ФАКТИ.БГ

ЕК съди България за мръсния въздух

Публикувана: 25 Юли, 2019 19:51
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1426
ЕК съди България за мръсния въздух
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха.

В България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид(SO2), a в Испания — на азотен диоксид (NO2). Взетите днес решения са част от активните действия на Комисията за съвместни усилия с държавите членки с цел защита на здравето на гражданите от лошото качество на въздуха съгласно насоките в съобщението на Комисията от май 2018 г., озаглавено "Европа, която закриля: чист въздух за всички".

Що се отнася до България, най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС на 1 януари 2007 г. С днешното решение за втори път се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха.

В решението си от 5 април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10 (Комисия/България, C-488/15).

Най-новите данни за качеството на въздуха, предоставени от Испания, потвърждават системното нарушаване на разпоредбите на ЕС относно пределните стойности за азотен диоксид (NO2), които са правно обвързващи от 2010 г. Решението да бъде предявен иск срещу Испания се отнася доградските зони на Мадрид, Барселона и Валес-Байш Льобрегат, в които се наблюдава трайно превишаване на пределно допустимите стойности на NO2 .

Замърсяването на въздуха продължава да бъде най-сериозният здравен проблем от екологично естество в ЕС, на който се дължат приблизително 400 000 случая на преждевременна смърт годишно. Замърсеният въздух води до сериозни заболявания, сред които астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Проучванията сочат, че лошото качество на въздуха води до преки икономически разходи, които значително надвишават 20 милиарда евро годишно.

Серният диоксид може да засегне дихателната система и функциите на белия дроб и да причини дразнене на очите. Сярната киселина е и основният компонент на киселинните дъждове, които причиняват обезлесяване.

България отговаря, че предприема мерки за спазване на нормите за серен диоксид. Проблемът с високи нива на серен диоксид в България съществува отдавна, основно във връзка с използването на въглища с високо съдържание на сяра от някои топлоелектрически централи.

Поради непостигането на изискванията за нивата на серен диоксид през 2009 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни, като по това време проблемните райони са три - Перник, Гълъбово и Димитровград.

В резултат на предприетите от държавата и от собствениците на големи горивни инсталации (ГГИ) мерки през последните години е налице значително намаляване на общите емисии на вредни вещества и в частност на серен диоксид - от 715 358 до 48 567 тона спрямо 2007 г.

Вследствие на това към момента Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с постигане на европейските изисквания за съдържание на серни оксиди в атмосферния въздух.

Основната причина за проблемите с постигането на нормите за серен диоксид в град Гълъбово е исторически наследената концентрация на четири ГГИ, разположени на малка площ във въгледобивния басейн "Марица Изток".

Това, освен че води до сумарното изпускане на сравнително големи количества серен диоксид, затруднява значително както определянето на конкретния причинител на всеки отделен епизод на замърсяване, така и степента, в която всяка централа влияе върху качеството на въздуха в Гълъбово.

Трябва да бъде подчертано, че централите в басейна "Марица Изток" съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни. Централите имат значителен принос към общото количество електрическа енергия, което се произвежда в страната (между 45 и 60% в зависимост от сезона).

Министерство на околната среда и водите е предприело действия с цел намаляване на нивата на серен диоксид в атмосферния въздух в Гълъбово. В Програмата на правителството е залегнала Мярка 572: Усъвършенстване/надграждане на вече съществуващата Система за ранно предупреждение(СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид в района на Старозагорска област, която да бъде в състояние да прогнозира възможни превишения на нормите и да предлага намаляване на емисиите от всяка централа в енергийния басейн "Марица Изток".

За изпълнение на мярката е разработен проект "Усъвършенстване/надграждане на вече съществуващата Система за ранно предупреждение (СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид в района на Старозагорска област", с който се предлагат варианти за намаляване на емисиите от всеки ТЕЦ.

В проекта активно участват Националният институт за метеорология и хидрология, операторите на четирите централи от басейна "Марица Изток", Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор. Мярката е изпълнена и системата за ранно предизвестяване е въведена в експлоатация от 26 март 2019 г.

В резултат на предприетите мерки през настоящата година се наблюдава значително намаляване на броя на превишенията на средночасовите норми за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово. От началото на годината досега те са само 19. За сведение - през същия период на 2018 г. превишенията на средночасовата норма са били 46.

С настоящото решение на ЕК не се налагат финансови санкции срещу България.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ще съди
1 Отговор
5-6 милиона като пръднат всеки ден по веднъж ето ви замърсяване .

Коментиран от #13, #24


Оценка:
-11 +16

Гост
2 Отговор
Не. как така братя американци с тяхните централи ще ни цакат? Не вярвам!

Оценка:
-5 +20

анова
3 Отговор
Казвах ли ви жив рекет пълниме гушите на ционистите

Оценка:
-4 +19

дсссс
4 Отговор
ЕК съди България за мръсния въздух, а в същото време тия, които са на власт разрешават на ТЕЦ Бобов дол и топлофикация Сливен да горят боклуци, вместо въглища. Защо интересите на един бизнесмен трябва да се поставят пред здравето на хората?

Оценка:
-3 +22

5
Този коментар е премахнат от модератор
Behemoth
6 Отговор
Ковашки е невинен!

Оценка:
-5 +5

-...-
7 Отговор
Ами, стадо без кучета. Всеки го дере, както може.

Оценка:
-2 +14

ТОЧКАТА
8 Отговор
Аааа,сами сте си виновни!!!!!То ЕСъто се ,,грижи,, за вас ,пък ВИЕ.....!!!!

Оценка:
-4 +7

jorj
9 Отговор
Министерство на околната среда МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ, ЧЕ КОВАЧКИ ГОРИ МЕДИЦИНСКИ БОКЛУЦИ ОТ ИТАЛИЯ И ТРОВИ БИЗПРЕЦЕДЕНТНО ХОРАТА ОТ ГЪЛЪБОВО И ОКОЛНОСТИТЕ!!!!! НА МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ ГЪЛЪБОВЦИ РАБОТЕЩИ ПРИ КОВАЧКИ БЯХА ПРИНУЖДАВАНИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА министър ката на екологията!!!! ИЗГАРЯНЕТО Е БЕЗ НИКАКВО ОЧИСТВАНЕ И КОГАТО ТОКСИНИТЕ СЕ РАЗНЕСАТ, СМРАДТА Е УЖАСНА!!! ЖИВ КРЕМАТОРИУМ!!! СЕЗИРАМ ГЛАВНА ПРОКУРАТУРАТА В МОМЕНТА!!! АКО НЯМА РЕАКЦИЯ ЩЕ СЕЗИРАМ ЕВРОРАРЛАМЕНТА!!!!

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +17

Брах ви лайката гербаджийска
10 Отговор
Да съди боко смъдела, нали вдигна данъците че да се очисти въдуха, да ама нанайси само се пробраха едни пари от на хората джоба в на шайката джоба

Оценка:
-2 +14

Мда, ЕС се събуди
11 Отговор
Мръсният въздух отдавна ни трови, но тук по-важни са глобите. Това е геноцид. Знаят кой и как ни трови, но и искат да ни глобяват. Т.е. да сме болни и да плащаме, че сме болни.

Оценка:
-2 +18

ЕКО
12 Отговор
То има едно по–мръсно нещо, което е доста по–токсично, ама на тая комисия не и е зор, че отдавна сме отровени.

Оценка:
-3 +5

Ще плащаме отново
13 Отговор

До коментар #1 от "Ще съди":


и отново заради американските "Марици" и централите на Ковачки. Правителство от идиоти!

Оценка:
-3 +16

Опа
14 Отговор
,яви се тролер, дето пише минуси, ха ха!

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +4

Да да
15 Отговор

До коментар #9 от "jorj":


Лъжеш! Или сънуваш?

Оценка:
-3 +1

Бат Вал
16 Отговор
ЕК натиска България да гори европейския боклук на европейските държаави в българскире ТЕЦ, за което същите тези европейски държави си плащат. И понеже тецовете в Бг са частни, то, логично, парите отиват в частното джобче. Сега, като ЕК глоби Бългаеия, глобата ще се плаща от парите на всички българи! Схващате ли далаверата? Не? Ще ви обясня! Парите от нашите данъци отиват в Европа, като глоба, откъдето пък се връщат като заплащане за изгорения боклук, да речем, в тец Бобов дол! Собственика на този тец пък си плаща където и на когото трябва, за да не го закачат българските власти, което ще рече, че получава политически чадърот, естествено, най-високо място!

Оценка:
-2 +15

criminal
17 Отговор
Пак за герб гласувайте и да лижем хамерикански задници и да дишаме евровъздух........ Браво държава от векове за 10 години кенеф на ЕС и САЩ ........ Браво българино......

Оценка:
-2 +13

Ачо
18 Отговор
Не се вълнувайте Ганьовци, бай ви Боко ще плати с вашите пари, е вие ще си дишате смрадта и ще се тровите, докато някой прави кинти. Докато си трайкате, така ще е.

Оценка:
-1 +8

Така е началник
19 Отговор

До коментар #14 от "Опа":


праскам минуси на всички и включително и на моите къмнтари.

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +1

Опа
20 Отговор

До коментар #19 от "Така е началник":


УБАВЕЦ!

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +3

Шукар
21 Отговор

До коментар #20 от "Опа":


Мееерси

Оценка:
-2 +2

Има решение
22 Отговор
Копуват се филтри за комините на ТЕЦ-овете, но трябва да ги накарат, защото до сега не им се даваха пари.

Оценка:
-0 +3

Да свикваме идват трудни дни и бедност
23 Отговор
НРБ миеше улиците всяка вечер.

Оценка:
-0 +6

Поговорка
24 Отговор

До коментар #1 от "Ще съди":


Ще пърдят, ако има какво да ядат щ

Оценка:
-1 +1

Иван
25 Отговор
Да осъдят България та дано държавата се мотивира да глобява хората, които се отопляват с боклуци и зимата не се диша.

Оценка:
-1 +0

Димов
26 Отговор
Айде сега, на основание тази глоба, държавата да я разпредели между десетте най-големи замърсяващи обекта у нас. Който цапа , той да плаща!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и министър на отбраната коментира Референдума на Слави Трифонов
Подобен евтин популизъм няма как да бъде одобрен от „Обединени патриоти“"

Още бисери
ТОП 5