Last news in Fakti

11 Юни, 2019 17:20 5 242 37

Цигани рекетират с розобера

  • кърнаре-
  • село-
  • протест

Местните искат незабавни мерки срещу агресията

Цигани рекетират с розобера - 1

Роми плашат, че няма да участват в розобера, ако бъдат съборени незаконните им постройки! Това се оплакаха жители на пловдивското село Кърнаре, където повече от месец протестират срещу мургавите си съселяни, разкрива в. „България днес“.

Напрежението ескалира в началото на май, когато тумба роми нападнаха с колове и ножове празнуващи българи. Собственикът на заведението в центъра на селото Георги Алексиев събира приятели, за да ги почерпи за абитуриентския бал на дъщеря си. Ромът Илиян Янков и негови авери искат да си купят бира, но не са допуснати, тъй като заведението е затворено заради частното парти. Малко по-късно група от 30 роми от махалата се връща въоръжена с колове и пръти и изпотрошава прозорците на заведението, като налита и на бой на празнуващите.

Местните хора за шести път затвориха движението по Подбалканския път, за да сигнализират институциите, че трябва да бъдат взети мерки. От 7 юни т.г. тече разпореждане ромите сами да съборят постройките си, но засега не го правят.

"Имат едномесечен срок, в който да го направят. Затова и изчакваме да видим какво ще се случи. Честно казано, откакто стана инцидентът, не виждам да има някаква промяна. Радваме се, че поне няма напрежението в селото. Българи ми се оплакаха, че ромите им казали, че няма да берат рози, ако им съборят постройките. А на тяхната работна ръка се разчита много", сподели пред "България Днес" Боньо Бонев, кмет на Кърнаре. Местните жители са ядосани, че са подложени на такъв рекет, но са склонни да изчакат да мине розоберът, за да не пострада бизнесът им.

"Всичките постройки са незаконни! Около 300 души живеят в 30 колиби. Всички са безработни и са на социални помощи, работят само 2-ма души. И преди време съм сигнализирал за проблема, но нищо не се случи, тъй като нямаше къде да бъдат преместени", коментира преди време Бонев.

Утре в община Карлово ще има срещу между кмета Емил Кабаиванов и представители на инициативни комитет на протестиращите срещу ромската агресия. Ще участват и представители на полицията. Местни жители и членове на комитета научили от свои източници, че същия ден в общината ще има среща и с представители на ромски организации. "Ако става въпрос за една и съща среща, ние няма да участваме в нея, защото няма какво да обсъждаме с представителите на ромските организации", обяви Атанас Николов, председател на комитета на протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    54 6 Отговор
    До кога ще проявяват своеволия? Няма ли ред и дисциплина за тях ? Само права ....? А ?

    Коментиран от #4

  • 2 Ироничен

    55 5 Отговор
    Това не е рекет, а икономическа война. Никъде не е написано, че циганите трябва да берат рози. Ако работят, дайте им пари!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ироничен":

    Знаеш ли че искат 1лв. за килограм + баничка + кафе ????? Смятай сам колко става .

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Рецептата на Ути

    52 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Циганин разбира само от едно ! Бой и кютек в големи количества , докато от сини станат бели !

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    27 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Пазар брато - сей лавандула, тя може да се жъне с комбайни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сеирджия

    7 42 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ами бери си ги сам, щом проблемът е за 1,5лв. за баничка и кафе. В момента на циганите се крепят последните живи отрасли в икономиката - селско стопанство и строителство. Без циганите България е загубена и е обречена да стане афро-мюсулманска държава. За съжаление и те масово се изселват в държави, в които никой не прави проблем за няколко цента за баничка. В селските училища отличниците вече са циганчетата и така съвсем няма да има бачкери скоро.

    Коментиран от #15, #16, #30

  • 10 Сеирджия

    6 20 Отговор
    Аре ся протестърите да хващат по един найлонов чувал и в 3 часа през нощта да ходят на къра, защото тогава започва работния ден в розобера. Нали са много бели и трудолюбиви!

    Коментиран от #12

  • 11 сори сорос

    23 2 Отговор
    Т.е. циганина в момента извършва две престъпления- изнудва и живее незаконно, а по-лошото е, че го прави за да продължава така. Някой да ми каже, къде в Европа има такова нещо?! И защо още няма закон за НПО-тата, които очевадно защитават беззаконието??
  • 12 гост 1

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сеирджия":

    Ти с уред за нощно виждане ли ги береш тия рози в 3 ч. ? )))))
  • 13 Сеирджия

    4 10 Отговор
    Няма да се плашите, ей ся шкембе войвода ще дойде да обере розите. Каквото трябва - всичко ще обере. Нали е голям антициганин. Само да събере боклука, да окоси междублоковите пространства и тръгва.
  • 14 Батька Махно

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рецептата на Ути":

    в нова редакция. Някога - бий червените докато побелеят, бий белите докато почервенеят. Днес: бий тъмнозелените до загуба на пигментация...
  • 15 Жива риба не остана, брей!

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сеирджия":

    Цитирам: " . В селските училища отличниците вече са циганчетата и така съвсем няма да има бачкери скоро.". И какви ще има - доктори, даскали и инженери - цигани??? Дай пример с някоя държави, " в които никой не прави проблем за няколко цента за баничка", моля! Успех;-)!!!
  • 16 4321

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сеирджия":

    Не мисля, че това са единствените алтернативи - цигани или африканци /черни или араби/. Има и друг вариант - молдовци и украинци. Културно и етнически /и цветово/ много близки до нас. Не трябва да се създават препятствия пред такива мигранти. Нормално е да има обратна миграция след 200 години миграция от България към точно тези региони.

    Коментиран от #18, #24

  • 17 Патриот

    14 2 Отговор
    Това са гласоподавателите на Бойко. Няма да пишете лошо за тях.
    Те и мъртвите.
  • 18 Сеирджия

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "4321":

    Може бе, и шведки и испанки може! Веднъж Волен да вземе властта, да развали златните концесии и да направи минималната заплата по 10 милиона лева и глей ко стаа. Мегън и Чарлз ще дойдат да берат шипки в България.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Калайджия

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "МАНГАЛ":

    А тебе - едно хууубаво "калайдисване"... съответното "загряване" в аванс (най-добре - по-голо) се подразбира.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 4321

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сеирджия":

    Предложението ми е конструктивно и сериозно, несериозно е да се коментира кога английското кралско семейство ще дойде да бере шипки в България. Като капак и Волен намесен... Тролене заради самото тролене? Хайде-със здраве...
  • 23 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Циганорът ром мангасар":

    Иди на розобер, не се опитвай да ръсиш акъл, първо трябва да го имаш
  • 24 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "4321":

    Мисли и коментирай, защо аджеба наемат циганина..? Защото е евтино и никой не им плаща осигуровки. Иначе плюем циганите, че не спазват закона, но тук се затварят очи, когато се наемат да работят без осигуровки. Където циганина не иска да работи, защо мислиш, че някой от Украйна или Молдова ще дойде тук да работи

    Коментиран от #25

  • 25 4321

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    В София има строители от Молдова и Украйна. Бяха в хотел, и то приличен. От разговорите им разбрах, че се занимават с кофражи и др. строителни дейности. Ако работодателят им е приел, че може да покрие разходите им за хотел, а не е наел местно население, значи има някаква причина. И тази причина не е комплимент за местното население.
    ps Не видях нито един от тях прекалил с алкохола /предварително отговарям на въпроси, свързани с някакви стереотипи/.

    Коментиран от #27

  • 26 Явертъуиоп

    7 2 Отговор
    300 барберианс живеят в катуна и само 2ма работят. Докато има баччъци, ще има и тарикати.
  • 27 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #25 от "4321":

    Ти май не разбираш, че българина иска с трици маймуни да лови, хем малко да плаща за розобера, хем осигуровки да не плаща,хем мангото да спи на "къра" . Кой от Молдова и Украйна ще дойде на тези условия.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Sky-blue

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сеирджия":

    Тея 300 избират кмета бе кавал земи си ги в вас да ти работят сем.
  • 31 Няма ли кой

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Йозеф":

    Циганите немогат да вършат интелигентна работа. Стават повечето за общачи.
  • 32 ко каза

    5 0 Отговор
    А бе СЕЙРДЖИ“ що някак ми намерисваш на КИСЕЛО,и що мислиш че ще е все така,а ако се изправим очи в очи дали няма да се насериш

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Циганин

    1 2 Отговор
    Тъпотията на българина е във възход, първо искат да ги изселят а негодуват че не искат да берат рози? Е... хубаво, като ги изселят кой ще им бере розите после? Те като си бутнат колибите на улицата ли ще живеят? Смешници.
  • 37 004130

    2 0 Отговор
    Ми наберете си ги сами и ги оставете гладни и без къщи тия паразити. Аз ли да ви уча как да се справяте с такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове