Last news in Fakti

15 Юни, 2019 07:28 5 346 54

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав - Юни 2019

  • дунав-
  • свищов-
  • русия-
  • армия

През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав - Юни 2019 - 1

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.

Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.

Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.

На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.

В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.

През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.

На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.

Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.

На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Четете

    70 9 Отговор
    Четете соросоиди и амерски подлоги-четете и се оплачете на Козяк...И много добре прочетете последният абзац-как вашите покровители са разкьсали Родината ни..
  • 3 Шаран БГ

    44 11 Отговор
    Не бяха ли украинци, поляци, литовци, румънци и финландци - Русия няма нищо общо !!? Бъдете строги и последователни - " брадвата Ви трябва да удря на едно място", ако искате да " отсечете" нещо г-да "нови"Историци! Така ошашявяте простолюдието - не знае " на кой Господ да се кланя" .........

    Коментиран от #48

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Щерю

    19 46 Отговор
    Минават, но за да си прокарат имперските интереси. И до ден днешен, България не е освободена от турско робство, а точно обратното, даже наблюдаваме съюз между хората с руски и турски произход, опитващи се да ни допоробят отново нас българите, както и пламенен съюз между Турция и Русия. Турските потомци и руските, продължават да управляват България и не пускат юздите на съвременното робство. Русия е слаба държава. Като една фризирана болонка, която само лае от страх и създава впечатлението, че е питбул и си мисли, че така стряска и плаши другите, нефризирани болонки около НЕЯ:):) Дрънка стари ламарини на червения площад всяка година и мисли, че като плаши гаргите на Москва, плаши гаргите и в другите градове и села:):) Който не се е пробвал, той не я е превзел, поне до околовръстното на Москва, знаеме го от историята... Сега пак е слаба, без никакво ПВО и няма право на глас на световната сцена. Един германец кацна в центъра на Москва, на червения площад преди няколко години и изволниха сума ти генерали от руските пво, та какво остава за ядрени и неутронни бомбардировки от стелтовете?? Но защо имам чувството, че тук сте от някакво затворено общество без достъп до гугъл, без актуална информация в продължение на десетки години, а само до този сайт?? Да не би да сте някакви затворници вие и да ви се дава възможност да коментирате в интернет, като заслуга за дейности през деня или срещу една допълнителна затворническа супа?? Я си признайте отворковци, без бой??

    Коментиран от #16, #42, #44, #45

  • 6 Limana

    15 36 Отговор
    Тука приличаме малко на северномакедонците ! Вярваме на легенди и митове за "великата Рус " а не на историчиските документи от онова време ! Ето за това сме марширували под руски радиоактивен дъжд . Не е ли време котетата да прогледнат ?
  • 7 СссереМ

    19 41 Отговор
    Да,и после 140 години руско робство,по страшно от турското,Левски е казал -който ни освободи той ще ни пороби.

    Коментиран от #12, #52

  • 8 Зайко Байко многознайко

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Отур сикиме бак Истамбул , кьопек джагал!
  • 9 запознат

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Стига, бе? Значи сте за по 20 г затвор за нанасяне на средни и тежки телесни повреди и изнасилване. Моля главния прокурор на Мутрогения, пердън Република България Невидимия, пердън господин Цацаров да се сезира и да повдигне обвинение към Турция за тези престъпления по НПК и срещу Човечеството.Турчина призна деянието. А продажни министри твърдят, че турците само мирно присъствали тук? Задето лъжат и те в затвора.
  • 10 соросоидни кърлежи

    29 3 Отговор
    Нашите нпо подлоги - "учени" професори,доценти ,на които плащаме заплати,на друго мнение.България освободили Сорос и гей отряди, те с ласки подкупиха османски войници,които имат слабост към такива типове и Пашата дигна белия флаг.
  • 11 Лека грешка в материала

    8 23 Отговор
    Именно на берлинският конгрес се ражда България. В договора от Сан Стефано е предвидено трибутарното княжество.
  • 12 запознат

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ето Запада уж ни освободи от соца, а ни ограби и третира като слуги.

    Коментиран от #15

  • 13 Сандо

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Колкото си турчин, толкова да си жив!
  • 14 В крайна сметка

    7 22 Отговор
    И тази война е неуспешна за Русия защото не успя да доведе до създаването на задунайска губерния
  • 15 СссереМ

    8 31 Отговор

    До коментар #12 от "запознат":

    Аз не се чувствам ограбен,живота през соца беше ад сравнение със сега,важното е че изгонихме руслямистанците.

    Коментиран от #20, #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И започва руско българско робство

    5 22 Отговор
    Честито къде е Турция сега къде е българистан😂😂
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тръмп

    7 28 Отговор
    Освободила ви е Царска Русь,а от 1944г. ви заробва Болшевишка Русь,която първо взриви Царя-Освободител Александър Втори през 1881г.,а после изби до крак Царската фамилия Романови наследници на Петър Велики!!!:):):)Путин е болшевик и наследник на дебила Ленин и Сталин,а който не прави тази разлика от Русь до Русь е комуноидна твар!!!:):):)

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русия

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Жалко е да се мислиш за турчин,а всъщност да незнаещ какъв си
  • 22 Тото Кратуно

    18 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    А през 2009 ни заробва Тръмп и така до края на света
  • 23 некои факти

    37 7 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Когато ни беше "заробила" "болшевишка Рус" отивахме към 9млн.. Имахме 700хил. армия със запаса, с 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, затогава, самолета(повече отколкото има „обединена” Германия, днес) и 2000 танка. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). През границата пиле не можеше да прехвръкне. Промишленост. СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ОБРАЗОВАНИЕ. Социална сигурност. Наука. СПОРТ. Бяхме на 8-мо място на Олимпиадата в Сеул през 1988г. Днешните сор.осоиди бяха в Белене.

    Е, верно е, нямахме чужди военни бази в страната, безработица, гей паради, банкови фалити, пирамиди, тел. и имотни измами. чалга, наркотици, порнография, проституция трафик на хора, соро.соидиоти, "бежанци", "битова"/"ромска" престъпност, ментета, клошари... А! И банани нямаше. Само за Нова Година пускаха.

    Коментиран от #30, #33, #34

  • 24 Тото Кратуно

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Ти прочете ли статията бе м.....к
  • 25 Тъп

    34 2 Отговор
    Льошата Раша ни свали фесовете, а сегашните ибрици титуловащи се за българи сакат да ни го нахлупят пак.Факт.
  • 26 гнида

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Знаеш ли защо кадъните в България са толкова красиви ? За разлика от вашите в анадола ?

    Коментиран от #32

  • 27 Слава на Русия

    25 4 Отговор
    Слава на Русия, слава на българския и руския народ, дали живота си за свободата на България.
  • 28 Питащ

    9 16 Отговор
    Идете и вижте в Свищов , м. Паметниците имената на загиналите от руската имперска армия - над 90% са украинци, поляци, финландци и етнически българи.
    Отделен въпрос е, че статията е издържана напълно в духа на историците от 60-те години на 20 век. Защо и на кого е необходимо?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    4 14 Отговор

    До коментар #23 от "некои факти":

    Е, и? Какво като имахме,на много хора повече ни харесва сегашното време.Интересното е,че и на възрастните хора по селата сега повече им харесва,само да имат повече пари и хич и не милеят за онова време.
  • 31 тук си турчин

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Турчин":

    а в одри гяур машалла бе бате!
  • 32 Знам

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "гнида":

    защото имат европейско семе в себе си!
  • 33 Borislav Popov

    8 11 Отговор

    До коментар #23 от "некои факти":

    Ми тогава излиза така, че пак тойта болшевишка Рус е виновна за сегашното състояние на България ! Защо ни е "освободила" през 1989 година, ние сами не сме излизали, нито от СИВ, нито от Варшавския Договор ?!! Точно тойти мили русняци ни показаха пътя на запад, те сами ни заявиха, че няма вече социлизъм-комунизъм, а братството на народите е фикция и точно те ни предложиха, нашите отношения от приятелски да станат пазарни и бла, бла..) Е, какъв ти е проблема, България ли разтури СИВ и Варшавския договор, или Русия ??

    Коментиран от #39

  • 34 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "некои факти":

    и един ден същите тия болшевики ти казаха че всичко дето са направили е грешно и трябва да се развали.после ти и компанията ги чакате вече близо 30 години отново да почнат да ви оправят.
  • 35 Турция е на Кюрдите

    11 0 Отговор
    Турция е пълна с паплач и цялата е пълна с Кюрди
  • 36 Тия

    13 0 Отговор
    Тия Турците некъв събрал 10 племена и им казал че са турци.Дано кюрдите си завземат територийте
  • 37 Guest

    19 1 Отговор
    Вечна благодарност към руската армия - Освободителка, но нека поне за Шипка покажем национално самочувствие! Ние сме я удържали - НИЕ! Дедите ни! Под руско командване, но на 90 % български опълченци!!! Дали сме своя задължителен принос и саможертва в най-важната стратегически битка на войната!
  • 38 Слот

    13 3 Отговор
    Ех да имаше как "смелите" русофоби да ги пратят в анадола да видят разликата между турско и руско... Има едно нещо на тоя свят, което никой нормален човек не харесва, а Господ наказва и това е предателя и неблагодарника. На тая територия има много и от двата вида, нищо чудно в над 700-те години чуждо владичество до сега! Скоро пак се пече владичество и отново ще е с фес, а местния "смел" либерал най-вероятно първи ще го налапа на новите господари. Тежко на нормалните. Помнете си историята, защото ще я изживявате отново и отново докато я научите! ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКА РУСИЯ, освободила ни от ислямския поробител!
  • 39 Хан Кубрат

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    Има ли в текста думата Русия или руснаци УБорката започва да плюе! Можете сами да се убедите! Прегледайте и другите статии!

    Коментиран от #40

  • 40 Borislav Popov

    3 16 Отговор

    До коментар #39 от "Хан Кубрат":

    Къде видя, че плюя бе, Хан Кубрате ? Просто въпрос съм му задал на чиляка, е, вярно е, че е малко неудобен за вас руските подлоги, но какво да се прави, такъв е живота !! А ти вместо пишеш тук ваште русофилски, заучени фрази за плюене и бла, бла, по добре ти да беше ми отговорил на въпроса.

    Коментиран от #41

  • 41 Хан Кубрат

    14 2 Отговор

    До коментар #40 от "Borislav Popov":

    Аз ей така, като хоби! Издирва и разобличавам трикове, като теб и още няколко! Та ви сте като ято гъски! Само като чуете за Русия или руски... започвате да крякате! Интересно ми е, колко стотинки дават за един коментар? Кажи, да знам, може и аз да хвана някой лев!
  • 42 Щерю

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Щерю":

    Шуши що ми ползваш Ника бе ? Ти джендърче долно малко , да ти го подам така в устичката
  • 43 Щерю

    2 1 Отговор
    Шуши що ми ползваш Ника бе ? Ти джендърче долно малко , да ти го подам така в устичката
  • 44 Щерю

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Щерю":

    Шуши що ми ползваш Ника бе ? Ти джендърче долно малко , да ти го подам така в устичката
  • 45 Щерю

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Щерю":

    Шуши що ми ползваш Ника бе ? Ти джендърче долно малко , да ти го подам така в устичката
  • 46 Истината

    6 16 Отговор
    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от  Орловския и Брянски пехотни полкове били се геройски с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #49

  • 47 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    Единствено русофилите сте безродници и национални предатели, бе путиноид!

    Коментиран от #54

  • 48 аман от прости хора

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Шаран БГ":

    То бива да си ПРОСТ ама ти си много прост и неграмотен ! Русия е империя,това означава,че в политически,социален и военен аспект имат разнородно етническо присъствие ! Римската империя - в армията и,императорите и, са имали испанци,германци ит.н. Британската империя - индийци,пакистанци,африканци и т.н ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ - в армията и са били и БЪЛГАРИ,Момчил воевода е бил васал и е участвал,и умрял в османска военна кампания! Неграмотен шаран,ако не беше император Александър,ТИ И децата ти щяхте да се казвате Мюмюн,Айше,Мехмед ит.н В Руската Империя са влизали и украйнци и кавказци,азиатци,финланци ит.н НО НИТО УКРАЙНЦИТЕ сами НЕ СА ДОШЛИ ДА НИ ОСВОБОЖДАВАТ,НИТО ФИНЛАНДЦИТЕ,НИТО ПОЛЯЦИ ИЛИ ЛИТОВЦИ,нали бе тъпак? А РУСНАЦИТЕ....какви 'благодарни' боклуци сме българите в лицето на такива ,като тебе,ци...ганин.
  • 49 смях

    14 4 Отговор

    До коментар #46 от "Истината":

    Не правилният ти прочит на историята и неграмотното ти отношение към нея допринасят да пишеш тези неща.Никой не отрича участието на украинци,румънци, финландски доброволци и литовски войници. Армиите на империите винаги са били от разнородни,етнически,части.Това е факт и от най-старите исторически анали,преди новата и от новата ера.Но нали си ограничен и с оскъдни исторически познания,сега гледаме как се плюят руснаците-ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ! Очаквам да напишеш за Българските васали, еничари,омбашии и там подобни с чалми и фесове на главата си в КОЯ АРМИЯ СА БИЛИ? В Руската или Османската от началото на 14 век.......

    Коментиран от #50

  • 50 Истината

    4 12 Отговор

    До коментар #49 от "смях":

    Е, че най-гнусните еничари са руските еничари!

    Коментиран от #51

  • 51 аман от прости хора

    12 2 Отговор

    До коментар #50 от "Истината":

    Ей,на още един български циганин се изказа !
  • 52 Апропо

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Това го е казал плевенлиев, а не левски.
  • 53 Nik

    13 0 Отговор
    Профанизираните "Соросоиди"и обикновени антируски настроени простаци и безродници,всячески се опитват да ни убедят,че е нямало Руско-Турска освободителна война,чрез която Българския народ бе освободен от пет вековното Турско иго!Пълни глупости!Русия и България са християнски народи и дружбата между двата народа ще бъде вечна!Нито Сталин и Чърчил,които ни "поробиха"отново,оставяйки България в Съветската зона на влияние за 45години,нито влизането ни в НАТО,ще попречат на тази дружба!Нека се преклоним "пред подвига"на руските и финландските войници и българското опълчение,донесли свободата на България!
  • 54 Алеее - хоп!

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Дами и господа! На арената на цирк "Факти" отново е "илюзионистът" с "творческия" псевдоним... "Българииииин"! Наистина, вместо цилиндър той носи омазнен фес, от който "вади" единствената си илюзия - че той е... "Българииииин"!!! "Възхитената" публика, поради невъзможността да го ощастливи със запартъци и омекнали домати, щедро му бичи минуси!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове