Last news in Fakti

13 Юни, 2019 13:12 2 775 19

Бащата на Дракула стрелял с първите оръдия у нас

  • гюле-
  • свищов

Откриха гюлета за колубрини след разкопките на крепостта Калето в Свищов

Бащата на Дракула стрелял с първите оръдия у нас - 1

Първите оръдия, използвани по нашите земи, откриха археолози. На две оловни гюлета се натъкна екипът на проф. Николай Овчаров след разкопките на крепостта Калето в Свищов, разкрива в. „България днес“.

"Това всъщност са гюлета за колубрини (средновековно оръдие - б.а.) - първите оръдия, които се използват XV-XVI век. Това са времената, за които говорим за обсадата в Свищов на Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула", споделя българският Индиана Джоунс.

По думите му огнестрелното оръжие е било голяма рядкост през първата половина на XV век. Воден от любопитството си, археологът започва да се рови в запазени грамоти от бащата на Дракула - Влад II. Така достига до информацията, че оръдията, използвани при обсадата на Свищов, са поръчвани именно от него. Заплашен от османските нашествия, той се обръща към занаятчиите в румънския град Брашов.

"В Брашов през това време населението е само немско. Това са сакси, с много развито занаятчийство, които използват високи за времето си технологии. В едно писмо бащата на Дракула се обръща към тях с молба да изготвят 100 оръдия, лъкове със стрели и щитове. Тези оръдия са използвани вероятно при обсадата в Свищов от неговия син през 1461 г.", посочва проф. Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 жжжж

    8 12 Отговор
    И на този ли шарлатанин аз му плащам масрафа? Да вземе някой да озапти българският Кашпировски!
  • 3 Реалист

    7 9 Отговор
    Сега ще направим Дракула българин, а после ще копираме отношението му към всеки неканен имигрант мюсли, хахахаха... Редичка колове по турската граница.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Дедо

    2 10 Отговор
    Поредното чутовно "откритие" на самозвания "професор"!
  • 5 Кукуригу

    3 9 Отговор
    "Професора" държи съдържанието на главата си!
  • 6 Его

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    До неграмотните и необразованите коментатори - Влад Цепеш (Дракула) е български владетел . Това че гърци , сърби , руснаци и власи са ни крали историята и ни навират тяхната наука и история не означава че е истина . Когато коментирате хора доказани учени и професионалисти се запитайте - кои сте вие , какво образование имате и най-вече имате ли нужния интелект когато плюете и се присмивате на някого , защото сте само едни шушита с увиснали косми

    Коментиран от #9

  • 7 Влад Цепеш

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Да, Дракула е български васал от Влахия. Румъния възниква 1860.... основните писмени източници за Дракула са Български.

    Коментиран от #11

  • 8 Batushka

    3 12 Отговор
    Тоя става смешен вече ...ще надмине и Божидар Димитров с простотиите...
  • 9 жжжж

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Его":

    Браво господине! Нещо да питам (не ми се сърди), "доказан" ли е този "професор", или е "казионен"? Купува ли артефакти от иманяри за да ги "подхвърля" на свои обекти за да си осигури държавно финансиране, или е гениален археолог на когото всичките му "открития" много приятно "галят" чалгарското ухо. Все открива неща, които... абе просто сме нямали търпение да бъдат открити, за да натрием носа на всички (особено на съседите си). Изобщо, що за патриот е бантускота, ако не мрази всичките си съседи. Та той от малък е учен, че точно това е патриотизмът - да мразиш! Нищо, че още не е много сигурен монгол ли е, славянин ли е, татарин ли е? Дай на Кашпировски 200 хил. Евро и до седмица ще ти докаже, че аборигените са произлезли от нас и тутакси ще намери древен бумеранг край Тутракан. Даже д-р Стоичков е с по-истинска научна титла, но дори и той не си позволява да спекулира по темата, въпреки, че е далеч по-известен и признат по белия свят.
  • 10 234

    4 6 Отговор
    Щетите, които овчаровците и божовците са нанесли на българската история и археология са измерими само с тези, които светлинрусевците и веселинмариновците са нанесли на българското изкуство. Тотални!
  • 11 Златка

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Влад Цепеш":

    Този на когото сте се кръстил е роден десетилетия след като името България е било заличено от картите, така че няма как да е българин. А да вярно... той е вампир и е от рода Дуло и е дошъл тук с Хан Аспарух...
    Вие сте типичната жертва на чалга историците!

    Коментиран от #19

  • 12 бай Даньо

    6 0 Отговор
    До 18 век няма никаква Румъния и никакви румънци. Тая територия е била винаги част от първото и второто българско царство. ВИНАГИ! И за това не случайно съвремените генетични изследвания говорят че с румънците сме един народ. В Влашко като част от българското царство официалния език е българския или както е известен "стар църковно славянски". Всичките им документи са на български до 18 век. В църквата се е служило на български и не случайно са православни , въпреки целия им напън на румънците да са по запад от нас и разлини от руснаците ... как не са станали католици? Защо? Ами българския цар Борис е виновен. По време на нашето 5 вековно робство е имало анклави в Молдова и Влашко които се оказват за известно време независими и така започва тоя дрифт към романизация. Когато нямаш история трябва да се обърнеш към нещо голямо. И да са наследници на римската империя е голяма ДЪРЖАВОТВОРНА ИДЕЯ , която се разгаря като горски пожар и за няма стотина години напълно изличава бълграския характер на това население. Превеждат се книги , изгарят се други , започват фалшификации защото Влашко има предимството на независимост 50 преди нас . През тия 50 години сме изгубили територия и население колкото още една днешна България. Гърция е отродила беломорска Тракия и Македония, Сърбия Помороавието, Румъния почти цялата без Карпатите и Трансилвания . НО румънците на Балканите имат може би най-фалшивата история . Какви наследници на римляните са като Дакия е 50-60 години
  • 13 бай Даньо

    6 0 Отговор
    . НО румънците на Балканите имат може би най-фалшивата история . Какви наследници на римляните са като Дакия е 50-60 години само е контролирана от Рим а нашата тема Тракия е интегрална част то Римската империя 3-4 века !? Кога румънците успяват да се смесят с римляните а наши траки, какво? . Наши траки между другото са най-малко първи братовчеди на даките ако не и едно и също ... С румънците имаме най-точни отношения днес от съседите но няма смисъл да не настояваме на историческата истина. Не скачайте да защитавате чужди интереси само заради инерцията че така са ви учили от учебниците на комунистите в 8-ми клас! Нашата българска история и тя е доста фалшива , но за разлика от нашите съседи не в наша полза!
  • 14 Бай Ганьо

    2 4 Отговор
    Няма по-голям кеф от това, вечер като се прибера, да си сипя една ракия, да надуя "Радка Пиратка" и някой да ми шепне по телевизора как съм измислил компютъра и съм владял целия свят. Забравям и кредити и корупция и всичко. На бой скачам ако ми отрекат.
  • 15 жжжж

    0 1 Отговор
    Наполеон също е българин. Майка му е от алцековите българи, защото българите са най-интелигентната нация.

    Коментиран от #16

  • 16 бай Даньо

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "жжжж":

    Всъшност българите сме доста тъповати , разбира се най-тъпи от тях са тия който демонстрират пълна липса на критично мислене и някак дори намират повод да са горди от това.

    Коментиран от #17

  • 17 жжжж

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    Кажи сега, грузинците, които ще се родят след двайсет години руснаци ли ще са, защото до скоро им бяха васална територия? А в Гърция гърци ли са, защото такава държава не е имало преди 19-ти век? Влад Цепеш български васал ли е бил, като е роден 1431г. а нищо с името България не съществува наоколо от 1396г. ако не и от доста по-рано. Накрая честно ми кажи, ти от тези с критичното мислене ли си, или от тези, които смятат, че топлата вода напива повече и затова арабите я предпочитат от векове?

    Коментиран от #18

  • 18 бай Даньо

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "жжжж":

    Хората са такива каквито се усещат по съвест, но това не трябва да става с грубо потъпкване на истроическта истина. Македонците какви са ? По съвест са македонци. Ние какво ръкопляскаме!? Аман от цинични морони в тая държава които се смятат за много умни и много критично мислещи само защото са цинични! Истината е важна и България е важна ! В тоя ред...
  • 19 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Златка":

    Хайде преди да пишеш, да попрочетеш малко. Може да започнеш с това, кои са Радул и Мирчо Стари. Приятно четене
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове