Last news in Fakti

26 Юни, 2019 19:30 1 608 7

Омбудсманът: Няма да позволя кампания срещу машинния вот!

  • омбудсман-
  • мая манолова-
  • машинно гласуване-
  • машинен вот-
  • цик

По-рано днес от ЦИК споделиха, че на изминалите евроизбори един глас, подаден с машинно гласуване, е струвал 59 лева, докато вотът с хартиена бюлетина за глас на избирател е струвал 0,77 лв.

Омбудсманът: Няма да позволя кампания срещу машинния вот! - 1

„Най-лошите ми подозрения се сбъдват, а именно, че е започнала кампания за премахване на машинното гласуване, в която се включват организатори на изборите, различни експерти, свързани с Централната избирателна комисия /ЦИК/.“ Това обяви днес на брифинг в Благоевград омбудсманът Мая Манолова.

Тя посочи, че включително и духът на заседанието на правната комисия в Народното събрание днес е бил в посока „колко нерентабилно е машинното гласуване и проблемите, които то създава“. По-рано през деня председателката на ЦИК Стефка Стоева представи анализ за резултатите от последните избори и отчете, че „около 59 лв. струва един глас, подаден с машинно гласуване, докато вотът с хартиена бюлетина за глас на избирател е струвал 0,77 лв. Стоева допълни, че цялостната оценка на ЦИК е, че евроизборите „са минали честно, спокойно и успешно“, като проблемите, които е имало, са били свързани основно с машинното гласуване.

„С моя екип, макар да нямаме непосредствени ангажименти, свързани с изборния процес, имаме своите ангажименти да защитаваме, включително политическите права на българските граждани. Избирателните права са сърцевината на политическите права, така че съблюдаването за честен изборен процес и за честно отчитане на резултатите и на гласа на българските граждани е тема, към която ние не можем да бъдем безразлични. Такива са нашите законови и конституционни задължения“, категорична бе Манолова.

Тя призна, че анализът на машинното гласуване показва проблеми, но подчерта, че те са свързани не с машините, а с лошата организация от страна на ЦИК с машинното гласуване, която предварително обуслови възникването на проблеми. Същият извод направиха ден по-рано и от Обществения съвет към ЦИК и призоваха подготовката за машинното гласуване наесен за местните избори да започне още сега.

„Ние предупредихме още преди изборите в открито писмо до ЦИК, че е изключително опасно, например, обстоятелството, че методическите указания за машинното гласуване бяха обнародвани 4 дни преди изборите. Реално секционните избирателните комисии не бяха подготвени, не бяха обучени за работата в такива мащаби с машини“, каза Мая Манолова. Тя припомни, че освен това ЦИК промени протоколите от изборите в сравнение с протоколите по време на президентските избори, преди 2 години, като паралелното изписване на резултатите от машинния вот в окончателния протокол беше премахнато.

„Т.е. окончателните протоколи съдържат обобщените резултати от гласуването с хартиени бюлетини и с машини. В резултат на това, анализът на изборните резултати, който може да се види на сайта на ЦИК по секции, показва, че има секции, в които машинното гласуване за една партия е завършило с повече гласове, отколкото крайният протокол“, заяви омбудсманът. И допълни, „че в този случай не хората хванаха машините, че броят неправилно и допускат грешки, а машините хванаха хората в избирателните комисии, че броят неправилно и допускат грешки“.

„Изводът е, че ако се допускат грешки – няма да коментирам умишлено, или поради небрежност, то тези грешки се допускат от секционните избирателни комисии, не се допускат от машините. Неудобството с машините е, че те свидетелстват за допускането на грешки“, подчерта Мая Манолова.

Тя бе категорична, че ще се противопостави срещу опита да бъдат премахнати машините от изборите - без анализ, без убедителни аргументи, прибързано и с други основания.

„Аз така и не получих отговор защо вместо да бъдат закупени машини, които биха стрували 9 млн. лв., бяха наети машини за 9 млн. лв. Така и не получих отговор защо в случаите, в които има съмнения още при самото гласуване, не се броят контролните разписки, получени от машинния вот. Не получих отговор и защо от протоколите е премахната графата за паралелно нанасяне на резултатите от машинното гласуване. Защото по този начин тези несъответствия се установяват на една следваща фаза при повторно въвеждане на резултатите от информационно обслужване и това, което може да се направи, просто да констатираме“, обобщи Манолова.

Тя се съгласи, че разликите, които са установени при евровота не влияят на резултатите, но при местни избори, когато и 100 гласа са определящи за избора на кмет и за състава на общинския съвет, това би било много сериозно посегателство върху честността на изборите.

Общественият защитник информира още, че в петък, 28 юни 2019 г., от 12.00 часа в институцията на омбудсмана в София инициира форум за машинния вот, на който е поканила всички заинтересовани страни – ЦИК, Общественият съвет към ЦИК, институции – ГРАО, Информационно обслужване, експертите, които са сертифицирали машините, наблюдатели и граждани, анализирали резултатите от изборите.

Оплакване от банки, фирми за бързи кредити, колектори, ЧСИ, неплащане на заплати, измами с имоти, проблеми с настаняване в общински жилища, ТЕЛК-ове – това бяха основните проблеми, които граждани от област Благоевград поставиха пред омбудсмана Мая Манолова, заместник-омбудсмана Диана Ковачева и експерти от институцията.

Над 100 жалби постъпиха в мобилните приемни в 9 общини, които омбудсманът организира в областта. Експертите изслушваха и даваха съвети на граждани от гр. Белица, гр. Благоевград, гр.Кресна, гр. Петрич, гр. Разлог, гр. Сандански, гр. Симитли, гр. Якоруда и с. Струмяни.

Манолова се срещна и с медицинските специалисти от многопрофилната болница от Благоевград, които се оплакаха, че въпреки обещанията на здравния министър за основна заплата в размер на 950 лева от 1 юни, техните възнаграждения са „скочили“ от 580 на 640 лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    6 14 Отговор
    Много ясно,че ще е против премахването на комуноидните венецуелски машини за гласуване,нали знаем Кой от БКП държи монопола и прибира мангизите!!!:):):)Манолова да хваща вокзала за Москва,че смърди лошо!!!:):):)
  • 2 Наивен

    6 12 Отговор
    Тая щяла да не допуска нещо си... овцата мисли ... че й забранява
  • 3 Дрон.

    8 0 Отговор
    Ами сега как ще гласуват животните "циганите"????😂😂😂😂😂
  • 4 Хиперактивна ГАД

    4 5 Отговор
    Няма ли кой да каже на туй хистерясалото, че машинното гласуване е абсолютна, скъпа глупост. То служи не за автоматично и обективно отчитане на гласовете, а механизъм за попълване на бюлетината, която пак пускаме в урните. Времето е същото, както и за попълване на хартиената. Нали пробвах..Каква е тази рефлекторна Павлик Морозовщина. Неуместно, дарагая....
  • 5 За машинно и електронно гласуване

    1 2 Отговор
    Това е бъдещето. Имаме дълг към българите по света
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    След машинното гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването!
  • 7 Адаша

    1 0 Отговор
    Костинбродската нямало да допусне нещо,че кой пък й иска мнението,да ходи по протестите със служебна кола и да прави бройки присъстващи.Костинброд няма да се повтори въпреки напъните ви, леваци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове