Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Какво да правим при наводнение?

Правила за действие при подобен тип природно бедствие

Публикувана: 10 Юли, 2019 20:50
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 956
Какво да правим при наводнение?
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

НАВОДНЕНИЕТО е природно бедствие, при което временно се залива земна местност или територия с огромно количество вода, вследствие на повишаването на нивото на водните басейни и речните корита. Причините за повишаването на нивото на тези водни басейни могат да бъдат различни - интензивни валежи или снеготопене, скъсване на язовирна стена, разрушаване на диги, високи вълни или човешка дейност.

Наводненията могат да нанесат значителни щети в населени места, на сгради, коли, мостове, пътища и транспортна инфраструктура. При наводнения може да бъде застрашени, вашия живот или имуществото Ви, припомнят от МВР-Варна. При опасност от наводнение ще бъдете известени, чрез изградените системи за ранно предупреждение и оповестяване, други определени сигнали за населеното място или средствата за масово осведомяване.

Следете съобщенията по радиото, телевизията, местни радиовъзли и изпълнявайте конкретните указания, съобразно създадената ситуация. Спазвайте указанията и реда установен от органите на изпълнителната и местна власт и спасителните екипи.


КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Осведомете се за риска от наводнения за населеното място, в което живеете или работите. Потърсете информация от общината или кметството за районите, които е възможно да бъдат залети. Информирайте се за най-близкото безопасно място, най-късия и безопасен маршрут, по които трябва да се евакуирате.
Ако вашето жилище, селскостопанска сграда или друг имот се намират в непосредствена близост до река и попадат в заливната ѝ зона, следете прогнозата за времето или нивото ѝ, особено в периоди на обилни валежи или интензивно снеготопене.
Предварително планирайте действия на семейството Ви при наводнение. Уточнете място за среща на членовете на семейството Ви, при роднини или приятели извън района на наводнението и уточнете начина за комуникация по между си.
Проиграйте евакуацията със семейството от домът Ви и с колегите от работното си място. Участвайте в организираните тренировки в населеното място или по месторабота.
Поддържайте винаги зареден мобилния си телефон.
Подгответе си предварително и поддържайте „раница за бедствия” с най-важните за оцеляване материали и средства, поставена на удобно, познато на семейството място.

КАК ДА ДЕЙСТВАМЕ ПРИ РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЕ
При възникване на опасност за /или наводнение, незабавно позвънете на тел. 112.
Съобщете: вашето име; отчетливо и ясно кажете какъв е проблемът (наводнение, залети площи и др.), има ли пострадали или застрашени хора. Посочете адреса (град, населено място, квартал, улица, №, близка пряка) и не затваряйте телефона преди оператора.
При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството на най-близкото населено място и на намиращи се в близост хора. Уведомете вашите близки, съседи и колеги за опасността.

КОГАТО СЕ НАМИРАТЕ В ДОМА СИ
Изключете газта и електричеството.
Поставете на възможно най-високото място, всички по-ценни предмети, вещи, хербициди и химикали.
Вземете „Чантата за оцеляване”.
Задължително вземате личните си документи, ценни вещи, пари (кредитни, дебитни карти), нотариални актове, застрахователни полици и други документи за собственост.
Напуснете по най-бързия начин дома си.
При невъзможност за напускане на сградата, се преместете на най-горните етажи или покрива. За положението си съобщете на тел. 112 или известете близките си за своето местонахождение. При пристигане на спасителните екипи поддържайте връзка с тях.
При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

КОГАТО СТЕ НАВЪН
Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение.
Не заставайте под/над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.
Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото. Не пийте вода от наводнени водоизточници.

КОГАТО СТЕ В АВТОМОБИЛ
При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможното най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата.
Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.
Не преминавайте през бързо течащи и залети площи освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви.

ЗА ДА ОГРАНИЧИМ РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ
В незащитените заливни зони на реките не устройвайте жилищни и селскостопански сгради и други постройки.
Не изхвърляйте строителни и битови отпадъци в коритата на реките, това намалява проводимостта на речното корито.
Не разрушавайте/непробиваите дигите на реките с цел водовземане за напояване или друга дейност.
Ако живеете близо до река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината, кметството или в областната администрация.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
от Германия
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Много сложно, нищо не разбрах , а и най-вероятно и от 112 няма да могат да ми помогнат. Иначе в Германия ако искаш си инсталираш приложение на Гражданска защита на телефона и своевременно получаваш СМС-и с това, което се очаква - дали проливен дъжд, дали градушка, дали вятър, както и съвети какво да направим... Но това е в нормалния свят, разбира се!

Коментиран от #4


Оценка:
-2 +13

боцмана
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Плувайте!

Оценка:
-1 +12

ПОЛЕЗНО
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Публикувайте правилата за действие и при другите природни бедствия, както и спешни ситуации! Колкото и да плюем годините преди 1989, в училище всеки клас имаше НВО, където освен някои излишни сега неща, всеки придобиваше на теория и практика основни знания и умения за действие в такива случаи. Сега се моткаме като ошашавени и чакаме на 112, ако се свържем.

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +12

onq s konq
(гост)

Неутрално
4 Отговор

До коментар #1 от "от Германия":


Нормално е след като си се "позиционирал" в Германия да е по простата причина че ти липсва ГЕННО здравият Български дух и разум за оцеляване и избягване на "неприятностите".Между другото "умните и цивилизовани" германци имат НЕСРАВНИМО ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИ с НАВОДНЕНИЯ,ЗАСНЕЖАВАНИЯ И СВИРЕПИ БУРИ отколкото редовия и "простоват" българин,за Щатите и Русия пък да не говорим.Та:...КОЙ НОРМАЛЕН Българин ще си купи имот на "СМЕШНА ЦЕНА" до водоем/река,язовир,рибарник,езеро/,БЕЗ ДА СЕ УСЪМНИ В ОБСТОЯТЕЛСТВАТА и да не се сети,че БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА?И ако днес всичко е слънчево и спокойно,

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +1

onq s konq
(гост)

Неутрално
5 Отговор
,то още утре стихията няма да почука на вратата с думите"Здравейте,аз съм ваща леля"?:)

Оценка:
-0 +0

от Германия
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #4 от "onq s konq":


Видно е, че никога не си бил в Германия. ::))) Извинявай, ама в Бг затваряте пътищата заради 2 санта сняг и то всяка зима. Изобщо зимата ви изненадва ако ще и през март да настъпи. Така е и с наводненията. Не ми обяснявай как е в Германия, а в Булгаристан знам как е! Бъди здрав! И пак да гласуваш за Тиквата!

Оценка:
-1 +6

Гост като гост
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Седи си там в Германия и не плямпай !
Ако беше истински БЪЛГАРИН никога нямаше да сравняваш Германия с България. По-разумно беше да кажеш " В по-развитите Държави имат еди каква си система за управление при бедствия и аварии ".

Оценка:
-1 +3

Гост като гост
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Каква е разликата ?
Един въпрос който може да си зададе всеки Българин.
По отношение на НАВОДНЕНИЯТА. Това е природно бедствие, което спада към групата на предвидимите природни бедствия заедно с ПОЖАРИТЕ.
Някой ще попитат защо е предвидимо бедствие.
Отговора е следния
Защото се случват в сезони в когато има обилно снеготопене, поради високи температури.
Поройни дъждове
Продължително време на дъждовете.
И Злонамерна Човешка намеса.
Така също и при Пожарите
Продължителна суша
Рязко влошаване на времето с гърмотевични бури.
И пак Злонамерна Човешка намеса.
Но срещу природата човек неможе да се бори.
По скоро може да е успоредно с нея и да предприема превантивни мерки за тези Бедствия.
На времето ( при Тодор Живков ) имаше служба "Гражданска защита", която имаше за задачи да следи за речни корита в какво състояне са
Уличната отводнителна-дали шахтите са почистени и куп други функции.
Дигите и Язовирните стени също се проверяваха от Напоителни системи. Част от тях бяха от особено Национално значение и се охраняваха. И най важното е че навреме се предприемаха мерки за защита на Населението от тези Бедствия. А ако имаше умишлено извършване на престъпление, нарушителите се наказваха с цялата строгост на закона. Имаше работни места и хора които да вършат тази работа с цел Защита на населението от Бедствия и Аварии.
А сега ?
От 1990 г до сега тази структора я местят ту в Пожарната, ту в общинските структори. И какво се получава ?
Средства и об

Оценка:
-0 +3

El Torro
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Вържете една надуваема лодка с малко консерви здраво за комина.

Оценка:
-0 +2

Странгер
(гост)

Неутрално
10 Отговор
От застрахователната компания получавам имейл и смс, когато има индикации за екстремии.. Чехия

Оценка:
-0 +0

Хайл
(гост)

Неутрално
11 Отговор
При наводнение пийте вода

Оценка:
-0 +2

Един
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Как какво да правим при наводнение?! Ами ДАВИМ СЕ!

Оценка:
-0 +1

Бабалюга
(гост)

Неутрално
13 Отговор
давете се

Оценка:
-0 +1

НАТО ВЕЦ
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Публикувано във факти.бг: Какво да правим при наводнение? - Бягаме към високото, отправяйки горещи молитви.

Оценка:
-0 +0

Путарина
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #3 от "ПОЛЕЗНО":


браво на твоето уч. моето е вилхелм пик и нищо реално не научих там и двигателя не знаех къде е но аз съм си тъп, завърших само с 5,56

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Ловци на бисери
Треньорът на Италия Антонио Конте коментира тактиката на отбора
Няма да играем катеначо срещу Испания"

Още бисери