24 Август, 2019 15:03 3 385 161

Радев: На Шипка на клеветата строшен бе зъбът

  • румен радев-
  • слово-
  • шипка

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее, каза президентът

В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.

Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод честванията на 142 г. от Шипченската епопея.

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните, продължи президентът.

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним:

- че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът,

- че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.

Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои.

Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.

Вечна памет на героите!

Да живее свободна и независима България!, завърши Радев


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Johansson

    19 44 Отговор
    Тоя е дървен философ.

    Коментиран от #155

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Емил

    22 19 Отговор
    Четете, бе, тъпи русофилистици!

    Нека носим йоще срама по челото,
    синила от бича, следи от теглото;
    нека спомен люти от дни на позор
    да висне кат облак в наший кръгозор;
    нека ни отрича исторйята, века,
    нека е трагично името ни; нека
    Беласица стара и новий Батак
    в миналото наше фърлят своя мрак;
    нека да ни сочат с присмехи обидни
    счупенте окови и дирите стидни
    по врата ни още от хомота стар;
    нека таз свобода да ни бъде дар!
    Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
    свети нещо ново, има нещо славно,
    що гордо разтупва нашите гърди
    и в нас чувства силни, големи плоди;
    защото там нейде навръх планината,
    що небето синьо крепи с рамената,
    издига се някой див, чутовен връх,
    покрит с бели кости и със кървав мъх
    на безсмъртен подвиг паметник огромен;
    защото в Балкана има един спомен,
    има едно име, що вечно живей
    и в нашта исторья кат легенда грей,
    едно име ново, голямо антично,
    като Термопили славно, безгранично,
    що отговор дава и смива срамът,
    и на клеветата строшава зъбът.

    Коментиран от #99

  • 7 Истината

    48 3 Отговор
    Из спомените на ген. Столетов: „Ние не щяхме да можем да задържим (прохода Шипка, б.р.), даже ако да бяхме три пъти по-многобройни от опълченците; трябваше да бъде непременно шест пъти повече, за да извършим героичния и победоносен подвиг, що извършиха българите”.
  • 8 Емил

    20 26 Отговор
    Чете бе, даже Вазов е русофоб (като поумнял на стари години)!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 аха

    27 11 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    и как по точно се освободихме?с няколко стотин опълченци които дадоха живота си или с наколкото стотин хиляди които си пиеха ракията и чакаха да видят на къде ще задуха вятъра?с две думи руснаците никаква не са я свършили,така ли

    Коментиран от #16

  • 11 Истината

    17 30 Отговор
    Всъщност Радев похищава историята. Украинци а не руснаци са войниците от  Орловския и Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Но нито дума за признателност от Радев към украинският народ не се чу. Явно още му държи влага конската, което му чете кагебисткия поп Гундяев миналата година.

    Коментиран от #17, #30, #101

  • 12 Фитнес център

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Коя Русия на цар Освободител на Ленин на Хрушчов на Брежнев на Сталин на Елцин или на Путин?
  • 13 Емил

    19 34 Отговор

    До коментар #9 от "R222222":

    Този е руски шпионин, а не български президент! Да му се радват главанаците, дето си го избраха! Толкова е тъп, че даже в момента е казал нещо хубаво за България, защото не знае смисълът му. Радев не олицетворява България, а властта на КГБ в България!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Истината за освободителите

    15 7 Отговор
    Из спомените на руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха… - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
  • 16 Емил

    11 9 Отговор

    До коментар #10 от "аха":

    Хубаво правиш, че не си пишеш името! Явно си неграмотен (вижда се от правописа ти), така че да ти обяснявам - файда няма! "Не хвърляте бисерите в краката на свинете!"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Селянин

    31 3 Отговор
    Позор!!! Пълен позор!!! Отдавна не гледам тв, но и в нета явно е същото. 80% от медиите са с това заглавие...ама защо е там, какво се е случило днес, че президента да е там...никой...тишина...А днес са 142г. от боевете на Шипка!!! Изключително важен момент от историята !!! Благодарение на 6000 български опълченци и към 2000 руснаци, ние днес говорим български! И за да изпреваря дежурните платени отговори ще уточня...не съм русофил, както и никога не съм гласувал за БСП, за ГРОБ също....българофил съм, да е ясно! Също бих вмъкнал още нещо, понеже фактите са си факти, нали ФАКТИ :) Да се знае кои са били срещу нас....мехмед али паша -германец, бекир паша-англичанин, рашид паша-французин и т.н....

    Коментиран от #145

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 От Пирдоп

    13 8 Отговор
    Много ,,ПЯНА" брей ,много пяна от ,,бес" , само да се докажете пред новите си господари !
  • 21 Anton

    9 16 Отговор
    Алоо, другите държави имат просперираща икономика и висок стандарт на живот на населението, а вие за Шипка ми говорите. Хайде стига тупахте топката и разтягахте локуми. Вземете и свършете нещо, не ви ли е срам да сте президент на страна от третия свят и ли да чакаме на Генерал Деси. Две години само празни приказки, ако така вдигате и самолета...............!

    Коментиран от #41

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 7 Отговор
    ХОРАТА ЕДВА СМОГВАТ ДА СВЬРЗВАТ ДВАТА КРАЯ
  • 24 Емил

    9 6 Отговор

    До коментар #17 от "русенец":

    Каква руска нация, бе!? Киевска Рус е създадена от варягите (наемници на византийците от скандинавски произход) с помощта на св. Киприян (първи братовчед на Патриарх Евтимий). Руски владетел от славянски произход НЯМА! И сега цялото ръководство на Русия са евреи!
  • 25 копи пейст

    14 5 Отговор
    Руските офицери имат подигравателното и цинично отношение към българските опълченци. Вечно подпийналите руски унтерофицери са и най-жестоки към опълченците -боя с нагайката КАТО отношение към руските мужици, които така правят да са ''истински войници'' ГО ПРЕНАСЯТ И НАД БЪЛГАРИТЕ.При стрелбите още в Кишинев българските опълченци имат попадения до 92 % от разстояние 200 крачк и, но фицерите често прибягват до бой с нагайки и при най-дребните провинения.Сръбските доброволци са толерирани от руските офицери. Те са само няколко стотин, но още преди преминаването на Дунава, уплашени от тежките условия се разбунтуват и си се разотиват по родните места. Но най- голям проблем е въоръжението на бълг.опълченци с морално остарелите пушки Финансовите средства потъват в джобовете на няколко висши офицери от руската армия. Те са изпратени в Германия и закупуват на безценица пушки за претопяване с остарял иглен механизъм, който след няколко изстрела се чупи, гуменият кръг изгаря,а барутните газове опалват очите на опълченците. След няколко изстрела затворите им вече не действат. За сметка на това българското опълчение действа в основното направление към Одрин и Цариград, където ще се реши войната Още в първите боеве при Стара Загора иглените пушки цъкат, но не произвеждат изстрели. А когато стрелят, след третия изстрел отказват.Най-невралгичното място – отбраната на Стара Загора, е оставена само на опълченските дружини(РУСИЯ ИМА ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ С АВСТРОУНГАРИЯ И СУЛТА

    Коментиран от #27

  • 26 Нека да добавя още малко !

    13 2 Отговор
    Българските Опълченци са онези българи живеещи по онова време в Русия, на които е връчено и Самарското знаме от жителите гр. Самара. Ние тук имаме съвсем малко участие. У нас влиятелните/чорбаджиите/ и купа сена и крина овес не са жертвали за войната. Единствен наш достоен , предан и честен българин взел участие до края на Войната и преговорите на Сан Стефано и Истамбул е Любен Каравелов. Който завръщайки се Търново, окопиталите се /знатни/ българи го отстраняват и той умира в Русе. Борбата у нас е била безмилостно жестока преди и след войната. Богатият гледа богатство а за отечеството и хората , като средство за забогатяване. Борбата не е прекратява
    а и до днес и губещ е инаги доверчивост народ.

    Коментиран от #38

  • 27 копи пейст

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "копи пейст":

    (РУСИЯ ИМА ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ С АВСТРОУНГАРИЯ И СУЛТАНА ЗА ВОЙНА ДО СТАРА ПЛАНИНА ЗА ДА НЕ ПОДПИШАТ РЕШЕНИЕТО ЗА АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИЯ НА ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ)Опълченците разбират, че са сами срещу настъпващите пълчища,но път за отстъпление няма.От щаба пращат ескадрон към Калофер, Карлово и Сопот да вдигнат българското население в помощ на руската армия. Жертвите дадени от българското население в Тракия и Подбалкана през тези месеци са повече на брой от убитите във войната войници от руската армия. Недомислията и проблемите и с Предния отряд продължават.На Шипка цяла седмица вали проливен дъжд. Опълченците с прогнили дрехи са с по 200 гр сухар на ден. Над 100 души са без шинели, а всички са с изпокъсани панталони. Доставени са някакви опинци от сурова кожа, които обуват на бос крак.ГенСтолетов неведнъж моли за редовно изпращане поне на сухари и хляб, но оправданието е, че разстоянието от Габрово до Шипка е голямо! Стотици се разболяват от дизинтерия и треска. Липсва шанцов инструмент и нямат сили да копаят окопи. Но всъщност са и без оръжие. Опълченецът Стефан Кисов пише в дневника си, че още при първата турска атака хартиените патрони са мокри, пушките негодни и в действие са само щиковите атаки и камъните от вр Св.Никола - с/у 45-хил нахранена и облечена армия на Сюлейман паша са само петте дружини на опълчението, десет роти от Орловския полк и двайсетина оръдия, от които 6 веднага са пленени. А основния отряд на Гурко гони Михаля по Хаинбоазкия пр

    Коментиран от #32, #137

  • 28 Боримечката

    6 6 Отговор
    Каква Шипка бе това е връх Никола болшевишки манипулатори
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЬЛГАРИЯ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    НАШАТА РОДИНА Е БЬЛГАРИЯ
  • 32 копи пейст

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "копи пейст":

    А основния отряд на Гурко гони Михаля по Хаинбоазкия проход, където няма османски войски.В решителния трети ден само до обяд са 6 атаките. Към края на деня таборите успяват да излязат в гръб на защитниците -поредната 14-та атака спират само с камъни и парчета от пушки. Тогава идва помощта от един батальон. Шипка е удържана и войната е спасена!След Шипченските боеве опълченските дружини са в плачевно състояние. Едва през октомври са превъоръжени и постепенно им доставят облекла и оборудване. Опълченските дружини са вече с повече бойци ище хиляди българи са готови да се включат в нови 12 дружини и да се формира българска дивизия.НО това означава българска армия и застрашава руските цели на войната(в Сан Стефанския договор не участва нито 1 българин и името България и българи не фигурира в договора). НО българските общини продължават да осигуряват две трети от снабдяването на руската армия и без българите войниците са щели да измрат и от глад и от студ през зимата.Последната голяма битка на опълченските ни дружини е превземането на укрепения турски лагер Шипка-Шейново. Хора, коне, оръдия са прехвърлени през Балкана, който руснаците считат за непроходим през зимата. Но залогът е свободният път към Одрин и Цариград и победния край на войната.Интелигентността на българския войник, неговият безмерен патриотизъм, всеотдайността на офицерите – това е основата, на която ще се градят „победите на капитаните над генералите” по време на Сръбско-българската война и онез

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ДОБРОТО СЕ ПИШЕ НА ПЯСЬК ЛОШОТО НА КАМЬК
  • 35 копи пейст

    18 1 Отговор

    До коментар #32 от "копи пейст":

    Интелигентността на българския войник, неговият безмерен патриотизъм, всеотдайността на офицерите – това е основата, на която ще се градят „победите на капитаните над генералите” по време на Сръбско-българската война и онези „прусаци на Балканите”, които носят победите в последвалите войни за национално обединение през второто десетилетие на ХХ век.

    Коментиран от #58

  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    КОГАТО СИ УСПЕШЕН ИМАШ ФАЛШИВИ ПРИЯТЕЛИ И ИСТИНСКИ ВРАГОВЕ МАЙКА ТЕРЕЗА ОТ КАЛКУТА
  • 37 селянин 1

    10 11 Отговор
    Браво Радев..славяните трябва да се защитаваме,а тия карлуковците,да си напраат паметик в чест на 75 годишнина,от англо-американските бомбардировки над София и Б-я.

    Коментиран от #42, #46

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Нека да добавя още малко !":

    Самарското знаме е приготвено за Априлското въстание, но остава в Русия, както и хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИХА в чуждите складове. Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове. Затова въоръжението бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
  • 39 Ения

    5 9 Отговор
    Поздравления господин Президент!

    Коментиран от #43

  • 40 Румен въвежда корекции в историята

    9 6 Отговор
    Плахо, но достоверно за което му прави въпреки и малкото открехване на Западната завеса и пропаганда. Истината до край той знае но гу души ЕДНО - САМ СРЕД ВЪЛЦИ ! Кой ще го последва и защити днес ако рече да поеме и поведе по правия път? Зад него НЯМА НИКОЙ с организация, ръководство , регламентиращи правила за действие съгласно Конституцията. А тя Конституцията е пак Търновска с участието на Сакс Кобургота - отрока на фамилията Фердинанд ! Ех историйо , какво ще ни дадеш от пожълтелите си страници. Само едно - Чорбаджии и аргати .
  • 41 NikNay

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Anton":

    Това ходи го разправяй на премиера, от него зависи , той трябва да вземе да работи нещо в не да ми разтяга лафове по селските мегдани и да се прави на велик.

    Коментиран от #54

  • 42 Само питам

    10 7 Отговор

    До коментар #37 от "селянин 1":

    Защо русофилите като свършите аргументите все до :"А защо в Америка биете негрите" опирате? Защото може би за вас света е черно-бял и е разделен на русофили и американофили? Изобщо не са пускате, че има и българи, които не са ничии фили.
  • 43 Само питам

    6 7 Отговор

    До коментар #39 от "Ения":

    Поздравления за какво? Че вместо да бъде истински държавен глава и обединител на българските граждани, винаги ги разделя?
  • 44 NikNay

    9 3 Отговор
    Изключително си тъп бе Саше! Русия води войната и изпраща войски в кои са народностите а тези войски е без значение - и сега има наемници които ходят да воюват срещу заплащане. Важно е също кой финансира войната - със сигурност не са украинците . . .

    Коментиран от #50

  • 45 Говори си глупости

    3 7 Отговор
    1876г обслужва само полит шаиката ако бяхме в състава на Турция сега народа щеше да живее по добре и територията нямаше да е блато а развита туристическа индустриялна зона...и нямаше да има убо мубо дс комунисти мутри олигарси и други дерибей...така че полза от 1876г имат само изброените субекти но не и народа

    Коментиран от #61

  • 46 Бе кви славяни бе

    0 7 Отговор

    До коментар #37 от "селянин 1":

    Аз искам да живея добре и богато не бе бърка резан ли ше съм будист ли ше съм аз искам да живея добре а ако бегето сега беше под турско управление щеше да има благополучие тука за арода обаче пилит шаиката това не я устроива щот нема кои да яздят и скубат и мародерстват и им трябва нещо дето да се води държава

    Коментиран от #56

  • 47 Запознат

    6 4 Отговор
    Даже и продажните соросоиди трябва да са благодарни на Русия, защото без нея и те не биха съществували. Поклон пред руснаците дали живота за свободата ни!

    Коментиран от #52

  • 48 Nona

    1 0 Отговор
    Сега ще ви разкажа един виц: един военен го направили диригент на симфоничен оркестър. Той погледнал музикантите и според техните физически данни им дал и подходящите музикални инструменти въпреки, че те не свирели на тях. На най-дебелия дал големия тупан въпреки, че свирел на цигулка, а на най-малкия музикант дал чинели нищо че свирел на арфа. Когато им заповядал да започнат да свирят представете си какво се е получило. Та и генералската работа е такава. Щурвала за управление на самолета не е като лоста за управление на държавата. Хайде размърдай се генерале и свърши нещо за този беден и пропаднал народ. Ако не ти се занимава прехвърли пълномощията си на генерал Деси, тя каквото може ще направи. И да обърка не е проблем, защото държавата е побъркана и не може повече да пропадне. Вече никоя държава не иска да ни вземе под свое иго, че и тя ще пропадне. Това е тайното оръжие на българите, които се хванал с нас, враг или приятел, все е пропаднал. Ред е на САЩ, за да наложиме нов световен ред и да накараме целия свят да започне да яде българско кисело мляко, защото е много полезно.

    Коментиран от #161

  • 49 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Осъзнаваш ли, че папагалското ти писание е смес от два езика и се е получила доста противна каша? Явно са ти чужди и двата! Това се случва с родоотстъпниците - нито са от българите, нито от другите и никой не ги уважава.
  • 50 Само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "NikNay":

    Ами ти като си толкова умен, не разбираш ли, че става въпрос за историческа истина и елементарна признателност поне веднъж на този ден към народа, чийто синове са се били рамо до рамо с българските опълченци? И с какво право днешна Русия се обявява за приемник на руската империя, която е включвала Полша, Украйна, Финландия и още редица други държави, които днес са самостоятелни? Или според извратената ви русофилска логика единствено към руснаците като етнос дължим благодарност?

    Коментиран от #90, #153

  • 51 Чинга чук

    4 3 Отговор
    Вижте картата на Европа през1877 година- някъде да виждате територия наречена БЪЛГАРИЯ, а сега вижте някоя карта от 1879 ииии какво виждамеТам? А сега придължете със Плюенето!
  • 52 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #47 от "Запознат":

    Ще повторя за стотен път, и без Русия щяхме да бъдем свободни, но нямаше да я има предателската и безродна пета колона на Москва, която винаги е спъвала европейското развитие на България.

    Коментиран от #65, #147

  • 53 Истината за освободителите

    4 2 Отговор
    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.
  • 54 Зависи от

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "NikNay":

    Всичките, които сме избрали.
  • 55 Истината за освободителите

    3 1 Отговор
    Аксаков

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”

    Коментиран от #64

  • 56 селянин 1

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Бе кви славяни бе":

    Мен,ми дреме къв сакаш да бъдеш..историята назад не моо да я върнеш,ингилизи и франки са искали и са подкрепяли,турското робство,що не са те освободили они,а само са писали и намекали за зверствата на османлиите в Б-я..ама на латинецо и днеска му дреме за нас.

    Коментиран от #57

  • 57 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "селянин 1":

    Руската и Австро-Унгарската империи, двете властващив Централа и Източна Европа империи са се разбрали предваритело как да си поделят сферите на влияние на Балканите и са заложили основите на Берлинския договор и разкъсването на българските земи и нация. Със секретното Райхщадско споразумение от 8 юли 1876 г. , подписано веднага след Априлското въстание, двете империи се споразумяват да не се допусне образуване на голяма българска държава, като взаимно си гарантират парчетата от баницата, наречени Балкански полуостров. Русия гарантира на Австор-Унгария да не възпрепятства окупацията на Босна и Херцеговина и Хърватска, а от своя страна Австро-Унгария гарантира на Русия ненамеса при инвазия и окупация на българските земи.
  • 58 Борбата предстои и се задава

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "копи пейст":

    Много наши Западни слуги работят у нас у туй не е новост а ЗАПЛАХА за нас. В СУ " Кл. Охридски " философът Калин ЯНАКИЕВ, историците Людмил СПАСОВ и Христо МАТАНОВ. Издаването та нови учебници от Мин. Образованието и Науката. Отхвърляне значението на историческите паметници от Мин. на Културата. Въвеждане на пропаганда и в Уикипедия! Боядисване на паметниците от Асен ГЕНОВ - ВСИЧКО туй е целеванасочен процес за сриване самосъзнанието и самочувствието на българина.

    Коментиран от #63

  • 59 И само тез ли са нашите платени

    1 1 Отговор
    Доброжелатели ?
  • 60 Само питам

    3 2 Отговор
    За съветските паметници ли квичиш бе путлераст? Трябва да бъдат премахнати! От нищо не са ни освобождавали съветите и нито един войник не е пролял кръвта си за да ни окупират.
  • 61 Селския

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Говори си глупости":

    А ибрик ще имаш ли!?

    Коментиран от #74

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 11да

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Борбата предстои и се задава":

    Тези и още хиляди ,, мизерни душуци" като тях!
  • 64 Woldemars

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Истината за освободителите":

    Намери ми на руски този цитат.
    Не го е казал Аксаков.

    Коментиран от #67

  • 65 Bulba

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    КАК? Обясни! Дали чрез шайката на полковник Синклер!?

    Коментиран от #71

  • 66 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    0 3 Отговор
    И Народна Власт у нас трябва да се въведе. А после , ще търсим кой е КУМ кой е СВАТ и кой на булката БРАТ. А сега Чао, мадете ми спокойни болеше куражи всяко буден ХУБАВЬО ! Повей , повей ти мой ветре !
  • 67 Истината за освободителите

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Woldemars":

    24 брой на вестник "Русь" от 1885 година.
  • 68 Всичката руска документация

    0 0 Отговор
    У нас умишлено е унищожена. Кой е княз Черказки и защо никой за него един документ не покаже когато той създава държавната ни система и администрация ? А ? Защо в С У "Кл. Охридски " не се изучава неговият труд, а се заличава и имаме нози буламач днес у нас - в " България от край до край ". Гледал ли си туй предаване - е туй е то ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ ! Една цел - ЗАЛИЧАВАНЕ !
  • 69 Всичката руска документация

    1 1 Отговор
    У нас умишлено е унищожена. Кой е княз Черказки и защо никой за него един документ не покаже когато той създава държавната ни система и администрация ? А ? Защо в С У "Кл. Охридски " не се изучава неговият труд, а се заличава и имаме нози буламач днес у нас - в " България от край до край ". Гледал ли си туй предаване - е туй е то ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ ! Една цел - ЗАЛИЧАВАНЕ !

    Коментиран от #73

  • 70 Всичката руска документация

    2 1 Отговор
    У нас умишлено е унищожена. Кой е княз Черказки и защо никой за него един документ не покаже когато той създава държавната ни система и администрация ? А ? Защо в С У "Кл. Охридски " не се изучава неговият труд, а се заличава и имаме нози буламач днес у нас - в " България от край до край ". Гледал ли си туй предаване - е туй е то ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ ! Една цел - ЗАЛИЧАВАНЕ !
  • 71 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "Bulba":

    Ако четеше повече нямаше да задаваш глупави въпроси.

    Коментиран от #150

  • 72 анова

    3 0 Отговор
    И ДНЕС ЙОЩ БАЛКАНА ЩОМ БУРЯ ЗАХВАЩА СПОМНЯ ТОЗ ДЕН БУРЕН ШУМИ ИПРЕПРАЩА СЛАВАТА МУ ДИВНА КАТО НЯКОЙ ЕК ОТ УРВА НА УРВА И ОТ ВЕК НА ВЕК
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ина

    0 1 Отговор
    Тази наша злоба ни води на дъното.Но ние сме там.За злоба лек няма.

    Коментиран от #80

  • 76 Ще стане тясно и в СУ

    0 1 Отговор
    И титли ще се отнемат и звания ще се отнемат и пенсии корегират и имущества депропреират и като бай Тошо на топло и с охрана да идат. Ум ЦАРУВА и ум Чудо може да докава ! Вие пуснахте воловете по инерция и без правилник за движение.
  • 77 Ще стане тясно и в СУ

    0 1 Отговор
    И титли ще се отнемат и звания ще се отнемат и пенсии корегират и имущества депропреират и като бай Тошо на топло и с охрана да идат. Ум ЦАРУВА и ум Чудо може да докава ! Вие пуснахте воловете по инерция и без правилник за движение.
  • 78 Ще стане тясно и в СУ

    0 1 Отговор
    И титли ще се отнемат и звания ще се отнемат и пенсии корегират и имущества депропреират и като бай Тошо на топло и с охрана да идат. Ум ЦАРУВА и ум Чудо може да докава ! Вие пуснахте воловете по инерция и без правилник за движение.

    Коментиран от #83

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Само питам

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "Ина":

    За каква злоба става въпрос?
  • 81 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Българска фекалии си":

    В грешка си, руските роби са това, за което пишеш.
  • 82 Аз ще застана до Румен Радев

    0 1 Отговор
    Ако поеме с гласа народен.

    Коментиран от #84

  • 83 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Ще стане тясно и в СУ":

    В лагери ли ще ги вкарваш, в затвора ли или ще нахраниш прасетата с тях?
  • 84 А аз ще застана

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Аз ще застана до Румен Радев":

    Зад генерал Деси!
  • 85 Госあ

    3 4 Отговор
    😂 невероятно ! Каква злоба и жлъч към Русия която дава близо 12 000 жертви за освобождението на България, а след това като враг от фашисткият режим ни прави космическа страна, с ядрена енергетика и индустрия...и какво умиление към далечните щати, които разрушават български градове и убиват цивилно население. Които в новата история ще запомним с бананите и Макдоналдс, и най вече с договорите за тецовете и самолетите. На какво ли се дължи това 🤔 предполагам на продажната чорбаджийска жилка и подкупна душа на една част от българите.

    Коментиран от #86, #160

  • 86 п.п.

    2 4 Отговор

    До коментар #85 от "Госあ":

    даам съвсем нормално е потомците на продажните чорбаджии крепили турското робство да мразят толкова руснаците....

    Коментиран от #89

  • 87 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор
    СВЕТЬТ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПСИХОПАТИ
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Само питам

    3 2 Отговор

    До коментар #86 от "п.п.":

    А украинците, финландците и румънците, които също са ни освобождавали да ги обичаме или да ги мразим.

    Коментиран от #91

  • 90 Прочети малко история

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    И ще разбереш, че безплатни неща няма. Виж също и цените на природния газ и на горивата. Запознай се с руснаци и обърни внимание на тяхната култура, интелект и тогава ще разбереш защо ни е такова развитието. Посети и някоя страна от Западна Европа, за да прогледнеш. А що се отнася до загиналите на Шипка - Вечен поклон и признателност! Прочети и как падаме под робство и защо носиме още срама по челото. Обърни и малко внимание на развитите държави и си направи извода ние къде сме и на колко поколения е провален и объркан живота. Тогава пиши мнения и ме изкарвай русофил. А разделение между хората на религозна основа не трябва да се провокира, защото е пагубно. То ни стига разделението на много бедни и много богати.

    Коментиран от #92, #93

  • 91 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #89 от "Само питам":

    12 000 от страна на Русия в руско-турската освободителна война. Жертвите от бомбардировките са 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в пъти повече
  • 92 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #90 от "Прочети малко история":

    И каква е толкова културата на руснаците бе путлераст? Сервилността към руснаците граничи с безродие и национален нихилизъм.
  • 93 Само питам

    4 1 Отговор

    До коментар #90 от "Прочети малко история":

    Май четеш историята с руски очила.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 123

    4 0 Отговор

    До коментар #94 от "Долни комунисти":

    Свети Никола (Шипка) е връх в Стара планина с надморска височина 1326 метра, разположен на изток от Шипченския проход. До 23 ноември 1951 г. върхът носи името Свети Никола, а след това до 7 октомври 1977 г. – връх Столетов.[
  • 97 Anton

    1 3 Отговор
    Крайно време е Генерал Деси да влезе в политиката, то се видя, че освен красива жена е й с твърда ръка.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 йьйь

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    би ли написал, кой украински владетел е започнал войната

    Коментиран от #102, #103

  • 102 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #101 от "йьйь":

    По надолу съм написал, че става дума за елементарна благодарност на народите проляли кръвта си за България, сред, които най-много са украинците. Докато вие русофилите силовите единствено Русия и руснаците, които били освободили дори света от фашизма. С генералисимус ПУТИН начело.
  • 103 Румен Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "йьйь":

    Ние уважаваме историята. Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали. И трябва да почитаме паметта на всеки един загинал на наша земя.
  • 104 Батиста

    2 1 Отговор

    До коментар #100 от "Даскал":

    Я кажи от какво разбираш бе даскале ! Ако сам се замислиш - можеш ли издекламира "Опълченците на Шипка "? А можеш ли да кажеш как започва - ама честно ?

    Коментиран от #106

  • 105 Цанко

    2 1 Отговор
    Сороснята не признава освобождението на България ! Сороснята желае да сме още под Турско ! Няма как по друг начин да се тълкуват "писанията " им ! Ако не бяха руснаците , сега щяха да шпрехят на турски !!

    Коментиран от #110, #140

  • 106 Даскал

    2 2 Отговор

    До коментар #104 от "Батиста":

    Най-разбирам от негодници, които се правят на български патриоти, но всъщност са руски подлоги и безродници

    Коментиран от #108

  • 107 Домбровски

    2 1 Отговор
    Оня оскубан ястреб - Плевнелиев , сега ще си изяде лешниците от яд че споменават в словото Русия !!! Когато той кодкудякаше на честванията - изреждаше сульо и пуло - само не и Русия .
  • 108 Батиста

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "Даскал":

    А разбираш ли от соросопитеци дето не могат да си напишат и малкото има ама претендират че разбират от история ?!

    Коментиран от #112

  • 109 Кожухаров

    2 2 Отговор
    Много правилно го е казал г-н Президента ! Предателите и мизерниците по писанията ще ги познаете !

    Коментиран от #111

  • 110 Данко

    2 2 Отговор

    До коментар #105 от "Цанко":

    Освен Турция в рамките на Османската империя са били изцяло или части на още 40 съвременни държави. В колко от тях се говори турски, бе путиноид? Русия ли ги освободи всичките или освобождението им стана по друг начин?

    Коментиран от #113

  • 111 Наблюдател

    2 2 Отговор

    До коментар #109 от "Кожухаров":

    Май Радев е един от най-големите от тях.

    Коментиран от #115

  • 112 Даскал

    3 2 Отговор

    До коментар #108 от "Батиста":

    По какво се различаваш от тези, които си описал? Нито Батиста ти е малкото име, нито от историята разбираш, но имаш претенциите да си велик разбирач. Руските фалшиви версии не са истинската история.

    Коментиран от #114

  • 113 Цанко

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Данко":

    Я изброй сега кои са тия 40 съвременни държави които са били под Турско ? А държавите спасени от Русия по един или друг начин са доста ! Например Армения , Грузия , България , Сърбия,Гърция ,Черна гора , Македония ,Албания . Краварите колко държави освободиха от Турско робство ? А Франция и Англия ?!!

    Коментиран от #117

  • 114 Батиста

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "Даскал":

    Във всяко отношение съм три класи над тебе ! Не се притеснявай да си драскаш глупостите !

    Коментиран от #118

  • 115 Кожухаров

    2 1 Отговор

    До коментар #111 от "Наблюдател":

    Плевела и Пасито ли са ти примерите за подражание ?

    Коментиран от #116

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #113 от "Цанко":

    Каква Албания, Гърция и Македония са освободили руснаците, бе неграмотник? Грузия и Армения не ги е освободила а присъединила към империята.

    Коментиран от #122

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Кожухаров

    3 1 Отговор

    До коментар #116 от "Наблюдател":

    Май ограничения и простия си ти ! Що не се кандидатираш за Президент че да видим дали ще те изберат ? Един анонимен и нищожен , неграмотен трол , който и за 5 стотинки работа не върши !

    Коментиран от #121

  • 120 Батиста

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Наблюдател":

    Ами похвали се тогава ти колко си прост за да разберем че си без комплекси и задръжки !

    Коментиран от #123

  • 121 Наблюдател

    0 4 Отговор

    До коментар #119 от "Кожухаров":

    Че какви качества показа тоя боклук бе приятелю, освен че може да лобират за Русия? Избра го Решетников а Баце услужливо издигна неизбираемата Цецка.

    Коментиран от #126

  • 122 Цанко

    2 1 Отговор

    До коментар #117 от "Наблюдател":

    Грузия и Армения сами по тяхна молба влизат в състава на Руската империя за да избегнат Турското робство !! Относно освобождението на Гърция !! Личи си соросоидите колко сте неграмотни ! .....
    ......Въстанието срещу османската власт е вдигнато от група заговорници, водена от Александър Ипсиланти – предимно руски офицери от гръцки произход!!! .................... Започва Руско-турската война от 1828-1829 г., която завършва с безпрецедентен турски разгром и с подписването на Одринския мирен договор от 1829 г., с който Османската империя признава независимостта на Гърция.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #124

  • 123 Наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #120 от "Батиста":

    Ето, пак! Наистина си се фиксирал на тема интелект. Комплексар си от сякъде!

    Коментиран от #125

  • 124 Наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #122 от "Цанко":

    Знаем ги тези молби. И не чети руските версии за историята. Тя е абсолютен фалшификат. Има независими източници.

    Коментиран от #129

  • 125 Батиста

    2 1 Отговор

    До коментар #123 от "Наблюдател":

    Ами всеки показва това което има ! Ти има ли какво да покажеш ?!

    Коментиран от #128

  • 126 селянин 1

    2 2 Отговор

    До коментар #121 от "Наблюдател":

    То и лъвът на шипка,,лобира,,за Россия..гледа на изток.

    Коментиран от #132

  • 127 Антисоциалист

    1 2 Отговор
    Да, Господа! "Да се изправим срещу цинизма и лицемерието," на Фатмата, "...които задушават правото ни на по-добър и достоен живот."
  • 128 Наблюдател

    1 1 Отговор

    До коментар #125 от "Батиста":

    Показвам ти, че си комплексар на тема интелект.

    Коментиран от #131

  • 129 Цанко

    1 1 Отговор

    До коментар #124 от "Наблюдател":

    За геноцида над арменците да си чувал ? По време на ПСВ когато всички западни сили се хвърлят срещу Русия , барабар с краварите и джапанките - арменците остават без защита ! Какво се случва тогава бе отворко ?! А какво щеше да им се случи на Армения и Грузия векове по рано ако не беше Русия - а ?!!!

    Коментиран от #135

  • 130 Комо

    1 3 Отговор
    Скрии се бе Радев подлога на руснаците.
  • 131 Батиста

    2 1 Отговор

    До коментар #128 от "Наблюдател":

    А що не покажеш какъв гол охлюв си ти ? Или искаш да ти развивам темата за глистите ?

    Коментиран от #133

  • 132 Наблюдател

    0 4 Отговор

    До коментар #126 от "селянин 1":

    Радев не е лъв а хитра невестулка и като такава се озърта навсякъде. Едно говори у нас а друго на Запад, но все за Русия лобира.
  • 133 Наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #131 от "Батиста":

    Сигурен съм, че като празна воденица може да мелиш на всякакви теми, не само за охлюви или глисти. Но без съществен успех.
  • 134 ОПЪЛЧЕНЦИТЕ

    6 1 Отговор
    ВЕЧНА СЛАВА НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ
    На 11 август през 1877 г опълченците участвуват в битка равностойна на тази от древността - легендарната битката при Термопилите състояла се на 11 – 13 август през 480 г. пр.н.е 300 спартанци на Леонид I, и приблизително 7000 гръцки войни задържат за 3 дни многократно превъзхождащи ги по численост персийци . Макар, че опълченците не са били обучени като елитни войни се бият храбро като спартанците и защитават достойно България.
    Руснаците с тяхното високомерие са подценили Опълченците и са им връчили най-скапаните пушки. Но и Опълченците им показали как се защитава Отечеството с всичко под ръка. Та за руснаците е останало да викат само УРА и да се учат. Затова от битката при Термопилите герои само 300 Спартанци а на Шипка само ОПЪЛЧЕНЦИТЕ.

    Коментиран от #139

  • 135 Наблюдател

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "Цанко":

    Изобщо не си в час нито за геноцида, нито за ПСВ, нито за гражданската война в Русия. Не чети история писана от руснаци, пълен фалшификат е. И не се пали толкова за събития, които си прочел в руските пропагандни източници, защото не са истина. Геноцида е 1915-1916 година, Русия тогава бомбардира Варна, Каварна и Балчик и навлиза в Добруджа. А капитулира през 1918 година след което почва гражданска война.
  • 136 Tate

    2 0 Отговор
    Господин Президента е ПИЧ , Не е ПРО Съветски ...................всички ТЪПАНАРИ дето го плювате сте ПОДЛОГИ на Англо/Саксонското управление дето господства в РОДИНАТА ! Безродници като Тиквата /подлоги на Новият Световен Ред ,дето няма нации и народи !! Има само Колонии и заграбване на благата от ТУЗЕМЦИТЕ !! Как се направи САЩ избиха индианците вкараха ги в "Лагери" !! Тъпанари и НИЕ сме в "Лагер/Резерват" Президента ВИ е виновен ,къде бяхте 30 години колко семки изядохте пред телевизорите с "Планета /Пайнер .............Чалгари долни !!!
  • 137 Знаещ

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "копи пейст":

    А ето и истината: “На чуждестранните кореспонденти, посетили Шипченския проход след шестдневните августовски боеве, ген. Радецки заявява: „Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното българско опълчение, които, когато нямаха боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни”.
    Малцина знаят обаче защо руското командване е било изненадано от присъствието на армията на Сюлейман паша в Южна България.
    В началото на бойните действия тя се намира в Албания, но е била превозена оттам с английски кораби по нареждане на английския премиер Бенджамин д’Израели.

    Именно армията на Сюлейман паша (всъщност, истинското му име е Соломон Леви) извършва най-голямото клане на българи в историята – старозагорското, където са зверски избити 15 хиляди българи.“
  • 138 КЛАНЕТО ПРИ СТАРА ЗАГОРА

    5 2 Отговор
    Прехвалените руски воини на ген. Гурко юли 1877 г се оттеглят и изоставят народа на Стара Загора на заколение. Войниците на Сюлейман паша безчинстват избиват 14 500 българи . А великите руски освободители изоставят беззащитния народ. Това воини ли са или страхливци?

    Коментиран от #141

  • 139 Знаещ

    2 5 Отговор

    До коментар #134 от "ОПЪЛЧЕНЦИТЕ":

    Не знам защо не те е срам да лъжеш така нагло. На Шипка са загинали над 500 наши лъвове, но и над 100 руски офицери и хиляди руски войници. Ето статистика: “По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци.“
  • 140 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #105 от "Цанко":

    През 1928 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно и гр. Одрин, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в Бесарабия...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?
  • 141 Знаещ

    2 4 Отговор

    До коментар #138 от "КЛАНЕТО ПРИ СТАРА ЗАГОРА":

    Ти и тези, които са ти сложили плюсове е хубаво да прочетат поста над твоя. Той показва колко много време преди англичаните да избият нашите деца по време на ненужните бомбардировки над София през 1943 година са ни мразили и са помагали да ни избиват.
  • 142 Знаещ

    2 4 Отговор
    Ето какво искат руснаците за България: “Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руско-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта, трябва да служат за основа на окончателното разграничение.

    Територията на България ще обхваща земите от река Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казата Враня до планината Карадаг. Оттам границата ще мине по западните граници на казите Куманово, Кочани, Калканделен до Кораб планина. След това границата се спуска на юг по Черни Дрин и после по западната граница на казите Охрид, Старово и Корча стига до планината Грамос. Оттам границата тръгва на изток през Костурското езеро, стига до река Мъгленица и се спуска до Солунския залив. Границата заобикаля Солун и през Бешичкото езеро излиза на Орфанския залив. От Буругьол границата извива на север към Родопите до Чепеларе, откъдето завива на изток и се спуска по Арда, после минава през Източна Тракия до Черно море, като оставя Одрин в Османската империя, а Лозенград, Люлебургас и Малко Търново – в България. Границата напуска морския бряг при Мангалия и през Добруджа излиза на Дунава при Расово (Член 6).

    Договорът се опитва да създаде голяма славянска държава на Балканите – княжество България би имало площ от около 170 000 кв. км и би обхващало Ви

    Коментиран от #143

  • 143 Знаещ

    2 5 Отговор

    До коментар #142 от "Знаещ":

    Продължение: “...би обхващало Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово (Качаник) и Албания (Корчанско), част от Източна Тракия и Южна Добруджа.[21]“
  • 144 Знаещ

    2 5 Отговор
    Първите отзиви от подписания предварителен договор стават ясни, веднага щом той става известен за западните Велики сили. Обединеното кралство и Австро-Унгария се обявяват против него, заявявайки че Русия сама е решила Източния въпрос в своя полза, без да се допита до западните Велики сили.

    Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа.[23] Готово да покаже настойчивостта си, Обединеното кралство започва да се готви за война. Започнати са мерки за съставянето на два експедиционни корпуса за военни действия срещу русите и превоз на английски войски от Индия, през Суецкия канал в Средиземно море.[24]
    Руската армия не е способна на втора война, веднага след приключилата. Загубите й са сериозни, а освен това в армията върлува тиф.
  • 145 ЦРУ от село

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Селянин":

    До № 18 -селянин ….ПОЗОР....ПЪЛЕН ПОЗОР !Чети история беееее..РУСОФИЛ - българомразец !!! 80 % от армията на ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ е набрана от Украйна + фински солдати + руснаци + поляци + чернагарци + румънци + 1 ЯПОНСКИ САМУРАЙ / ВЕЧНА СЛАВА НА ЯПОНИЯ ...наша ОСВОБОДИТЕЛКА / !...И ДА СЕ ЗНАЕ кой са били със нас ….ген ТОТЛЕБЕН - НЕМСКИ ГЕНЕРАЛ......ген . ГУРКО - ПОЛСКИ ГЕНЕРАЛ ….ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ...от НЕМСКОТО СЕМЕИСТВО РОМАНОВИ / който червените руски БОКЛ-ци избиха до крак / …..разбра ли беееее ЧОВЕКОПОДОБЕН недоразвит червен бокл-к ???

    Коментиран от #146, #148, #154

  • 146 Каскет с въшки и дупки от шрапнел 1917г

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "ЦРУ от село":

    Като допълнение да кажа че голяма част от Украинските войници са били Българи нарочно подбирани Бесарабски Българи
  • 147 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    А ти, ако четеше повече, щеше да знаеш, че именно въпросът относно самостоятелното освобождение е несъответствието между идеологията на Раковски и Левски. Всъщност Левски е бил може би единственият от революционерите ни, който е смятал, че можем да извоюваме свободата си сами. Видя какво стана с него, нали? Или как завършиха възстанията по-рано.
  • 148 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #145 от "ЦРУ от село":

    ЦРУ, начетен ми се чиниш, ха сега да те питам каква е предисторията на убийството на Романови? Кое е бил смъртния враг на император и защо е била враждата? Кой изпрати Ленин 17-та , финансира болшевиките, използва ги срещу Николай и в крайна сметка изпълни една своя закана?
  • 149 Бетон Чугун и промити мозъци

    3 0 Отговор
    Промитите мозъци още говорят за Турско робство и за Руско Турска война Няма как да има Турско робство след като Турция не е съществувала а войната е била поредната между Руската и Османската Империи
  • 150 Bulba

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Е ,,българино" остава да кажеш какво и от кой да чета!

    Коментиран от #152

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #150 от "Bulba":

    "история на българия" на издателство Козяк (малките букви не да случайни)
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Койчо

    3 3 Отговор

    До коментар #145 от "ЦРУ от село":

    Колкото и да се напъвате да промените историята тя е написана ясно РУСИЯ ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО. Пукни са от яд че не е бил твоя любим американски брат който ни бомбардира няколко години след като РУСИЯ НИ ОСВОБОДИ.

    Коментиран от #158, #159

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Няма

    0 1 Отговор

    До коментар #153 от "Тото Кратуно":

    Кой да им даде визи за Америка ще я гледат по телевизията само псетата.
  • 157 ПОЧИТ И СЛАВА

    7 3 Отговор
    Почит и слава на поляци, унгарци и всички паднали в битката при Варна 1444 г водени от Владислав Варненчик и Янош Хуняди . Това е била безкористна битка за освобождение срещу Османците още в началото на робството. Питам се къде са били тогава руснаците? Трябвало им е цели 500г за да прозрат, че един православен народ е в робство и е подложен на клане. Изобщо не ги е било и грижа гледали са си интересите и това е истината. Кримската война е за пазари власт и влияние в региона. В резултат на нея на Русия е забранено да поддържа военен флот в Черно море а и загубва влияние и престиж, с което не се примирява и търси повод за реванш. Национално-освободителните движения на Балканите и най вече Априлското въстание предизвиква широк отзвук в цяла Европа. Това дава повод на Русия да потърси мечтания реванш в руско-турската война на балканите и същевременно да си постигне целта за власт и влияние. Обявява войната за освободителна за да не предизвика намеса западните сили. За нас е освободителна но за Русия си е реванш и мъст заради Кримската война и да установи власт на Балканите. Руските войни излиза, че са загинали за съвсем други цели но не и за освобождението ни. Но хвала и почит на всички които са участвали за освобождението ни без користни цели и най вече на Опълченците - героите на войната.
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Колко е прекрасно да знаеш истината

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Госあ":

    Що за уроди живеят мужду нас. И после прощавай и мери с един аршин.
  • 161 Ваня

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Nona":

    Нона ли си, Нончо ли си, но не знаеш, че управлението на държавата се осъществява от изпълнителна власт! А не от президентската!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове