Last news in Fakti

28 Юли, 2019 19:53 16 004 27

Камера на КАТ хвана ремарке с превишена скорост, "оправдаха" го

  • ремарке-
  • превишена скорост-
  • камера кат

На глоба пък подлежат само собствениците на моторни превозни средства

Камера на КАТ хвана ремарке с превишена скорост, "оправдаха" го - 1

Собственик на ремарке, щракнато от камера на КАТ с превишена скорост, обжалва акт и съдът го отмени. Причината - сниманото ремарке не е моторно превозно средство. А в закона превишаване на скоростта може да се направи само с машина с двигател, предава Дарик.

На 13 април през село Струйно минала камион композиция с ремарке марка "Крол" с варненска регистрация. На ул. "Васил Левски" имало разположена преносима система за контрол на скоростта - или т.нар. тринога на КАТ.

Тъй като композицията минала с 85 км/ч при разрешени 50 км/ч, машината заснела нарушението. Номерът, уловен на снимка, бил този на ремаркето. Последвало и наказанието - електронен фиш с глоба 350 лева.

Магистратите в шуменския районен съд също приели, че нарушение има, но "макар и правилно да е констатирано наличието на административно нарушение обаче, съдът констатира, че е налице основание за отмяна на атакувания електронен фиш"

А именно - нарушението е извършено с... ремарке за товарен автомобил.

Това била и основата на жалбата срещу глобата. Съдът също приел, че "нарушението не би могло да бъде осъществено посредством ремарке, тъй като същото не подлежи на управление и няма водач".

На глоба пък подлежат само собствениците на моторни превозни средства, но не и лицата, притежаващи друг вид пътни превозни средства.

Ремаркето пък "скрива" теглещия го камион и така - не може да се установи коя е машината и нейния собственик.

Няма как да се докаже и дали собственикът на камиона е и този на ремаркето. Така съдът решил, че обжалваният електронен фиш е незаконосъобразен, поради което го отменил.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски административен съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    130 3 Отговор
    Българското законодателство е конструирано така, че да създава работа и да дава хляб на адвокатите. В нормалният свят съдебната система е един от стълбовете на обществото и служи за това, да има ред и сигурност в държавата.

    Коментиран от #9

  • 2 дявола

    53 7 Отговор
    Колко сте прости само значи ако искаш да нарушаваш закачваш едно ремарке и давай.И как да няма как да се разбере или е на някой наш човек иначе по номера се намира собственика и се разпитва и ще каже кой е бил камиона нямало как има имаааааа

    Коментиран от #7

  • 3 onq s konq

    66 21 Отговор
    Номерата на ремаркетата принципно са различни от тия на теглекото ги МПС.Значи ли това,че винаги при снимка от камера "отзад" няма да има виновен?Принципно актът се съставя на Собственика на ремаркето,а ако заяви че го е преотстъпил за ползване от друго лице,трябва да го посочи и респективно акта си "сменя адреса на виновност".ПЪЛНА ГЛУПОСТ е решението на Съда че Ремаркето "не подлежи на управление и няма водач".В такъв случай ПО КАКВА ЛОГИКА РЕМАРКЕТО СЛЕДВА ДЪРПАЩОТО ГО МПС и след като е без Водач що не тръгне в обратна посока?Близко до акъла е,че именно Водачът на на МПС то го води ЧРЕЗ АВТОМОБИЛА СИ и носи съответната отговорност.И в тоя ред на мисли:Ако при маневра в малка уличка примерно Водачът причини щета на примерно някое паркирало МПС ЧРЕЗ РЕМАРКЕТО СИ,КАТ няма ли да състави Акт НА ВОДАЧА и същият този Съд ако се стигне до обжалване С ОХОТА ЩЕ ПРИЕМЕ АКТА КАТО ИЗРЯДЕН!Всичко това около тоя елементарен казус обаче идва да ни подскаже КОЛКО НЕКАДЪРНОСТ И КОРУПЦИЯ ИМА В БЪЛГ. СЪДИЛИЩА,които са АБС. НЕЗАВИСИМИ И ...Само Бог е над тях!

    Коментиран от #4

  • 4 Антон

    21 36 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Поредния ганя знаещ всичко. 1. Решения на съда не се кометират. 2. Кой нормален човек ще се занимава да корумпира съдия заради глоба от 350 лв. 3. Ако иамш данни за корупция се отнеси към специализираните органи. В противен случай замълчи!

    Коментиран от #8, #14

  • 5 ВЪЗРАСТЕН

    26 10 Отговор
    ПОРЕДНАТА БЪЛГАРСКА ПРАВОСЪДНА ПРОДАЖНА ПРОСТАШКА СИСТЕМА !
  • 6 TIR

    33 1 Отговор
    Нека в Германия или Франция да снимат ремаркето , пък да обжалва в съда.
  • 7 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "дявола":

    Става номера с ремаркето но само в града. На магистрала ако се опиташ да вдигнеш над 120 шанса да се отрепеш е 100процента.
  • 8 пфууу

    28 8 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    И защо решения на съда не се коментират? Там нещо богоизбрани ли са? Демокрация, свобода на словото, гласност, ''перестройка'' нещо говорят ли ти!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 10 1234

    12 2 Отговор
    Интересна аргументация. Адвокатът трябва да я патентова-много пари могат да се изкарат от тази ниша...
  • 11 Аууу

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "пфууу":

    Смотаният кон се изказа.Аре комик кво се криеш със 100 ника?
  • 12 Антон

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "пфууу":

    Защото съда е крайната инстанция. Ние имаме много генерален проблем - хората които могат да оправят държавата са заети да карат такси, монтират дограма или ламинат, или правят ноктопапластила. Нищо лично против тези професии, но всеки да си разбира от неговата работа
  • 13 хахаха

    15 1 Отговор
    Не бързайте да плюете по съдията. Тук имаме "дупка" в закона. Дали е умишлена или от некадърност, само гласувалите я 240 тулупи знаят. Наистина не е възможно категорично да се установи на кой влекача, ако камерата е поставена да снима само заден номер.
    В случая е редно да се свалят записи от камери в града (ако има такива) и да се приложат към делото. Нужни са експертизи, т.е. бумащина. А никой не може да накара милиционер да пише бумащини за превишена скорост.
  • 14 onq s konq

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    Ти май искаш да се изкараш по-умен от МЕНЕ ааа?Ей...ЗНАЙ СИ МЯСТОТО БЕ "ЧЕЛОВЕК" такъв:)И "сакън" не си въобразявай,че като плещиш глупости с НАЗИДАТЕЛЕН ТОН,ще хванат дикиш!Първо:Решенията та Съда НЕ САМО ЧЕ СЕ КОМЕНТИРАТ,НО СЕ И ОБЖАЛВАТ на по-висока инстанция.А после и на ОЩЕ ПО-ВИСОКА.2/"Кой нормален човек ще се занимава да корумпира съдия за 350лв"...Явно не си ме разбрал/очаквано/ че ГОВОРЯ "ПО ПРИНЦИП" и най-малко имах предвид казуса,но ще те светна,че ДЕЛА/при това струващи МНОГО ПАРИ на Иштците поради наемане на ЕЛИТНИ АДВОКАТИ се водят за ...1 лев!!!И понеже тиквата ти това не го смила,ще поясня че става дума "За честта майко юнашка",което пък в Политическия живот значи че при победа/символичния 1 лв/ ЗАВЗЕМАШ СФЕРАТА НА ВЛИЯНИЕ НА ОПОНЕНТА СИ/и бизнеса му естествено/. 3/Върха на простотията ти обаче е съветът който ми предлагаш- Ако имам данни за корупция- да се отнеса към Специализираните органи.Естествено че имам такива НЕОПРОВЕРЖИМИ ДАННИ,но как да отида при " Органите" и да им кажа,че ...корумпираният съм АЗ?!Ах ти "Седларов" такъв...:)

    Коментиран от #26

  • 15 Гугу

    13 1 Отговор
    Ремаркето се е движело само след камиона.
    Ооотдавна не бях чел бг.простотии.
    Камиона е виновен той се е движел бързо а ремаркето е тичало след него😂😂😂😂😂😂😂
  • 16 Наблюдател

    8 3 Отговор
    В България съдиите , знаят много добре вината на виновните , но не
    ги осъждат. По скоро търсят начини ( дупки) в закона за да ги оправдаят. В повечето случаи за пари , но не в малко -- и от страх!!!
    Те не са защитени от дългата ръка на мафията . Един от начините за
    справяне с този проблем е като съдиите трябва само да водят делото, а краѝното решение -
    присъдата, да се вземе от голям броѝ съдебни заседатели !!!
    Така мафията ще се затрудни да отмъщава на повече хора, не само на един или двама.
  • 17 Стенли

    9 4 Отговор
    ТАКА Е КОГАТО ЗА СЪДИИ НАЗНАЧАВАТ ОВЧАРИ!
  • 18 Закачайте ремаркетата

    5 0 Отговор
    И газ до дупка
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕДин

    0 1 Отговор
    Ха-ха-ха!
  • 21 Голям Слон

    3 2 Отговор
    Доказателство за това, че системата въобще не работи правилно. Това ремарке или полуремарке нали си има собственик? Изпращат голбата на него и той после да се спасява: дали го е дал под наем, дали го е продал, а не е сменил собствеността или нещо трето. Всичко в тази държава куца. А съдебната система куца и се задъхва от безполезни и безсмислени дела. Както не веднъж съм казвал, нека направим опит: да забраним обжалване на делата по ЗДвП за 1-2 години. Не е възможно системата да работи ефективно, когато куцо, кьорава и сакато за щяло и нещяло съди държавата и нейните органи.
  • 22 БАРО

    2 2 Отговор
    Ама верно Всички сте много прости хората ви казват че текстът в закона се отнася за МПС с мотор тъпаци а не за ремарке без мотор Леле колко сте прости селяни
  • 23 БАРО

    5 1 Отговор
    В тая държава по принцип не става въпрос за развод фикс-идеята е бирниците да работят на 100% пример 1 ограничение на скоростта по булевард Яворов На 50 км която отстрани и вътре в нея Изглежда смешно за този булевард без пешеходна пътека и без светофар трилентов път Още малко и е магистрала Пробвайте да минете с-50 по него да видите колко ще ви бъде смешно пример 2 скоростта по булевард Ботевградско шосе с 300 зора беше променена на 70 км преди няколко месеца и вече не дебнат снимачни сиреч бирници там условията преди това бяха същите 50 км в час е смешна скорост за всички булеварди с по три и четири ленти в посока май не съм прав
  • 24 mumun

    0 0 Отговор
    zapor za remarketo
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Петко

    1 0 Отговор
    Само в България може да стане тази идиотщина не може да глобят ремаркето че еди си кво еди си що бляя бляя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове