Last news in Fakti

1 Август, 2019 10:08 2 523 50

Танева: Ще се справим с чумата, ако избием прасетата в личните стопанства

  • африканска чума-
  • прасета

Заразата се движи по вектор към Източна Европа

Положението е тежко. Доколко ще се справим с чумата по свинете зависи от действоята на всички нас. Не сме се провалили в тази ситуация, а в определени области е можело да се положат повече усилия за обучение сред хората. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред бТВ.

"Близо месец представители на научната общност са на терен в Северна България за обучения. Който е компетентен по темата за Африканска чума по свинете е на терен и съм благодарна за това", допълни тя.

„Заразата се движи по вектор към Източна Европа. Личните стопанства са най-уязвими, защото не са положени необходимите мерки за биосигурност. В Русия това заболяване не може да бъде изкоренено от 12 години. Заразата у нас е дошла от Румъния. 11 страни са засегнати от 2012 г. до сега – това са 7 г. Във всяка страна, където е влязъл вирусът, той не е излязъл. Чехия е под надзор, защото е предприела най-радикалните мерки за избиване на свинете в личните стопанства и дива свиня. Когато говорим за превантивни мерки се фокусираме върху стопанствата, където няма изградени мерки за биосигурност“, уточни Танева.

За всички това е една много тежка ситуация, изрази разбиране земеделският министър по повод сроковете за избиране на прасетата. „Положителното на мярката е, че стопаните могат да оползотворят месото от животните, преди те да са починали. България има капацитет и трябва само разбиране, така че да се справим по-бързо с вируса“.

В пазарджишкото село Юнаците хората се готвят за протест. Стопаните отказват да заколят прасетата си. Един от тях обясни, че има 10 прасета, някои от тях били бременни. При това положение не може да се използва и месото. "Прасетата не са болни, ние сме в равнинен район и нямаме диви прасета. Няма да заколим прасетата си посред лято", категорични са те.

Според местния градоначалник, заразата е плъзнала, заради недобре опазената граница. "Малкият човек няма да плаща за грешките на властите", заявиха хората. "Защо се унищожават домашните прасета, а не популацията на дивата свиня?", питат се хората. Освен това, защо не се прилагат мерките, предприети в Латвия за овладяване на заразата?

В отговор земеделският министър заяви, че мерки се взимат: "Притеснява ме общата ситуация с болестта по свинете. Два са основните източници на заразата - дива свиня и България не прилага най-стриктните мерки, както е в Чехия. В Литва имат зараза от 5 години. В момента в санитарните зони, ако има предприети мерки за биосигурност, прасетата няма да се убиват, но ние нямаме такива. Това е риск от разпространение на заразата и засягане на промишленото свиневъдство“.

„През летните месеци е пикът на заразата. Това заболяване е изключително заразно. За него няма лечение, няма и ваксина. Единственият начин да ограничим щетите от заболяването е да се унищожат прасетата в личните стопанства, тъй като ако се засегне промилшленото свиневъдство загубите за икономиката ще са огромни. Този сектор задоволява 50% от потреблението на свинско месо в страната. Личните стопанства едва 3%. Освен това много хора ще останат без работа“, предупреди Танева.

„Когато спре заразата, мине периодът, в който няма открити нови огнища, минало е обезпаразитяване, едва тогава може да се спре с избиването на прасета“, разясни министърът на земеделието и храните.

„Стопаните, които не са регистрирали животните си не могат да разчитат на европейска помощ. Въпреки това ние ще компенсираме стопаните, това обаче ще стане най-рано през есента. Ще продължим активната комуникация с хората. Инициаторите на протестите са хора, които нямат прасета. Те са организирали и други недоволства“, заяви Десислава Танева.

Според ветеринарните власти, заразата в Русенско се е разпространила от кланици, в които са колени домашни прасета заедно с такива от свинекомплекси. Предвижването с автомобили също е допринесло за това, разкри Танева.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталинка

    52 0 Отговор
    Ще се справите не само с чумата, с всички проблеми, ако избиете и хората. Нъл тъй.
  • 2 Пешо

    52 0 Отговор
    Избийте прасетата ,за да отворите пазар за свинете от Дания и Германия.Не ви е срам!
  • 3 СИНА НА КОРНЕЛИЯ

    26 0 Отговор
    АЗ ПЪК В САЩ ЕВА НА ЦВЕТАНОВ ЩЕРКАТА...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Име

    46 0 Отговор
    Вие сте най-голямата чума за българския род гербаджйиски гробари!!!Вие трябва да бъдете изкоренени от дъно,ама пуст търпелив народ!
  • 6 Предлагам аз

    37 0 Отговор
    А не е ли по-добре да се избият българите?
  • 7 100%

    34 0 Отговор
    Всичко е умишлено зараза няма избива се с някаква цел пуснали са умишлено тук-там малко отрова да умре някое друго прасе да се оправдаят така нататък
  • 8 Сталин

    20 8 Отговор
    Има прасета- има чума!Няма прасета- няма чума!Казах!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хорацио

    42 1 Отговор
    ЧУМАТА ЩЕ СИ ТРЪГНЕ ЗАЕДНО С ГЕРБ С КОИТО И ДОЙДЕ!!!
  • 11 ТРОПЧО

    35 1 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ НА ГЕРБСКАТА УПРАВА ДА ИЗБИИ ПРАСЕТАТА ТО ПОСЛЕ ИДВА РЕД НА КРАВИТЕ И ПОСЛЕ ТЕХНИЯ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЛКОЗ ПРОСТИ ХОРА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ТЯ КВО РАЗБИРА ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕ САМО КАТО И ВИДИШ ФИЗИУНОМИЯТА МОЖЕ ДА ТИ СТАНЕ ЯСНО КОТО И НАПИШАТ ТВА ДРЪНКА САМО ТЪПАЦИ ТО КО ЛИ ДА ОЧАКВАШ ЩО ТЪРПИ ОЩЕ ТОЗ НАРОД НЕ ЗНАМ ЩО НЕ ЗЕМЕ МЕРКИ АМА КАТО ГЛЕДАМ НЯМА ДА Е ЗА ДЪЛГО
  • 12 Боколандия

    32 0 Отговор
    Отставка, некадърна жено и тиквата да поеме отговорност.

    Коментиран от #47

  • 13 !!!!!!

    27 0 Отговор
    Ако оставят чумата да се развие и отмре сигурно ще умрат по-малко прасета от тези, които загробиха, а и поколението на оцелелите ще е по-устойчиво.
  • 14 Факт

    20 0 Отговор
    То и за политиците се отнася!!!
  • 15 Гошо

    35 0 Отговор
    А ако избием крадливи! те 240 прасета в Парламента?

    Коментиран от #20

  • 16 ....

    22 0 Отговор
    Тука вече сгазихте лука с тия лъжи..
  • 17 Magistar

    27 0 Отговор
    Сега ще ликвидират свиневъдството.Догодина говедовъдството и т н.Накрая и хората.Герберите затриха държавата.Гъзомийници.Нямат ли глави на раменете.Докога ще изпълняваме нечий прищявки.Всичко ли ще трябва да внасяме.Дано Господ си сеърши работата.Наесен на бунището.
  • 18 Чумата

    30 0 Отговор
    Ще справите с чумата, ако избиете прасетата. Говори така, защото тя не гледа прасе,само за глоби говорят, а за обезщетение, няма. А кого трябва да избием, за да се справим с още по опасната чума, бедността
  • 19 Свинара

    23 0 Отговор
    2 години си питаха дедовия сега олелееее домашните прасета са били бедата а фураж и тепсии със свинско не спряха да влизат от Румъния!!!
  • 20 Хорацио

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гошо":

    Що 240 ?122!!!
  • 21 Простосмъртен

    23 0 Отговор
    Ще се справим с чумата,ако избием вас продажници
  • 22 Кой68

    23 0 Отговор
    Ликвидаторката на личните стопанства...Имам усещането че всичко се прави целенасочено и със умисъл....
  • 23 Rrrttttyil

    14 0 Отговор
    Щом собствениците на свинекомлекси мълчат всичко явно е наред и трагедия няма. Упраелява ДПС а те свинско не ядат.
  • 24 Сатаната

    13 0 Отговор
    Ще се справим и с управлението, като избием управляващите.
  • 25 Гого

    15 0 Отговор
    В БГ чумата е пусната от САЩ, както в цяла Източна Европа, ма ууууууу... чумо Герберски.
  • 26 fraas

    15 0 Отговор
    кравопийци, вас да изтрепе народа ще се справим с чумата герб
  • 27 DIR

    19 0 Отговор
    Каква чума е това ? От Русе във Видин, а от Видин в Пловдив. Сърбия и Румъния чисти. Сеете заразата из цялата страна , а това е тероризъм според мен. Сган долна . Има хора разчитащи на 2 прасета като храна, че ще изкарат годината, а Вие и това им вземате . Долно продажно племе .
  • 28 БГ чума ГЕРБ

    12 0 Отговор
    Чумата в БГ е ГЕРБ, друга чума нямааа...!

    Коментиран от #29

  • 29 Дедо

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "БГ чума ГЕРБ":

    Има- БСП,ДПС ,Обединедите идиоти и на Магарешки неВолята!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Димов

    16 0 Отговор
    Но само в личните, нали? Само те ви бъркат работата. Въобще, всичко, което може българинът да си произведе сам, за вас е сериозна заплаха.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 578

    14 0 Отговор
    Ликвидират се не само прасетата, а и всичко което можем да си произведем, да закърпим бедноста. Пуснаха кучета по села и градове и кой разнася заразата - дивите свине? А комарите, защо цяло лято не се справят с тях? По магазините продават препарати менте за растителна защита. Пръскаме, а маната, оидиума, сивото гниене, червеите и колорадският бръмбър се радват. А цените на препаратите растат.
    Имам чувството, че сънувам кошмар! Дано е сън.
  • 34 Хмммм

    12 0 Отговор
    Единственото прасе което виждам е на снимката и се казва госпожа Танева. Точно нея трябва да я боднем. Ама с презерватив или без презерватив аз ще се заразя с сифилис чума.
  • 35 баба Тонка

    7 0 Отговор
    ...после ще уморим стопаните и клиентите им, на които колегиалната финансова политика на правителствата от '89 насам помогнаха за по-ниски доходи. Честито за успеха!
  • 36 Чинга чук

    12 0 Отговор
    ,ЕНИЧАРИ ХОДЯТ, ЕНИЧАРИ ХОДЯТ, МАМО, МЪЖКИ ДЕЦА СБИРАТ" е това управление е по - зло и и от турското. НЯМА МИЛОСТ при ТЯХ!
  • 37 Зефир

    7 0 Отговор
    Като ги избиете какво ще тъпчете в багажниците на връщане от село?
  • 38 Зефир

    6 0 Отговор
    Като ги избиете какво ще тъпчете в багажниците на връщане от село?
  • 39 снаил

    7 0 Отговор
    Честно казано си мисля, че ако избиете българите дето останаха, най-после ще сте щастливи! Така и прасета няма да има, и чума и проблемите ви ще свършат! Ще си циганувате и ДПСувате тука на спокойствие! Ама нема да има кой да ви работи и слугува! Тая пара дето я крадете, тоя охулен и отруден народ ви я дава!
  • 40 хелих

    6 0 Отговор
    Еййй, тия и от вектори взеха да разбират... Само дето и едно прасе не могат да отгледат! Виж за плюскане, еша им няма!
  • 41 гост

    7 0 Отговор
    Се е било , но такова НЕ Е БИЛО .
  • 42 12345

    7 0 Отговор
    Всичко е по план. Миналата година овце и кози. Тази година прасета. Догодина крави и коне. И всичко ще е точно. Да живее ГЕРБ. Да живее ЕС.
  • 43 влах от турно магуреле

    2 0 Отговор
    Ако това е министър аз съм генералисимус
  • 44 Cdi

    3 0 Отговор
    Европа каза на ББ да изтреби всички прасета за да помогнеме на икономиката на Европа
  • 45 Тази жена

    2 0 Отговор
    може да вдигне революция.
  • 46 Komar15

    2 0 Отговор
    Чумата е в парламента,от там трябва да почне избиването.
  • 47 Петър Колевчч

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Боколандия":

    Чехия се справи успешно със заболяването след като приложи редица мерки, сред които идентифициране на всички ферми в зоните (включително на тези с едно прасе) и евтанизиране на прасетата в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност - тип „заден двор“, заяви министър Томан на срещата с българския си колега.
  • 48 дявола

    2 0 Отговор
    А колко комисионна ще вземете при вноса на свинско от Франция ,Испания,Румъния.Защо посегнахте и на свинете овцете малко ли ви бяха.2020 сигурно е реда на конете и там ще се появи нещо подобно унищожете и тях.Тази ваша европейска политика ще погуби България
  • 49 иванка

    0 0 Отговор
    Каква зараза никаква зараза нямаше само лъжете хората да си колят прасетата посред лято в жегата ти Танева свиня такава си заразена с чума

    Коментиран от #50

  • 50 иванка

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "иванка":

    Избихте на народа прасетата да може да ядем боклуци от европа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове