ФАКТИ.БГ

Близо четвърт милион млади българи ни учат, ни работят

Най-висока степен на демотивация е била регистрирана сред младите българи с ниско образование - 60 на сто

Публикувана: 28 Юни, 2019 07:29
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2313
Близо четвърт милион млади българи ни учат, ни работят
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Около 21 процента от младите българи на възраст 20-34 години нито учат, нито работят, показват данни на Евростат за трудовата активност на тази възрастова категория в ЕС през 2018 г.
Средният показател на младите хора /20-34 г./ в ЕС, които нито учат, нито работят, е 16,5 процента или приблизително 15 милиона жители на Евросъюза, които де факто са били в активна трудова възраст през 2018 г.

Според данни на НСИ младите българи на възраст 20-34 г. са около 1,2 милиона, което означава, че приблизително 250 хиляди наши сънародници /или почти всеки пети млад българин/ са били демотивирани както да учат и да се образоват, така и да работят през миналата година.

Според неотдавнашно проучване по темата - повече от половината от демотивираните сънародници на възраст 20-34 години, или 56 на сто, са били българи, а една трета са били роми. Голяма част от нито работещите, нито учещите млади българи са живеели най-вече по селата, често са били в областните градове и най-малко - в столицата.

Най-висока степен на демотивация е била регистрирана сред младите българи с ниско образование - 60 на сто от тях или близо две трети нито са учили, нито са работили. Около една трета от демотивираните българи са били със средно образование и едва 10 процента - с висше образование.
Освен това мнозинството от тези неработещи млади българи или около 70 процента са нямали личен месечен доход. Около 13 процента са имали някакви доходи най-вече като са вземали пари от сивата икономика, а други - чрез ренти или доходи от чужбина.

Броят на неработещите българки в тази възрастова категория е значително по-висок от броя на мъжете, като съотношението е почти 2:1, тоест на две неработещи млади българки се е падал 1 неработещ българин на възраст 20-34 г.

Всеки шести млад европеец или 16,5 процента от младите хора в ЕС на възраст 20-34 г. не са били нито на работа, нито в сферата на образованието и обучението в Евросъюза през м. г., което съответства на приблизително 15 милиона млади хора, показват още данните на Евростат.

Най-висок е бил делът на младите хора които нито учат, нито работят в Италия - близо 30 процента или всеки трети млад италианец на тази възраст. На втора позиция по демотивираност са били младите хора в Гърция - 27 процента от тях не са се занимавали с нищо.

На трета позиция е България - 21 процента демотивирани млади хора. На четвърта позиция са били младежите в Румъния и Словакия - по 20 на сто. На пета - младежите в Хърватия - 19 на сто.

На другия полюс най-ниски стойности за лицата на възраст 20-34 години, които са били демотивирани да работят, са били регистрирани в Швеция - 8 на сто, Холандия - 8,5 на сто, Люксембург и Малта - по 10 на сто, Австрия и Дания - по 11 на сто.

Ситуацията с демотивираните млади хора в съседните ни страни дори е по-лоша отколкото в България - в Северна Македония 36 процента са били младите хора, които нито учат, нито работят.
В Турция - 33 процента и в Сърбия - 24 процента.

Като цяло най-демотивирани към трудова дейност и учене са били младите хора в ЕС с ниско образование - 32 процента или почти всеки трети неработещ и неучещ млад европеец.

Около 15 на сто от демотивираните за труд и учене европейци са били със средно образование и едва 9 на сто - с висше образование, показват данните на Евростат.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Васил
1 Отговор
Не искат защото заплатите са ниски даже и ромите не се хващат и са напълно прави

Коментиран от #3, #4, #12


Оценка:
-15 +22

Троя
2 Отговор
Мутри, проститутки, шанаджии , на мама и тати детето...

Оценка:
-2 +23

Шаман
3 Отговор

До коментар #1 от "Васил":


В грешка си. Не учат и не работят защото са мързеливи. Защото или чакат наготово, или са капризни. И в двата случая мен искат да се влеят в системата. До голяма степен това става и от кофти възпитание в семейството. Човек, който иска да се развива и да трупа опит и да преуспява, ще си изкара едно образование. Ще започне да работи и когато е в такава сфера на развитие, ще прогресира с ново обучение и ще завързва контакти, за да намери още по добра работа за себе си. Тъпо е да обвиняваш системата, първо нека се научим да обвиняваме себе си. После другите.

Оценка:
-13 +15

Animediator
4 Отговор

До коментар #1 от "Васил":


Цървул , я ни обясни как се ,,краде ,, занаят ?!
Как се придобиват професионални умения ?!
Като си бъркаш в носа, пиеш кафе и пушиш цигари и обясняваш колко е труден живота !

Коментиран от #22


Оценка:
-5 +22

Макаренко
5 Отговор
Най-сетне една истинска тема да се засегне!Те много лесно могат да бъдат мотивирани,но на НАП не им се работи също.Ако започнат едни проверки на физически лица,много бързо ще бъдат мотивирани работят.Трябва да се спрат,всички социални помощи за тази каста от търтеи.

Оценка:
-1 +23

6
Този коментар е премахнат от модератор
За кво да работа
7 Отговор
за да на оберат циганите ли, и аз като тях ще карам! Ще се интегрирам, ще бера железу, тувла, и ще карден, всеки ден! Всеки ден ще карден" живота от смъртта"! Даже ша си зема един циганка, да ми роди 5-6, че да зимам помощи, хем да ми напрай децата джепчии, че да го пущам по Европата да работи!

Оценка:
-6 +15

NikNay
8 Отговор
Да да не излезе статията ви с расистки уклон и да не дразните излишно широкия кръг читатели спрете да пишете "българи" когато в материала на статията се прокарват цигани! Напишете просто български граждани и никой няма да се дразни когато от приравняват етноса с циганския.

Оценка:
-1 +14

Отлично
9 Отговор
Четвърт милион заклети избиратели на ГРОБ за една двасесетолевка или педесетолевка, зависи от изборите и дали има балотаж.

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +7

10
Този коментар е премахнат от модератор
Подкрепа...
11 Отговор
Браво и на ЕДНИТЕ и ДРУГИТЕ.Браво и на ДЕМОТИВИРАНИТЕ- ТЕ най-правилно виждат и четат между редовете ( фалшивите учебници,фалшивото образование,изопачената теория,”определеното”отношение към “нашите “ деца ,неглижираното отношение към”другите” и още много епитети .По -добре да не работят отколкото да бъдат роби на “М...о,К......д,Б..а ,Х...М..с и други.

Оценка:
-3 +4

Име
12 Отговор

До коментар #1 от "Васил":


Вярно че заплатите на много места са мизерни, но в повечето случаи това са нискоквалифицирани позиции. Работата е че много хора не осъзнават нуждата от систематични усилия за да постигнат успех в нещо. В момента толкова много се търсят кадърни и отговорни кадри, дори нямам предвид някакви супер квалифицирани, а просто орговорни и работливи, че ако човек иска, ще смени няколко работодателя, но за не повече от 5 години след като започне в дадена свера, ще си намери доста добре платена работа.

Оценка:
-2 +8

Да да
13 Отговор

До коментар #9 от "Отлично":


Тези избиратели са на БСП и ДПС, според сумата и олигофренията. Избирателите на ГЕРБ работим, плащаме осигуровки и данъци, за да може Курни и Доганчо да крадат и да дават на теб.

Коментиран от #14


Оценка:
-9 +4

Колчо Слепеца
14 Отговор

До коментар #13 от "Да да":


Само да напомня : ковчег джоб няма ! Дано някои от ,,не наялитею' се прочете коментара ми и да се замисли !

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +3

Колчо Слепеца
15 Отговор

До коментар #14 от "Колчо Слепеца":


,,не наяли те са "

Оценка:
-2 +3

Тия
16 Отговор
Хората пари ли имат да учат? И за 500 лв кой ще работи по добре гляден отколкото изтормозен за 500лв аз за 1200лв 16 часа работя на ден бях в чужбина и пак ще ходя само че няма да се върна вече

Оценка:
-5 +7

Пешо от панелката
17 Отговор
Не учат, не работят, ама слушат чалга.

Оценка:
-1 +12

А,де ...
18 Отговор

До коментар #10 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":


Горките, ''отвратени учащи''. Ами, да си ''милват'' смартфоните, докато се превърнат в ''отвратени работещи'' с родени в соца работодатели. А, за ''отвратителната пенсия'', само ще си мечтаят.

Оценка:
-1 +11

Ото
19 Отговор
Реално, това са деца от ромско поколение. Нали ги гледам на по 10 години по цял ден обикалят с баща си и майка си и ровят по кофите из Лагера. Къде са онези меките, искащи промяна в законите и стратегията на детето да помогнат на тези деца и да ги върнат в класните стаи, а не да ровят из кофите?

Оценка:
-3 +6

Хахаха ужас
20 Отговор
Кой иска да работо за 1500 лева луди ли сте. По добре да не работя

Коментиран от #23


Оценка:
-8 +1

ДОКО
21 Отговор
АМИ УЧИМ СЕ ОТ ЦИГАНИТЕ..ХИ ХИ

Коментиран от #25


Оценка:
-5 +1

гост
22 Отговор

До коментар #4 от "Animediator":


За съжаление голяма част от младежите са такива, родители им помагат за това, да не се хващали на нископлатена работа, да чакали хубавото, да търсели връзки, да се не изморяли. Да, ама то няма как да ти дойде акъла ако се не поочукаш и не завържеш някакви контакти, някакъв опит, да видиш кое се прави зле и да го подобриш, ако можеш. И моите родители така ми викаха, ама аз си се хващах на различни работи, от чистач до строител, от неквалифициран кадър до проектов мениджър, и става, ама трябва много труд и натискане, трябва да се махаш когато не те оценяват и да търсиш други варианти, а не да си роб на някой наглец. Това със седяне по кафета и ровене във фейса не се получава. А отделно от това е колко от младежите са цигани, чиито баби и дядовци така си живеят и друго не искат.

Оценка:
-0 +9

Макаренко
23 Отговор

До коментар #20 от "Хахаха ужас":


Когато напреднат годинките може би,ще се усетиш,че си грешил в мисленето си,но ще е твърде късно и почваш да ревеш,как социалната пенсийка не стигала за лекарствата,че е скъпо парното,мизерията ти става първа приятелка,но ти даже не си дал равен старт на децата си,за да могат да ти помогнат на стари години и тогава ставаш типичен избирател на БСП,успех ти желая.

Оценка:
-3 +4

123
24 Отговор
Ганьо,няма да се научи,че не работи на работодателя си,а за себе си,сега за разлика от "соца"има свободен пазар на труда,всеки може да работи,каквото си иска само,че трябва да имаш нужните качества и само те и образованието ти са критерии,за да те оценят,а не да искаш заплата,колкото ти трябва,хората на млади години градят кариера и име,което да работи после за тях,а не с основно образование,да викаш,че няма да им работя за 500 лв.

Оценка:
-3 +6

Чичо
25 Отговор

До коментар #21 от "ДОКО":


Доко, доко. Ти хубаво се учиш. Но в един момент, започват да пристигат сметките за тока, водата, телефона и телевизията. Само фиша със заплатата го няма. И тогава има два варианта. Или ги плащат мама и тати, или си циганин и ти ги плащаме ние. Хи хи.

Оценка:
-0 +10

Младежа
26 Отговор
На много места не дават заплати,юркат те по цял ден без почивка и накрая младите не искат да работят и са мързеливи,затова терминал 2

Оценка:
-1 +1

Димов
27 Отговор
Кривите на статистиките за стандарт на живот, прираст, образование, здравеопазване и трудова заетост падат главоломно. Кривите на чакащите за социални помощи, емигрирали от страната, малолетни престъпници и неграмотни подрастващи се покачват стремглаво. КАКВО СЕ ПРАВИ ЗА ДА СЕ ОБЪРНАТ НЕЩАТА, ПИТАМ???

Оценка:
-0 +0

тъмнокафеви
28 Отговор
демотивират ги помощите и цоциалние дето получават.

Оценка:
-0 +0

Реалист
29 Отговор
Хората казват ЧОВЕК ТРЯБВА ДА РАБОТИ, ТОВА КОЕТО Е УЧИЛ !
Добре тогава !
Който е учил средно образование със специалност СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ, това означава че трябва да работи нещо свързано с това.
В крайна сметка обаче е необходимо, от ЗВЯР да се превърне в ЧОВЕК !
ОСЪЗНАТАТА ИСТИНА Е САМО ЕДНА.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ангела Меркел и Франсоа Оланд
Лидерите на Германия и Франция в обръщения към Европейския парламент:
Дебатът е да има, или да няма Европа"

Още бисери
ТОП 5