Last news in Fakti

19 Юни, 2019 18:47 4 785 42

Проф. Овчаров: Дракула е говорел на чист български език

  • проф. николай овчаров-
  • граф дракула

Археологът коментира и българо-македонските отношения

Проф. Овчаров: Дракула е говорел на чист български език - 1
Снимка: БГНЕС

"Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти." Това каза арехеологът проф. Николай Овчаров пред Нова ТВ.

„Граф Дракула, или той не е граф, той е велик воевода на Влахия. Нека си го наречем с титлата и се нарича Йоан III Влад. Това е неговото име, с което той се подписва. Всичко останало вече са по-късни интерпретации. Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти. Румънската историография, за да излезе от тази неудобна ситуация казва: "Те пишат на църковно славянски език"", обясни проф. Овчаров.

Археологът коментира и отношенията на страната ни със Северна Македония и споровете, които възникнаха, покрай личността на Гоце Делчев.

„В случая, специално за Северна Македония, нещата са малко по-особени, защото говорим за един и същи народ. Винаги ще го казвам това нещо. Тук не става дума само за кражба на история, която се прави от десетилетия. Става дума, че това е съкровената част на българската история. Това, което се случва с Гоце Делчев, с нашите възрожденци в последно време – това просто е възмутително”, коментира Николай Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектичка

    16 16 Отговор
    той е още сред нас, пие ни кръвта всеки ден

    Коментиран от #2, #16

  • 2 SAAB

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "сектичка":

    Гербасъз потомък на БКП полковник - пожарвникар или шофьор в УБО .......казали са го ..." един дол дренки " :)
  • 3 Дракула

    18 4 Отговор
    Може да е Македонец? :D
  • 4 ДракулЯ от БанкЯ

    31 10 Отговор
    Така си е жив съм, щот пия народна кръвчица всеки ден, ама не знаех, че имам 200 грамоти, чел съм само Винету и три-четири папи са ме милвали по главоча !
  • 5 джаич

    19 41 Отговор
    Дракула е бил хан , а не граф , българин чист от т.н. прабългари - кутригури , онуйгури и по - точно от родът чукундури от който очевадно произхожда и т.н. проф. Н. Овчаров чийто предци вероятно са били били потомствени овчари-професори бълнуващи вампири , таласъми , върколаци и баби Яги летящи на метли и вълшебни тояги.

    Коментиран от #32, #37

  • 6 Поредния луд😂😂😂

    6 12 Отговор
    Хайван
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 МАЧКАЛ

    9 1 Отговор
    Е ПУЙКИТЕ ЯКО ОТ НАЩЕ Е ! ПО 5 НА ЩИК ПЪЛНО РАЗМАЗВАНЕ НА ТЕРОРИСТИТЕ !
  • 9 Маркиз дьо Отзад

    11 24 Отговор
    Мдааа, и един мармот завиваше шоколада със станиол..Овчаров, муйо бледи, много те е ударило слънцето или пиеш голям ментак след "разкопките" през деня, да те е..в Българския Индиана Джоунс, оливаш се вече!
  • 10 Винету

    4 12 Отговор
    Това е пунта Мара за Дракула.
  • 11 месара

    14 4 Отговор
    дракула, както и Х мен, голямата стъпка и чудовището от лох нес, са си чисти македонци!
  • 12 Main Fürher

    28 13 Отговор
    Смеете се,но знаете ли че в след руската окупация през 1944 година,много документи са изнесени към Русия и до ден днешен никой не казва какво пише в тях,като дори всички руски лидери дискретно избягват темата Може ни пише,че Българите сме най-старите хора на земята,и че ние сме изградили Древен Египет,Шумеро-Вавилон и т.н.Не случайно,японците много обичат българите и България,защото техният японски император е с пра български произход.Българите сме велика нация,велик народ,но не трябва да дружим с Русия,а със средни като Япония,които с гордост признават истинската ни история.Германците също са от части с пра български произход,като например баварците и българите са от едно котило и за това пише още един немски учен през 15 век.Славяните са една долна,руска пропаганда с цел да унищожат великият български народ,но както казва Едуард Уилсън (1919 година ньойски мирен договор):
    Няма да позволя един велик народ като българите да изчезне,поради имперските руско-сръбски амбиции.

    Коментиран от #13, #26

  • 13 Ервин Ромел

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Main Fürher":

    Удуърд Уилсън, не Едуард

    Коментиран от #15

  • 14 бай Даньо

    39 3 Отговор
    Румънците имат може би най-фалшивата история на балканите , та му вярвам всичко на Овчаров . Никакви румънци и никаква Румъния няма до 16 век поне, има Втора Българска Империя със български боляри в Влашко и служба на български език в църквите и никой за нищо не се бунтувал в това съжителство от близо 700 години до падането под турско робство ... Първия опит да се изгонят туците от балкана е от влашкия воевода Мирча Силни, после и самия Влад Дракула със Владислав Варненчик ... Питайте някой румънец какво означава името на румънските градове Търговище и Букурещ? А езика променяли променяли римлянофилите им и накрая пак половината думи български.

    Коментиран от #18, #21, #23

  • 15 Ервин Ромел

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ервин Ромел":

    ..и се пише FUHRER, не FURHER, но напълно симпатизирам на Г-н Шикългрубер и изключително много съжалявам, че не успя да довърши започнатото!
  • 16 секс тант

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектичка":

    На тебе ти е изпит мозъка. Ама ти не знаеш. Симптомът е, че се мислиш за, ама ноу отворен/а.
  • 17 Обективен

    31 1 Отговор
    До всички глупаци. Ако сте ходили в замъка Бран който исторически не свързан с Дракула там има стари надгробни кръстове. На еди от тях пише на,, църковно славянски,, ТУК ПОЧИВА ДРАГАН, ТОЙ ПОСЕЧЕ МНОГО ТУРЦИ. В близкото ресторанче келнер ката се казваше Ралица и тя ми обесени че Драган е румънец а нейното име е типично румънско. Така че безродници не плуйте проф Офчаров
    .
  • 18 бай Дончо

    34 2 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    1850г. идва техния Иречек на "румънците" и им измисля не само история, свързана с Рим, ами и език, на основата на френския, обаче. Дотогава са писали и чели на български от хилядолетия. "Румънците" са другите "македонци".
  • 19 Тръмп

    2 14 Отговор
    Спокойно,на Балканите всички сте тракийски племена все още!!!:):):)Ако Дракула е говорил на 10езика,какъв ще да е от всичките???:):):)

    Коментиран от #33

  • 20 Gost

    2 7 Отговор
    Vauuu minaxte i maketata s drakulq
  • 21 Абе гАй Даньо

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Каква е тази история дето я учите гайувете? Когато Владислав напада България през 1442 година първо сваля от власт бащата на Дракула който моли за помощ султана и с негова помощ пак се качва на влашкия трон. Когато става битката край Варна през 1444 г. Младият Влад е едва на 13 години юноша бледен и е под грижите на султана. Поради тази причина влашкият му васал се бие не с владислав, а срещу него. Учете я тази история бре, само с бъркане по дупките не става .

    Коментиран от #22

  • 22 бай Даньо

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абе гАй Даньо":

    Историята на балканите е най-малкото обтекаема. Не виждам защо да не стикваме с тая която на нас ни върши работа и пак няма как да излъжем колкото сърби, гърци, румънци или македонци . Без да съм историк твърдя че някой български автори говорят че Влад дракула е участвал в похода на Владислав. Ако питаш сърбите Иван Шишман е турски васал и не участва в техните геройства на Косово поле, а наши историци твърдят че Лазар е турски васал и сърбите за н-ти път ни забиват нож в гърба в решителния момент... За какво се драпаме ние българите по между си!?
  • 23 Наследник на рода Дуло

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Абе бай Ганьо, ти и предците ти 500 г. са били под османска власт, турчин ли си. Пък може и да си. Никой не знае. Историята е най-неточната наука.
  • 24 ???

    6 1 Отговор
    А орден „Стара планина”за заслуги към България на графа кога?Все пак има 200 грамоти.Да не си гие писал сам-все пак е граф.А ако си мислим,че култа към личността е възникнал със Сталин много се лъжем.В последно време ме избива на ирония.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 0 Отговор
    1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
    3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””
  • 26 Джейми Карагър

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Main Fürher":

    Аз все се чудя какво си искал да кажеш с този прякор "Mein Fuerher". Ако е "фюрер", поне да се беше информирал как се пише на немски език. Пише се "Fuehrer"! Такива неграмотници навсякъде...

    Коментиран от #27, #29

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Джейми Карагър":

    Führer
  • 28 Townboy

    4 0 Отговор
    Значи родният град на Влад Цепеш Сигишоара е бил в България?
  • 29 Bulgarische

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Джейми Карагър":

    Много се извинявам! Но можеш ли да ми преведеш кво значи Offenbach am Main око може ва чист български език да е.
  • 30 Guest

    3 7 Отговор
    Аре ся и с румънците се захапахме! Най-добре ще да е за нулева година на Балканите да се приеме края на ВСВ. Та всичко да е мирно, кротко и точно! Еб..и и простотиите: пуснат историческа "новина" и се почва на кой му е по-по-най! Абе живейте си живота, бачкане и другите четири - пет неща, пътувайте, да се стремим към Балкани, и Европа без граници, а кой к'во правил и от къде бил преди 1000 год.... Така навсякъде ще сме си у нас!
  • 31 babaqga

    0 0 Отговор
    Сатаната на руски?! Все славяни ...
  • 32 Гъссст

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Ето заради такива боклуци като теб и макетата и сърби и турци румънци гърци ще си поделят българската държава скапана ДОЛЕН ЛЯВ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хрис

    7 0 Отговор
    Това не е никаква новизна. Приживе покойният Божидар Димитров твърдеше, че т.н. граф Дракула е родобски българин. Фамилното му име произхожда от факта, че някога той е бил владетел на крепостта "Цепина" -разположена на тернторията на дншната община Велинград.
  • 35 München

    1 1 Отговор
    И на Луната се говори само на български език, компютърът-също, българин е измислил двигателя с вътрешно горене, а пък днешните политици-демокрацията!

    Коментиран от #38

  • 36 TedyPetrova

    4 0 Отговор
    Абе, румънския не ви ли звучи като смесица между руски и италиански???
  • 37 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    А макето Александра си е бил болен гей.Цялостната политика на таз нова държавица е продукт на болни педали.
  • 38 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "München":

    Езикът е славянски защото се говори и употребява от славяни подчертавам и „руснаци”.Което не следва че е създаден от славяни.
  • 39 ти си

    1 2 Отговор
    завършен идиот, кой те направи професор, не ставаш дори овце да подкарваш
  • 40 Варна

    1 0 Отговор
    Не знам защо Овчаров дрънка такива щуротии! - Общеизвестен факт, е че официалният език на румънците до началото на 20 век е Българският така както в много от балканските страни. За това, не е чудно, че Влад е говорил Български. И Руските царе са говорил Български до времената на небезизвестният Ломоносов, който по поръчка на руският цар измисля руският език. - Това са елементарни факти, които за мен е странно да се пропускат! А който е ходил в Карпатите и до замъка (силно казано) то вероятно се е запознал с измислената история за Дракула от американската киноиндустрия. Влад Цепеш е бил известен с жестокостта си и благодарение на това, който е минавал през прохода на кърпатите където му е крупостта е плащал пре щедро. - От позицията на сегашното ни време, казано с насмешка Цепеш си е чиста проба рекетьор. Румънците в голямата си част са наследници на Куманите, които са вървели векове наред с нас като народ. За нещастие всички народи, с които сме били заедно по една или друга причина са ни прецаквали! Така стои въпроса с Унгарците, Иван Грозни на руснаците и Киевският рус по- рано, румънците разбира се. Гърците и турците разбира се няма как да бъдат поставени в тази категория на близки народи.

    Коментиран от #41

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Варна":

    По-точно, през 1867 г. в Румъния се прави езикова реформа и приемат латиницата вместо българските букви, като и променят речниците изхвърляйки над 60% от българските думи и ги заменят с френско-латински буламач...Интересното е, как е финансирано всичко това???

    Коментиран от #42

  • 42 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Истината, е че нямам идея как е финансирано още повече по онези времена. Те така и не са били самостоятелна държава официално по това време, но може би само на хартия! - Знам ли? Интересен въпрос !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове