ФАКТИ.БГ

29 юли 1014 г. Василий II ни разбива при Ключ

Попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”

Публикувана: 29 Юли, 2019 07:30
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2334
29 юли 1014 г. Василий II ни разбива при Ключ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

29 юли 1014 г. българската войска претърпява поражение от войските на византийския император Василий II. Беласишката битка, известна още като битката при Беласица, битката при Ключ или битката при Клидион е кулминация на двубоя между българския цар Самуил и византийския император Василий II, продължил десетилетия в края на X в. и началото на XI в.

Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”.

В началото на този двубой Самуил има превес, но от 1001 г., когато Византия се отърсва от вътрешните междуособици и от конфликта си с арабите, българите започват да губят надмощието си и са принудени да се борят за независимостта си. За да спрат вражеските нашествия, те изграждат широка укрепителна система, преграждаща планинските проходи и другите пътища към вътрешността на държавата.

При поредния си поход през лятото на 1014 г. Василий II е спрян пред едно от тези укрепления - крепостта-дема, издигната от Самуил в Ключката клисура между планините Беласица и Огражден, край днешното село Ключ. Българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки.

Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно - на 6 октомври 1014 г., след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Василий ||
1 Отговор
Мишки видяхте ли каква съм машина 🙌🏹Бойко е българо убиец

Оценка:
-15 +23

Руско-турски паразит
2 Отговор
Урааааааааааааааа

Оценка:
-32 +3

Хайделбергският
3 Отговор
Поразени, но не сразени, продължава още 4 и повече паметни години епопеята, то ако сценарист поработи тук, ще даде малко хляб за Холивуд, че там се поизтъркаха нещо напоследък със скандинавските саги (не че не са хубави), та епопеята е велика и си заслужава мааааалко повечко да ни разкажат истинската история нашите учени ....все си мисля, че са ни в дълг и тук, както и за много други подобни неща

Но.....да отбележим, че Василий Василевс не е предполагал, че злото което стоварва на бългаските плещи тогава, ще е от решаващо значение за един безумен спор 1000 години по-късно....Българоубиец а не сърбо/илиро/македоно-убиец!!!

Capishi?!

Коментиран от #8, #11


Оценка:
-2 +28

нервен ( разбивача на тролове )
4 Отговор
Няма срамно да излезеш мъжката и да паднеш в битка ... Нашата държава е с хилядолетна история имаме много победи на бойното поле имаме и загуби .... Но не мисля че е коректно автора състави по този начин заглавието и самата статия !!?? Не може да се вадят нещата от контекста така ... трябваше ако ще и с по едно изречение да се поясни как се стига до въпросното сражение , руското нашествие начело със Светослав какво се случва с главата му,политическата ситуация в страната и т.н.

Коментиран от #5


Оценка:
-6 +14

Василий ||
5 Отговор

До коментар #4 от "нервен ( разбивача на тролове )":


Бих ви мишки

Оценка:
-20 +4

Седящия бик
6 Отговор
При наличиего на тези исторически факти българите населяващи Солун и Охрид да твърдят , че са нещо различно от българи е исторически грешно и неправилно

Оценка:
-2 +19

Обикновен Бг
7 Отговор
Прочетохте ли внимателно развитието на сражението ? Направили Ви впечатление следният цитат - нападнати в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки..
Как ли е намерил пък ТОЧНАТА пътечка за да обходи ида излезе В ГРЪБ.
.
Що ли ми се струва, че и тук има участие една наша ГОЛЯМА НАЦИОНАЛНА ЧЕРТА - ПРЕДАТЕЛИТЕ ( предателството).
Има един израз - За пари ли робе ? Да, за много пари.
И сега е същото, "балъци" се бият за да я има БЪЛГАРИЯ, а "тарикатите" ги предават и печелят много пари, без значение, че са предали БЪЛГАРИЯ, И СВОИТЕ. ВАЖНО Е ДА ИМАТ МНОГО ПАРИ. Аз им казвам на такива "тарикати" - НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ......... ЗА ПАРИ ЛИ РОБЕ..... ЗА МНОГО ПАРИ

Коментиран от #9, #12


Оценка:
-7 +21

среднощен
8 Отговор

До коментар #3 от "Хайделбергският":


За Холивуд би представлявало голям интерес, че Василий II е гей..!? Иначе за името "българоубиец" - коментарът ви е "попадение в десятката"..!!

Оценка:
-2 +8

Необикновен БГ
9 Отговор

До коментар #7 от "Обикновен Бг":


1) Навсякъде по света, при всички нации и държави е имало и има предателства. Без изключение!
2) В Историята няма и не търпи "ми се струва"..."ако" и подобни.
3) В предвид горепосочените две точки, коментарът ти не струва и пукната пара.

Оценка:
-1 +9

Б.МЕТОДИЕВ. Б.
10 Отговор
Името ми ще остане в историята редом с това на Василий Българоубиец като Боко Първи Българозатриец.

Оценка:
-4 +15

11
Този коментар е премахнат от модератор
Значи съзнанието ти е виновно
12 Отговор

До коментар #7 от "Обикновен Бг":


Даже и история не си учил!

Оценка:
-2 +1

Така го превеждаш ти
13 Отговор

До коментар #11 от "Грешка в превода":


Щото ако те добарам, акъла ти през задния двор ще изкарам! Ако във вас се промъкна, на целия ти шибан род ще го намъкна! Даже и овцете и козите, и кучето и котката на двора! Даже и кокошките с петела, ще ви сложа всички на ченгела!

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +2

Така си го превеждат
14 Отговор

До коментар #11 от "Грешка в превода":


само северомакедонците от югозападна България!

Оценка:
-0 +3

Тракия не е БГ
15 Отговор

До коментар #11 от "Грешка в превода":


Абсолютно сте прав. Ву̀лгарос/Вулга̀ра на гръцки е буквално българин/българка. Превежда се Василий Убиец на Вулгарните Простаци - Василис Вулгароктонос. Един от централните булеварди в Атина е кръстен на него. Той е македонец, от македонската династия василевси. Е как тогава и Самуил да е такъв? Освен това, четейки статията за пореден път става ясно че българите завземат византйиска земя винаги когато империята се бие с мохамеданите в близкия изток и анатолия. И Аспарух така удря в гръб да изкопчи имперска земя за себе си.

Коментиран от #17


Оценка:
-7 +5

16
Този коментар е премахнат от модератор
Айде да не се учим история!
17 Отговор

До коментар #15 от "Тракия не е БГ":


Тази империя е виновна, Аспарух да напусне Фанагория!

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +5

Тракия не е БГ
18 Отговор

До коментар #17 от "Айде да не се учим история!":


Имало е решение. Отиват в Константинопол и стават васали на Империята. След това всички християни спират настъпващия ислям. Много е гадно да си измисляш история така че все ти да си правият, и все другите да са ти виновни. България разделя християните и така те стават лесна плячка за ислямския враг. Та чак до предателството на Фердинанд който я вкара във военен съюз с османския жив труп. Какво постигнахте сами? Не страна, а помийна яма.

Коментиран от #22


Оценка:
-6 +3

БНСРП
19 Отговор
Имало е предателство на българите от българин с еврейски произход.Пак българин с еврейски произход дава идеята на Василий 2 Българоубиец да ослепи българите и на всеки 100 да остави по 1 с 1 око да ги води.

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +1

JPower
20 Отговор
След това Калоян насочва армията си към Варна, последното владение на Византия северно от Стара планина. Тя е защитавана от голям гарнизон западни наемници. Българските войски обсаждат града и на третия ден (24 март 1201 г.) след щурм овладяват крепостните стени и нахлуват в него. Защитниците и управителите на Варна са вързани и хвърлени в рова на крепостните стени, като са засипани с пръст от българите. След като са погребани живи по този начин, Калоян си спечелва прозвището Ромеоубиец..... На душманите ни,всичко се връща!!!

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +4

21
Този коментар е премахнат от модератор
Хайделбергският
22 Отговор

До коментар #18 от "Тракия не е БГ":


Интересни тези, а я да чуем защо патриарх Николай Мистик се опитва да вразуми император Симеон (разбирай го по гръцки тарикатски - да спечели време и спаси Константинопол) 100години преди Ключ, т.е 917 след катастрофата при Ахелой и му говори че не е нужно със сила да взема това, което му принадлежи - сиреч царското величие

Тоест да разбираме че Кубрат и Аспарух се връщат да си вземат земите и империята по наследство, въпросът е кога от трако-римската Източна империя тя става гръцка?

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +2

Тракия не е БГ
23 Отговор

До коментар #20 от "JPower":


Калоян и целия му род са кумани. По-зверско изчадие от него няма. То опожарява Пловдив , който никога не е бил български град, и избива местното тракийско население. Никой нищо хубаво не е видял от тази азиатска пасмина.

Оценка:
-3 +3

24
Този коментар е премахнат от модератор
Хайделбергският
25 Отговор

До коментар #24 от "Тракия не е БГ":


Я как смело подскачаш из историята - нерде езически Рим и Елада, нерде християнска пост'Константинова Източна Римска империя, трако-римска и ползваща латински език до Ираклий, а после асимилирана потайно и станала гръцка покрай езика си и общата религия...явно затова епископът на Рим е потърсил помощта на Шарлеман да изгони гръцките гарнизони из Италия и да се обяви за папа

Както и да е, не можеш да противопоставяш и ползваш свободно творбите на езическите епохи срещу тези от християнската епоха, както и не минава тезата за българи натрапници, та българи и траки са едно, строили са сериозни градове, които дори старанието на враговете им не ги е скрило от нас.

А за библията, виж не е гръцка тая книга, има поне един език на който е записана и после преведена, позаинтересувай бре пусти

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +3

Хайделбергският
26 Отговор
...не го казах досега, но хайде да сме наясно, точно древна Тракия, която е доста повече по територия от днешния географски термин, Мала Азия до половината е там също, е родината на българите, , има скорошни ДНК изследвания на днешното население по темата, оказва се че населението на придунавска Румъния, днешна Македония и северна Гърция до към Лариса и по днешните бг земи са генетично сходни с траките, не знам как е към малаазийската част, там явно не са правени тестове

Оценка:
-1 +2

27
Този коментар е премахнат от модератор
херодот
28 Отговор
Фантазирането на тема история е много забавно.Фактите са следните.След битката императора не продължава към предварително набелязаната цел на похода а тактично се оттегля с цялата армия обратно.... Ариергарда му е разбит от Гаврил Радомир а командващия армията и тъпкач на василевса заклан като прасе собственоръчно от Гаврил.Победата и ослепяването са измислица с цел утвърждаването на никога несъществувалата до освобождението си от турско " гръцка " държава. Сега гледаме нещо подобно със "северна македония".

Оценка:
-2 +2

херодот
29 Отговор
p.s.
Прозвището на императора е свързано с по-късни от "описаните" по-горе събития.

Оценка:
-1 +2

СТАЛИН
30 Отговор
КАКВИ БЪЛГАРИ -ТОВА СА МАКЕДОНИ.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов с коментар за новия бюджет
Пари ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища"

Още бисери