Last news in Fakti

29 Юни, 2019 10:28 1 087 17

1000 случая на насилие над деца са регистрирани у нас

  • деца-
  • българия-
  • насилие-
  • бой-
  • зорница русинова

Най-важната стъпка за премахване на насилието е законодателната инициатива

1000 случая на насилие над деца са регистрирани у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Около 1000 са регистрираните случая на насилие над деца през 2019 г. от Агенцията за социално подпомагане. Най-голям брой случаи са регистрирани в София, Монтана, Варна, Велико Търново.Това отчете днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред делегатите на двудневната регионална конференция, насочена към предотвратяване и справяне с насилието над деца, предаде Нова телевизия.

Организатори на форума са УНИЦЕФ, в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, Световна здравна организация, Обединение "Детство без насилие" (България) и Child Protection Hub.

Най-важната стъпка за премахването на насилието над децата е законодателната инициатива, подчерта зам.-министър Русинова. Тя отбеляза, че в българското законодателство акцентът е поставен върху въпросите, свързани с превенция на насилието, координацията между институциите и подкрепа на децата, пострадали от насилие и техните семейства. Именно затова комплексните усилия на всички органи за закрила на детето осигуряват защита от различни форми на злоупотреба, обясни Русинова, цитирана в съобщението. Тя бе категорична, че не може да има насилие над децата в 21-ви век.

В изказването си зам.-министър Русинова представи новия Закон за социалните услуги, който отделя социалните плащания от социалните услуги. Подготвя се и подзаконовата нормативна уредба към него. Предстои изготвянето на национална карта на социалните услуги, съобразно която ще се изграждат новите центрове за дневна и 24-часова подкрепа и грижа.

Министерството на труда и социалната политика е поело ангажимент с европейски средства да осигури подкрепа на доставчиците на социални услуги, напомни тя. Прогнозите са, че през следващия програмен период средствата за България от Европейския социален фонд ще се увеличат със 70 на сто. През настоящия програмен период около 27 процента от средствата са насочени към социално включване и тази тенденция ще се запази, каза заместник-министър Русинова.

За превенция на насилието и работата с жертви на насилие трябва разширяване и създаване на допълнителните услуги, които да бъдат финансирани с европейски средства и държавния бюджет. Важна част от процеса е изграждането на добра мрежа от специалисти, които да поемат случаите на местно ниво, подчерта Русинова.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    16 0 Отговор
    Ето какво ни готвят под благовиден предлог:

    "Скандална схема за манипулация и тормоз над бедни деца е разбита по време на мащабна операция в Италия. Акцията с кодово име "Ангели и демони" разкрива как 18 души са промивали мозъците на деца в продължение на месеци. Създавали са в крехките им умове неистински спомени за това, че родителите им са упражнявали физическо и сексуално насилие над тях. След това се стигало до извеждането на малчуганите от истинското им семейство и продаването им на приемни родителите. В мащабната схема са участвали лекари и социални работници от северния град Реджо Емилия.

    Работата на спецполицаите започва през 2018 година, когато се появяват данни за трафик на деца, пишат италианските медии и АФП. Те започвали "обработка" на децата, като им втълпявали, че са жертви на собствените си родители. След като децата започвали да вярва на историите и да си въобразяват, че те им се случват наистина са извеждани от семействата и са предавани на вече платили си за тях приемни семейства. Манипулацията ставала по всякакви методи - разказване на страшни истории, използване на електрошок, физически и психически тормоз. Фалшифицирани са и детски рисунки, за да може психолзите да потвърдят версиите да домашно насилие над тях. Сред арестуваните имало такива, които се грижели децата да нямат контакт с истинските си родители. Не им предавали писма и подаръци и бдели всякаква комуникацията да бъде блокирана.

    Децата са били държани в индустри
  • 2 ДДРОнег

    2 0 Отговор
    Насилието над деца е гадно нещо и виновниците трябва да бъдат наказвани много строго, нещо което у нас май няма !!! От другата страна на медала е насилието от деца, дали срещу други деца или големи хора, и това насилие често остава ненаказано ... Общо взето, у нас цари голямо безхаберие, безобразие, и може би защото сме общо взето културна нация, нещата не са излезли от контрол, засега де , надявам се ... Лицемерие, безхаберие, безнадеждност и др. са обхванали нашия народ в тези времена, когато има процеси на промяна на културата, мирогледа и прочие ... Силно се надявам страстите от тези времена скоро да се уталожат !!!
  • 3 Урааа

    13 2 Отговор
    Давайте да приемаме стратегията за детето и истамбулската конвенция, че да има работа и пари за усвояване за всички НПО организации и държавни агенции.
  • 4 Bubbles

    13 0 Отговор
    А стига бе, насилие та насилие!
    Кое е насилие? Че даскалицата/даскала загрял врата на някой пикльо?
    Ами какво да го прави? Да гои гали и да го целува докато онова му се лигави и пречи на останалите?
    Дръпнеш му ушето - Насилие, викнеш му - Тормоз...
    Па по психолози ги водят па не знам какви щуротии още...
    Едно време като бях малък психолога в детската градина беше лелката с джапанката в ръка, като почнеше да те пари по задника, си изяздаш всичко и лягаш кротко да спиш, оплачеш ли се в къщи следваше пердах и там, и това важи за всички, такива бяха правилата и порядките, обяснявапе ни се всичко, учеха ни на нещата от живота, на 5 години в детската имахме учение какво се прави при бомбардировка, водиха ни в истинско бомбоубежище, учиха ни как се слага противогаз и т.н., водеха ни по исторически паметници, учеха ни на историята им, учеха ни на народни песни, танци, както и да уважаваме по-възрастните и т.н.
    А днес, дали някое хлапе изобщо знае какво е противогаз? Бомбоубежище е ясно че не са виждали щото те в България от години не се поддържат.
    Даже от игрите ги ограничават че били насилие.
    Утре ако вземе че стане някоя война(Да не дава Господ) нито едно от днешните лекета няма да знае и пушката от коя страна се държи!
    Учебния материал вечно им го ОПРОСТЯВАТ щото не били разбирали, скороче тох че искат да махнат Молиер от учебниците по литература щото не го разбирали учениците, преди това и Искаха и Вазов да махнат че било националистическо и едва ли н

    Коментиран от #5

  • 5 Bubbles

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    ...Искаха и Вазов да махнат че било националистическо и едва ли не расистско да четеш "Аз съм българче" и "Де е България", обаче е ок да четеме за "Добрия ром" и "Благия мюсюлманин" ок е да учиме за Тиквата, Цецо крадецо и т.н. айдуци, ок е ученици в 8/9 клас да не знаят кой е Ботев, че някои и химна да не знаят...
    Дерзайте насилието и психическия тормоз са проблемите на днешната младеж, подарете по един палмож лист на всеки даскал да ги гали и да им вее!
  • 6 Стоян

    10 7 Отговор
    Защо не се занимават с истинските проблеми, има деца, които са изоставени и ромски деца, които стават родители на крехка възраст от бащите си, но те искат да посегнат на деца, които са добре гледани. Няма да го позволим!
    Когато в интервю Карбовски попита служителки на НПО защо се занимават с дете, което е получило шамар от баща си а не се занимават с дете, което ще ражда втори път от баща си ром, те мълчат! Пълно безобразие!

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Main Fürher

    6 6 Отговор
    Всеки човек има право да прави каквото си иска с децата си!За мене не трябва да има институции които да се грижат за децата,защото те са вредни!

    Коментиран от #16

  • 8 Орговор

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стоян":

    Не се занимават с циганите защото те са друга територия. За циганите се наливат маса пари от държавата и международни организации под всякакъв предлог още от нач. на 90-те. Но тези пари се крадат, като всичко друго, всички програми за циганите са едни замаскирани схеми за крадене на пари и умишлено не се прави изследване какъв е бил ефекта от програмата, щото парите не са похарчени по предназначение. А и ОСНОВНАТА ЦЕЛ Е ЦУГАНСКИЯ ПРОБЛЕМ ВИНАГИ ДА ГО ИМА за да се изхранват схемаджиите. Ако НПО-тата опитат да променят нещо, ще спънат чужди интереси и ще си имат проблеми. Затова за тях са оставени само белите деца.
  • 9 Време е вече!

    12 0 Отговор
    Време е вече народа да се надигне срещу издевателствата на европейските изисквания и закони!Писна ни вече да робуваме и да се съобразяваме с тях!За чии х.й ни беше този европейски съюз???Шепа хора се нагушиха с пари,а другите да ги ядат кучетата!Искат и лева да махнат и да приемем еврото-защо?Ние сме БЪЛГАРИ и нашата валутна единица е ЛЕВ НЕ Е ЕВРО!И това с насилието над деца е пълна идиотщина!Искат да ни взимат децата е господин ТИКВА НЯМА ДА СТАНЕ!
  • 10 Стан

    11 0 Отговор
    Въртят сучат гледат да приемат " Стратегията за детето" тези изроди. Постоянно излизат такива казионни статии в българските медии с една едничка цел да бъдат узаконени кражбите на деца. Никой не казва обаче колко бити и изнасилени деца има в приемните семействи или в циганското малцинство. Мълчи се усилено за децата които раждат деца в циганските гета, но дайте да унищожаваме нормалните семейства и да им отнемеме техните отрочета.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 драги Сорос

    10 0 Отговор
    възпитанието не е насилие. А да ги оставим да бият учителите и по късно и родителите си.
  • 13 Мотивация за отрицателен вот

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стоян":

    "Ромски деца"? Защо не ЦИГАНЧЕТА, Стояне? Не се ли усещаш, че т.н. "политкоректност" е първата стъпка в посока към това, от което на думи си недоволен в коментара си?
  • 14 Прав Слав

    1 1 Отговор
    Ся ше ни пускат кво ли не новини за насилие на деца само и само да ни прокарат онаа стратегия за детето.
  • 15 ...

    6 0 Отговор
    Цита:т "Всеки човек има право да прави каквото си иска с децата си". Моля? И да практикува инцест с тях ли? Бе ти ДОБРЕ ли си?
  • 16 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Main Fürher":

    # 15 е за тебе.
  • 17 Лаьош

    5 0 Отговор
    Явно докато не вкарат тази " Стратегия за кражби на деца" няма да спрат, но ние родителите пък имаме "Стратегия за бързо правосъдие". Според нея всеки които заплашва близките ми трябва да бъде обесен или разстрелян веднага. Съветвам ви да не се запознавате с нея господа политици, грантаджии и други изроди. Достатъчно зло вършите гледайте да преминавате границата на търпимоста при хората защото няма да има нито милост, нито спасение за вас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове