентуалното ни разпарчетосване - ИЗПРАТИ ВСЪЩНОСТ АГЕНТА НА АНТАНТАТА ЗА БЪЛГАРИЯ - Ал. Стамболийски - ТЕХНИЯТ ЧОВЕК , ПРИ СВОИТЕ ХОРА , ДА СЕ РАЗБЕРАТ КАТО СТАРИ ДРУГАРИ ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА, АКО МОЖЕ ДА ГИ УМИЛОСТИВИ , И НАМАЛИ ИЗМЕРЕНИЯТА НА КАТАСТРОФАТА. И А. Стамболийски го прави с малкото си възможности . Макар и наказанията да са тежки - губим територии , отказваме се черно на бяло от бъдещи претенции към Македония , тежки контрибуции в златни левове , добитък , въглища , суровини - все пак в голямата си част България остава цяла , и съхранява някакъв шанс за бъдещето . Я поясни , ако беше на негово място , някой от управленската про-германска шайка - какво щеше да донесе от Ньой - ЕДИН ГОЛЯМ И ТОПЪЛ.
  • 23 23132131231

    4 13 Отговор
    Стамболийски е предател, точно катко Георги Димитров. И двамата искат да вкарат България в южнославянска федерация, която да унищожи името България, както и националният идеал, стоящ зад 3-те лъва. Мизия, Тракия и Македония!
  • 24 516616

    1 6 Отговор
    Прочетете за на националното предателство на Стамболийски - Нишката Спогодба: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%BE_%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_(1923)
  • 25 Bubbles

    8 1 Отговор
    Къде са сега ония дето все реват как комунистите са избили цялата интелигенция?
    Ей това е била интелигенцията тогава, боклук до боклука, не че днес е различно де, и на тези подчовеци има цял паметник в градинката на НДК, че и ден за почитане...
    ...но какво ли се чудя, в градинката пред блока на баща ми имаше паметник на американските летци които през ВСВ са изравнили София със земята, има ли смисъл повече да се говори?
  • 26 стоян

    6 2 Отговор
    Убиха го едрите земевладелци заради закона с който искаше да ги ограничи да не притежават повече от 300 декара=А сегашните комунис олигарх земевладелци имат по над 100 000дк
  • 27 стоян георгиев

    6 0 Отговор
    позорна страница в българската история.бе убит от вмро и правителството ,както и от военния съюз.
  • 28 Какво е

    4 0 Отговор
    мнението на НДСВ по този въпрос?
  • 29 РАДОСЛАВ

    8 0 Отговор
    ЧУДНО МИ Е , ЗАЩО СА ИЗМЪЧВАНИ И УБИВАНИ ЕДНИ ОТ НАЙ СВЕСТНИТЕ ПОЛИТИЦИ В БЪЛГАРИЯ , А РАЗНИ ДРУГИ ПАЛЯЧОВЦИ КОЙТО ГЛЕДАТ ДА ВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНАТА СТОТИНКА НА ИЗТОРМОЗЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ВСЕ ОЩЕ УПРАВЛЯВАТ И КРАДЪТ ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА !!!
  • 30 Василий Иванович

    0 1 Отговор
    Ама те комунистите съветските агенти демократ такова нещо да извърши сакън
  • 31 русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    Много грешиш! Преди стотина години сме имали Вазов, Яворов, Дебелянов, Гео Милев, Йсиф Хербст и плеяда интелектуалци. Сега имаме дръжки! Е, и един вожд, който е чел "Винету".
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове