Last news in Fakti

7 Август, 2019 14:10 2 959 36

800 000 са работещите бедни в България

  • работници-
  • бедни-
  • заплати

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева

800 000 са работещите бедни в България - 1

Издръжката на живот у нас расте. Това показват последните данни на КНСБ. Според профсъюзите 2448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца.

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

„Работещите бедни са 600 – 800 хиляди“, заяви социалният министър Бисер Петков пред БТВ. Това са хората, които получават доходи от труд, но те не им стигат за да покрият издръжката си на живот.

„Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие“, каза министър Петков, който отбеляза, че един от лостовете за влияене на правителството върху доходите е размера на минималната работна заплата, а тя е скочила от 510 на 560 лева.

Не е било постигнато споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват, категоричен е Петков.

„България е рекордьор по нарастване на заплатите“, заяви Бисер Петков, но призна, че възнагражденията у нас са далеч от тези в останалите страни в ЕС.

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез „социалните трансфери“ като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    25 1 Отговор
    ПО БУКВИ :ГОЛИ ЕВАНИ РАБОТЕЩИ БЕДНИ

    Коментиран от #21

  • 2 Доколкото разбрах

    31 0 Отговор
    580 лв чисто с 32 години 3 месеца и 7 дни трудов стаж.

    Коментиран от #6

  • 3 Коментар📝

    32 3 Отговор
    Баце РАСТЕМ ЛИ ? ИДВА ВРЕМЕТО КОГАТО ХЛАДИЛНИКА И СМЕТКИТЕ И ВИНЕТКИТЕ ПОБЕЖДАВАТ ТЕЛЕВИЗИЯТА.
  • 4 Анонимен

    34 2 Отговор
    Много повече са работещите бедни. В моя град от 700 - 800 лева по голяма заплата няма. Има хора взимащи 1200, но се броят на пръсти и са отговорници на цех или началници.
  • 5 толерантен

    27 1 Отговор
    Има един филм - "Живите мъртви".
    Има един милион мъртви души, които пък определят "изборите".
    Един милион зомбита на различни "партии".
    Изобщо, при демонокрацията е перманентен Хел оуйн.
  • 6 Мария

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Доколкото разбрах":

    Явно работиш на минималната заплата . Имам познати, които с дълъг трудов стаж не вземат толкова пенсия, колкото други без стаж. Ненормално е всичко.
  • 7 Факт

    19 1 Отговор
    Все някой ден гилотината пак ще заработи, история...
  • 8 ПИШМАН бЪлГаРсКи политици

    16 2 Отговор
    Родни балгарски социо/ПОД/лози за направили проучване, че българите живеят много добре,
    но са акетирани 98 % от присъстващите депутати в парламента.
  • 9 Ердоган

    3 0 Отговор
    Вай, Вай Вай
  • 10 Да да

    3 13 Отговор
    Най-бедни са комунистите, защото не могат вече да крадат от държавата :D.
  • 11 Бай Влад

    6 1 Отговор
    Тази статистика в кой анимационен филм я гледахте ? 🤔
  • 12 Елисавета Баждарова

    5 1 Отговор
    Аз съм Елисавета Баждарова управител на фирма за дървени играчки ИРЕЛИ _УМРЕЛИ / живи изгорели / и...Давам едни от най-"големите"месечни заплати / 500-600-660лева/...Условията на работа са "много добри"/ няма такъв който да е работил за мен и да не е боледувал от грип или пневмония и да не се оплакваш от болки в кръста,ръцете и раменете и всяко ходене до тоалетната се брои и се документира/ Отделно работно време:СЕДЕМ ДНИ В СЕДМИЦАТА /давам почивки само за машините за работника не/ Та казвам на който не му изнася по другите предприятия може да заповяда при мен и изобщо да не ми мрънка за пари давам достатъчно "големи" заплати както вече казах! За справка ИРЕЛИ-УМРЕЛИ-ЖИВИ ИЗГОРЕЛИ ООД град Пазарджик на мирянско шосе. Да не говоря,че последната една година съкратиха почти всичките си работници и им намалих заплатите за да мога все пак да си закупя нов автомобил и т.н.т.
  • 13 Гошо Ескобарски

    20 0 Отговор
    Лъжа и измама ние сме африканска държава даже сме последни и там
  • 14 Матей

    17 1 Отговор
    През последните 30 г. ролите напълно се размениха.Чиновниците вземат повече от работниците.А навремето един бюрократ вземаше 80 лв,работника--200-300 лв, миньр-500.Сега именно бачкаторите са ощетени,както и пенсионерите бивши работници вземат пенсии с пъти по-малки от бившите чиновници.Затова всичко ще бега оттук и ще реват за някой бачкатор да се яви.Нека се правят на хитри,пък сами ще си прислужват накрая.
  • 15 В нашата фирма

    25 0 Отговор
    Казват, че в нашата фирма средната заплата е много добра - почти 1250 лева... Директорът взима 20000, главният счетоводител - 10000, а пък всички останали работници (40 души) - по 560 лева! Така, че средната заплата наистина е много добра!

    Коментиран от #23

  • 16 Иво

    16 0 Отговор
    Ще дойде време, когато няма кой да работи.
  • 17 гост

    16 0 Отговор
    Докато тези, които реално правят парите на дадено предпиятие са тъпкани и мачкани, за сметка на разни момиченца и момченца(джендърчета) току що завършили УНСС или Нов Български, държавта ще ства все по-зле и по-зле. Докато някаква 22 годишна мърла, идва и казва на инженер с 15+ години опит, как да си върши работата, "оптимизира процеса" и за капак взима двойно повече от него, няма да се получат работите. Да, това е причината хиляди КАДЪРНИ хора, да бягат от България. За тези, които са шефове или каквито са там, разкарайте тези паразитни длъжности и започнеде да уважавате и давате пари на тези, които релно движат бизнеса ви, защото в противен случай, бизнесите ви са обречени. Пикли от УНСС ще има винаги, но добри и знаещи какво правят професионалисти вече са изчезващ вид, особено в нашата държавица!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Ventura

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    От мен имаш още 200 +.
  • 19 Терминатор3. Бунтът на машините

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    А бе то на тях КАДЪРНИ кадри не им трябват бе гостенино нали все пак трябва да им ПЛАЩАТ! На тях им трябват такива послушници / убитаци и роби/ като нас. Да им хвърлят там по 500-600лева и да вървят с наведени глави и много,много да не знаят да баят. Толкова ли ти е трудно да го проумееш?

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Терминатор3. Бунтът на машините":

    Да де терминаторе, ама и на "убитаците и робите" ни писва в един момент, и си тръгваме. А все пак някой трябва да им движи бизнеса и да издържа хрантутниците, освен ако съвсем умишлено не целят, да унищожат всичко и всички, дори себе си и техните "хрантутници". Защото все пак трябва някой да работи, за да има някаква печалба. Другият вариант е, всичко при нас да е една голяма пералня за пари, която ще прикючи много скоро.

    Коментиран от #25

  • 21 Избирател

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    По официалните отчети на фирмите е така,тъй като в болшинството от тях осигуряват персонала си на осигурителни прагове,и това се отчита като трудови възнаграждения.В действителност заплатите са по-високи с парите под масата.Неискам да бъда разбран неправилно,че едва ли не считам,че заплащането в България е добро.Ако беше добро,нямаше да бягат по чужбина,на гурбет,защото и това,което реално получават работещите тук,е далеч от възнагражденията в там.Освен недоброто и коректно заплащане,тук се работи много повече от законно установеното работно време,и в условия често несъвместими с изискванията за условия на труд.Отпуски се дават,когато е удобно на собствениците,и то за не повече от 10 работни дни.Тук синдикатите са маша на бизнеса,както и инспекцията по труда.

    Коментиран от #26, #27

  • 22 Да еаааа!

    2 0 Отговор
    Министеро не дава, той само приема!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Алфа Ромео

    9 0 Отговор
    Чистата минимална заплата е 440 лева, кво го грее работника че на хартия били 560. В Ст Загора масовата заплата за обикновен служител е 500-700 лв., като изключим няколко хиляди човека дето бачкат в ТЕЦ-ове и Рудници. Добре че има платена статистика да служи на Баце...
  • 25 Терминатор3. Бунтът на машините

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ами ако вярно намеренията им са такива някакви? Ами ако наистина целят да ни унищожат умишлено? Освен себе си те да искат да се самоунищужат не ми се вярва. И все пак трябва да има някой който да им работи да им върви печалбата. За тази цел май не е далеч времето когато ще прибегнат да отчаяни мерки за да ни задържат принудително на работа денонощно в стил "ОСВИЕНЦИМ"без абсолютно никакви доходи и без да имаме вече достъп до домовете си. Дали си се замислял по този въпрос и ако греша моляте поправи ме?! Не на празно съм си сложил и такъв Ник. Бих допълнил и още нещо ами ма е страх да не ме отреже модераторите,знам че коментарът ми изглежда малко налудничав ами ако имате забележки няма да се сърдя на никой! Само искам да знам какво конкретно трябва да се направи за да се избегне подобен сценарий?
  • 26 Терминатор3. Бунтът на машините

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Избирател":

    Имаш още 300+ от мен
  • 27 Работник

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Избирател":

    Прощавай, на теб дават ли ти пари под масата? В нашия град не дават на никого пари по този начин, когато работи в законоустановеното време. Друг е въпросът ако си назначен на 8 часов трудов договор, а пък трябва да работиш по 12 часа, дори и в събота. Но парите, които ти дават не отговарят на часовете, които си от - работил. Икономическите условия не ти позволяват да кажеш за толкова пари не работя и щеш не щеш работиш на минимална работна заплата.

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Работник":

    С такова мислене ще останеш завинаги роб. Виж, ти можеш да се преместиш другаде и да продаваш уменията си по-скъпо, нашите "бизнесмени" могат да виреят само в Булгаристан и то ако има хора като теб.

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    3 0 Отговор
    Гадни робовладелци
  • 30 Работник

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Русенец":

    Това не е само мой проблем, а на десетки хиляди, да не кажа и на стотици - на голяма част от хората, които работят на минимална работна заплата. Ако всеки тръгне да си изкарва хляба другаде то страната ще се обезлюди. В действителност съм се замислял да емигрирам, но се оказа, че в чужбина се търсят например "висококвалифицирани берачи на ягоди"... Не се плаша от селскостопански труд, но предпочитам да работя това в което съм добър.
  • 31 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Работник":

    стига вицове бе пич!!!!няма как да бачкаш за 600 лева на нормален трудов работен ден и да обясняваш че било безалтернативно в бг.къде и кога да търся хора за нещо у нас под 30 лева дори наи-жалкия циганин няма да доиде.ако ти си на такъв хал сменяи професията или иди там където тя се цени.другото са щуротии.има заплати в строителство или транспорта навсякъде в българия над 1300 -1400 лева и хора се търсят неограничено.изкараи едни курсове за шофьор на тир и си готов.аман от рев и плач ,колко са лоши работодателите.тва е пазар. работодателя и работника стигат до сделка ако ти нещеш няма как да има такава.сега поне избор на работа има бол както у нас така и навън,тъи че не реви ,а си вземи живота в ръце!
  • 32 бачкатор

    3 1 Отговор
    И аз си бачкам, като всички и се боря за по - добри доходи , но разберете , че заплати , надници и хонорари се изкарват и печелят , а не се дават . Докато не проумеете че трябва да си искаме и съответно да си изкарваме заплатите , а не да ни ги дават и определят по усмотрение . В кой магазин питат клиент колко дава за салам ? Вие ли избирате цените ,които плащате за горива , наеми , ипотеки , лизинги , стоки и услуги от частния бизнес ? Борете се изисквайте и се подкрепяйте взаимно ! Не си продавайте доверието за 50 лв на месец увеличение щото сте кротък и да уволнят двама дето напъват за достойни заплати ! Правете синдикати , организирани и твърди бъдете ! 12 - 20 чиновника няма как да изпълняват и тяхната си работа и в същото време да се грижат за генериращите доход за фирмата процеси . ЕДИН ЗА ТРИМА НЯМА КАК И ЕДИН БЕЗ ДРУГ НЕ СТАВА ! ! ! ИЗИСКВАЙТЕ ДОХОД НО И ГЕНЕРИРАЙТЕ ТАКЪВ ЗА ОЧРЕЖДЕНИЕТО
  • 33 Гошо Ескобарски

    5 0 Отговор
    Емиграция и тука да няма кой да им работи на тия робовладелци да виждат тогава фалит на фирми какво е
  • 34 gose

    1 0 Отговор
    така е така ще бъде докато се пере пара от червените
  • 35 Talisman

    0 1 Отговор
    За 30 години т.н. бизнесмени им работехме за къщи, коли, яхти ,за любовниците,а сега искат да ходят и на разходка до Марс! Така че, скоро увеличение на заплатите няма да има.
  • 36 Българин

    0 0 Отговор
    Аман от стъкмистика, в провинцията заплатите са от 600 до 800лв.Това е максимума.Другото е демагогия като при бай Тошо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове