Last news in Fakti

26 Август, 2019 15:05 10 126 42

Велосипедист осъди Столична община за 52 бона заради бездомни кучета

  • велосипедист-
  • колоездач-
  • столична община-
  • кучета

Инцидентът станал рано сутринта, когато младият мъж пътувал с колелото си от кв. "Сухата река"

Велосипедист осъди Столична община за 52 бона заради бездомни кучета - 1

Софиянец успя да осъди Столичната община да му плати обезщетение от 52 000 лева заради нападение на глутница бездомни кучета, които го съборили от велосипеда и това довело до счупване на двете му ръце.

Инцидентът се е случил на 9 август 2012 година и е последван от две дела. Две години по-късно 33-годишният тогава мъж завежда дело срещу общината и след съдебни обрати успява да го спечели окончателно през 2017 година, като му е присъдено обезщетение от 22 000 лева. Междувременно обаче, докато води делото и въпреки претърпените няколко операции, получава тежко усложнение на лявата ръка след счупване на лъчевата кост при нападението, довело до ново счупване, нови операции и в крайна сметка днес няма захват на тази си ръка и е с 56% инвалидност.

Заради полученото усложнение завежда ново дело срещу общината и на първа инстанция съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд му присъжда ново обезщетение от още 30 000 лева, пише "Лекс".

Инцидентът станал рано сутринта, когато младият мъж пътувал с колелото си от кв. "Сухата река" и в района на гара "Искър" бил нападнат от глутница бездомни кучета. Те се нахвърлили върху него и го съборили от колелото, като опитвали да го ухапят по краката, а при падането той счупил и двете си ръце.

На помощ му се притекъл шофьор, който малко преди това го подминал, но чул кучешкия лай и в огледалото за задно виждане забелязал, че 4-5 кучета са наобиколили колоездача и налитат да го хапят. След това видял, че младият мъж пада от колелото, обърнал колата и отишъл да му помогне. Пред съда свидетелят казва, че по ръцете на пострадалия било "страшно", обадил се на тел. 112 и дошлите екипи на спешната помощ го откарали в болница.

Тогава започнали множеството операции на счупените ръце, като проблем възникнал с продължително незарасналата кост на лявата ръка. Въпреки поставената метална плака, положението не се подобрило, а напротив - стигнало се до гнойни процеси, премахване на част от костта и присаждане на нова. Последното становище на лекарите е, че освен трайните вече поражения, свързани с ограничените движения и изкривявания, бъдещата прогноза остава открита, тъй като макар засега да не се налага лечение, гнойните процеси при костите са непредвидими и може да се възобновят.

Пред съдилищата Столичната община от самото начало оспорва исковете, като претендира, че е налице съпричиняване. Адвокатът на общината пледира, че колоездачът не е управлявал правилно велосипеда си и е паднал от него, а освен това нямало доказателства, че кучетата са бездомни.

Представена е била и програмата на общината за овладяване на популацията на бездомните кучета. При първото дело в СГС съдия Иванка Иванова приема, че колоездачът е паднал от колелото, след като е бил съборен от кучетата, а щом не се е появил техен собственик, значи животните са бездомни. За програмата и отчетите на общината, съдът сочи, че те не доказват справяне с проблема и присъжда на пострадалия 22 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    47 9 Отговор
    Ок, но тези пари нали реално са НАШИ?

    Коментиран от #13, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    90 1 Отговор
    Поне едно дело да мине справедливо и в полза на жертвите на общинското безобразие. Лошото е, че се точи 7г. и още по-лошото е, че общината не я бърка колко ще плати понеже това са наши пари, пари от данъци, а не са от заплатите на отговорните служители, които не са се справили със бездомните кучета.
  • 4 Жив е той, жив е

    35 1 Отговор
    Въпреки усилията на фандъка и нейните лакеи.
  • 5 Рангел

    7 49 Отговор
    Е с колко км. в h. е карал че като е паднал и си е счупил и двете ръце?

    Коментиран от #16

  • 6 xdm

    66 4 Отговор
    От една страна обезщетението дори е малко и е чиста подигравка и откровен цинизъм да отнеме 7 години. От друга страна отговорните нямат проблем да взимат заплати от нашите пари и после да изплащат обезщетения, отново от нашите пари.
  • 7 гост

    9 15 Отговор
    Хубаво си ги осъдил но парици няма да видиш.
  • 8 Рукола

    15 72 Отговор
    Не мога да ги понасям тези с колелата страшно са нагли и няат работа по улиците.

    Коментиран от #9

  • 9 100 кг, 2 метра, велосипедист

    47 15 Отговор

    До коментар #8 от "Рукола":

    А аз не мога да понасям тъпи и нагли шоферчета, които си мислят че са царете на Вселената, понеже са си купили 20 годишен немски премиум дизелов кенеф. Иначе тенденцията в цял свят е трафикът да се изнася от центъра на градовете, така че в скоро време някой друг ще изчезне.

    Коментиран от #10

  • 10 Рукола 1,82 103кг.

    14 47 Отговор

    До коментар #9 от "100 кг, 2 метра, велосипедист":

    Дали? Не ме кефиш да те виждам на платното до скъпите ми Ел. огледала и боята ми Сикенс ако ми закачиш колата и най лекичко с твоя смотан бегач ще ходиш по клиничните пътеки! И не се притеснявай, преди 100 години когато са въртели педалите не са живяли до 150 години!

    Коментиран от #11, #36, #39

  • 11 100 кг, 2 метра, велосипедист

    28 20 Отговор

    До коментар #10 от "Рукола 1,82 103кг.":

    Като не те кефи, изнасяй се. Това е положението. И мене не ме кефи да задирам скъпи огледала и бои, ама наглеците като си го търсят, какво да направя... Ако те набарам, и ти ще се правиш че не си видял какво е станало. Мишок.

    Коментиран от #12, #23

  • 12 Рукола 1,82 103кг.

    17 26 Отговор

    До коментар #11 от "100 кг, 2 метра, велосипедист":

    А май вие ще се изнасят някъде на село. с велосипеда за 1000 пишман спортисти стеснили платната за шофиране и паркиране! Яж по малко, не се прави на спортист в сутрешния смог и после да вониш цял ден на пот в офиса!

    Коментиран от #42

  • 13 будалата

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Азз":

    Наши са ама друг път - ТЕХНИ СА!
  • 14 Бесен Язовец

    12 6 Отговор
    На мен пък ми се кара скейтборд ше ми направят ли специална алея?
  • 15 Колоебач

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Азз":

    Точно така сега колоесдачът трябва да върне рестото на народа средно по 50 лв на човек хаха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 321

    31 3 Отговор
    Това не е за гражданско дело за обезщетение, а е за наказателно дело за престъпна безотговорност на кмета и шефове на общински предприятия за нанасяне на средна телесна повреда. Като осъдят един кмет да полежи някоко годинки и всички подобни глутници ще изчезнат от градовете.
    Иначе, велосипедистите, моля само да прочете правилника за движение и да не карате по пешеходните пътеки - там сте пешеходци и се слиза задължително от колелото. Вече няколко пъти разни велоидиоти миват на косъм летейки по пешеходна пътека тип зебра.

    Коментиран от #18

  • 18 Tate

    3 13 Отговор

    До коментар #17 от "321":

    А НА ЗЕЛЕН СВЕТОФАР КАКЪВ СЪМ като пресичам????

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нео

    12 2 Отговор
    Все някога общината трябва да премахни бизстопанствените кучета!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бутай велосипеда

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Tate":

    На колело си нарушител
  • 25 Акхмет

    11 6 Отговор
    А защо не осъди лекарите допуснали с немърливост и безхаберие осакатяването му? Знаете ли, че за 30 години режим на демокрация нямаме не само нито едим политик в затвора, но и нито един ефективно осъден и тикнат в затвора знахар имащ се за лекар!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гошо

    15 5 Отговор
    Карам колело от 25г в София. Когато ме нападат кучета, спирам, свалям синджира с катанеца и на първата мъстия и разбивам зурлата! Ефекта винаги е един и същ, другите пумии бягат та се кинат! Много здраве на еко пе*алите даже и въздухарка си купих да ги паля нощно време, като си правят сватби под прозореца ми.

    Коментиран от #38

  • 29 Марио Кроненберг

    15 1 Отговор
    Малко ги е осъдил!👏👏👏
  • 30 Инцидентът

    5 5 Отговор
    е станал преди 7-8 години.Тогава наистина вилнееха глутници. Сега изчезнаха. Тук там се мярка помияр, но с някакъв нашийник. Затова пък се увеличиха котките. Което е добре. Те не ядят хора, гонят плъховете и пр.

    Коментиран от #32

  • 31 Емо

    8 0 Отговор
    Това е добре, само че не е достатъчно. Ще е много по-добре, когато такива присъди, само че 6-7 цифрени обезщетения започнат да се отсъждат редовно в полза на жертвите на тоталната безотговорност на държавния служител.. Много жертви и щети има понесени от абсолютната безотговорност..
  • 32 Путарина

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Инцидентът":

    намаляха миналата година, сега има много кучета с наушници, котки също и те си правят сватби, избиват всички птици, кучетатта ги гонят и
  • 33 Mitaka

    9 2 Отговор
    Обезщетението е малко за такива тежки последствия.
    Да дадат сега допълнително пари всички екозащитни организации и псевдо любители на бездомните кучета, които не дават да бъдат изтребвани.
    Бездомните кучета в последно време струва ми се намаляха, но пътят е един - категорично, периодично и постоянно премахване.

    Който иска да ги прибира - на каишка, имунизация, кучешко училище да се учи да не лае и да гони хора и да ги гледа у тях.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Лили

    2 3 Отговор
    Kuchetata sa vi vinovni. Gorkite! A zashto ne vi platqt obezshtetenie tezi , koito gi puskat po ulizite, koito ne si kastrirat kuchetata... Tova prirodozashtitnizite ne pravqt. Kastrirat, izbivat i pak ima? Mi te ot Mars idvat. A i te ne na vseki nalitat...
    .
  • 36 "Провинция"

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рукола 1,82 103кг.":

    Г.н."гражданин " , вчера сутринта един "шофьор "като тебе ми избяга ,и не можах да му се извиня , че штеше да ме бутне на "зебра " ! Иначе много сте "оборотни "и нагли !
  • 37 Вуте

    0 0 Отговор
    "Новина " от преди 2 години !? Това ли е новина ? Била е !
  • 38 Прего

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гошо":

    Копеленце миризливо,болно

    Коментиран от #40

  • 39 Сатър

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рукола 1,82 103кг.":

    Хахахах много си забавен! Първо си пешеходец, после си шофЕр! Не забравяй, че като се развали каруцата ходиш! ;)
  • 40 Сатър

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Прего":

    Мани го оня......ще ми падне и аз ще го горя жив ;)
  • 41 сгур

    0 0 Отговор
    да, но с тези усложнения 520 000 са малко. общината е виновна разбира се. нито има условия за колоездачите ,нито се е справила с кучетата. то само това да е
  • 42 Гогo

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рукола 1,82 103кг.":

    До 100те кила
    Дебел смешко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове