Last news in Fakti

8 Юли, 2019 12:46 2 743 15

Разследват висши офицери, давали достъп до държавни тайни

  • офицери-
  • министерство на отбраната-
  • държавни тайни

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства

Разследват висши офицери, давали достъп до държавни тайни - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Военноокръжна прокуратура (ВОП) – София ръководи досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ (СВИ) в Министерство на отбраната (МО). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

Събрани са доказателства за това, че в периода 1 април 2016 г. – 1 май 2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация (КИ) на НАТО и ЕС от ДКСИ.

Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

В периода 1 април 2016 г. – 21 май 2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22 май 2018 г. – 1 май 2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.

И двамата директори на службата за сигурност - С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

На 30 май 2019 г. под ръководството на ВОП – София бившият директор на СВИ С.Д. и настоящият директор на службата П.А. са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба - чл. 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31 май 2019 г. ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната за това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ - П.А., с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ - МО.

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

ВОП –София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    17 5 Отговор
    Браво, продънена система , явно полковници с пенсия , но продължаващи да работят по онзи скапан закон , дето са незаменими ! Така е и в НСО и другите служби за сигурност. ...дайте път на млади ,образовани и желаещи да работят хора в тези служби , стига с полковници дето гледат службата да тече, ден да мине ,друг да дойде !!!

    Коментиран от #6

  • 2 Браво

    15 2 Отговор
    Шуробаджанащината до това води. Тези генерали са назначили некадърни служители и юристи, които не знаят елементарни неща от закона. За радост всичко ще се стовари върху тях. Със сигурност са опраскали и много пари от бюджета. Нека прокуратурата и съда да ги сложат на място.
  • 3 А,де ...

    21 4 Отговор
    И к'во ще разследват? Резултатът е ясен-нула. И какви военни и държавни тайни в разградения двор Бг ?!
  • 4 сталинка

    9 6 Отговор
    Какви са ДАНС , че да си пъхат тъпите глави в тази служба?
  • 5 Гриф Секретно

    20 6 Отговор
    Че каква секретна военна информация има в тая раздръндарена и съсипана България?

    Коментиран от #7

  • 6 7878

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    Аууу, колко си умен и "грамотен". На такива като теб, които не знаят и да пишат ли трябва да се дава път?
    Това е поредната политическа бухалка на мафията, но този път вместо КПКОНПИ са впрегнали други ведомства.
  • 7 Пунчо

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гриф Секретно":

    Държавни тайни? Има, има - кой колко е завлякъл, без да се отчете където трябва. Малко ли е това - да излязат имената на наши хора че са взели рушвети от разни сделки, например F16.
  • 8 Не сме слуги

    6 1 Отговор
    Не сме слуги на партньорски служби и организации. Слугинажът е за затвора
  • 9 Волт

    4 9 Отговор
    Нашите генерали са едни спукани руски презервативи, които досега даже нямаше нужда да се крият че тропат всяка информация от НАТО на ватенките

    Коментиран от #12

  • 10 Пунчо

    4 1 Отговор
    Държавни тайни? Има, има - кой колко е завлякъл, без да се отчете където трябва. Малко ли е това - да излязат имената на наши хора че са взели рушвети от разни сделки, например F16.
  • 11 Давид

    5 0 Отговор
    Държавна тайна ли , че Бойко Борисов работи за американците и позволява извършването на умишлен геноцид върху собственият му народ ?!?
  • 12 -...-

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Волт":

    То, 'щот НАТО ни дава, някаква имформация. А тия генерали, за които пишеш, ги разкараха преди 25 години. Не знаели английски:-) Сега са само ''наши'' хора. Силно мотивирани, умни и смели.
  • 13 Ххахахахха

    5 1 Отговор
    Голям майтап, питам се изобщо какви тайни може да има скапаната Балгерия?

    Армия няма, полиция няма, службите и са смешници - циркаджии- позьори!

    А тайните са може би тия дето са свързани с Боцку и неговата банда!!

    Коментиран от #14

  • 14 Луд

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ххахахахха":

    Ами направи нещо по въпроса де.Само мрънкаш.
  • 15 Мнение

    2 0 Отговор
    Щом 504 разрешения са издали за 2 г. представете си каква паплач работи в тази служба. Сигурно това са само новите служители. Никой не си задава въпроса колко голяма трябва да бъде една българска разузанавателна служба. България не е нито империя нито велика сила за да поддържа такива тежки и скъпоплатени държавни структури.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове