Last news in Fakti

29 Август, 2019 12:09 1 075 13

НАП обжалва глоба за над 5 млн. лева

  • нап-
  • глоба-
  • хакерска атака

От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака

НАП обжалва глоба за над 5 млн. лева - 1

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), е оспорен в законовия 3-дневен срок, съобщиха от приходното ведомство.

Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лева, също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

БГНЕС припомня, че по-рано председателят на КЗЛД Венцислав Караджов съобщи, че по закон санкцията срещу НАП е могла да достигне до 20 млн. лв. "Тази глоба е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение", каза председателят на КЗЛД.

Обвинени след атаката срещу НАП са хакерът Кристиан Бойков и шефът на "Тад груп" Иван Тодоров, както и търговският директор на фирмата Георги Янков.

До момента от прокуратурата съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото. Според обвинението доказателствата са изключително обезпокоителни, тъй като се касае за атака срещу държавността.

Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чиновниците си намират работа

    12 0 Отговор
    с моите пари.

    Коментиран от #2

  • 2 Глобата

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чиновниците си намират работа":

    трябва да се плати и то с удръжки от заплатите на калинките, които са на сладки службички в НАП, а не с парите на българския данъкоплатец. И никакви премиални в следващите 5 години в тази агенция, както и намаляване на заплатите с 20%. Сигурен съм, че нито една калинка няма да напусне.
  • 3 БЯС

    8 0 Отговор
    Наповци, какво се жалите, като парите пак са от нашия джоб– на данъкоплатците, работещи за такива кърлежи като вас! От левия джоб в десния, ама от нашите пари., Или се разболяхте от мъка, че ще останете без бонусчета в размер на годишния доход на обикновен работещ човек?
  • 4 5222

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията... Не са прави.Те са чисти като сълза.

    Коментиран от #6

  • 5 Обикновен човек

    7 0 Отговор
    Абе що не излезе от гроба хан Крум да въведе отново крумовите закони в България !

    Коментиран от #10

  • 6 Колко мъка за калинките

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "5222":

    Нали знаеш, че има и кървави сълзи и горките ги ронят, защото евентуално(но не сигурно) няма да си получат годишните бонуси.
  • 7 абеее

    3 1 Отговор
    Тая толкова повтаряна по всички медии "новина" успя да впечатли баба ми.

    Коментиран от #12

  • 8 гробар

    3 0 Отговор
    А КАТ няма ли да глоби БДЖ за превишена скорост???Въртите тука нашите пари и имитирате дейност.
  • 9 Умно село

    6 0 Отговор
    Сега още по лошо уважаеми търговци! Нападжиите се правят на ущипани госпожици. Все едно нищо не е станало, а някой нашенец има цялата тази база, за да рекетира успешните и печелившите.
    То не бяха SMS, смяна на апарати, ор кодове , бар кодове само и само от мафията - държава да се чувстват спокойно и добре.
    И сага като плъзнат тия плужеци из търговските обекти се си съберат сумата от 5 000 000 левчета, а и повече- тежко ни се пише и пак ще е на наш гръб. Между другото до тогава се им намялят глабата до символична. Така е в Булгаристан.
    И нападжиите ще са на печалба, защото ще са докарали приходи.
    А това с данните от НАП ще се замете и покрие.
    А дано да се удавите в игрите си!
    Нема друго такова бунашко кралство!
  • 10 Умно село

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен човек":

    Туко виж всичките ни управляващи ще се търкалят по таша*и.
    Р. Ралин добре го е казал:
    “Срещнали се на полянка,

    прабългарин и славянка.

    Цуни-гуни, вади-тури,

    Народили чукундури.

    Хем ебливи, хем крадливи,

    но най-вече завистливи.”

    Коментиран от #11

  • 11 Ventura

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Умно село":

    Най- точния коментар за българската действител ност.
  • 12 Внук

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "абеее":

    И мойта баба е впечатлена, дори от гроба, защото парите са на наш гръб. От пусто в празно, но не за сметка на виновните.
  • 13 голем цирк

    0 0 Отговор
    И след като Нап бъде глобена 5 млн. лв къде ще отидат тези пари пак в НАП или в джобовете на Бойко и сие Голем Цирк наречен Герб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове