Last news in Fakti

25 Юли, 2019 19:51 2 073 26

ЕК съди България за мръсния въздух

  • ек-
  • мръсен въздух
ЕК съди България за мръсния въздух - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха.

В България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид(SO2), a в Испания — на азотен диоксид (NO2). Взетите днес решения са част от активните действия на Комисията за съвместни усилия с държавите членки с цел защита на здравето на гражданите от лошото качество на въздуха съгласно насоките в съобщението на Комисията от май 2018 г., озаглавено "Европа, която закриля: чист въздух за всички".

Що се отнася до България, най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС на 1 януари 2007 г. С днешното решение за втори път се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха.

В решението си от 5 април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10 (Комисия/България, C-488/15).

Най-новите данни за качеството на въздуха, предоставени от Испания, потвърждават системното нарушаване на разпоредбите на ЕС относно пределните стойности за азотен диоксид (NO2), които са правно обвързващи от 2010 г. Решението да бъде предявен иск срещу Испания се отнася доградските зони на Мадрид, Барселона и Валес-Байш Льобрегат, в които се наблюдава трайно превишаване на пределно допустимите стойности на NO2 .

Замърсяването на въздуха продължава да бъде най-сериозният здравен проблем от екологично естество в ЕС, на който се дължат приблизително 400 000 случая на преждевременна смърт годишно. Замърсеният въздух води до сериозни заболявания, сред които астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Проучванията сочат, че лошото качество на въздуха води до преки икономически разходи, които значително надвишават 20 милиарда евро годишно.

Серният диоксид може да засегне дихателната система и функциите на белия дроб и да причини дразнене на очите. Сярната киселина е и основният компонент на киселинните дъждове, които причиняват обезлесяване.

България отговаря, че предприема мерки за спазване на нормите за серен диоксид. Проблемът с високи нива на серен диоксид в България съществува отдавна, основно във връзка с използването на въглища с високо съдържание на сяра от някои топлоелектрически централи.

Поради непостигането на изискванията за нивата на серен диоксид през 2009 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни, като по това време проблемните райони са три - Перник, Гълъбово и Димитровград.

В резултат на предприетите от държавата и от собствениците на големи горивни инсталации (ГГИ) мерки през последните години е налице значително намаляване на общите емисии на вредни вещества и в частност на серен диоксид - от 715 358 до 48 567 тона спрямо 2007 г.

Вследствие на това към момента Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с постигане на европейските изисквания за съдържание на серни оксиди в атмосферния въздух.

Основната причина за проблемите с постигането на нормите за серен диоксид в град Гълъбово е исторически наследената концентрация на четири ГГИ, разположени на малка площ във въгледобивния басейн "Марица Изток".

Това, освен че води до сумарното изпускане на сравнително големи количества серен диоксид, затруднява значително както определянето на конкретния причинител на всеки отделен епизод на замърсяване, така и степента, в която всяка централа влияе върху качеството на въздуха в Гълъбово.

Трябва да бъде подчертано, че централите в басейна "Марица Изток" съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни. Централите имат значителен принос към общото количество електрическа енергия, което се произвежда в страната (между 45 и 60% в зависимост от сезона).

Министерство на околната среда и водите е предприело действия с цел намаляване на нивата на серен диоксид в атмосферния въздух в Гълъбово. В Програмата на правителството е залегнала Мярка 572: Усъвършенстване/надграждане на вече съществуващата Система за ранно предупреждение(СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид в района на Старозагорска област, която да бъде в състояние да прогнозира възможни превишения на нормите и да предлага намаляване на емисиите от всяка централа в енергийния басейн "Марица Изток".

За изпълнение на мярката е разработен проект "Усъвършенстване/надграждане на вече съществуващата Система за ранно предупреждение (СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид в района на Старозагорска област", с който се предлагат варианти за намаляване на емисиите от всеки ТЕЦ.

В проекта активно участват Националният институт за метеорология и хидрология, операторите на четирите централи от басейна "Марица Изток", Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор. Мярката е изпълнена и системата за ранно предизвестяване е въведена в експлоатация от 26 март 2019 г.

В резултат на предприетите мерки през настоящата година се наблюдава значително намаляване на броя на превишенията на средночасовите норми за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово. От началото на годината досега те са само 19. За сведение - през същия период на 2018 г. превишенията на средночасовата норма са били 46.

С настоящото решение на ЕК не се налагат финансови санкции срещу България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще съди

    16 11 Отговор
    5-6 милиона като пръднат всеки ден по веднъж ето ви замърсяване .

    Коментиран от #13, #24

  • 2 Гост

    20 5 Отговор
    Не. как така братя американци с тяхните централи ще ни цакат? Не вярвам!
  • 3 анова

    19 4 Отговор
    Казвах ли ви жив рекет пълниме гушите на ционистите
  • 4 дсссс

    22 3 Отговор
    ЕК съди България за мръсния въздух, а в същото време тия, които са на власт разрешават на ТЕЦ Бобов дол и топлофикация Сливен да горят боклуци, вместо въглища. Защо интересите на един бизнесмен трябва да се поставят пред здравето на хората?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Behemoth

    5 5 Отговор
    Ковашки е невинен!
  • 7 -...-

    14 2 Отговор
    Ами, стадо без кучета. Всеки го дере, както може.
  • 8 ТОЧКАТА

    7 4 Отговор
    Аааа,сами сте си виновни!!!!!То ЕСъто се ,,грижи,, за вас ,пък ВИЕ.....!!!!
  • 9 jorj

    17 3 Отговор
    Министерство на околната среда МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ, ЧЕ КОВАЧКИ ГОРИ МЕДИЦИНСКИ БОКЛУЦИ ОТ ИТАЛИЯ И ТРОВИ БИЗПРЕЦЕДЕНТНО ХОРАТА ОТ ГЪЛЪБОВО И ОКОЛНОСТИТЕ!!!!! НА МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ ГЪЛЪБОВЦИ РАБОТЕЩИ ПРИ КОВАЧКИ БЯХА ПРИНУЖДАВАНИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА министър ката на екологията!!!! ИЗГАРЯНЕТО Е БЕЗ НИКАКВО ОЧИСТВАНЕ И КОГАТО ТОКСИНИТЕ СЕ РАЗНЕСАТ, СМРАДТА Е УЖАСНА!!! ЖИВ КРЕМАТОРИУМ!!! СЕЗИРАМ ГЛАВНА ПРОКУРАТУРАТА В МОМЕНТА!!! АКО НЯМА РЕАКЦИЯ ЩЕ СЕЗИРАМ ЕВРОРАРЛАМЕНТА!!!!

    Коментиран от #15

  • 10 Брах ви лайката гербаджийска

    14 2 Отговор
    Да съди боко смъдела, нали вдигна данъците че да се очисти въдуха, да ама нанайси само се пробраха едни пари от на хората джоба в на шайката джоба
  • 11 Мда, ЕС се събуди

    18 2 Отговор
    Мръсният въздух отдавна ни трови, но тук по-важни са глобите. Това е геноцид. Знаят кой и как ни трови, но и искат да ни глобяват. Т.е. да сме болни и да плащаме, че сме болни.
  • 12 ЕКО

    5 3 Отговор
    То има едно по–мръсно нещо, което е доста по–токсично, ама на тая комисия не и е зор, че отдавна сме отровени.
  • 13 Ще плащаме отново

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ще съди":

    и отново заради американските "Марици" и централите на Ковачки. Правителство от идиоти!
  • 14 Опа

    4 2 Отговор
    ,яви се тролер, дето пише минуси, ха ха!

    Коментиран от #19

  • 15 Да да

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "jorj":

    Лъжеш! Или сънуваш?
  • 16 Бат Вал

    15 2 Отговор
    ЕК натиска България да гори европейския боклук на европейските държаави в българскире ТЕЦ, за което същите тези европейски държави си плащат. И понеже тецовете в Бг са частни, то, логично, парите отиват в частното джобче. Сега, като ЕК глоби Бългаеия, глобата ще се плаща от парите на всички българи! Схващате ли далаверата? Не? Ще ви обясня! Парите от нашите данъци отиват в Европа, като глоба, откъдето пък се връщат като заплащане за изгорения боклук, да речем, в тец Бобов дол! Собственика на този тец пък си плаща където и на когото трябва, за да не го закачат българските власти, което ще рече, че получава политически чадърот, естествено, най-високо място!
  • 17 criminal

    13 2 Отговор
    Пак за герб гласувайте и да лижем хамерикански задници и да дишаме евровъздух........ Браво държава от векове за 10 години кенеф на ЕС и САЩ ........ Браво българино......
  • 18 Ачо

    8 1 Отговор
    Не се вълнувайте Ганьовци, бай ви Боко ще плати с вашите пари, е вие ще си дишате смрадта и ще се тровите, докато някой прави кинти. Докато си трайкате, така ще е.
  • 19 Така е началник

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Опа":

    праскам минуси на всички и включително и на моите къмнтари.

    Коментиран от #20

  • 20 Опа

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Така е началник":

    УБАВЕЦ!

    Коментиран от #21

  • 21 Шукар

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Опа":

    Мееерси
  • 22 Има решение

    3 0 Отговор
    Копуват се филтри за комините на ТЕЦ-овете, но трябва да ги накарат, защото до сега не им се даваха пари.
  • 23 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    6 0 Отговор
    НРБ миеше улиците всяка вечер.
  • 24 Поговорка

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще съди":

    Ще пърдят, ако има какво да ядат щ
  • 25 Иван

    0 1 Отговор
    Да осъдят България та дано държавата се мотивира да глобява хората, които се отопляват с боклуци и зимата не се диша.
  • 26 Димов

    1 0 Отговор
    Айде сега, на основание тази глоба, държавата да я разпредели между десетте най-големи замърсяващи обекта у нас. Който цапа , той да плаща!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове