Last news in Fakti

30 Август, 2019 12:27 2 067 12

От местопрестъплението: Осакатената зелена система на София (СНИМКИ)

  • дървета-
  • софия

От Спаси София смятат, че трябва драстично да се подобри управлението на зелената система

От местопрестъплението: Осакатената зелена система на София (СНИМКИ) - 1
Снимки: Спаси София

Тази сутрин София осъмна с няколко сцени на убийства на дървета. На различни места в града, активистите от Спаси София извършиха огледи, по време на които констатираха следи от случващите се години наред престъпления.

За изясняване на обстоятелствата по извършените деяния, активистите очертаха върху земята силуетите на отдавна отсечените дървета. В края на огледите те отправиха и питане към Общината, защо над 900 пъна по данни на администрацията, все още не са заместени от нови дървета? Колко години и колко сигнали трябва да изпратят гражданите, за да се полага системна грижа за уличното озеленяване?

Именно то е сред важните елементи на зелената система на всеки град. Добре известно е, почти като клише, че дърветата пречистват въздуха и имат шумоизолираща функция. Но най-много им се радваме през лятото, когато всеки търси хладната им сянка.

От местопрестъплението: Осакатената зелена система на София (СНИМКИ)

Често обаче по тротоарите на цели участъци от улици зеят празни дупки. Дърветата в София страдат от замърсяването, ограничения достъп до влага и въздух за корените, чести наранявания, а поради това и от различни заболявания и вредители. Голям бич за здравето на дърветата се очертава поддръжката на короните им - гражданите са свидетели на кастрене, граничещо с унищожаване. Повечето от тях се възстановяват, но с отслабена здравина на короните, компрометиран вид и състояние, което рано или късно води до тяхната гибел.

“Престъпно нехайство е подобна масова практика - години след отсичането на улични дървета, те не се възстановяват. Налага се гражданите да напомнят поотделно за всяко дърво, като сами поемат инициативата. Системна грижа от страна на “Зелени системи” изглежда липсва.” заяви Борис Бонев от Спаси София и допълни: “Обичайна гледка е, възстановяването на уличното озеленяване да става с маломерни фиданки. Те изискват много повече и редовна грижа, за да се прихванат, а понеже такава отсъства, виждаме едни изсъхнали пръчки, но щедро платени с нашите пари.“

От местопрестъплението: Осакатената зелена система на София (СНИМКИ)

От Спаси София смятат, че трябва драстично да се подобри управлението на зелената система. Тя трябва да включва, както актуална карта с всяко едно дърво и неговото състояние, така и промяна на техниките по садене, кастрене, поддръжка и лекуване.

От местопрестъплението: Осакатената зелена система на София (СНИМКИ)
От местопрестъплението: Осакатената зелена система на София (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Bubbles

    12 5 Отговор
    Каква зелена система, в клозета се лее само бетон.
  • 3 елена

    6 10 Отговор
    требе си регистър на всички луди в софия като тоя

    Коментиран от #4

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "елена":

    Докато в България няма единен регистър на шизофрениците, такива индивиди ще са навсякъде. Сега шизофрениците се водят на отчет само в заведението към което са диспансеризирани.
  • 5 борко бонев седни софия

    3 5 Отговор
    Оуу, страхотна иницатива е това ,дето направихме със зографчето! Решихме да поизцапаме малко тротуари - все едно на фандъка ше се наложи да изчисти, хехехе
  • 6 смях

    6 8 Отговор
    ма тия от спаси София защо сега не ги накарат да изчистят това да не повярва човек колко луди има в София това кампания ли е сега или тия ни имат за по луди от тях и какво очакват да се върнем в пещерата ли за да стане София такава каквато е била по времето на Фердинанд -да речем, а може и по назад когато не имало София

    Коментиран от #11

  • 7 мими

    4 3 Отговор
    ОБЩИНАТА ИЗСЕЧЕ И ПРОДЪЛЖАВА много 80-100 годишни здрави дървета, защото не желаят да харчат пари за оправане тротоарите разбити от корените.... ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО СОФИЯНЦИ !!!! Калинка Фъндъкова не може да компенсира въздуха, които отнема на софиянци с тази поголовна сеч !!!!! Клечките, които садят изсъхват половината.... те са начин за крадене на пари !!!!! Едно 80 годишно унищожено дърво не може да се възтанови в нашия живот !!!!! ЗАТОВА ВЪЗДУХА Е МРЪСЕН И НЕ СЕ ДИША: КАЛИНКА УНИЩОЖАВА ДЪРВЕТАТА, НЕ МИЕ УЛИЦИТЕ С ГОДИНИ, ОКОЛО КОФИТЕ НЕ СЕ МИЕ, ПОРУТЕНИТЕ УЛИЦИ И ТРОТОАРИ БЪЛВАТ ПЕПЕЛ, СМЕТОПОЧИСТВАНЕТО Е ТРАГИЧНО, НЕ СЕ ПОЛИВАТ ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ И ИЗСЪХВАТ.. СТРОЕЖИТЕ НЕ СЕ ПОКРИВАТ С МРЕЖА,..... И НАЙ НАКРАЯ СА ВИНОВНИ
    КОЛИТЕ....!!!!!! ФЪНДЪКОВА УНИЩОЖИ СОФИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 8 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    БОЯДИСВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ ПЛОЩИ НЕ Е ЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И КОЛКО СА САНКЦИОНИРАНИТЕ - ТЪНКОРЪКИ ГЕЙЧЕТА И ЛЕТНИ БОТУШАРКИ -С ШАРЕНА КОСА ????????
  • 9 Гошо

    2 1 Отговор
    Няма ли кой да обясни на тия пипируди Борис и Гергина, че дървета се садят късно есен или ранна пролет, че се садят фиданки а не 30-40 годишни бичмета, че дърветата унищожават уличната и тротоарната настилка..... и тия педер@си искат да управляват София. Мразя я даскалицата от село Доспей но я предпочитам пред джендерасите.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "мими":

    Мименце, дървесината е суровинен продукт и всяко вегетативно зряло дърво трябва да се оползотвори, а не да стават храна на корояди и червеи. Друг е въпросът с вековните и уникални дървета които трябва да се запазят като природно богатство и подходящо експонират.
    Всичко това обаче изисква работа на терен, а не празни приказки и дуене по е-форуми.
  • 11 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    Не е необходимо да се връщаме назад във времето . Когано се отсече голямо дърво, да се извади дънера и на неговото място да се засади друго младо дръвче ! Това искат хората !!! За изваждането на дънерите в много сручаи ще се изкърти пътна настилка и тротоар ! Затова може би не го правят защото възстановяването ще иска много средства !!!
  • 12 борко бонев седни софия

    1 0 Отговор
    Това със македонският урбанист зографчето го рисувахме! Гениални сме! Наесен като спечелим - тотална забрана на колите и всички с по едно дилдо в трамвая! Само аз ще се возя на тротинетка, защото все пак съм специален :) Желая си успех наесен!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове