Новини

46% от българите винят държавата за проблемите си

Данните са част от ежемесечната изследователска програма

Публикувана: 21 Август, 2019 14:10
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 806
46% от българите винят държавата за проблемите си
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

"Галъп интернешънъл" проведе изследване на основни възможни авторитети в обществото и какво е най - общо мнението на българите за тях. Материалът на "Галъп" е част от поредица изследвания, посветени на тридесетата годишнина от началото на демократичните промени у нас. Предишната публикация е за отношението на българите към демокрацията.

Българите в немалка степен са склонни да винят държавата за своите проблеми, като това в по - малка степен важи за младите. Мнението на другите за нас се оказва по-скоро важно, като и тук по-младите хора са по-освободени. Формалното спазване на закона отстъпва на едно по-общо усещане за справедливост. Църквата запазва реномето и авторитета си, макар да са видими проблемите в нейния публичен образ.

Данните са част от ежемесечната изследователска програма на "Галъп интернешънъл". Изследването е проведено лице в лице в периода между втори и девети август 2019 г. сред 839 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Държавата е виновна за проблемите в живота ни?

Минали са три десетилетия от началото на демократичните промени в България, но близо половината (46%) от обществеността у нас е склонна да се съгласи, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота ни. 42% е делът на тези, които не уважават такова твърдение, а 12% не могат да отговорят. Така обществото ни е на практика разделено на две половини по въпроса виновна ли е държавата за повечето проблеми в живота ни.

Ясно е, че за всеки е различно какво точно има предвид отделния респондент под "държава", но разбираемо, включват се различните институции, от които зависи ежедневието ни.

Възрастта и социалният статус са от значение за обществените нагласи спрямо ролята на държавата за личният ни успех. Най-младите респонденти между 18 и 25 г. и тези, родени след 1989 г. в по-голяма степен са склонни да винят себе си, а не толкова държавата, за неуредиците в живота си. Вероятно, с възрастта нарастват и поводите да виним държавата, а и обективната вярност на това обвинение.

Закономерно, привържениците на властта са и по-малко критични.

Закон и/или справедливост

Преобладаващото мнение ясно се ориентира в защита на по-общото схващане за справедливост, дори и тя да е в противовес на законоустановените норми. 68% от участвалите в проучването респонденти споделят мнението, че най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не винаги точно по закон, 19% казват, че това твърдение не се отнася за тях, а останалите 13% не могат да преценят. Това мнение се подкрепя от различни демографски групи.

Откроява се, че обществото ни по-скоро базира моралните си критерии на някакво усещане за здрав разум, отколкото на законовите детайли.

Мнението на другите - обществен регулатор

Традиционен регулатор на поведението на голяма част от хората е мнението на околните, дори и неосъзнато. 57% от запитаните пълнолетни българи споделят, че обръщат внимание на мнението на околните за тях, за 38% твърдят, че то не е от значение, а 5% не могат да кажат.

Излиза също така, че мнението на околните е важно и за млади, и за по - възрастни. Над 50% от всички възрастови групи определят общественото мнение като важно за тях.

Все пак, до голяма степен очаквано, по-възрастните респонденти изразяват в по-голяма степен съгласие с твърдението, че мнението на другите е важно за тях. По-младите изглежда (още) не мислят така.

Отношение към Църквата

В сравнение с други институции, Църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие. След кратки колебания и кризисни моменти, породени от различни скандали, свързани с някои духовници у нас, след избора на патриарх Неофит през 2013 г. доверието в църквата се запазва на нива между 40 и 50% и като цяло е трайно по-високо от недоверието.

Различни данни от предишни проучвания на "Галъп интернешънъл" показват, че хората свързват Църквата и с редица хронични проблеми, като връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност и др. Вероятно, негативно влияние върху образа на Църквата оказва и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на активни части на обществото и др.

Естествено, винаги когато става дума за доверието в Църквата, трябва да се има предвид и фактът, че в страната ни живеят представители на различни вероизповедания, както и че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява - включително и в нашата страна. Все пак, към този момент Църквата се оказва, сред обществените регулатори, в които (макар и с колебания) българите имат най-голямо доверие, поне в сравнение с държавните институции.България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сатаната
1 Отговор
Винят конкретно една шепа педали.

Оценка:
-5 +19

Ахмед Башев
2 Отговор
Грозна пародия на държава е БГ. Турция толкова красива

Коментиран от #22, #28


Оценка:
-13 +11

Станю
3 Отговор
Само 46%? По-скоро 96%, а останалите 4% са доволни от любимия си Бащойко!

Оценка:
-2 +28

Оппа
4 Отговор
Кой е виновен, че има работещи бедни? Кой е виновен, че магистрала Тракия след Пловдив към Бургас е на няма 15 години,и не можеш да се движиш в дясна лента? Кой е виновен, че няма осъдени политици? Кой е виновен, че в затворите има само кокошкари? Кой е виновен, че качеството на храната ни от под всякакви норми? Кой?

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +25

Behemoth
5 Отговор
Държавата това съм АС!У Банкя имам три къщи с един дувар....

Оценка:
-5 +8

Гостилничаря
6 Отговор
Държавата е пряко отражение на народа и. Ако народът чака всичко наготово и се е оставил на течението в очакване някой друг да му свърши работата (всякакви сравнения с реални народи са случайни и неволни) от държавата няма как да се очаква друго!

Оценка:
-5 +15

Леле
7 Отговор
Държавата се асоциира с безхаберни "политици", неграмотна администрация, корупция на ВСИЧКИ нива, Тотално безхаберие, кражби, беззаконие, ...

Оценка:
-2 +15

8
Този коментар е премахнат от модератор
Адолф Хитлер
9 Отговор
Виновен е комунизма.Той унищожи милиони българи,унищожи национализма и капитализма в България.Днес, България все още е под руско-комунистическо робство,и ако ние не се вдигнем, България ще загине, точно както желае Кремъл.Да живее Велика Тракия!!!Смърт за Русия!Крим е български!!!

Коментиран от #16


Оценка:
-12 +5

Адолф Хитлер
10 Отговор
Котилото на днешното правителство е едно-червено на БКП!Смърт за комунизма и Русия,да живее България и капитализма,измислен и развит от великите траки(българи)!!!

Коментиран от #13


Оценка:
-10 +2

-...-
11 Отговор
''като това в по - малка степен важи за младите. '' Така е, докато, мама и тати готвят, перат, плащат тока, водата и телефона. Дават парите с които ''си КУПИХ'' колата. Но нещата се променят. А когато се сблъскат и с ''гишетата'' на държавната администрация, процентите ще скочат.

Оценка:
-1 +9

Некакъв
12 Отговор
Като не искат да работят в Германия като нормални хора така ще е. Правителствата как хубаво гонят хората от родината... Всяко зло за добро. Отиваш в Германия, почваш някоя нормална работа и като си върнеш борчовете, заемите..., които си взел като си бил в България първите 6 месеца и след 1 година няма проблеми. При мен поне така беше. И вече ме боли к*ра за България.

Оценка:
-8 +2

Некакъв
13 Отговор

До коментар #10 от "Адолф Хитлер":


А на теб каква Русия ти е виновна. Турското робство или Русия ги няма вече. Не се оправдавай с тях, че банално става вече. От 100 години управляват крадци и мошеници.

Оценка:
-3 +6

Митко
14 Отговор
Звучи като: кой ми се наака в гащите... Та правителството да не е от марсианци?

Оценка:
-1 +4

УЖАС
15 Отговор
Ами кой да винят? Майка си и баща си, дето 30 години бяха марионетки на всички управляващи и се водеха от максимата– тоя се провали, но другият е с народа...та така всички управляващи се налапаха, децата избягаха в чужбина, а тук една шепа българи , дето още не са се строили на Т2, най–простите сигани(другите дръпнаха по–на запад за повече помощи) и изтрещели психично болни, дето не се лекуват.

Оценка:
-2 +6

Там ти е болката
16 Отговор

До коментар #9 от "Адолф Хитлер":


На теб май Русия ти е виновна , че унищожи Отоманската Империя , и чудното присъствие на което сте се радвали 5 века, тук по нашите славянски земи.

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +6

От Пирдоп
17 Отговор
А другите 54% са прогонени от държавата!

Оценка:
-0 +4

а народа все някак ще са оправя
18 Отговор
Малки и големи събират капачки , за да купят кувьоз , но държавата в лицето на властта , в никакъв случай не е виновна за това. Една шепа хора от началото на прехода , са предали под чуждо командване своите пазари , суровини , кадри , национална сигурност - като при завоювана държава , но те в никакъв случай не са виновни за това , даже са се обогатили , за което. тънем в престъпност , наркотици , мутризация , и самораздаване на правосъдие , за сметка на това почти всеки магистрат е с вила на брега на морето , но държавата в лицето на властта не е виновна за това , виновен е малкият обикновен човечец , защото не може да надделее съвсем сам, върху организирана престъпна група, а най- виновен е че емигрира , защото не му се заплаща прилично, и отива да бере аспержи в Англия за 110 паунда на ден.

Оценка:
-0 +6

Курвуляк
19 Отговор
Курзагерб

Оценка:
-1 +4

Ерик
20 Отговор
Никога не съм бил полезен за себе си и обществото

Оценка:
-0 +4

Адолф Хитлер
21 Отговор

До коментар #16 от "Там ти е болката":


Идиот!Българите са Перси,основатели на Отоманската империя и са най-старите арийци на земята!Осман,Мурад, Сюлейман-рода дуло!!!Рода дуло-чист български!Отоманската империя=управлявана от българи!

Коментиран от #23, #29


Оценка:
-6 +2

Гост
22 Отговор

До коментар #2 от "Ахмед Башев":


..... с всичкият камънак и пясък. И с всичките й фереджосани пингвини.

Оценка:
-0 +4

Балканец
23 Отговор

До коментар #21 от "Адолф Хитлер":


..... и по три транксена да всимаш редовно, че я глей как са те отървали.

Оценка:
-1 +2

гост
24 Отговор
Тези 46% да направят нещо, като например да излезант и да отстояват правата си, вместо да седят и да драскат по форумите, колко е зле държавата. Или е по-лесно да мрънкаме и чакаме някой друг да ни "оправи", независимо къде. Докато хората не разберат, че никой не им е длъжен и никой няма да се бори за правотата вместо тях самите, нищо няма да се промени. Докато псуват шефовете си на ум и в същото време се убиват за жълти стотинки, пак никой няма да им прочете мислите. Докато възпитават децата си, да не уважават учителите и образованието, както правят и те самите, ще работят тежка, нискоквалифицирана работа за никакви пари. Докато не се интересуваме от проблемите на другите и живеем с идеята "то не е на моята глава", няма да има промяна. Докато караме като дебили и се правим на състезатели, ще има всеки ден жертви. Виновни сме си ние самите, не евросъюза, не комунизма, не САЩ, не Русия, не и всички останали малоумни оправдания за собствените неуспехи, дължащи се на народопсихологията "всеки ми е длъжен и виновен за нещо, само не и аз". Народ от овце, ражда правителство от вълци.

Оценка:
-0 +9

25
Този коментар е премахнат от модератор
бай Даньо
26 Отговор
Какъв куриоз!? Българите в голямата си част са тежко увредени индивидуалисти, цинични, материалисти и гьонсурати , но от държавата искат да им оправи живота!? Мда, държавата е виновна.

Оценка:
-3 +3

Марио Кроненберг
27 Отговор
Прави са!!! Няма такава държава!!!

Оценка:
-2 +2

Защо се върна бе
28 Отговор

До коментар #2 от "Ахмед Башев":


Нали Турция Хубава, заминава кмет там.

Оценка:
-0 +3

Ти си кукундрело
29 Отговор

До коментар #21 от "Адолф Хитлер":


Много си зле Отомански Хитлер

Оценка:
-0 +2

Манго
30 Отговор
Внимание!!! Печатна грешка 96%

Оценка:
-0 +0

Гошо
31 Отговор
Обичам родината, мразя държавата!

Оценка:
-2 +3

ГОСТ
32 Отговор
НЕ ПИТАЙТЕ,КАКВО ДЪРЖАВАТА (БЪЛГАРИЯ), Е НАПРАВИЛА ЗА ВАС,А КАЖЕТЕ ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ........

Коментиран от #33


Оценка:
-1 +3

ГОСТ
33 Отговор

До коментар #32 от "ГОСТ":


И ГОСТИЛНИЧАРЯ Е ПРАВ.... САМО ЧАКАТЕ НАГОТОВО, ДА ВИ СЕ ПОДНЕСЕ НА ТЕПСИЯ И САМО РЕВЕТЕ..... РЕВЛЬОВЦИ....

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Александър Барт
Бившият футболист на "Лудогорец" разказва за престоя си в Разград пред френското издание "So Foot":
В превод името означава "лудите от гората". Това е доста изненадващо, но не съм го избирал аз."

Още бисери