Last news in Fakti

11 Юли, 2019 10:39 5 851 62

За колко литра бензин стига средната заплата по света? (ГРАФИКИ)

  • гориво-
  • бензин-
  • индекс-
  • енергетика

В България, при средна цена от 2,06 лв. на литър бензин и средна нетна заплата от 937,40 лв., могат да бъдат купени 454 литра гориво (ако човек се откаже от всички други разходи за живот)

За колко литра бензин стига средната заплата по света? (ГРАФИКИ) - 1

Според оценки на Международната агенция по енергетика, през 2018 година възобновяемите източници на енергия са генерирали 60% от планирания обем, необходим за спазване на споразуменията за климата. И докато човечеството работи за стопроцентово изпълнение на всички точки от Парижкото споразумение за климата, полезните изкопаеми си остават основен източник на енергия на планетата, чийто добив оказва пряко влияние върху глобалните и регионалните икономически показатели и благосъстоянието на отделните страни и техните жители. Аналитичният отдел на Picodi.com изясни колко литра бензин може да се купи за една средна заплата в 115 страни. Проучването показа, че в някои региони, въпреки липсата на добив на петрол, бензинът за населението е повече от достъпен; а в други, съдейки по размера на заплатите и цената на литър гориво, автомобилът все още си остава разкош, а не превозно средство.

Цената на бензина в България и Европа

Съгласно официалните данни за всяка страна, рейтингът на покупателната способност в Европа е както следва: изберете страна от падащото меню или с помощта на стрелките ляво – дясно.

В България, при средна цена от 2,06 лв. на литър бензин и средна нетна заплата от 937,40 лв., могат да бъдат купени 454 литра гориво (ако човек се откаже от всички други разходи за живот). Сред балканските страни това далеч не е най-добрият резултат, но все пак може да се нарече среден. В Сърбия и Северна Македония цифрата е не повече от 370 литра, в Румъния и Гърция – не повече от 560 литра. Последното място на класацията в балканския регион заема Албания с 218 литра, където не само заплатите са ниски, но и бензинът е скъп (по-скъп е само в Гърция).

В съседна Турция за една месечна заплата могат да се купят 386 литра бензин, въпреки че А95 в тази страна е по-евтин с няколко евроцента.

С най-добри показатели в Европа са Люксембург и Швейцария, които впрочем не могат да се похвалят с петролна индустрия. И въпреки че там бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп, нивото на заплатите е толкова високо, че според статистиката работещите жители на Люксембург могат да си позволят повече от 2800 литра бензин, а тези в Швейцария – над 3300 литра.

В Норвегия, където петролодобивният сектор е силно развит, средностатистическият жител може да си осигури почти 2000 литра бензин срещу месечната си заплата.

Цените на бензина по света

Данните за света са представени в следната интерактивна цветна инфографика: посочете с мишката интересуващата Ви страна на световната карта

Лидер е Венецуела, където средната цена на литър бензин е 0,000000002 долара и със средната за страната заплата от 29 щатски долара човек може да си купи… повече от 14 милиарда литра. Дали обаче това първо място може да бъде определено като нещо положително? Икономическата ситуация в страната отдавна е причина за дебати, а световните медии дават все повече красноречиви сравнения. По последни данни едно яйце във Венецуела струва колкото 93,3 милиона литра бензин.

Реалните челни позиции в този рейтинг заемат страните от Персийския залив. В Катар, Кувейт и ОАЕ цените на бензина се различават с около десет цента, но с една средна заплата можете да си купите от 4900 до 6500 литра от горивото. В съседна Саудитска Арабия показателят леко се влошава – само 3300 литра.

Челните позиции на страни като САЩ, Австралия, Канада са лесно обясними не само с нивото на заплатите, но и поради обема на нефтодобива. Макар че една друга „петролна сила“, каквато е Русия, не може да се похвали с особено забележителни резултати: през първите шест месеца на годината тук бихте могли да си позволите 887 литра бензин, въпреки че страната от дълги години е един от световните лидери в добива на нефт.

Инфографиката също така показва, че в някои страни ситуацията с бензина започва да напомня сюжета на филма „Лудият Макс“. Например в Куба и Мадагаскар, по данните на Picodi.com, не бихте могли да купите и 50 литра за една месечна заплата.

Методология

Проучването се базира на средната цена за 1 литър бензин А-95 през последните шест месеца (януари – юни 2019 г.), както и на официалните статистики за средната заплата във всяка от анализираните страни. Публикуваните изчисления са илюстративни, тъй като се приема, че цялата средна заплата се изразходва само за бензин.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФатмакЪ

    35 9 Отговор
    И какво излиза?!.... че Ганьо живее по-добре от средностатистическия турчин?... Ово е измерение!

    Коментиран от #7, #15, #59

  • 2 Михлюзина

    37 10 Отговор
    ГЕРБ ни докараха до просия

    Коментиран от #48

  • 3 Монгола

    16 1 Отговор
    Много бензин ще трябва за да наредим Света както трябва!
  • 4 Азз

    13 5 Отговор
    Глупости на търкалета
  • 5 СоцБоц

    50 9 Отговор
    Къде видя 2.06 бензин и 900 и кусур заплата? Абе по разчетите на Тиквунь Мн сме добре. Незнам дали в света има по задлъжнели от Българите, с крадците от Гроб само статистики вадят, ма... Ви крадлива да е.....
  • 6 Комуниста

    39 17 Отговор
    А през соца с една средна заплата можеха да се купят 2 000 литра бензин!

    Коментиран от #17, #60

  • 7 Този

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "ФатмакЪ":

    За средностатистическия турчин от коя страна на босфора говорим ,щото има разлика
  • 8 Кочо

    7 22 Отговор
    Кви са тея мижави заплати в Рушистан? Те не бяха ли световна супер сила?
  • 9 Радо

    20 11 Отговор
    През късния соц. средните заплати бяха около 400-450лвлв., а бензинът беше 80 стотинки, т.е. 500-600л. бензин.

    Коментиран от #10, #30, #55

  • 10 Комуниста

    8 18 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Късния Соц 1989г.ходи върти захарен памук някъде в парка с късния Соц!

    Коментиран от #14

  • 11 Коментар📝

    21 1 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ:РАСТЕМ МУХАХХААХХАХАХ
  • 12 смях

    21 0 Отговор
    Измерете го в минимална заплата и ще видите КОЙ е на последно място.
  • 13 ооо неее

    21 2 Отговор
    Това е някаква несполучлива PR нивина.
  • 14 Радо

    17 6 Отговор

    До коментар #10 от "Комуниста":

    А по едно време беше даже с купони, по 40 литра на месец на кола, защото го нямаше много-много по бензиностанциите.

    Коментиран от #16

  • 15 Borislav Popov

    5 22 Отговор

    До коментар #1 от "ФатмакЪ":

    Да, така излиза и още излиза, че Рашка с прашка и тук силно изостава от САЩ-ка, Канада, от страните на Западна Европа и от арабските страни, което ще рече, че чифутите на Путен мислят само за собствените си банкови сметки, а за народа им е през оная работа. А като се вземе на предвид, че бензина в Русия е 2 пъти по евтин от този в България, не трябва да си гооолем математик за да изчислиш, че заплатата в уж мноооого богатата Русия, е същата като в мноооого бедната България ! Е, какъв ни е на нас тогава резона да се стремим, както ни предлагат тук русофилите, отново към вечна дружба с матушката ?? Че ние ако вземем пак с тях да се водим, ще бъдем по бедни и от сега дори, щото като минем под тяхното така да се каже крило, освен, че носим на гърба си, нашите български търтеи-управляващи, ще трябва да носим и руските чифути, а те драги руски подлоги, никак не са леки, уверявам ви !!!

    Коментиран от #18, #32

  • 16 Комуниста

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    А преди това беше без пари!
  • 17 Кремлевский Карлик

    13 13 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    Средната заплата беше 150 лв. , цената на А-86 беше 80+ стотинки ,как ги докара до 2000 литра ?

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Монгола

    19 5 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    В Анеричката един галон в момента е 4,5 $ което е нищо в среавнение на кубатурата на двигатела която трудно може да намериш там под 3000 кубика! Само че, в Рашка 90% имат собствени жилища в Америчката 90% са под наем!

    Коментиран от #21, #23, #24, #44

  • 19 Комуниста

    13 10 Отговор

    До коментар #17 от "Кремлевский Карлик":

    150 лв. за мързеливите чиновници които бяха малко тогава!
  • 20 Бесен Язовец

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "Кремлевский Карлик":

    Ко е бил 80+ стинки бе? 80+ стинки е бил 1988г.!!! Обаче и свинското беше 3,50 лв. а киселото мляко 11 стотинки а хляба белия беше 40 ст.
  • 21 Borislav Popov

    5 16 Отговор

    До коментар #18 от "Монгола":

    Опорките с 90 %, жилищата, заемите и т.н. остаряха отдавна, монголо-татарче, виж там обади се в Мацква, да ви отпуснат някакви по нови, че с тези изтърканите, ваче станахте за смях.
  • 22 Бесен Язовец

    4 8 Отговор
    Ти монголецо, остави ги сега американците на мира, щото вие с тях не можете ла се сравнявате и бензина им е по евтин и заплатите им в пъти са по големи от вашите. Ти друго ми кажи на мен - Как така се получава, че заплатите в най бедната в ЕС, България с на нивото на най богатата и най голямата страна в света, Русия ?? Само, че да не вземеш сега тук да ми разтягаш локуми, искам точен, кратък и конкретен отговор, без обичайните ви, дежурни простотийки дет ги бълвате тук постоянно рублерастите.
  • 23 Бесен Язовец

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Монгола":

    Ти монголецо, остави ги сега американците на мира, щото вие с тях не можете въобще да се сравнявате и бензина им е по евтин и заплатите им в пъти са по големи от вашите. Ти друго ми кажи на мен - Как така се получава, че заплатите в най бедната в ЕС, България са на нивото на най богатата и най голямата страна в света, Русия ?? Само, че да не вземеш сега тук да ми разтягаш локуми, искам точен, кратък и конкретен отговор, без обичайните ви, дежурни простотийки дет ги бълвате тук постоянно рублерастите.

    Коментиран от #25

  • 24 Гого

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "Монгола":

    Да бе, в Америчка още и негрите бият и водата им там е лоша, не става за пиене.
  • 25 Бесен Язовец

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен Язовец":

    Още 5 пъти да качиш тъпнята няма да убедиш! Не е важно колко взимаш а какво може да си купиш с парите!
  • 26 outlander

    8 14 Отговор
    Много ме изкефи, че във Венецуела едно яйце струва колкото 93 милиона литра бензин. Също ме изкефи, че великая и могучая азиатска кочина руслямистан, в която е изсипана цялата менделеева таблица, крета далеч зад икономическите мастодонти САЩ Канада и Австралия, а малка Швейцария, която разчита на внос на суровини, е на светлинни години пред кочината 🤣

    Коментиран от #28

  • 27 Mitaka

    10 16 Отговор
    България има по-висок стандарт от:
    Сърбия, Черна Гора, Македония, Босна и Херцеговина, които по време на комунизма бяха 2-3 пъти по-богати от нас.
    Освен това сме пак преди:
    Турция, Албания, Молдова, Украйна, Грузия, Армения.
    По-добре на последните места в ЕС, от колкото на последните места в комунистическа източна Европа.

    Коментиран от #38

  • 28 Omicron

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "outlander":

    Икономически мастодонт с 30 трилионен външен дъл се нарича мастодонт с глинени крака!

    Коментиран от #46

  • 29 Име

    10 2 Отговор
    То сега куцо, кьораво и сакато се е метнало на кола, представям си, ако покупателната ни възможност беше по-голяма. Задръстването на Орлов мост щеше да почва от Вакарел
  • 30 1944

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    такава средна заплата нямаше и в мечтите на крадливите комунета. или си твърде дърт или си тинейджър.
  • 31 Жоро

    17 0 Отговор
    Стана модерно да говорят във България за средна заплата. А какво е средна заплата. Прост пример 240 депутата взимат заплати по 5 000 лв = 1 200 000 , 240 обикновенни бг граждани получават 600 лв заплата = 144 000 лв. Събираме 1 200 000 със 144 000 и делим на общия брой хора. Получаваме 1 344 000 делено на 480 и излиза че средно тези лица получават по 2 800 лв на месец. Математически вярно но няма нищо общо с реаноста. Във цяла Европа се гледа минималната раб заплата за конкретният отрасъл. Тя е установена от държавата. Само че в Европа хората са извоювали това уважението от политипеската класа. Гилотината е един доказал себе си уред във този ред на мисли

    Коментиран от #51

  • 32 321

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Пич, ходи се предай на Екзарха. Ще се опитат да те излекуват хората. Стига ни мъчи с глупостите си.

    Коментиран от #42

  • 33 Дайте

    15 0 Отговор
    Дайте нещо реално. Средната заплата в България е химера и не са реални цифри. Реално е че 70% работим на Минималната работна заплата. Смятайте по нея.

    Коментиран от #36

  • 34 Гошо

    8 0 Отговор
    Що не внасяме от Венецуела а се тровим с нефтохима? За 3 кори яйца даже и реекспорт ще правим!
  • 35 НАТО ВЕЦ

    12 1 Отговор
    В ГЕРБ яли суджук, а народа ял боб. Средно, българите яли боб със суджук. ;)
  • 36 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дайте":

    Според тази статия българите взимат средно по 1200лв бруто преди данъци. А реално почти всеки, от провинцията поне, взима 600-800лв бруто, в столицата плащат и по 1500лв бруто, но не всеки живее там.
  • 37 БКП лудница

    6 6 Отговор
    Цени на леки автомобили от 1988г .Москвич-2140“ - 6400 лева, „Трабант“ – 5660 лева,„Волга“ – 11860 лева. Бленуваната от всички “Лада” между 1983-1986 год. струва около 6 000 лв, Лада 2107-8000 лева. За Лада се чакаше ,15-20години.Минимална заплата 150 лв.

    Коментиран от #41, #43, #49

  • 38 Готин ама не съвсем

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Mitaka":

    Така, от хорска срама, като си почнал да даваш сравнения, дай на кое място бяхме по стандарт 80-те години и на кое място сме сега в световен мащаб!
  • 39 незнайко

    11 2 Отговор
    Какъв е извода ? Когато нямахме демокрация бяхме първи на балканите ! Сега след нас са само Албания и Македония, които скоро ще ни ИЗПРЕВАРЯТ !!! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕМ ПОСЛЕДНАТА ДУПКА НА КАВАЛА !!!
  • 40 вперед

    2 1 Отговор
    В БГ през 1988 год. литър бензин е струвал 80 ст.В СССР 1988 год. литъра е бил 40 копейки (при средна заплата 153 рубли).
  • 41 незнайко

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "БКП лудница":

    Защо не сте написал цените на стоките (храните) за сравнение ??? Всеки ден ли си купуваш кола ???
  • 42 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "321":

    Да не искаше да кажеш ЕКАРИСАЖА?
  • 43 К.К.

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "БКП лудница":

    88'-89' Лада 2107 - 10200лв.
    Москвич 21412 -12500лв
    На черно 1$- 6,50лв.
    Официален курс на БНБ 1$- 2,50лв (ограничени количества за определени хора, командировъчни ...)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СссереМ

    0 11 Отговор
    Пълни глупости ,няма човек който да взима под 1500 лв.,че те чистачките в Билата взимат 900 лв,а лично аз мога да си купя 2500 л на месец без заплатата на жената.

    Коментиран от #47

  • 46 outlander

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Omicron":

    От 70 години го чакате тоя мастодонт да рухне, ама рухна другия мастодонт, вечния и неразрушимия, с гръмкото име СеСеСеРе 🤣
  • 47 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "СссереМ":

    Явно троленето е доходоносно.
  • 48 Ти си от бедно семейство затва така

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Михлюзина":

    Да бе , а преди ГЕРб беше вързал и цъфнал цървул:-)

    Коментиран от #53

  • 49 Коментара

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "БКП лудница":

    Това със средният доход е пълен смях...масово в България се работи за много, много по-ниско заплащане. Тоест трябва да бъде сравнено спрямо минималният доход. А оня червен наркоман "Комуниста" с двете хиляди литра при средна заплата... :D XD ...искам само да го питам - И до къде щеше да идеш с тези "2000л."??? е така от любопитство питам...
  • 50 Ушев на пастет

    2 1 Отговор
    Ушанцици, как сте? Да се знае - полицейският служител не е господ, властта му е дадена от теб, ти му плащаш заплатата с данъците си - не може добичето в униформа да е по-висшестоящо от теб и да бъде третирано като такова. Властта е в твоите ръце. Ти си работодател на добичето! Накарай го да ти излиже подметките - напълно в реда на нещата е и съвсем законно. Всичко останало, което ни се спуска и налага, е неправилно, изкривено и изопачаващо тълкуване на закони, наредби и правилници и поредното доказателство за криворазбраната демокрация, в която живеем. Нещо за заплати, за заплати, чува ли се... ще има ли нови увеличения скоро? SMS-и да ви пращаме или да ви подпомагаме по друг начин? Или SMS-и за пеленачетата и пуберите, които са останали без родител... все пак те са единствените на света, които са загубили родител... Хайде ушанчици (униформени хиени, престъпници и представители на утайката на обществото) - изакайте се върху коментара ми!
  • 51 Алекс

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Жоро":

    По-добре няма как да се каже !!!!
    Много от коментиращите обаче са на принципа "не е важно ние да сме добре,а другите да са зле"
    Не ви ли писна да гледате все в на другите канчето,а да не виждате с каква пумия е пълно вашето!?
    П.п. това с гилотината е прекрасна и малко позабравена идея
  • 52 7777

    3 0 Отговор
    Сега разбрахте ли защо колите в Швейцария, Германия и Италия за 3 години изминават 200хил. км., а тука по 40хил.
  • 53 Михлюзина

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ти си от бедно семейство затва така":

    Цървул е на майка ти поутката ,боклук недоклатен
  • 54 Димов

    0 0 Отговор
    България е единствената държава в ЕС, която няма право на европейски горива. Тук царува Лукойл и петрол сорт Урал.
  • 55 И те така

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Късния соц. изяде бъдещето на моето поколение. Освен това никак не беше евтино. Заплатите бяха 240-280 лв. масово. Имаше и по високи но те бяха на номенклатурата, миньори и например в ДДФ но при заплата 280 лв. + 980 лв. за добив соц. вноска върху 280 лв. Бензина в средата на 80тте беше 0.80 лв. но после се качи до 1.20 лв. На всичко отгоре опашките бяха километрични не само за бензин а и за каквото се сетите. Не бяхме много по различни от Венецуела сега. Държавата държеше кърс 0,98 лв. за долар но това беше смехория. Долари на черно трудно се намираха и вървяха по 60 лв. за долар. А в Австрия в банките бяха идваха по 40 лв. за долар през австрийската валута. Соца беше рай за някои хора но не и за обикновения човек.
  • 56 И те така

    3 0 Отговор
    През 2015 г. във Великая и могушчая Русия при население от 140 милиона човека има 26 000 бензиностанции. През същата година в малка България с население 7 милиона има 33 000 бензиностанции. Оказва се обаче, че заплатите в Русия са почти на половина по ниски от тези в БГ.
  • 57 stiw

    0 0 Отговор
    Написаното е вярно .Можеше да сме много по-добре ама не ни бива.
  • 58 The Dude

    0 0 Отговор
    2,06 лв за литър ми се вижда малко измамно ниско,но по-големия дерт е,че реалната заплата в провинцията,т.е. по-голямата част от страната е доста под 900 лева и населението на много места бедства.Поради тази причина хорицата се изсипват в София,или отиват в чужбина да чистят къщи и тоалетни.... :(

    Коментиран от #61

  • 59 Ако можеше да мислиш

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ФатмакЪ":

    Щеше да се запиташ как аджеба в Турция с по-високи заплати и с по-евтин бензин си купували уж по-малко литри. Ама не можеш....
  • 60 Хемнс

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    От котеком ли?
  • 61 Гина

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "The Dude":

    Ти от кои си?
  • 62 Българин

    0 0 Отговор
    Това не е средна нетна заплата за България а брутна така.че чисто 800 лв. и бензина е по скъп
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове