Last news in Fakti

21 Август, 2019 14:10 1 270 33

46% от българите винят държавата за проблемите си

  • българи-
  • държава-
  • проблеми

Данните са част от ежемесечната изследователска програма

46% от българите винят държавата за проблемите си - 1

"Галъп интернешънъл" проведе изследване на основни възможни авторитети в обществото и какво е най - общо мнението на българите за тях. Материалът на "Галъп" е част от поредица изследвания, посветени на тридесетата годишнина от началото на демократичните промени у нас. Предишната публикация е за отношението на българите към демокрацията.

Българите в немалка степен са склонни да винят държавата за своите проблеми, като това в по - малка степен важи за младите. Мнението на другите за нас се оказва по-скоро важно, като и тук по-младите хора са по-освободени. Формалното спазване на закона отстъпва на едно по-общо усещане за справедливост. Църквата запазва реномето и авторитета си, макар да са видими проблемите в нейния публичен образ.

Данните са част от ежемесечната изследователска програма на "Галъп интернешънъл". Изследването е проведено лице в лице в периода между втори и девети август 2019 г. сред 839 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Държавата е виновна за проблемите в живота ни?

Минали са три десетилетия от началото на демократичните промени в България, но близо половината (46%) от обществеността у нас е склонна да се съгласи, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота ни. 42% е делът на тези, които не уважават такова твърдение, а 12% не могат да отговорят. Така обществото ни е на практика разделено на две половини по въпроса виновна ли е държавата за повечето проблеми в живота ни.

Ясно е, че за всеки е различно какво точно има предвид отделния респондент под "държава", но разбираемо, включват се различните институции, от които зависи ежедневието ни.

Възрастта и социалният статус са от значение за обществените нагласи спрямо ролята на държавата за личният ни успех. Най-младите респонденти между 18 и 25 г. и тези, родени след 1989 г. в по-голяма степен са склонни да винят себе си, а не толкова държавата, за неуредиците в живота си. Вероятно, с възрастта нарастват и поводите да виним държавата, а и обективната вярност на това обвинение.

Закономерно, привържениците на властта са и по-малко критични.

Закон и/или справедливост

Преобладаващото мнение ясно се ориентира в защита на по-общото схващане за справедливост, дори и тя да е в противовес на законоустановените норми. 68% от участвалите в проучването респонденти споделят мнението, че най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не винаги точно по закон, 19% казват, че това твърдение не се отнася за тях, а останалите 13% не могат да преценят. Това мнение се подкрепя от различни демографски групи.

Откроява се, че обществото ни по-скоро базира моралните си критерии на някакво усещане за здрав разум, отколкото на законовите детайли.

Мнението на другите - обществен регулатор

Традиционен регулатор на поведението на голяма част от хората е мнението на околните, дори и неосъзнато. 57% от запитаните пълнолетни българи споделят, че обръщат внимание на мнението на околните за тях, за 38% твърдят, че то не е от значение, а 5% не могат да кажат.

Излиза също така, че мнението на околните е важно и за млади, и за по - възрастни. Над 50% от всички възрастови групи определят общественото мнение като важно за тях.

Все пак, до голяма степен очаквано, по-възрастните респонденти изразяват в по-голяма степен съгласие с твърдението, че мнението на другите е важно за тях. По-младите изглежда (още) не мислят така.

Отношение към Църквата

В сравнение с други институции, Църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие. След кратки колебания и кризисни моменти, породени от различни скандали, свързани с някои духовници у нас, след избора на патриарх Неофит през 2013 г. доверието в църквата се запазва на нива между 40 и 50% и като цяло е трайно по-високо от недоверието.

Различни данни от предишни проучвания на "Галъп интернешънъл" показват, че хората свързват Църквата и с редица хронични проблеми, като връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност и др. Вероятно, негативно влияние върху образа на Църквата оказва и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на активни части на обществото и др.

Естествено, винаги когато става дума за доверието в Църквата, трябва да се има предвид и фактът, че в страната ни живеят представители на различни вероизповедания, както и че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява - включително и в нашата страна. Все пак, към този момент Църквата се оказва, сред обществените регулатори, в които (макар и с колебания) българите имат най-голямо доверие, поне в сравнение с държавните институции.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатаната

    19 5 Отговор
    Винят конкретно една шепа педали.
  • 2 Ахмед Башев

    11 13 Отговор
    Грозна пародия на държава е БГ. Турция толкова красива

    Коментиран от #22, #28

  • 3 Станю

    28 2 Отговор
    Само 46%? По-скоро 96%, а останалите 4% са доволни от любимия си Бащойко!
  • 4 Оппа

    25 2 Отговор
    Кой е виновен, че има работещи бедни? Кой е виновен, че магистрала Тракия след Пловдив към Бургас е на няма 15 години,и не можеш да се движиш в дясна лента? Кой е виновен, че няма осъдени политици? Кой е виновен, че в затворите има само кокошкари? Кой е виновен, че качеството на храната ни от под всякакви норми? Кой?

    Коментиран от #25

  • 5 Behemoth

    8 5 Отговор
    Държавата това съм АС!У Банкя имам три къщи с един дувар....
  • 6 Гостилничаря

    15 5 Отговор
    Държавата е пряко отражение на народа и. Ако народът чака всичко наготово и се е оставил на течението в очакване някой друг да му свърши работата (всякакви сравнения с реални народи са случайни и неволни) от държавата няма как да се очаква друго!
  • 7 Леле

    15 2 Отговор
    Държавата се асоциира с безхаберни "политици", неграмотна администрация, корупция на ВСИЧКИ нива, Тотално безхаберие, кражби, беззаконие, ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Адолф Хитлер

    5 12 Отговор
    Виновен е комунизма.Той унищожи милиони българи,унищожи национализма и капитализма в България.Днес, България все още е под руско-комунистическо робство,и ако ние не се вдигнем, България ще загине, точно както желае Кремъл.Да живее Велика Тракия!!!Смърт за Русия!Крим е български!!!

    Коментиран от #16

  • 10 Адолф Хитлер

    3 10 Отговор
    Котилото на днешното правителство е едно-червено на БКП!Смърт за комунизма и Русия,да живее България и капитализма,измислен и развит от великите траки(българи)!!!

    Коментиран от #13

  • 11 -...-

    9 1 Отговор
    ''като това в по - малка степен важи за младите. '' Така е, докато, мама и тати готвят, перат, плащат тока, водата и телефона. Дават парите с които ''си КУПИХ'' колата. Но нещата се променят. А когато се сблъскат и с ''гишетата'' на държавната администрация, процентите ще скочат.
  • 12 Некакъв

    2 8 Отговор
    Като не искат да работят в Германия като нормални хора така ще е. Правителствата как хубаво гонят хората от родината... Всяко зло за добро. Отиваш в Германия, почваш някоя нормална работа и като си върнеш борчовете, заемите..., които си взел като си бил в България първите 6 месеца и след 1 година няма проблеми. При мен поне така беше. И вече ме боли к*ра за България.
  • 13 Некакъв

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Адолф Хитлер":

    А на теб каква Русия ти е виновна. Турското робство или Русия ги няма вече. Не се оправдавай с тях, че банално става вече. От 100 години управляват крадци и мошеници.
  • 14 Митко

    4 1 Отговор
    Звучи като: кой ми се наака в гащите... Та правителството да не е от марсианци?
  • 15 УЖАС

    6 2 Отговор
    Ами кой да винят? Майка си и баща си, дето 30 години бяха марионетки на всички управляващи и се водеха от максимата– тоя се провали, но другият е с народа...та така всички управляващи се налапаха, децата избягаха в чужбина, а тук една шепа българи , дето още не са се строили на Т2, най–простите сигани(другите дръпнаха по–на запад за повече помощи) и изтрещели психично болни, дето не се лекуват.
  • 16 Там ти е болката

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Адолф Хитлер":

    На теб май Русия ти е виновна , че унищожи Отоманската Империя , и чудното присъствие на което сте се радвали 5 века, тук по нашите славянски земи.

    Коментиран от #21

  • 17 От Пирдоп

    4 0 Отговор
    А другите 54% са прогонени от държавата!
  • 18 а народа все някак ще са оправя

    6 0 Отговор
    Малки и големи събират капачки , за да купят кувьоз , но държавата в лицето на властта , в никакъв случай не е виновна за това. Една шепа хора от началото на прехода , са предали под чуждо командване своите пазари , суровини , кадри , национална сигурност - като при завоювана държава , но те в никакъв случай не са виновни за това , даже са се обогатили , за което. тънем в престъпност , наркотици , мутризация , и самораздаване на правосъдие , за сметка на това почти всеки магистрат е с вила на брега на морето , но държавата в лицето на властта не е виновна за това , виновен е малкият обикновен човечец , защото не може да надделее съвсем сам, върху организирана престъпна група, а най- виновен е че емигрира , защото не му се заплаща прилично, и отива да бере аспержи в Англия за 110 паунда на ден.
  • 19 Курвуляк

    4 1 Отговор
    Курзагерб
  • 20 Ерик

    4 0 Отговор
    Никога не съм бил полезен за себе си и обществото
  • 21 Адолф Хитлер

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Там ти е болката":

    Идиот!Българите са Перси,основатели на Отоманската империя и са най-старите арийци на земята!Осман,Мурад, Сюлейман-рода дуло!!!Рода дуло-чист български!Отоманската империя=управлявана от българи!

    Коментиран от #23, #29

  • 22 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ахмед Башев":

    ..... с всичкият камънак и пясък. И с всичките й фереджосани пингвини.
  • 23 Балканец

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Адолф Хитлер":

    ..... и по три транксена да всимаш редовно, че я глей как са те отървали.
  • 24 гост

    9 0 Отговор
    Тези 46% да направят нещо, като например да излезант и да отстояват правата си, вместо да седят и да драскат по форумите, колко е зле държавата. Или е по-лесно да мрънкаме и чакаме някой друг да ни "оправи", независимо къде. Докато хората не разберат, че никой не им е длъжен и никой няма да се бори за правотата вместо тях самите, нищо няма да се промени. Докато псуват шефовете си на ум и в същото време се убиват за жълти стотинки, пак никой няма да им прочете мислите. Докато възпитават децата си, да не уважават учителите и образованието, както правят и те самите, ще работят тежка, нискоквалифицирана работа за никакви пари. Докато не се интересуваме от проблемите на другите и живеем с идеята "то не е на моята глава", няма да има промяна. Докато караме като дебили и се правим на състезатели, ще има всеки ден жертви. Виновни сме си ние самите, не евросъюза, не комунизма, не САЩ, не Русия, не и всички останали малоумни оправдания за собствените неуспехи, дължащи се на народопсихологията "всеки ми е длъжен и виновен за нещо, само не и аз". Народ от овце, ражда правителство от вълци.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Даньо

    3 3 Отговор
    Какъв куриоз!? Българите в голямата си част са тежко увредени индивидуалисти, цинични, материалисти и гьонсурати , но от държавата искат да им оправи живота!? Мда, държавата е виновна.
  • 27 Марио Кроненберг

    2 2 Отговор
    Прави са!!! Няма такава държава!!!
  • 28 Защо се върна бе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ахмед Башев":

    Нали Турция Хубава, заминава кмет там.
  • 29 Ти си кукундрело

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Адолф Хитлер":

    Много си зле Отомански Хитлер
  • 30 Манго

    0 0 Отговор
    Внимание!!! Печатна грешка 96%
  • 31 Гошо

    3 2 Отговор
    Обичам родината, мразя държавата!
  • 32 ГОСТ

    3 1 Отговор
    НЕ ПИТАЙТЕ,КАКВО ДЪРЖАВАТА (БЪЛГАРИЯ), Е НАПРАВИЛА ЗА ВАС,А КАЖЕТЕ ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ........

    Коментиран от #33

  • 33 ГОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГОСТ":

    И ГОСТИЛНИЧАРЯ Е ПРАВ.... САМО ЧАКАТЕ НАГОТОВО, ДА ВИ СЕ ПОДНЕСЕ НА ТЕПСИЯ И САМО РЕВЕТЕ..... РЕВЛЬОВЦИ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове