Last news in Fakti

21 Юни, 2019 22:29 4 830 26

България харчи най-малко от ЕС за пенсии

  • българия-
  • бвп-
  • левове-
  • разходи

У нас разходите за пенсии са 8,4% от БВП, докато средно за страните от ЕС за възрастните хора дават 12,6% от БВП

България харчи най-малко от ЕС за пенсии - 1

Влизаме в топ 7 по ниски разходи за пенсии в ЕС. Разходите за пенсии в България са едни от най-ниските в ЕС. Но не само като общ размер на средствата, а и като дял от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, отбелязва в. „Труд“. У нас разходите за пенсии са 8,4% от БВП, докато средно за страните от ЕС за възрастните хора дават 12,6% от БВП, сочат последните официални данни на европейската статистическа служба Евростат. По-ниски са разходите за пенсии само в шест страни от ЕС - Ирландия (5,7% от БВП), Литва (6,8%), Малта (7,4%), Латвия (7,6%), Румъния (7,9%) и Естония (7,9%). Ние делим седмото място с Чехия.

Основната причина за ниските пенсии в страната е слабото развитие на икономиката и ниските доходи, като това може да се промени бавно с течение на годините чрез увеличение на инвестициите. Но какъв дял от БВП на страната да отива за пенсии е въпрос на политическо решение. При положение, че БВП за настоящата година се очаква да бъде малко над 100 млрд. лв„ ако разходите за пенсии достигнат средното за ЕС ниво, това означава близо 4 млрд. лв. повече за възрастните хора и увеличение на пенсиите с 40%. Разбира се, за целта трябва да бъдат свити други разходи на държавния бюджет или да бъдат увеличени данъците.

На първите три места в ЕС по разходи за пенсии като дял от БВП са Гърция със 17,5%, Италия с 16,1 % и Франция с 15%, сочат последните обобщени данни на Евростат. Сериозни са и разходите за пенсии в Португалия (14,6%), Австрия (14,4%) и Холандия (13%).


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дъфка

    71 4 Отговор
    парите вместо за пенсии отиват за 440 хилядната армия софийски шопи назначени от ГРОП на държавна ясла, за да гласуват за мафията. Всички тези идиоти пърдят под климатиците и чакат само подаянието. Необходим е само един нов Бенковски, който да започне да пали алчните софийски дебили за да изпълзят от удобните си леговища. Без радикални действия срещу държавната администрация няма нищо да се промени.

    Коментиран от #5

  • 2 Иван

    64 5 Отговор
    Трябва да се харчат милиарди за стари самолети, а хората загиват от глад и мизерия. Факт.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Пешо

    51 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Има много варианти за облекчаване положението на възрастните хора, един от тях е рязко ограничаване на парите за прави и здрави цигани, които просто отказват да работят.
  • 4 tost

    41 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Няма значение че пенсионерите мизерстват и няма пари за болниците, важното е да закупим 8 фърчила и с тях да пазим гарите на комшиите.
  • 5 Лален

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "дъфка":

    Прав си брат, краино време е за радикални деиствия и то тихо. На този етап Борисов излъга всички спря Южен поток и ни говори за някакъв Балкан ( от турски планина) от които щял да внася американски втечнен газ на троино по- високи цени от Руския . Това ако не е корумпирано гнило човече здраве му кажи, да вземе да каже Бурисув какво получи по молитвенит закуски. Много интересно е също от къде американците си доставят тоя газ за да го препродават.
  • 6 Бацил

    52 1 Отговор
    В България се харчи за цигани не за пенсии. За издръжка на кафявите даваме по четири милиарда лева годишно докато за пенсионерите няма и два милиарда лева. Това е политика на абсолютен геноцид към работещите българи а тотално хрантутене на никому ненужни паразити.
  • 7 Jon

    18 0 Отговор
    To skoro i pensioneri niana da ima blagodaren ia na tikvo4A
  • 8 Оппа

    22 1 Отговор
    Грешка! Не в ЕС, а в Европа! Че дори и Африка! Само танганайците харчат по малко от нас!
  • 9 onq s konq

    3 25 Отговор
    Както Гърция,така и Италия и Испания са ПЪРВЕНЦИ В ЕВРОПА НО ВЪНШЕН ДЪЛГ и са РЕАЛНО ЗАПЛАШЕНИ ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ЕС за неспазване на Икономическите Европредписания.Та НА ТЯХ ЛИ ИСКА ДА ЗАПРИЛИЧАМЕ в."Труд"?

    Коментиран от #10, #11, #22

  • 10 Бачо Киро

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    ДейВа и коня ти умрел, стига дрънка глупости пак. На гледай външен дълг...
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3
    А сега гледай кой има най-голям дълг и откъде ще го гонят, шматка такава... Кой ти рече със заеми да даваш пенсии бе, Оли? Да ви спрем на вас циганите помощите, че се насирате и готово... Гърция заемите ги вземаше умнико, за да им продават Ф16, Леопарди, немски тенекиени подводници, които се огъваха даже, за да построи Hochtiefbau AG олимпийски градчета и тн и да дължи 1 милиард ДДС и до днес и тн. Точно както я е подкарал твоя приятел идиот - Тиквоций. Вече почвам да си мисля, че пише конят...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Мъдурко

    13 1 Отговор
    В България построили тъй желания суперкомпютър, но когато му задали задача да изчисли глупостта на тия наглеци ПарлаМента той взел че изпушил. Извод - още 500 години трябва да се цивилизоваме под ятаган и тояга... което е на път да стане!
  • 15 пенсионери отвсечки страни спасявайте се

    9 0 Отговор
    Така си е.
    Нали трябва да пестим за Ф-16 , които да пазят пенсионерите и циганите на територията.
    Пари за пенсии? кака Манда кат реши.
    А правителството е решило да извози всички пенсионери на самолетите при опазване териториялната цялост на страната, а те пък ще се гътнат от страх и ще спестят пари за пенсии.
    Така е при работещата икономика.
  • 16 Балканец

    10 1 Отговор
    Държавата ни изцежда колкото може всеки работник, а после го изоставя да мизерства.
  • 17 прока

    9 0 Отговор
    Така и не разбрах кога ще се увеличи средната пенсия от 200 лева в България,ама иначе сме членка на ЕС .
  • 18 пенсионер

    0 9 Отговор
    ЗАЩОТО няма пари.....ЗАЩОТО комунетата при Т.Ж. премахнаха / ОТКРАДНАХА / ...ПЕНСИОННИЯТ ФОНД . натрупван още от Царство БГ....а след 90 -та год. 1 работещ изхранваше 1 пенсионер !
  • 19 Прост народ

    6 1 Отговор
    Това ви чака глад и мизерия след пенсиониране ама пак да си гласувате за боко
  • 20 Реалност

    6 1 Отговор
    Как да не завиждаш на тези със 4 или 5 хиляди лв.на месец .Ние се тровихме в химическите заводи по 30 години и сега 200 лв и болни.Голямо равноправие.
  • 21 Бърни

    4 0 Отговор
    Парите вместо за пенсии отиват за боко, за доган, за гергоф и за Шайката ГЕрП
  • 22 onq s TIRa

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Баце чета ти много коментари , но не си прав в 95% от случаите. Явно се информираш само от БГ меди които казват истината на 50% или я изопъчават. зтова и те манипулират толкова леко.
    Чуй са за Италия Гърция и Испания и за БГ също.
    Понеже съм шофьор на камион и карам точно тези държави и живея във всички тях по равно и имам виждане пове1е от теб. Трябва да знаеш че Европа няма да изхвърли нито Гърция Италия Испания това може да си сигурен ама 300% ,колкото и дълг да имат , хората живеят много много по добре от българите, Имат ИКОНОМИКА което е най-важното. Е това е съжествената РАЗЛИКА от БГ и тези държави, във всяко село с повече от 20 къщи имат индустриална зона говоря з Италия и Испания са горе долу така. А ние къде имаме РАБОТЕЩА индустрилна зона? освен в София, затова и е това масово пренаселение в голямото село, заради работа, иначе няма кой да запълни София и да ни говорят как София е 2 млн. Италия е около 65 млн население представи си всички , ако нямат ИКОНОМИКА какво ще правят като при нас всички в столицата. Това ни е още от времето на комунизма , което продължава и днес с охраната на Живков, Унищожаване на селата и градовете и само София мислят че е България . Та незнам да ли ме разбра какво искам да ти кажа но а по-кратко, Имат икономика и няма как да фалират , а ние икономика нямаме. И понеже ти казах че карам камион товарям много строки за внос в БГ а от БГ почти нищо не се изнася освен някакави безценоци в повечето случаи. и от четирте

    Коментиран от #23

  • 23 onq s TIRa

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "onq s TIRa":

    Продължение: поне текста е лимитиран. И в 4 те държави най скъпа храна плащаме ние българите, За лекаствата също , да не говорим че у нас са менте както и храната. Перилините препарати също. А заплатите при нас са най малки , плачевно малки.
  • 24 Димов

    2 0 Отговор
    Мин. пенсия у нас 207лв. От тях: 60лв за ток; 60лв за лекарства; 30лв за вода; 15лв за хляб. Остават ти 42лв, с които трябва да ядеш по 3 пъти на ден, в продължение на 30 дни. Да не говорим за други покупки, нито за някой лев за внучето, като ти дойде на гости. България е най-жестоката сървайвър зона в ЕС.
  • 25 1234578

    0 0 Отговор
    В този процент 8,4% от ВБП включена ли е държавната субсидия за пенсионната система?
    Официалните данни на правителството са над 10 млрд. за всички пенсии и БВП от около 106 млрд. лева. Което е 9,4%, а не 8,4%

    в. Труд защо не кажат и:

    А какви са разходите на работещите у нас за пенсии, като включат и държавната субсидия за пенсиите?

    Кава е разликата между най-високата и най-ниската пенсия у нас и в Европейския съюз?

    в. Труд защо не кажат и дали в Европа високите пенсии са освободени от данак върху дохода както и нас в България.
  • 26 всеки народ си заслужава съдбата

    0 0 Отговор
    За сметка на това се харчат за други неща, НСО е едно от тях....ама нищо, той, Ганьо нали си трае....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове