Last news in Fakti

15 Юли, 2019 06:31 1 474 13

Учени: Тютюнопушенето уврежда и очите

  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • пушачи

Това се дължи на токсични химикали в цигарите, които могат да раздразнят и увредят очите

Учени: Тютюнопушенето уврежда и очите - 1

Милиони пушачи излагат на риск и зрението си, предупреждават специалисти, цитирани от Би Би Си и БНР.

Въпреки ясната връзка, едва един на всеки пет души е съгласен, че тютюнопушенето може да предизвика слепота, сочи проучване на британската Асоциация на оптометристите.

Пушачите рискуват двойно повече да изгубят зрението си в сравнение с непушачите, посочва неправителствената организация Кралски национален институт на слепите хора.

Това се дължи на токсични химикали в цигарите, които могат да раздразнят и увредят очите.

Например тежки метали като олово и мед може да се отлагат в очите и да замъглят зрението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    6 3 Отговор
    Цигарките помагат само на две неща: на фиска и за това, да умрем по-бързо :-) През живота си не съм палил цигара, пура, наргилета.. Ще си умра един ден здрав на 113 години :-))

    Коментиран от #2

  • 2 Гостилничаря

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Точно! Стига само да не наваксваш с алкохола......

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Голям Слон

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Не, не пия. Зимата по чашка червено вино през вечер. Лятото понякога радлер на терасата. Това ми е алкохолстването. Сега и за наркотици да вземеш да попиташ ли?! :-)

    Коментиран от #9

  • 4 Моят стимул

    5 1 Отговор
    Откакто разбрах,че печалбите от цигарите отиват при елементи като Делян Пеевски и Миню Стайков не съм палил нито една.Най добре ще е ако всички ги откажат,така ще лишат долни хора от колосални печалби.
  • 5 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    ... или да не се спънеш и да си разбиеш главата на някой камък. Никой не знае какво го очаква и колкото и здравословно да се хваниш, да живееш и да се грижиш за тялото си накрая пак може да се разболееш от рак или някоя агресивна и нелечима болест.

    Коментиран от #6

  • 6 Голям Слон

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    По логика - слаб 2! По анатомия - също. Всички рано или късно ще умрем. В това спор няма. Въпросът е да изживееш земния си път достойно и с минимум здравословни проблеми. Като чуя някой да ми приказва, че на 20 години е живял повече отколкото моите 43... Да, критериите са различни, разбира се. Смисълът на моя живот е на да се напивам, друсам и напушвам, а да оставя нещо след себе си. Да се грижа за деца, внуци. А това може да стане само ако съм здрав физически и ментално. За спъването на камък какво да кажа..?! Вярвам в съдбата, но гледам да не я предизвиквам.
  • 7 Мигел

    2 1 Отговор
    По принцип не съм пуритан като слона,но съм за пушенето на нещо от което да ти става хубаво(това в кръга на шегата),а не само да се тровиш за спорта!Какво е удоволствието от пушенето?-не го разбирам,пробвал съм дори да пуша,жълти зъби,кофти дъх,затруднено дишане,пари на вяръра!Като видя жена пушач направо ми се повдига и да дами вярно е ,че като целуваш пушачка все едно целуваш пълен с фасове пепелник!Абе с две думи тютюнопушенето е самоубийство за глупаци,явно сега като няма войни природата се чисти от калпавите чрез катастрофи,алкохол ,тютюн и наркотици!

    Коментиран от #8

  • 8 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мигел":

    Пуритан? Разсмя ме на глас :-) Благодаря ти! Не живея оскъдно, не се ограничавам. Просто съм си дал сметка, че тялото е като един автомобил. Колкото повече го юркаш, толкова по-малко и вярно ти служи. Кола мога да си купя по всяко време. Здраве - не! Хапвам си добре. Не се ограничавам с меса и риби. Зеленчуци и плодове ям на корем. Правят ми домашни консерви. Самичък си приготвям луканки и разни месни деликатеси.. Сексът сега ми е най-сладък и приятен. Така че пуритан не съм. Със сигурност. По-скоро издигам здравето си в култ. Менталното също! Но и отдавна съм се отказал да бъда като другите. А да бъда себе си - съвсем нямам проблеми. За целта допълнителни стимуланти във вид на алкохол и наркотици не ми трябват.

    Коментиран от #10

  • 9 Гостилничаря

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голям Слон":

    Разбира се, 113 години не са малко, загрижен съм......:-)))
  • 10 Гостилничаря

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Голям Слон":

    Чисти, ясни цели, постигани по правилния начин, поздравявам те искрено затова! Истински дефицит са хората, особено българите, правилно ориентирани в здравословното съществуване.......!
  • 11 Хасан4о

    0 0 Отговор
    На един приятел нещо му увисна гагата и взе да пийва ,пак пропуши и му се такова , ама само на приказки щото като си взе пенсията първата година добре . Втората година тя взе да отива за елементарни неща като стави изстинали, чайчета за простатата разни други дето ги рекламират профилактично. Коляно ,работата все нещо натежава , е само на 69 . " Голям Слоне " Пиши ти като стаеш на 105 как си прекарал чудесно от 70 нататък , ама ако си четен пиши още на 55 ,щото до тогава някак може и да се почувстваш вече пораснал. Аман от Татови номера. Като един друг дето сега е на 64 г. се притесни много защото морето през 2050 г щяло да му погълне вилата и къде щял да ходи лятото?

    Коментиран от #12

  • 12 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан4о":

    Няма по-голямо щастие от това да си здрав, Хасане :-) Както обичам да казвам, сарказмът и иронията са присъщи на хора умни и интелигентни. Не се опитвай да им подражаваш. Не ти приляга. Не ти се и отдава. Това за годините беше един майтап. Не знам колко ще живея и това ме кара да бъда истински щастлив, защото всеки ден, в който отварям очи, БЛАГОДАРЯ! Защо? Защото всеки ден тук е ПОДАРЪК, а не ДАДЕНОСТ.
  • 13 Райчо циганина

    1 0 Отговор
    Тютюнопушенето уврежда и очите
    не е вярно ,, Политиците на България са най вредните и опасни паразити , всички болести идват от тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове